Israel, Populatia si asezarile omenesti, Orasele referat

ISRAEL1. Suprafata

20.770 km patrati cu granitele din 1949. Suprafata totala a regiunii autonome palestiniene 6231 km patrati din care regiunea Gaza 352 km patrati si enclava Jericho 60 km patrati. Restul malului de vest acopera 5819 km patrati.

Asezare geografica


Statul Israel este cuprinsa intre M. Moarta si raul Iordan, in est, si tarmul M. Medirerane, in vest. Spre nord se invecineaza ci Siria si Liban, spre est cu Iordania, iar in sud-vest cu Egiptul.In sud prin golful Akaba are iesire la M.Rosie. Si este asezata geografic la 27 grade, 45 minute - 33 grade 20 minute in nord si 32 grade 0,6 minute-35 grade si 50 minute in est.

Cadrul Natural
Relieful Israelului este format din 3 unitati paralele:

In est, un adanc sant tectonic, unde sa afla M.Moarta (La 396 metri sub nivelul marii) si valea raului Iordan ; Aceasta depresiune este inchisa spre nord de cateva inaltimi muntoase (cum ar fi inaltimea Golan cu varful Hermon, 2224 metri, spre Siria); Santul tectonic se continua pana la M.Rosie, unde se afla Golful Akaba si portul Elath;

In centru un sistem de munti josi (de pana la 1000 metri), orientat N-S (muntii Iudeii); partea de sud munti se transforma intr-un intins platou, cu un climat de desert (Negev)

In vest de campiile litorale situate in lungul M.Mediterane.Datorita climatului arid exista rauri putine ; mai important este raul Iordan, care se varsa in Marea Moarta. Marea Moarta este in realitate un lac , dar printr-o traditie indelungata este utilizata denumirea de "mare"; are o puternica concentratie de saruri, fiind considerata din lume.3.Populatia si asezarile omenesti


Populatia Israelului este de 6 milioane de locuitori cea ce reprezinta aproximativ 1/5 din populatia mondiala de origine evreiasca. Dupa infiintarea statului in 1948, populatia a crescut continuu datorita venirii unui numar important de evrei din Diaspora si stabilirii lor pe teritoriul istoric al poporului evreu. Suportul natural este ridicat(peste 2%) pentru ase asigura o crestere a numarului de locuitori comparabila cu a statelor apropiate.

Teritoriul statului Israel si regiunile limitrofe au reprezentat de-a lungul istoriei un important nucleu de civilizatie, cul;tura si istorie. Aici a aparut unul dintre cele mai vechi orase din lume , Ierichon. Deoarece poporul evreu are o legatura foate stransa cu intamplari si personaje din Biblie, exista in Israel numeroase locuri care amintesc de aceasta. Pe teritoriul Israelului si in teritoriile autonome Gaza si Cisiordania traieste poporul palestiniancare are o guvrenare proprie si o autonomie administrativa. Datorita conflictelor care au avut loc intre evrei si arabi dupa formarea statului Israel, granitele au suferit modificari; In prezent, zona inaltimilor Golan este administrata de Israel. Peninsula Sinai, ocupata de Israel in urma unui razboi in Egipt, a fost retrocedata acestuia.

Populatia Israelului este de 5.470.000 locuitori. Malul de Vest al Iordanului are o populatie de 935.000 locuitori (inclusiv Jericho) si regiunea Gaza 660.000 de locuitori. In plus , exista aproximativ 120.000 de colonisti evrei pe Malul de Vest si 4.000 in regiunea Gaza.


4. OraseleOrasele principale sunt Ierusalim, Tel Aviv-Jaffa si Haifa. Ierusalim este capitala care are o vechime de aproape 4.000 ani.

Concentreaza activitati economice, politice, administrative si religioase.                                                    

Este considerat un oras sfant atat pentru evrei cat si pentru crestini fiind un important loc de pelerinaj. Are numeroase obiective istorice, o viata activa universitara activa si industri moderne prin imprejurimi .

Tel Aviv-Jaffa, situat pe tarmul marii mediterane, este un ansamblu urban nou, dezvoltat in secolul nostru cu multiple economice; un timp orasul Tel Aviv a fost capitala statului si principalu centru al imigratiei ;

Haifa este principalul port al Marii Mediterana.

Capitala si cel mai mare oras este Ierusalim care are 578.000 locuitori. Limba oficiala este ebraica si este vorbita de 66% din populatie. Araba este de asemenea limba oficiala si este vorbita de 15% din populatie. Produsele importante sunt piesele de masini si auto vehicule, diamante neslefuite, petrol, produse chimice, fier si hotel, produse alimentare. Produsele exportate sunt diamantele citricele, produsele textile, alimentele, bauturi, bunuri electronice. Moneda oficiala shekel (1 shekel=100 agora). Produs intern brut 90.000 milioane dolari S.U.A. Forma de stat este republicana. Dupa razboiul de 6 zile din 1967,urmatoarele regiuni au ajuns in administratie au ajuns sub administratie israieliana: Regiunea Gaza , peninsula Sinai, Malul de Vest din Iordania si Podisul Golan. Israelul s-a retras de pe Peninsula Sinai in 1982.
Copyright © Contact | Trimite referat