Slovacia Oferta turistica, Atractii turistice, Consiliul Slovac pentru Turism referat
Prezentare generala
Slovacia este situata in centrul Europei, intre 16°50' si 20°34' longitudine estica si 47°44' si 49°37' latitudine nordica, intre Muntii Tatra si Dunare. Este o tara destul de redusa ca suprafata - 49 036 km² - si are o populatie de 5 326 207 locuitori, ceea ce inseamna o densitate medie a populatiei de 109 locuitori/km².

Are un cadru natural variat, in general montan, in care se remarca Muntii Carpatii Vestici, in sudul tarii sunt doua sectoare de campie: Campia Dunarii Mijlocii si Campia Slovaciei Orientale, iar in partea central-sudica - podisuri. Carpatii Vestici prezinta o axa cristalina de peste 80 km lungime, inalta, culminand in Masivul Tatra Mare cu Varful Gerlachovsky, care este, la 2655 m, cel mai inalt din lantul carpatic.

Principalul curs de apa este Váh, avand o lungime de 378 km, iar 172 km din cursul Dunarii sunt pe teritoriul Slovaciei, acest fluviu trecand chiar prin capitala tarii - Bratislava. Clima este temperat-continentala, cu precipitatii bogate, temperatura medie fiind: cea mai ridicata de 10°C si cea mai scazuta de -3,7°C.

Fauna numeroasa este ocrotita in rezervatii, dintre care Parcul National Tatra Inalta este unul dintre cele mai intinse din Europa.


La 1 martie 1993, Republica Slovaca s-a separat de Cehia si s-a proclamat stat independent.


Cadrul natural de mare atractie turistica si valorile cultural-istorice (castele, biserici, muzee, elemente etnofolclorice) reprezinta zestrea turistica a Slovaciei, in cadrul careia se contureaza trei areale turistice:

a)     Slovacia Occidentala - cuprinde Campia Mica a Dunarii Mijlocii, Carpatii Mici si Albi, in care se regasesc importante statiuni balneoclimaterice de rezonanta europeana: Peistani, Bezovec, Nimnica, Smrdáki, Luilacovice, Zilina; atractiile naturale sunt completate de cele cultural-istorice de mare valoare, anume castelele medievale si Bratislava;

b)     Slovacia Centrala - cuprinde Muntii Tatra Mare (2250 m) si Tatra Mica (2043 m) in vest, Fatra Mare si Mica (1700-1592 m), Metaliferii Slovaci (1459 m) si Podisul Krupinei in sud, cu peisaje de mare varietate si pitoresc, statiuni balneare, castele gotice, fortificatii medievale si orase istorice;

c)     Slovacia Orientala - cu Masivele Tatra si Metaliferii Slovaci in vest, Podisul Ondavei in est, Beskizii Rasariteni, Campia Slovaciei Orientale, Muntii cristalini Slanske si vulcanici Virkolat.

Turismul cunoaste, din 1990, un proces de revigorare in aceasta tara.

Oferta turistica


Atractii turistice

Principalele atractii turistice ale Slovaciei sunt:

Parcurile Nationale, relieful montan si pesterile:

- Parcul National Tatra Inalta (Tanap) are o suprafata de 70 000 ha si este cea mai spectaculoasa arie montana din Slovacia sub aspect stiintific si turistic. Are peste 20 de varfuri ce depasesc 2500 m, circa 100 lacuri glaciare, forme carstice, elemente floristice si faunistice deosebite. Este amenajat pentru turism, existand o retea densa de trasee marcate spre cele mai atragatoare locuri. Alaturi de drumetie, in Tatra Inalta resursele sunt favorabile si sporturilor de iarna - aici fiind centrul de schi al tarii - , tratamentului balnear, sporturilor nautice, pescuitului si vanatorii sportive.

- Parcul National Tatra Joasa (Napant) include de asemenea domenii schiabile, statiuni turistice, posibilitatea practicarii raftingului. Aici se gaseste Manastirea Rosie - construita in stil gotic. Tatra Joasa include o parte a Paradisului Slovac, ce etaleaza peisaje carstice unicate: grote - dintre care renumita Dobsina, cea mai veche pestera din Europa - , chei, defilee, cascade, platouri carstice cu specii floristice specifice.

- Parcul National Pieniny (Pienap), in care se afla Canionul Dunajec, lung de 9 km.

- Muntii Metaliferi Slovaci cu centre de schi, vaste domenii amenajate in acest scop, telescaune, teleferice, in apropierea orasului Kosice.


Raurile si lacurile glaciare sau antropice compenseaza lipsa unei iesiri la mare a Slovaciei. Acestea sunt amenajate pentru agrement si recreere astfel incat sa intereseze atat turismul intern, cat si pe cel international: Lacul Domasa pe raul Ondava, de exemplu, inalt de 36 m, a favorizat dezvoltarea a sase centre odihna, recreere si agrement nautic in Podisul Ondava.Statiunile balneare sunt o alta oferta turistica cu rezonanta internationala. Slovacia este o tara cu un numar foarte mare de izvoare curative si cu depozite de namol de cea mai buna calitate, pe care oamenii le folosesc pentru a vindeca o varietate de boli. Aceasta tara, desi mica, are nu mai putin de 1160 izvoare minerale, termale si bicarbonatate inregistrate. Statiunile balneoclimaterice reprezinta numai o parte din potentialul de regenerare, vindecare si pastrare a sanatatii al Slovaciei, potential corespunzator mediului sanatos al acestei tari. Una dintre cele mai cunoscute astfel de statiuni, si oras istoric totodata, datand din secolul al XII-lea, este Bardejov - destinata tratarii afectiunilor digestive si respiratorii si considerata a fi "o rezervatie de monumente urbane".Orasele medievale, constructiile religioase, castelele, conacele si fortaretele sunt dovada existentei Slovaciei ca punct de rascruce al Europei inca din cele mai vechi timpuri; drumurile comerciantilor ce treceau prin aceasta tara si numeroasele invazii au dus la construirea acestor asezaminte. In Slovacia sunt 18 orase istorice, recunoscute pentru cladiri de epoca, fortificatii, bastioane, biserici, hoteluri, catedrale in stil gotic, baroc sau renascentist. Printre acestea se numara: Levoča, Trnava, Presov, Kosice, Kremnica, Nitra,Spisska-Kapitula, Sobota, Bardejov, Banská Bystrica, Banská Stiavnica - acesta din urma facand parte dintr-un Program UNESCO de Pastrare a Valorilor Culturale si Naturale, la fel ca multe alte monumente antropice si naturale ale aceleiasi tari. Capitala - Bratislava - este, de asemenea, un oras vechi, cu 461 616 locuitori, situata de o parte si de alta a Dunarii, la poalele Carpatilor Mici. Este un puternic centru cultural si industrial cu numeroase obiective turistice: fortul-castel, cetatea medievala Devin, muzee, Teatrul National Slovac, Vechiul Turn, Catedrala Sfantului Martin - unde a fost incoronata Imparateasa Maria Tereza, Insula Zytny - inchisa de cele doua brate ale Dunarii.


Fondul cinegetic - alcatuit din ursi, cerbi, capriori, lupi, rasi, capre negre, cocosi de munte etc. - si fondul piscicol al lacurilor si raurilor.Tezaurul etnofolcloric este de mare bogatie, aici pastrandu-se foarte bine arhitectura populara - satele cu case de lemn din regiunea Spis, muzeele de arta populara, bisericile de lemn - , dar si traditiile - cioplitul lemnului, prelucrarea ceramicii, incondeierea oualelor, lucratul de broderii si dantele.
Cazarea

In Slovacia sunt peste 1000 de hoteluri, trecute in ghidul hotelier, iar numarul unitatilor de cazare particulare este in permanenta crestere. Hotelurile sunt clasificate conform normelor internationale - de la 1* la 5* - , in functie de echipamentele detinute si de serviciile oferite. Sunt 31 hoteluri de 4*, printre care: Danube, Devin, Forum, 329 hoteluri de 1* si 3*. Turistii se pot caza si in case particulare, la gazde, in case de oaspeti, in campinguri. In zonele montane exista multe sate cu case foarte bine dotate, multe dintre ele servind pentru cazarea turistilor, ca pensiuni agroturistice. In statiunile de vacanta se pot inchiria si vile, cabane individuale.

In anul 1996, capacitatea de cazare in hoteluri si asezaminte asimilate  a Slovaciei a fost de: 25 264 camere si 58 433 locuri.


Transporturile

Transporturile feroviare au o traditie indelungata in Slovacia, care a fost una dintre primele tari central-europene cu retea de cai ferate. In prezent, acestea se intind pe o lungime de 3600 km, dintre care doar 1400 km sunt electrificate.

Sistemul de sosele masoara 17 880 km. Cand circula cu autoturismul, soferii trebuie sa aiba eticheta care dovedeste plata taxei de drum.

Transportul pe calea aerului se desfasoara prin intermediul aeroporturilor din Bratislava, Kosice, Poprad-Tatry, Sliač, Piestany, Nitra. Zborurile internationale sunt asigurate de aeroportul din Viena - situata la 60 km de Bratislava.


Transporturile navale s-au dezvoltat de la intrarea in folosinta a Canalului Rhin - Main - Dunare.

Consiliul Slovac pentru Turism

Turismul este fara indoiala unul dintre sectoarele cele mai promitatoare din economia Slovaciei. Pozitia tarii - in centrul Europei, la intersectia rutelor comerciale - , resursele culturale, istorice si naturale si conditiile de clima favorabile creeaza posibilitatea dezvoltarii turismului in aceasta tara.

Infiintarea Consiliului Slovac pentru Turism contribuie la succesul lansarii produsului turistic al Slovaciei pe piata turistica internationala. Consiliul Slovac pentru Turism a fost infiintat de catre Ministerul Economiei, din care face parte si un Departament pentru Turism, la 1 septembrie 1995, ca fiind o organizatie non-comerciala. Principalele sarcini ale Consiliului sunt sprijinirea dezvoltarii turismului in scopul prosperitatii economice a Slovaciei si crearea constiintei de tara gazda, cu suficiente atractii turistice. Acest proces tine cont de nevoia ocrotirii mediului inconjurator si sustinerii standardului de viata al populatiei. Principalele activitati ale acestui Consiliu includ:

cercetari de marketing si evaluari;

distribuirea de materiale promotionale tiparite si audio-video;

participarea la crearea produsului turistic;

intalniri cu presa, organizarea unor conferinte de presa si a unor excursii si circuite pentru ziaristii straini specializati in turism;

organizarea si coordonarea activitatilor turistice la nivel national si asistenta in prezentarea produsului turistic pe pietele straine;

cooperarea cu sectorul privat si autoritatile de stat implicate in turism;

sprijinul acordat diverselor organizatii din turism cu privire la participarea la targuri si expozitii internationale;

cooperarea cu organizatii turistice internationale (din ianuarie 1997 este membru ASTA).Pe viitor se doreste crearea unui sistem complet de informare turistica, folosindu-se articole adunate de la fiecare centru de informare turistica sau punct turistic din Republica Slovaca. Deocamdata, promovarea internationala a ofertei turistice slovace se realizeaza atat prin pliantele si brosurile distribuite, cat si prin intermediul unor site-uri pe INTERNET - unul la nivel national, al Consiliului Slovac pentru Turism, si mai multe locale, destinate celor interesati de amanunte si care doresc sa calatoreasca in aceasta tara.


Produse turistice oferite

Produsele turistice oferite prin sursele mentionate anterior valorifica potentialul natural si antropic al Slovaciei, acoperind o tematica diversa:

farmecul vechilor orase;

misterul castelelor, conacelor si fortaretelor;

evenimentele culturale;

slovacoterapia - un produs de sanatate, cuprinzand: terapia culorilor naturii, speoterapia, aromoterapia si, nu in ultimul rand, balneoterapia, toate acestea practicate in statiuni balneoclimaterice;

peisajul incantator;

frumusetea ascunsa a pesterilor;

arhitectura satelor;

pastrarea vechilor traditii;

multiple posibilitati de practicare a sporturilor: schi, drumetie, rafting, ciclism etc.Circulatia turistica


Cererea turistica pentru Slovacia se poate aprecia prin intermediul unor indicatori ca: numarul de sosiri in aceasta tara, durata sejurului, numarul de innoptari - calculat ca fiind produsul primelor doua - , cat si prin cunoasterea incasarilor din turism:


Incasari pe locuitor ($)


Incasari pe turist ($)

Procentul incasarilor turistice in

Exportul de marfuri

Exportul de servicii comerciale

Comparand incasarile totale din turism cu cheltuielile in acest domeniu obtinem soldul balantei turistice:

Anii

Incasari (mil. $)

Cheltuieli (mil. $)

Soldul balantei turistice (mil. $)

Evolutia numarului de turisti internationali sositi se prezinta astfel:

Anii

Numarul de turisti (mii)

Indicele variatiei sosirilor in raport cu anul anterior

Cota de piata in totalul european (%)Numarul turistilor sositi nu permite incadrarea Slovaciei printre primele 40 de tari considerate destinatii in lume.


Evolutia incasarilor din turism:

Anii

Incasari turistice (mil. $)

Indicele variatiei incasarilor

Cota de piata in totalul european (%)


Evolutia cheltuielile in turism:

Anii

Cheltuieli turistice (mil. $)

Indicele variatiei cheltuielilor

Cota de piata in totalul european (%)


4. Bibliografie
Glavan, V., "Resurse turistice pe Terra", Editura Economica, Bucuresti, 1998

*** "Tendances des marches touristique", O.M.T., Europe, 1998

*** brosurile "SLOVAKIA forever in your heart" si "Panorama of Slovakia", Consiliul Slovac pentru Turism

*** www.sacr.sk


Copyright © Contact | Trimite referat