Eclipsele totale sau partiale de luna sau soare, poze imaginiEclipseleFenomenul de eclipsa apare trei corpuri ceresti sunt aliniate astfel incat unul dintre ele, vazut de pe alt corp, pare acoperit de al treilea corp. Dar, in general, termenul de eclipsa este folosit doar in cadrul unor trei corpuri ceresti: Pamantul, Luna si Soarele. In acest cadru, exista doar doua tipuri de eclipsa: cea de Soare si cea de Luna.Eclipsele de Soare au loc atunci cand Soarele, Luna si Pamantul sunt perfect aliniate, astfel incat Soarele este acoperit de Luna. Acest fenomen este o coincidenta cosmica, deoarece de pe Pamant Luna si Soarele par de aceeasi marime. Acest lucru se datoreaza faptului ca Soarele este de 400 de ori mai mare decat Luna, dar este si de 400 de ori mai departe de Pamant decat aceasta. Eclipsele de Soare, dar si de Luna pot fi totale sau partiale. Aici, eclipsa partiala este atunci cand Luna acopera doar partial Soarele, iar cea totala atunci cand Soarele este complet acoperit.


In timpul eclipsei totale, in jurul Lunii se formeaza un disc de lumina, reprezentand exploziile si portuberantele solare ce nu pot fi acoperite. Si, datorita fenomenului prin care Luna se departeaza de Pamant (cam 1,6 cm pe an), in cateva mii de ani, discul de lumina din jurul Lunii ve deveni mai mic decat acum.


Eclipsa totala de Soare                     Diagrama eclipsei de Soare


Eclipsele de Luna au loc atunci cand Luna este acoperita de umbra Pamantului. Asemenea celor de Soare, acestea pot fi totale sau partiale. Si, datorita atmosferei terestre, Luna in timpul unei eclipse pare rosiatica.

Fazele unei eclipse de Luna

 


Eclipsa partiala de Luna.                      Fazele unei eclipse de Luna


Dar acestea nu sunt singurele tipuri de eclipse. Mai exista si eclipse intre alte corpuri ceresti, si acestea se numesc ocultatii. Unele dintre cele mai interesante sunt acelea dintre Jupiter, satelitii sai si Soare.


Desi astazi eclipsele sunt un fenomen admirat, nu a fost mereu asa. In antichitate, incasii credeau ca eclipsa de Soare este un blestem ceresc, si ca Luna inghite Soarele. De aceea, ei trageau cu sageti in Luna pentru a o indeparta. Dar in zilele noastre, eclipsa este unul dintre cele mai frumoase evenimente ceresti.