Buenos Aires sau Ciudad de Buenos Aires este capitala Argentinei referat

Buenos Aires oras si port


Buenos Aires sau Ciudad de Buenos Aires este capitala Argentinei. A fost fondat in de catre Pedro de Mendoza, distrus de indieni si refondat in de Juan de Garay. Buenos Aires a crescut in importanta in 1776, cand a fost numit capitala a regiunii Rio de la Plata. Conditia sa de port, l-a transformat in cheia dezvoltarii tarii, in detrimentul interiorului.Este capitala si totodata cel mai mare oras al Argentinei, situat in regiunea Rio de la Plata pe malul oceanului Pacific. Orasul este centrul politic, economic, social si cultural al Argentinei iar influentele acestui oras se intind dincolo de granitele tarii. Numele initial al acestui oras a fost Puerto Nuestra Señora Santa María del Buen Aire dar din aceasta denumire a ramas doar Buenos Aires (Aer bun).

Orasul Buenos Aires este alcatuit din Capitala Federala si Marele Buenos Aires. Capitala Federala a fost instaurata in anul 1880, aceasta fiind alcatuita din 48 de cartiere si 19 suburbii cunoscute ca municipii.

Buenos Aires are in prezent o populatie de aproximativ 12 milioane de locuitori numai in zona centrala, aceasta cifra reprezentand circa o treime din intreaga populatie a Argentinei. Locuitori acestui oras sunt cunoscuti si ca Portenos (oamenii portului).

Buenos Aires este un oras port, situat in zona Rio de la Plata, zona care este de fapt un imens estuar format la varsarea raurilor Parana si Uruguay. Din cauza acestui estuar zona are o clima temperata cu veri mai racoroase si ierni mai caldute decat alte locatii aflate la aceeasi latitudine cu orasul. Primavara, rareori temperaturile scad sub 0 grade iar in secolul 20 a nins o singura data.

In centrul orasului Buenos Aires se afla Capitala Federala, capitala propriu-zisa a tarii. Majoritatea locuitorilor lucreaza in centrul orasului si locuiesc in zona cartierelor. Capitala Federala se intinde pe o suprafata de aprox. 200 de kilometri patrati si are o densitate mare de locuitori pe kilometrul patrat in orele de varf. Cladirea Guvernului, institutiile culturale, parcurile cat si principalele firme sunt situate in Capitala Federala.

Piata de Mayo, situata in apropierea tarmului in partea de est a orasului, a fost locul de pornire a constructiei orasului. Deoarece orasul s-a dezvoltat in forma de semicerc aceasta piata continua sa ramana principala zona urbana. In aceasta piata se afla Casa Rosada care este cladirea prezidentiala, cladire in care se afla biroul presedintelui Argentinei. Tot in piata este si Cabildo care este turnul vechii biserici coloniale, acum muzeu. In apropiere se afla teatrul Colon, una dintre cele mai frumoase cladiri din lume.

De asemenea acest oras este renumit pentru bulevardele sale imense cum ar fi Avenida 9 de Julio si Avenida de Mayo, care se intind din Piata de Mayo pana la Plaza de Congreso locul unde se afla si cladirea Parlamentului.

Cele mai faimoase cartiere de resedinte si centre comerciale incep la 2 - 3 km de Piata de Mayo. In partea de sud a Pietei de Mayo se afla cartierul La Boca, un loc plin de culoare. Majoritatea oamenilor care locuiesc aici sunt urmasi ai emigrantilor Genovezi din Italia. Acest cartier este de asemenea o zona industriala si o zona care apartine clasei muncitoare. Este un cartier plin de culoare datorita cladirilor viu colorate. In partea de nord se afla majoritatea parcurilor din oras, doua piste de curse de masini si multe din cartierele claselor mijlocii si mari cum sunt Recoleta si Retiro. In total, intreaga suprafata a Marelui Buenos Aires-ului este de 3885 de kilometri patrati si e alcatuit din 19 sectoare ca si Capitala Federala. Regiunea are sectoare rezidentiale, comerciale si industriale cat si foarte multe zone verzi. Industrializarile cele mai considerabile s-au facut de-a lungul principalelor rute de transport care se intind din interiorul orasului prin toata tara. Deoarece orasul continua sa se extinda, se estimeaza ca suprafetele dintre aceste sosele, care acum sunt doar niste spatii libere, vor continua sa se umple marind astfel orasul.

In ciuda faptului ca are o asa imensa populatie, Buenos Aires-ul este, surprinzator omogen in componenta etnica si rasiala. Oamenii a caror origine este europeana predomina in oras. Multi dintre acestia, aproximativ 75%, sunt urmasi ai italienilor si spaniolilor, majoritatea venind in Argentina intre anii 1880 si 1930 stabilindu-se in Buenos Aires. Acesti imigranti au influentat puternic cultura acestui oras.O mica parte din populatie, poate 5%, este de origine irlandeza, britanica, elvetiana, franceza si rusa. Dintre acestia anglo-argentinieni au ramas o etnie distincta si care este de asemenea si o forta economica importanta a orasului. Multi dintre acestia sunt urmasi ai oameni de afaceri bogati care proveneau din Marea Britanie veniti aici in urma cu 100 de ani. Este de asemenea o comunitate cu cei mai multi evrei din intreaga America de Sud cat si arabi foarte multi. Sunt multi imigranti si din Siria si Liban.

Limba spaniola este limba oficiala si dominanta in Buenos Aires, iar datorita acestui amestec de populatie exista si o varietate de limbi vorbite in oras. De traditie este si limba franceza care este invatata in scoli ca limba secundara, la fel fiind mai nou limba engleza.

Religia predominanta este religia romano - catolica, atat in Buenos Aires cat si in intreaga Argentina, deoarece 85% din populatie este de religie catolica. Religia protestanta a cunoscut o perioada de crestere in anii . Exista numeroase singogi care servesc comunitatea evreiasca din oras.

O economie diversificata caracterizeaza regiunea metropoli Buenos Aires. In vechime orasul a servit ca centrul cel mai important pentru comert acesta fiind un important port al intregi Americi Latine, iar comertul continua sa joace un rol important in economia regiunii pana in zilele noastre. Majoritatea exporturilor din agricultura continua sa treaca prin portul Buenos Aires, aici incluzandu-se carnea, textilele, produsele din piele si lana. De asemenea majoritatea importurilor acestei tari trec prin portul acestui oras. Industriile inrudite cu agricultura reprezinta componenta de baza a industriei acestui oras cu mori de faina, impachetarea carnii si pastrarea ei prin congelare, prin procesarea uleiului pentru gatit folosit la multe alte activitati din cadrul industriei alimentare. Industria orasului produce si majoritatea produselor de larg consum cat si bunuri durabile.

Sectorul financiar a crescut enorm incepand cu anul 1990 si Buenos Aires a devenit a treia putere financiara din America Latina dupa Sao Paolo si Mexico City. Majoritatea bancilor internationale renumite isi mentin sucursale si numeroase birouri in centrul orasului.

Buenos Aires este nodul de transport cel mai important al Argentinei. Orasul are doua aeroporturi, unul fiind aeroportul international numit Ezeiza care este localizat la 35 de kilometri de sudul orasului, si aeroportul national Jorge Newbery care se afla la cativa kilometri in nordul orasului.

Sistemul de metrou, cunoscut ca Subte, asigura serviciul Capitalei Federale dar nu este extins catre suburbi. Autobuzele sunt principalul mijloc de transport atat in oras cat si in zonele din jurul metropolei. Este dezvoltata si o retea de transport pe calea ferata a pasagerilor cat si a marfurilor de la periferie pana in centrul orasului. Cu ajutorul cai ferate se face legatura intre portul Buenos Aires si interiorul tari.

Un sistem de autostrazi asigura legatura dintre Buenos Aires si principalele orase din Argentina, precum asigura si legaturile cu Chile, Bolivia, Paraguay si Brazilia. Oricum, cu cateva excepti majoritatea autostrazilor sunt autostrazi cu 4 benzi fiind destul de bine intretinute.

Atat de-a lungul timpului cat si in prezent acest oras port a fost un punct de plecare in industria Argentinei cat si in comertul general al Americii Latine contribuind in mod deosebit la dezvoltare zonei din toate punctele de vedere.


Copyright © Contact | Trimite referat