ANGLIA INDUSTRIA TRANSPORTURILE SI AGRICULTURA referatINDUSTRIA SI TRANSPORTURILE


INDUSTRIA


Industria constructoare de masini produce autovehicole, avioane, utilaj petrolier, masini textile, etc. Alte industrii bine reprezentate sunt industria chimica si cea farmaceutica. Industria alimentara prelucreaza resursele agricole proprii sau obtinute din importuri. Bumbacul importat este prelucrat in Manchester, aflat pe primul loc in lume in domeniu. 
Industria prelucratoare asigura ocuparea a 34% din forta de munca si 24% din PIB. Ramurile industriale traditionale ca productia de textile si oteluri cedeaza locul ramurilor producatoare sau utilizatoare de tehnica de varf. Industria constructiilor ocupa un loc important, iar sfera serviciilor se largeste oferind tot mai multe locuri de munca.TRANSPORTURILE

Anglia dispune de o retea de drumuri cu invelis rigid de 362.357 km, din care 3147 sunt numai autostrazi. Pe drumurile publice se desfasoara 90% din transportul de persoane si 82% din cel de marfuri. Reteaua de cai ferate se intinde pe o lungime de 37440 km. Centre ale transporturilor fluviale si maritime sunt porturi ca : Londra, Cardiff, Liverpool, New Castle, Glasgow, Belfast, Plymouth, Portsmouth, Aberdeen etc. Tunelul de sub Canalul Manecii leaga Folkestone de portul francez Calais. El are o lungime de 49 km.Aeroporturile britanice sunt utilizate annual de peste 90 milioane calatori si pe aici se vehiculeaza 2 milioane tone marfuri anual.


agriCULTURA


Agricultura se face in zona de campie, pe pamanturile arabile din East Midlands (estul Angliei Centrale) si East England (la nord de Londra) si  pe Campia Fen. In zonele cu clima blanda din vestul tarii se cultiva grau, orz, cartofi si sfecla de zahar.

Zootehnia este o ramura bine reprezentata ; in fermele mari din jurul oraselor se cresc oi, vite, porci si cai.

Forta de munca ocupata in agricultura atinge cam 2% din populatia activa, avand in vedere gradul inalt de mecanizare. Deficitul de produse agricole este acoperit prin importuri. O alta activitate traditionala este pescuitul.

Zona unde se cultiva zarzavaturi este cea din jurul Belfastului.


Importurile Marii Britanii sunt in general materii prime, de obicei din fostele colonii : minereuri, bumbac, lana, produse agricole.

Ca materie prima Marea Britanie exporta petrol , cam 2/3 din productia ei; Exporturile produselor finite reprezinta un procent insemnat : produse chimice si petrochimce, masini, aparatura, textile, etc.


O ramura economica  importanta este turismul. Turistii sunt atrasi de constructiile vechi de sute de ani : Turnul Londrei, Westminster, Rochester Castle, Exeter, Salisbury, Canterbury, de muzee celebre : Muzeul Figurilor de ceara sau localitati unde s-au nascut oameni celebri : poetul si dramaturgul Shakespeare,  poetul Byron, sau altii din epoci mai indepartate sau mai apropiate : The Beatles, Spice Girls, etc.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani