Agrucultura si mineritul in Tunisia, orasele si industria referat

Tunisia
*Suprafata:164150 Km patrati

*Asezare geografica:30 10`-37 20` lat. N si 7 30`-11 30` lat. E

*Populatia:8800000

*Densitatea populatiei:49 locuitori/km patrat

*Capitala:Tunis,1394749 loc.

*Limba oficiala:araba

*Produse importate:Piese de masini,produse textile,alimentare,petroliere

*Produse exportate:titei,imbracaminte,ulei de masline

*Moneda oficiala:dinar(1dinar=1000 millemes)

*Produs intern brut:8450000000 dolari S.U.A.

*Forma de stat:republica
Caracteristici geografice


M-tii Atlasul Telian din N-V apartin Muntilor Atlas.Tunisia centrala consta in stepe si intinderi de lacuri sarate,caare cel mai mare fiind Chott Djerid,la 15 m sub nivelul marii.Spre S este Desertul Sahara.
Clima
In N tunisieiare clima mediteraneana,cu veri calde si secetoase si ierni blande si umede.Sudul tarii are conditii de desert.Temperatura medie este de 10 C ianuarie si 26 C in iulie,cu precipitatii de 400 mm,in principal intre septembrie si aprilie.

Agricultura

27% din forta de munca lucreaza in agricultura.30% dinsuprafata tarii se cultiva si 19% sunt pasuni.Principalele zone de cultivare a cerealelor sunt in N,in special in valea Raului Medjerda.Se cultiva in special grau ,citrice ,struguri,orz,masline,curmale,piersici,pluta,migdale si iarba alfa.
Mineritul


Se extrag anual peste 5 mil. de tone de fosfati dar si minereuri de fier,plumb si zinc.Exista o mica productie de gaze naturale.Sarea se obtine din lagunele de pe coasta.Principalele de exploatare miniera sunt in El Borma in extremitatea sudica,si in Golful GabesIndustriaSunt notabile industria alimentara-a uleiului de masline,vinului ,zaharului ,faini-si industria textila,cimentului,rafinarea de titei,otel si turism.


Orasele


Tunis este capitala,principalul centru industrial si port.Sfax ,al doilea oras ca marime,este centrul regional al sudului Tunisiei.

Copyright © Contact | Trimite referat