Munchen
München


Munchen este un oras situat in sudul Germaniei pe raul Isar, fiind capitala landului Bavaria. Este un important centru industrial, cultural si de transport, fiind cunoscut si datorita magazinelor elegante, cluburilor de noapte, berariilor si festivalelor. Un aeroport international si o retea de autostrazi si cai ferate leaga Munchen de restul Germaniei si de alte orase din Europa.Partea veche a orasului, situata pe malul vestic al raului Isar, are multe cladiri in stil baroc si rococo, construite in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, dupa regulile din Bavaria, care erau inspirate de modelele italiane. In centrul orasului vechi se afla Marienplatz, o bine cunoscut piata, care este dominata de primaria orasului. Langa primaria orasului se afla Biserica Maicii Domnului, o catedrala gotica cu doua turnuri construita din blocuri masive de piatra.

Cateva din portile orasului, incluzand Poarta Sendlinger (1310) si Poarta Isar (1337) se mai pastreaza si pana astazi. Gradina zoologica Hellabrunn este una dintre cele mai mari din Germania. Castelul in stil baroc Nymphenburg (inceput in 1664) se gaseste intr-un parc cu rol decorativ. Un mare stadion a fost ridicat pentru Jocurile Olimpice din 1972 care s-au tinut aici. Pe malul estic al Isarului este Maximilianeum (1874-1877), resedinta parlamentului bavarez.

Institutii culturale: 

Printre multele muzee si galerii de arta din Munchen se afla si Muzeul German, un muzeu al stiintei si tehnologiei, asezat pe o insula din raul Isar. Muzeul National Bavarez din oras contine obiecte de arta si exponate din Evul Mediu pana in secolul XIX. Una dintre cele mai cunoscute galerii de arta este Alte Pinakothek, care contine multe picturi ale marilor maestrii.

Alte importante centre culturale sunt Teatrul National, Opera de Stat Bavareza si Palatul Regal. Munchen este si un important centru de producere si difuzare al filmelor.

Orasul este centrul Universitatii Ludwig Maximilian, infiintata in 1472. De asemenea aici se afla si o universitate tehnica.

Industria si comertul:

In afara de faimoasa bere, in Munchen se fabrica echipamente electronice, chimicale, instrumente optice si de precizie, mancare procesata. Din secolul XVIII, cand procesul de litografiere a fost inventat in oras, Munchen a devenit un important centru de publicare si tiparire. Orasul are o industrie activa a modei cu un numar mare de haine produse manual, ca si fabrici de textile. Multe expozitii internationale si targuri sunt tinute in Munchen.

Munchen a fost infintat in 1158 ca un oras - targ, de catre ducele Saxoniei: Henry the Lion. In prezent orasul numara 1.241.300 de locuitori (numar estimat in 1992).Bibliografie: Enciclopedia Encarta 97