Baile Felix, Puncte turistice, Asezare, Tratament referat

Baile Felix

Aceasta 'Statiune a bucuriei' este cea mai mare statiune din Romania. Ea este situata in apropierea orasului Oradea, spre nord-vest si se bucura chiar si in timpul iernii de avantajele unui 'microclimat' .Virtutile apelor termale, foarte bogate in oligominerale, sunt completate de virtutile namolului sapropelic. Impreuna acestea sunt folosite in tratarea artritei reumatice, a lumbagoului, precum si a afectiunilor ginecologice si nervoase.

Este cea mai mare statiune balneara cu regim permanent din Romania, aflata la 8 km de Oradea.

Vechile documente atesta utilizarea bailor in tratamentul diverselor afectiuni, inca din anul 1000, cand au fost descoperite de calugarul Felix, parohul manastirii din Sanmartin.

Intre anii 1711-1721 apar primele asezaminte organizate pentru tratament sub numele de 'baia lui Felix', iar in 1885 se capteaza un nou izvor avand o temperatura de 49 C.

Cele mai fierbinti izvoare termale din tara, cu temperaturi cuprinse intre 32-49 C si namolul fosil, constituie principalii factori terapeutici, iar clinica de geriatrie deschisa aici ofera tratamente de revitalizare generala a organismului.

Baile Felix au o buna reputatie in tratarea afectiunilor reumatismale, ginecologice, neurologice, precum si a starilor post-traumatice.Baza de tratament balnear este situata intr-un parc continuat de o padure, dispunand de sere si o mica gradina botanica bogata in specii rare de nuferi.

Pe dealul Somleu, care domina Baile, se gaseste rezervatia paleontologica Betfia, care, in afara de o interesanta fauna fosila pleistocena (resturi de vertebrate), adaposteste un remarcabil monument al naturii - Avenul Betfia. Acesta este o denivelare de 86 m, prezentand chiar de la suprafata un put natural, cu o verticala de 54 m.

Pe langa apele termale captate in scopuri medicale, in centrul Bailor Felix se afla un izvor cu apa termala minerala utilizata in tratarea afectiunilor interne, pacientii si turistii veniti la tratament bucurandu-se de aceste binefaceri.


Baile Felix beneficiaza favorabil si de climatul zonei inconjuratoare. Temperatura medie anuala este de 12,3 C, a celei mai reci luni (ianuarie) de 2,1 C, iar a lunii cele mai calde (iulie) de 21,3 C.
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani