Barcelona, Trecutul unei capitale, Barcelona lui Gaudi, Barri Gotic, La Rambla referat

Barcelona


Situata la extremitatea sud-vestica a continentului european, Peninsula Iberica este leaganul a doua popoare: portughez si spaniol. Delimitat spre trei dintre cele patru puncte cardinale- est, sud si vest-, si partial in nord, de apele Marii Mediterane si ale Oceanului Atlantic, teritoriul iberic apare si mai izolat de restul continentului prin perdeaua impresionanta a Pirineilor. Aceasta izolare, precum si caracterul de diversitate extrema a reliefului si a climei confera Spaniei si Portugaliei un statut aparte intre tarile europene.Ocupand mai mult de trei sferturi din peninsula, regatul spaniol poate fi considerat izvorul civilizatiei latino-americane, exceptand, fireste, Brazilia.


Trecutul unei capitale


Cei dintai colonizatori ai Iberiei, cunoscuti in istorie, au fost fenicienii si grecii. Acestia au acostat pe plajele Cataloniei (sau Catalunyei) si au stabilit relatii comerciale cu bastinasii, un popor de origine celtiberica. Consolidarea si extinderea imperiului cartaginez peste Iberia a adus dupa sine si infiintarea, in jurul anului 300 i. Hr., a unei asezari-port cu numele de Barcino. Dupa ce Roma i-a invins pe mandrii cartaginezi, in urma Razboaielor Punice, primii latini au patruns in Barcino, apoi si in Catalonia. A inceput astfel o lunga stapanire ce s-a intins pe durata a sase secole. Limba, cultura si legile introduse de noii stapani au prins radacini solide. In anul 410, vizigotii germanici infrang Roma, patrund si cuceresc Hispania si, o data cu ea, Barcino, redenumita Barcinonia. Aceasta devine, pentru doar 20 de ani, capitala regatului vizigot, pana cand regele se va muta la Toledo.

Timp de 300 de ani, vizigotii, deveniti crestini, vor domni linistiti. Invazia maurilor, arabi veniti din pustiurile nord-africane, sileste o parte din cavalerii catalani sa se refugieze spre Pirinei, apoi in sudul regatului franc. Carol cel Mare (Charlemagne), nemultumit de prezenta acestor bravi dar indisciplinti catalani, ii alunga peste munti, apoi in Catalonia. O data cu acest eveniment, imparatul francez impune si un nobil drept capetenie peste catalani- contelr Guifre el Pilos, care devine fondatorul dinastiei de Barcelona. Astfel, in vreme ce restul Spaniei ramane maura, Catalonia se mentine o provincie crestina, pastrandu-si legaturile cu Europa. De atunci dateaza si steagul Cataloniei: patru dungi orizontale, rosii, pe un fundal auriu (patru degete insangerate pe un scut de aur).

Anul 988 marcheaza refuzul regelui franc Ludovic al V-lea de a-i ajuta pe catalani in lupta cu maurii. Atunci, contele de Barcelona, declara independenta provinciei fata de Francia, moment ce reprezinta nasterea Cataloniei ca stat. Printr-un lung sir de razboaie si aliante maritale, Mallorca, Ibiza, Tarragona sunt luate de la mauri, iar mai tarziu Proventa si apoi Aragon devin tintele pretentiilor catalane. Dinastia de Barcelona va ajunge, la un moment dat, prin regele Alfonso al II-lea, sa stapaneasca un vast teritoriu pe coasta Mediteranei, din Aragon pana la Nisa. Urmatorul rege insa va pierde o mare parte din aceste pamanturi. Totusi Catalonia si Aragonul se vor consolida ca stat prin infiintarea parlamentului (El Generalitat), si cfa putere maritima. Dupa descoperirea de catre Cristofor Columb a drumului spre Indiile Occidentale, centrul comercial se muta la Sevilla, in Andaluzia. Barcelona cade in desuetudine si nu renaste decat in primii ani de dupa Razboiul Civil.


2.Barcelona lui Gaudi


Primul lucru pe care trebuie sa-l vezi cand ajungi in capitala Cataloniei este Barcelona lui Gaudi si mai apoi Barcelona medievala, a contilor si principilor.

Poate va intrebati cine este Antonio Gaudi. Antonio Gaudi este un arhitect inspirat de ideea comuniunii dintre arhitectura si natura, dintre vegetal si mineral. Dintre lucrarile sale putem enumera catedrala cea noua, fantastica Sagrada Familia si niste cladiri halucinante: Casa Milla, Casa Batllo si Palatul Guell. Ce este atat de original ? Lipsa unghiurilor, a colturilor, a liniilor drepte. Lipsa a tot ceea ce stiam despre simt artistic "normal". La acest artist al pietrei toate casele, coloanele, balcoanele, aco[erisurile, interioarele trebuie sa arate precum o jungla, precum niste pesteri sau fiinte vii.
Casa Milla

Tot ceea ce a creat Gaudi apare drept o colectie de fosile, de plante exotice, un stil mutant viu-neviu. Este greu de imaginat fara a vedea, dar inchipuiti-va un balcon in forma de ochi, o turla de biserica inconjurata complet de liane si frunze, un acoperis plan impanzit cu turnulete spiralate, asemanatoare cochiliilor de melci, totul fiind extrem de viu colorat, cu mozaicuri albastre, rosii, verzi si galbene. Este o adevarata euforie de forme si nuante.

Capodopera sau varful de creatie al acestui artist este Sagrada Familia. Catedrala cea noua, mandria Barcelonei, este in constructie, desi initiatorul ei, genialul Gaudi, nu mai este printre noi. Incredibila a fost initiativa Bisericii de a-l sanctifica, dar privind la Sagrada Familia, mirarea se risipeste. Volume Intregi nu ar putea descrie o asemenea miraculoasa catedrala. La prima vedere, ar parea desenata de un copil pe fundalul unui cer senin, ar parea o biserica deformata, de vis, ar parea ireala prin insesi formele si dimensiunile ei.

Sagrada Familia

3.Barri Gotic


Barcelona gotica sau Barri Gotic (Cartierul Gotic) este un labirint intunecos de stradute, atat de inguste incat, daca intinzi bratele, poti atinge zidurile. Cladirile, inalte de 3-4 etaje, fac imposibila patrunderea soarelui intr-un astfel de loc. Intre unele cladiri exista pasaje aeriene, ca niste coridoare suspendate. Alte locuri care merita vizitate sunt: Piata Primariei (Placa del Ayuntamiento), cu Palau de la Generalitat (Parlamentul) si Ayuntamiento (Primaria), edificii ce adapostesc de sute de ani, fara intrerupere, administratia locala. Primul centru civic a fost descoperit de arheologi sub aceasta piata. Tot in acest perimetru se afla si Catedrala, monument gotic de o frumusete rara. Sobrietatea clericala se imbina armonios cu exotismul spaniol: incantatoare patios (curti interioare) ofera liniste, lumina, apa si desfatare credinciosilor si slujitorilor bisericii.


4.La Rambla


La fel cum padurile Amazonului sunt plamanii Terrei, tot asa este si La Rambla pentru Barcelona. La Rambla, in traducere "albia unui rau", se gaseste In fiecare oras din estul si sudul Spaniei. In Barcelona, La Rambla este locul de promenada, de intalnire, relaxare, aflare a vestilor, locul de barfe si de lectura a ziarelor, de manifestari artistice individuale. La Rambla este o alee larga, marginita de ulmi frunzosi, inalti si batrani. Acolo trilurile canarilor din coliviile vanzatorilor de animale se amesteca cu zgomotul nesfarsitelor siruri de masini, de o parte si de alta a Ramblei. La capat, La Rambla se deschide pentru a face loc pietei Mirador de Colon. Cristofor Columb, cu bratul intins simbolic spre America de dincolo de ocean, sta pe un soclu de 30-40 m, in mijlocul unui spatiu larg, cu iesire la mare. In Mirador (oglinda) de Colon se gasesc cladirile Vamii, ale Guvernului si Ministerului Marinei. De aici incep alte bulevarde, de-a lungul falezei mediteraneene, unul dintre ele ducand spre Satul Olimpic, iar celalalt spre Montjuich, muntele ce strajuieste metropola.


Copyright © Contact | Trimite referat