Manipularea banilor prin Internet, Plata prin carte de credit, Plata prin CyberCashManipularea banilor prin Internet. Nivelul curent de securitate in Internet/Intranets permite utilizarea lor pentru efectuarea platilor prin transferuri valutare. Multe dintre procedeele utilizate in plati electronice prin Internet sunt similare celor utilizate  intr-un punct de vanzare obisnuit. Diferenta principala este ca in cazul EC totul decurge prin Internet utilizand servicii Web si alte servicii de transmisii digitale de date. Cerintele sunt similare celor din sistemele clasice: autentificare si autorizare, confidentialitate, siguranta. In continuare vor fi prezentate cateva metode de efectuare a platilor electronice care satisfac aceste cerinte.Plata prin carte de credit. Sistemul de carti de credit a fost creat cu intentia de a-i permite cumparatorului sa-si satisfaca imediat dorinta de cumparare de bunuri si servicii. Prin cartea de credit riscul este transferat de la vanzator la institutia financiara care a emis cartea de credit. Cumparatorul prezinta vanzatorului cartea de credit. Vanzatorul trimite numarul cartii de credit si detaliile tranzactiei la un sistem de autorizare. Acesta fie autorizeaza direct tranzactia, fie o directioneaza la banca emitenta a cartii de credit, pentru aprobare. Periodic (de exemplu, zilnic) vanzatorul trimite detaliile tranzactiilor aprobate catre banca sa. Aceste informatii sunt trimise la asociatia emitentilor de carti de credit dupa ce au fost procesate tranzactiile pentru care banca respectiva este si colectoare si emitatoare de carte de credit. La sfarsitul lunii, consumatorul primeste facturile pe care trebuie sa le achite, altfel va plati dobanda pentru creditul acordat de banca ce a emis cartea de credit.

Plata prin CyberCash. Pentru a efectua plati prin CyberCash, consumatorul are nevoie de un software care simuleaza 'portofelul', face criptarea mesajelor si memoreaza tranzactiile. Ca si portofelul obisnuit, acest portofel-software poate inregistra mai multe carti de credit. Vanzatorul are un software similar. Utilizand un navigator Web, consumatorul selecteaza ce vrea sa cumpere. Serverul vanzatorului trimite 'portofelului-software' o cerere de plata semnata prin care da detalii despre cumparatura si transmite tipul cartilor de credit acceptate. 'Portofelul' deschide o fereastra si afiseaza suma si lista cartilor de credit disponibile pentru selectie. 'Portofelul' trimite un mesaj criptat si semnat cu numarul cartii de credit si detalii privind tranzactia si acceptarea platii. Serverul vanzatorului trimite acest mesaj impreuna cu un mesaj propriu semnat si criptat catre Gateway. Aici mesajele sunt decriptate si comparate, iar daca se potrivesc, se trimite o cerere de autorizare conventionala. Reintoarce un raspuns spre vanzatorul care trimite un raspuns 'carte de credit' catre software-ul portofel. Gateway-ul este operat de un agent al bancii colectoare a vanzatorului. In mod similar cu schemele prezentate mai sus s-au dezvoltat si alte protocoale pentru efectuarea platilor electronice, bazate pe alte secvente de mesaje intre aceleasi entitati.

Plata prin 'Smart Card'. Smart Card este in esenta inlocuitorul portofelului obisnuit. Tot continutul unui portofel actual (acte, carti de credit, bani gheata) va fi inlocuit de una sau mai multe Smart Card-uri. Din punct de vedere fizic, Smart Card arataaca o carte de credit cu unul sau mai multe microcircuite de tip 'microcontroller'-e inglobate. O cartela inteligenta (Smart Card) poate pastra de 10 - 100 ori mai multe informatii decat o cartela magnetica, fiind totodata mult mai sigura. Conectata la un terminal de citire/scriere, Smart Card poate efectua functii complexe de luare a deciziilor, proceduri sofisticate de autentificare pentru a preveni frauda. Deci beneficiile oferite de Smart Card sunt: siguranta, capabilitati active antifrauda, flexibilitate in aplicatii, posibilitatea de validare 'off-line'. De asemenea, Smart Card poate fi combinata cu date biomotrice - amprenta digitala, geometria mainii, amprenta vocala etc., pentru a-si identifica in mod unic proprietarul. Exista deja multe aplicatii in telefonie celulara (GSM), acces Internet, aplicatii financiare. Pentru a efectua operatii cu Smart Card, aceasta se introduce intr-un dispozitiv de citire/scriere care poate fi cu contact sau fara contact. Acest cititor poate fi sub forma unui portofel ce poate comunica cu alt portofel similar sau cu banca, pentru efectuarea de transferuri multivalutare. Astfel, Smart Card memoreaza direct echivalentul digital al sumelor de bani in loc sa indice un cont la banca sau un credit acordat de banca. Cand o astfel de cartela este utilizata pentru a cumpara ceva, echivalentul sumei respective este efectiv transferat vanzatorului si apoi mai departe spre o institutie financiara. Smart Card poate fi reancarcabila sau nu. In acest ultim caz cartela se arunca atunci cand suma inscrisa in ea a fost epuizata.