Piata virtuala de creditPiata virtuala de credit

E-commerce obliga firmele de consultanta sa isi reorienteze sistemul informatic din interiorul catre exteriorul unitatii de analiza : in contextul functional al firmei, comertul electronic creaza o infrastructura ce permite dezvoltarea si extinderea aplicatiilor informatice in directia interactiunii cu partenerii de afaceri ; acest set de aplicatii depaseste suma tuturor aplicatiilor companiei si pe ale partenerilor acesteia, pentru ca beneficiaza de puterea suplimentara data de interconexiune, care ofera interactivitate, prelucrare in timp real, eliminand incovenientele numite : timp si distanta. Aceste noi oportunitati afecteaza toate sectoarele de activitate ale firmei : proiectare, productie, aprovizionare, vanzari, marketing, relatii cu clientii.Pentru ca afecteaza direct intregul proces al afacerii, comertul electronic poate fi considerat o resursa critica a afacerii.

Diferenta dintre teorie si practica in privinta pietelor financiare, despre care se presupune ca sunt libere si deschise, se observa peste tot conexiunea de interese a celor din interiorul lor, care profita de informatiile pe care le detin si de accesul pe care il au la acestea, spre deosebire de oamenii obisnuiti. Se considera ca Internetul poate rezolva probleme de "transparenta", realizand ceva ce nu a existat niciodata in afara cartilor de teorie economica, si anume o piata perfecta.

Intr-o definitie mai generala, e-commerce reprezinta o transformare revolutionara a tehnicii de derulare a afacerilor, prin utilizarea comunicarii mediate de retea.

Piata virtuala de credit reuneste mai multi ofertanti de imprumuturi (unitati bancare) si doritorii de sume de bani (clientii), nu numai in vederea schimbului de produse si servicii cu caracter bancar, ci si pentru partajarea unei intregi game de servicii; relatiile stabilite in cadrul acestei piete sunt reglementate pe cale contractuala, determinand legaturi intre parteneri mai indelungate.


Caracteristic pentru piata electronica este ca:

permite schimbul de informatii si documente electronice intre parteneri (clienti si unitatile de credit);

foloseste sistemele extranet ale companiilor si accesul din Internet prin intermediul parolelor de acces;

selectarea produselor si serviciilor bancare se face, in general, prin consultarea bazelor de date cu dobanzile aferente fiecarui produs si nu sub controlul impulsului de moment sau sub efectul mesajului publicitar.

Se pot aminti doar cateva din avantajele oferite de un site dedicat creditelor:

stabilirea prezentei; o parte insemnata de posibili clienti de credite au acces la Web, acest segment constituie o potentiala piata de dimensiuni considerabile;

integrarea in retea, permite conectarea informatiilor , in aval si amonte a clientilor bancari;

pentru reclama; poate fi privit ca un imens volum, accesibil oriunde de catre clienti;

pentru o mai buna apropiere catre clientii bancari;

pentru consolidarea legaturii client-unitate bancara;

pentru prezentarea tuturor ofertelor din domeniul creditului bancar;

pentru a testa si lansa pe piata noi produse si servicii bancare;

pentru a castiga un segement atractiv si o piata specializata;

pentru a beneficia de disponibilitate maxima oferita de Internet 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana;

pentru a economisi substantiale sume de bani;

pentru a vinde produse bancar;

accesul la noi segmente de piata;

cresterea de derulare a intocmirii situatiei financiare a clientului;

o flexibilitate mai mare a politicii de creditare;

reducerea costurilor de promovare;

cresterea competitivitatii.

Trebuie analizate avantajele utilizarii sistemului electronic din penct de vedere al clientilor: accesabilitate:

pot identifica produsele bancare de care sunt interesati;

pot consulta oferta, prezentata cat mai concludent;

pot cere lamuriri sau consultatii, la care raspunsul poate sosi neintarziat, prin e-mail;

pot face dosarul de credit direct din propriul lor mediu de lucru, indiferent de momentul din zi sau din an, fara a fi necesara deplasarea la unitatea bancara;