Parcurile nationale si rezervatiile Protejarea mediului inconjurator referat
PARCURI NATIONALE si REZERVATII


Parcurile nationale si rezervatiile sunt locuri unice,de pamant sau de apa dintr-o tara stabilite de catre guvern pentru a proteja ecosistemul,specii de plante si animale,cascade in lant,formatiuni geologice sau locuri istorice si arheologice.Parcurile nationale sunt amenajate si pentru recreerea publicului,oferind locuri exceptionale unde vizitatorii pot admira viata salbatica si se pot bucura de imprejurimi.In general aceste locuri protejate sunt in afara zonei de vanatoare,extragerii de gaze naturale,mineritului si a altor activitati de exploatare a resurselor.Cateva parcuri comemoreaza evenimente istorice importante ca de exemplu:Parcul National Militar Gettysburg creat in anul 1895 in Pennsylvenia in memoria razboiului civil american.

Rezervatiile naturale sunt localizate in interiorul sau in apropierea parcurilor nationale.Acestea sunt create de catre guvernele tarilor pentru protejarea vietii salbatice sau cercetare stintifica si nu pentru recreere si ofera laboratoare vii in care cercetatorii observa speciile de plante si animale in habitatul lor natural.

Primul parc national a fost creat in 1872 in vestul Statelor Unite:Yellowstone National Park avand o suprafata de 8983kmp.De atunci tari din intreaga lume au stabilit mai mult de 4000 parcuri nationale si rezervatii.

Din tundra arctica si pana la tinuturile inverzite tropicale,parcurile nationale si rezervatiile,protejeaza o mare diversitate de plante si animale atat pe uscat cat si in apa.

Dezvoltarile politice,economice si necesitatea protejarii mediului inconjurator a influentat dezvoltarea parcurilor nationale si a rezervatiilor pe toate continentele,dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.

Refacandu-se dupa dezastrele razboiului,liderii politici si sociali recunosc o nevoie de pastrare si restaurare a arealurilor naturale odata cu dezvoltarea economica.

Conservarea,folosirea controlata si protectia sistematica a resurselor naturale a fost intotdeauna primul motiv pentru crearea parcurilor nationale,dar cel de-al doilea Razboi Mondial limiteaza acest efort intre anii 1930 si 1940.Dar o data cu instaurarea pacii in 1945 naturalistii promoveaza conservarea mediului inconjurator si stabilirea de parcuri nationale cu mai mare intensitate.Astfel in Anglia parlamentul adopta actul:

National Parks and Contryside in 1949 prin care 10 parcuri au fost create intre anii 1951 si 1957.Astazi aceste parcuri pastreaza numeroase tipuri de plante si animale,formatiuni geologice,locuri de recreere,comori arheologice si orase sau sate istorice.

In 1971 U.N.E.S.C.O si N.Y.Z.S.(Societatea Zoologica din New York) incurajeaza Etiopia sa creeze Parcul National Bale Mountains- un larg ecosistem muntos care protejeaza munti,paduri,mlastini,plante si 64 specii mamifere incluzand antilopa montana Nyala etc.

Incepand cu 1960 un lider in creerea si protejarea parcurilor nationale si rezervatiilor a fost World Wide Fund For Nature,cunoscuta si ca World Wildlife Fund (W.W.F).Una dintre realizarile majore ale acestei fundatii a fost in 1973 cand a ajutat guvernul indian sa organizeze proiectul:-TIGRUL-,un program pentru protejarea tigrilor in habitatul lor natural.Tigrii era transportati in Asia pe piata neagra pentru organele lor folosite in medicina populara dar si din cauza defrisarilor s-a redus foarte mult habitatul acestora.

In Statele Unite un numar mare de parcuri nationale si rezervatii, incluzand arii extinse din Alaska, au fost adaugate sistemului national de parcuri in 1980.

Exista foarte multe parcuri nationale si rezervatii in toata lumea,insa pe teritoriul Statelor Unite sunt cele mai multe.

Yellowstone

Este cel mai mare parc national din lume.Infiintat in 1872,printr-o lege a Congresului American,parcul a fost denumit dupa felul cum numeau indienii din tribul Minnetaree apa care strabatea tinutul: mi tsi a-da-zi ceea ce inseamna: raul care izvoraste din piatra galbena .Asezat in inima Muntilor Stancosi, parcul ocupa o suprafata de 5470kmp,de-a lungul si de-a latul caruia sunt amenajate sosele si poteci marcate.

In iarna 1806-1807,Jhon Colter a inceput sa exploreze zona Yellowstone.In 1870 au fost descoperite cascadele raului Yellowstone, vulcanii noroiosi,lacul Yellowstone si gheizerul Marea Fantana.2 ani mai tarziu,regiunea a fost declarata parc national.

Din punct de vedere geologic,Yellowstone a traversat 3 perioade vulcanice active care au generat un platou vulcanic aflat la 1950-2550m altitudine deasupra nivelului marii.Apar de asemenea 4 tipuri de fenomene geotermale:gheizerele,izvoarele termale,vulcanii noroiosi si mofetele.Marele Canion al raului Yellowstone este sapat in roci vulcanice-riolite.Raul in drumul sau formeaza 2 cascade:Upper Falls de 33m si Lower Falls de 93m.

Malurile lacului si imprejurimile sale reprezinta mediul de viata al unor specii rare de pasari:soimi,vulturi plesuvi,pelicani albi etc.Yellowstone este habitatul ideal al bizonilor,elanilor,ursilor grizzly,coiotilor si lupilor.

Acest rai al naturii a suferit in 1988 o grea pierdere,cand din cauza unui incendiu 700000 acri de teren au fost devastati.In urma acestui dezastru,oamenii de stinta si administratorii parcului au decis sa nu mai intervina in ciclul naturii.Parcul Yellowstone ramane o creatie impresionanta a naturii care indeamna,an de an,turistii sa-l viziteze.

Printre parcurile nationale din America de Nord se numara si:Parcul Great Soky Mountain cu 130 specii de copaci,26 specii de salamandre,Parcul Denali National Park din interiorul  Alaskai,Parcul Candias Wood Buffalo etc.

Parcurile nationale din America Centrala protejaza padurea tropicala si o mare diversitate de plante si animale:sute de reptile,amfibieni,specii de plante,jaguari etc.

Teritoriul rezervatiei in Mexic dateaza din secolul al-XVI-lea cand Montezuma II ,conducatorul imperiului Aztec,creaza rezervatii botanice si zoologice.Primul parc national mexican in timpurile moderne a fost creat din decret prezidential in 1917. Intre anii 1934-1940 au fost stabilite 40 parcuri nationale si 7 rezervatii acestea incluzand si 18 kmp ai Parcului National Palenque care protejaza ruinele vechilor cetati Maya si densa padure tropicala ce le inconjoara.

Ca si in America de Nord si in America de Sud isi fac aparitia o multitudine de parcuri nationale si rezervatii.

In urma cu aproape doua miliarde de ani, doua mari blocuri continentale s-au ciocnit cu o forta de neimaginat, generand un lant muntos de 1000 km lungime. Acesta, aflat astazi pe teritoriul Braziliei si numit Serra do Espinhaco, pastreaza amintirea timpului geologic atat de indepartat, etaland roci care trezesc interesul oamenilor de stiinta. Din statul Minas Gerais pana in Bahia muntii de pana la 2500m altitudine formeaza un complex magnific de ecosisteme, dominat de comunitati vegetale de tip cerrado. Serra do Cipo este zona muntoasa care apartine bazinului hidrografic al raului Cipo. Primii oameni au venit aici acum 12000 ani si au lasat pe stanci desene infatisand animale si zei. Regiunea in care este situat Parcul National Serra do Cipo are putine paduri, multe pasuni si ferme pentru cresterea vitelor dar si foarte multe cerrado. Fermele sunt destul de mici, aici folosindu-se metode traditionale de preparare a branzeturilor si a tuicii din trestie de zahar, metode ce nu polueaza mediul. Raurile de aici sunt pietroase, semanand cu raurile de munte de la noi, numai ca apa lor este calda si de multe ori are culoare bruna, cauzata de substantele dizolvate din fundamentul geologic. In Serra do Cipo exista o varietate deosebita de plante. Pe o suprafata de 200kmp exista 1590 specii ceea ce demonstreaza ca este una din cele mai bogate regiuni de pe glob, din acest punct de vedere. Multe plante se gasesc numai aici, adica sunt specii endemice si dau valoare deosebita zonei. Fauna este dominata numeric de insecte, insa nu lipsesc paianjenii, scorpionii, serpii, broastele cu pielea plina de secretii toxice, colibri, pume si jaguari. Apele sunt bogate in peste.

In Europa, prima tara care a stabilit un parc national a fost Suedia in 1909: Parcul National Abisko si Parcul National Peljekajse. Ii urmeaza Elvetia in 1914 cu Parcul National Swiss.

In scopul asigurarii protectiei si gestionarii durabile a florei si faunei, parcurile nationale sunt organizate astfel incat sa reprezinte adevarate muzee naturale. In acest context se incadreaza parcurile nationale existente in Alpii Meridionali desfasurati pe teritoriul Frantei si Italiei: Mercantour (Franta), Gran Paradiso si Stelvio (Italia).

Situat la cateva zeci de kilometri de Marea Mediterana, la nord de Nisa, Parcul National Mercantour ofera o incredibila varietate peisagistica, desfasurata incepand de la altitudinea de 1700 m si pana la 2500m. Celebritatea regiunii este conferita de urmele lasate in peisaj de glaciatiunea cuaternara, de sisturile scrijelite de gheata din Valea Minunilor, ornate cu aproximativ 100000 gravuri rupestre. In acelasi timp Mercantour reprezinta un adevarat taram al florei si faunei montane: cele peste 1500 specii apar ca efect combinat al influentelor alpine, mediteraneene si orientale. In timpul glaciatiunilor regiunea a servit drept refugiu pentru numeroase specii floristice, marturie in acest sens fiind astazi cele aproximativ 200 specii rare adapostite de acest spatiu. In etajul subalpin, laricele, singura specie cu frunze cazatoare dintre coniferele europene, contribuie la splendoarea peisajului prin tenta aurie pe care toamna o da frunzulor. Desi Parcul National Mercantour poseda o avifauna variata si specii de mamifere precum capra neagra si muflonul, din punct de vedere faunistic el nu se bucura de aceeasi celebritate ca si Parcul National Gran Paradiso, cel mai vechi dintre parcurile Italiei gratie caruia a putut fi salvata capra Ibex si vulturul monah.

In nordul Italiei, in prelungirea Parcului National Engadiene din Elvetia se desfasoa-ra Parcul National Stelvio care formeaza una dintre cele mai mari arii protejate din Europa. Principalele elemente faunistice sunt: cerbul lopatar, capra neagra, ursul brun, cocosul lira, cocosul de munte.

In Israel, deserturile ocupa o suprafata apreciabila, ceea ce a impus inca de la formarea statului un vast program de valorificare a acestor terenuri. Regimul de ocrotire a naturii in Desertul Negev din Israel are un caracter temporal diferit, de aceea, rezervatiile pot fi permanente si sezoniere.

Dintre rezervatiile permanente:

Rezervatia de corali Eilat: aici s-au format din scheletele coralilor coloniile mari de corali Anthozoa. In acest biotop traiesc o mare varietate de pesti, melci otravitori, crustacee.

Rezervatia raurilor mari: a fost creata pentru ocrotirea unor elemente floristice si a unor animale rare: caprioarele de Negev si numeroase specii de broaste testoase.

Relieful varit, invelisul biotic complex, care abunda in elemente floristice si faunistice cu valoare de unicat, conditiile climaterice submediteraneene, la care se adauga un bogat patrimoniu religios-istoric imprima o nota de originalitate peisajului din arealul Portilor de Fier. Este motivul pentru care in acest spatiu a fost infiintata una dintre cele mai intinse arii protejate din Romania: Parcul National Portile de Fier. De indata ce soseaua lasa in urma constructiile municipiului Drobeta Turnu Severin se patrunde pe taramul fascinant in care apa, muntele, cerul si soarele se contopesc intr-o feerie incantatoare. Privirile nu pot pierde spectacolul maret oferit de versantii impaduriti care insotesc culoarul Dunarii, de abrupturile calcaroase impresionante care par sa creasca din apele fluviului, cu numeroase izvoare si cascade, de golfurile aparute la gurile de varsare ale raurilor o data cu amenajarea lacului de acumulare, de multitudinea elementelor floristice si faunistice sau de relieful carstic care abunda in forme de suprafata si adancime. Dintre acestea cele mai semnificative sunt: lacul carstic Vartacul lui Pitra, pesterile Filipo-Dira, Veteranii sau abruptul calcaros ce domina golful Mraconiei in care se sculpteaza chipul lui Burebista. Din totalul speciilor de plante care vegheaza in perimetrul parcului, peste 4000, 14 isi au mediul de viata numai in culoarul Dunarii. Potentialul turistic natural este completat de obiectivele cultural-istorice care atesta continuitatea locuirii in regiunea Defileului Dunarii.

Un spectacol grandios oferit de creatorul natural il constituie si formatiunile de bazalt de langa localitatea Racos una dintre rezervatiile naturale ale Romaniei.

In partea de vest a Muntilor Persani exista o zona relativ intinsa, unde apare o interesanta formatiune eruptiva bazaltica. Perimetrul intre ale carui limite sunt prezente bazaltele poate fi definit ca un triunghi, cu un varf in est, la Racos, altul in vest la Rupea si al treilea in sud in valea Comanei. Fiecare dintre cele trei varfuri este marcat de aparitii iesite din comun ca dezvoltare a bazaltelor, fapt pentru care aceste zone au fost declarate rezervatie naturala. Bazaltele din Muntii Persani au format candva o placa unitara, care a fost dezmembrata prin efectele eroziunii. Bazaltele pot fi observate in numeroasele cariere in care sunt exploatate.Roca este

neagra,compacta sau poroasa,uneori cu vacuole umplute cu coart.In timpul consolidarii, masa bazaltica a curgerilor s-a separat pe linii verticale,care au dus la structura prismatica, tipica pentru aceasta roca. Separatia este perpendiculara pe suprafete de depunere si cum acestea sunt orizontale, prismele stau inevitabil pe ax vertical. Inca de la intrare in perimetrul exploatarii de bazalt se intalnesc movile mici de bazalt scoriaceu si pe alocuri compact. Apoi, coloanele de bazalt se arata in toata maretia lor, ca dovezi coplesitoare ale anilor de framantare geologica.

In Africa, animalele salbatice au fost vanate masiv in secolul al IXX-lea, dar si in secolul XX.

Africa de Sud a facut primul pas pentru crearea de parcuri nationale si rezervatii. Parcul National Elephant creat in 1931 are acum mai mult de 200 elefanti intre granitele sale. Parcul, acoperind o suprafata de 241 kmp, este casa mai multor specii de animale printre care rinocerul alb si 180 spcii de pasari.

Kenya poseda si ea cateva parcuri nationale printre care Parcul National Muntele Kenya. Muntele este un vulcan aparut in timpul unei intense activitati tectonice. El ofera un ambient unic pentru vegetatie,81 dintre plantele de inalta altitudine, desco-perite aici, fiind specii endemice. Solul vulcanic bogat si climatul racoros si umed au dat nastere unui excelent teren agricol. Din cauza cerintelor tot mai mari de terenuri agricole, padurile de aici sunt serios amenintate prin defriseri masive. Aceasta expansiune agricola distruge versantii si padurile indigene si duce la construirea unor drumuri ilegale pe teritoriul rezervatiei forestiere.

Putine regiuni se pot compara cu padurea tropicala, cu abundenta sa de forme variate de viata: copaci, arbusti, lujeri, plante agatatoare, orhidee, ferigi, ciuperci. Mai importante sunt: stejarul Meru, camforul gigant, lemnul galben, cedrul creion, maslinul est african. Printre animalele si pasarile intalnite aici sunt: pasari argintii, papagali cu ciocul rosu, uliul de munte sorecar, pupaza cu cap alb, lei, elani,zebre, leoparzi, bivoli, elefanti, hiene.

In Asia, Parcul National Corbett infintat in 1936 a devenit primul parc national al Indiei. Servind la protejarea tigrilor cei 521 kmp protejaza de asemenea leoparzi, cateva specii de maimute, crocodili, pasari Myna. Guvernul Indian lupta de asemenea pentru protejarea leului asiatic, un var mai mic al leului african, in Parcul National Gir si Sanctuarul Leului creat in 1975.

China si-a inceput protejarea tinuturilor abia in 1956, acum China avand 463 arii protejate.

Cea mai mare bariera coraligena de pe glob desfasurata in Marea Coralilor, paralel cu tarmul nord-estic al Australiei, este alcatuita din aproximativ 2500 de ingramadiri de recifi si insulite coraligene. Coralii au culori fascinante, dintre cele mai diferite: alb, corai, rosu, bleu. Marea Bariera atrage turistii, gratie lumii animale extrm de bogate si variate care populeaza apele de aici. Numai in zona insulitei Heran, din sud, au fost identificate aproape 100 specii de corali, 700 specii de pesti, 25 specii de holoturii, 34 specii de moluste conusoide, o mare varietate de anemone viu colorate, broaste testoase marine uriase,numeroase pasari, plus cea mai mare scoica de pe planeta:tridacna.

La baza continentului australian, adica in partea sa cea mai sudica, se afla o peninsula stancoasa,Wilson s Promotory. Latindu-se in forma triunghiulara, in prelungirea unui istru, The Prom, cum i se mai spune cu alint, pare sa fie piatra de temelie a Australiei. Promotoriul este un conglomerat de roci granitice care constituiau odinioara capatu nordic al unui lant muntos indreptat spre Tasmania.

Fara sa aiba munti impresionanti The Prom este spectaculos prin tarmul sau dantelat, prin contrastul dintre plajele albe si versantii intunecati ai colinelor. Peisajul este traversat de rauri care taie plajele, baltind in nisipuri sau croindu-si estuare ca niste defilee prin blocurile de granit. Cea mai mare parte din Wilson s Promotory este acoperita cu vegetatie deasa, ca o jungla, in care se regasesc 740 specii de plante, din medii foarte diferite, inclusiv paduri de eucalipti si de ferigi. Acest habitat este foarte prielnic unei game largi de vietuitoare de la marsupiale la pasari.

Oricat s-ar stradui omul, geniul naturii nu poate fi egalat. Ea a creat forme uimitoare care bucura si incanta privirea. Pamantul in decursul evolutiei sale a dobandit o zestre bogata de minereuri, animale si plante.

Parcurile nationale si rezervatiile se bazeaza pe biodiversitate tocmai pentru a proteja toate resursele naturale.

Omul a avut un mare efect negativ asupra pamantului. Prin cariere, mine si sonde, el a extras tot ce putea fi utilizat, insusindu-si bunurile Terrei pe care a saracit-o treptat. Influenta pagubitoare a omului asupra lumii vegetale si animale este un alt capitol grav scris de om in marea carte a naturii. Prin imensele sale industrii omul creeaza bunuri indispensabile civilizatiei, dar arunca inapoi in natura tot felul de produse nefaste care polueaza mediul si distrug toate formele de viata.

Asa cum spunea marele naturalist Jean Dorst in cartea sa }i daca am discuta despre viata Cu fiecare zi imi apare mai clar acest adevar: degradarea este cea mai grava amenintare ce planeaza asupra Biosferei. Disparitia sau rarirea pronuntata a unei specii este adesea putin spectaculoasa, afara de cazul cand este vorba despre un animal prestigios, precum elefantii africani, tigrii din India sau Panda, a carui silueta este simbolul celei mai celebre organizatii mondiale de protectie a naturii W.W.F.. Dar, in acest timp, dispar sub ochii nostri, care nu stiu sa le vada, sute si mii de specii de mici dimensiuni, componenti obscuri si fara grad ai lumii vegetale si ai celei animale. Multe dintre insecte, apoi moluste si alti locuitori ai marilor si apelor dulci au disparut inainte chiar sa fie cunoscute de stiinta.

Tocmai de aceea trebuie sa avem grija si sa protejam minunatiile create de acel arhitect inegalabil, natura, sa-i pastram miile de plante si vietuitoare care populeaza atat uscatul cat si apa.

Fiecare tara isi are padurile, lacurile, stepele, vietuitoarele ei fara seaman de frumoase. Toate acestea sunt bogatia Pamantului nostru,al tuturor. El este luminos si multicolor ca un curcubeu, si fie ca lumina lui sa nu se stinga niciodata.
Surse:Terra Magazin Nr. 11/1999; 1-2/2000; 1/2001;

6/2001; 10/2001

Atlas Magazin de vacanta 1999

ENCARTA -Enciclopedia 2001


IORDACHE BOGDAN,

CLASA a IX-a G