Caracterizarea generala a sistemului de operare Windows 98, Componentele ecranuluiCaracterizarea generala a sistemului de operare Windows 98


Lansarea pe piata a unui nou sistem de operare de catre firma Microsoft a reprezentat mai mult decit aparitia unei interfete grafice mai moderne sau decit o modalitate mai usoara de lucru in domeniul calculatoarelor personale. Windows 98 este un domeniu soft extins si complicat, cu multiple componente concretizate in mii de caracteristici si facilitati.Datorita numarului mare de utilizatori care foloseau versiunile anterioare ale sistemului Windows, Microsoft a trebuit sa asigure un inalt grad de compatibilitate a sistemului Windows 98, astfel incit datele si aplicatiile anterioare sa poata fi folosite in continuare. De asemenea, Windows 98 manipuleaza programele DOS in conditii mai bune decit versiunile Windows 3.x sau Windows 95, acestea fiind executate intr-o fereastra care include o bara de instrumente de lucru pentru caracteristicile cele mai des folosite.

Windows 98 combina interfata browser-ului pentru Internet Explorer cu interfata utilizatorului din Windows 95. Afisarea suprafetei de lucru ca pagina Web conduce la aparitia unui element nou Active Desktop ca ii permite utilizatorului sa tina documente deschise pe suprafata de lucru, indiferent daca se afla pe hard-discul calculatorului personal, in reteaua locala sau pe Internet. Modul de afisare standard a suprafetei de lucru se concentreaza pe locul in care se afla obiectele. Active Desktop se orienteaza spre indicarea continutului disponibil, indiferent de locul in care este stocat si spre posibilitatea de a stabili legatura cu acesta.

Windows 98 este un sistem orientat pe documente, abordare exprimata printr-o serie de facilitati. De exemplu, se pot plasa noi documente goale pe suprafata de lucru sau intr-o fereastra dosar, se poate executa clic pe pictograma unui fisier pentru ca aplicatia asociata sa il deschida sau se pot defini actiuni ce trebuie executate cu un fisier si care sunt afisate ca optiuni ale unui meniu contextual. Deoarece in interfata cu utilizatorul din Windows 98 a fost integrat Internet Explorer, aceasta abordare orientata pe documente este extinsa pentru a include si documentele din Internet, precum si cele din calculatorul personal sau din retea.

Programul Explorer si suprafata de lucru din Windows 98 pot afisa documente HTML, inclusiv cele care contin GIF si JPEG, obiecte ActiveX, miniaplicatii Java si oricealtceva care se poate citi cu un browser Web.

Cu toate ca si in versiunile anterioare ale sistemului Windows au existat comenzi rapide, in Windows 98 acestea au suferit imbunatatiri, fiind mult mai flexibile. Comenzile rapide sunt o solutie puternica pentru personalizare - o metoda pentru a raspunde tendintei de uniformizare impusa de Microsoft.

Sistemul de operare Windows 98 contine si un utilitar pentru configurarea sistemului (Msconfig.exe) care asigura un control mai usor si mai nuantat asupra procesului de initializare cu Windows 98.

Deoarece driver-ele sunt considerate adevarate translatoare intre hard si soft, asigurind conlucrarea corecta si eficienta a acestora, sistemul de operare Windows are si avantajul ca este prevazut, in cea mai mare parte, cu drivere pe 32 de biti. Microsoft a creat aproape 1400 de drivere de dispozitiv pe 32 de biti, pe linga cele existente in Windows 95 care sunt incarcate in memoria extinsa, deci nu ocupa memoria conventionala sau superioara. Aceste driverer nu numai ca sunt pe 32 de biti dau au si o serie de facilitati noi, care au putut fi introduse pentru ca in memoria extinsa au mai mult spatiu de manevra. Device Manager si Add New Hardware Wizard instaleaza aceste noi drivere pe 16 biti este necesar sa se apeleze la rutinele de instalare mai vechi furnizate de producatori. Totusi la acestea se apeleaza in foarte putine cazuri. In dosarul Windows 98 exista o lista care contine denumirile driver-elor pentru componentele hard, care pot fi inlocuite fara probleme de driverele pe 32 de biti pentru Windows 98. In situatia in care in lista respectiva apare un driver de mod real, care are functii suplimentare, ce nu sunt asigurate de cel pe 32 de biti se poate sterge din lista si se reinstaleaza, se reactiveaza instructiunea din Config.sys.

In momentul instalarii lui Windows 98 se realizeaza si instalarea automata a noilor drivere de dispozitive, oferind o utilizare mai eficienta a hard-ului. Din nefericire, exista multe dispozitive hard diferite, ceea ce face imposibila includerea de catre firma Microsoft a tuturor driver-elor de dispozitive in setul initial Windows 98. Inluderea standardului Plug & Play ca parte integranta a sistemului de operare permite recunoasterea automata a resurselor fizice ale calculatorului, inclusiv a celor nou adaugate, detectind orice incompatibilitate a acestora.

Firma Microsoft a asigurat compatibilitatea fisierelor create de Windows 98 cu cele existente in vechile versiuni Windows si in MS-DOS; astfel, sistemul de operare Windows 98 este capabil sa manipuleze fisiere de pina la 255 de caractere lungime inclusiv spatii.

Windows 98 este echipat cu soft-ul necesar pentru lucrul in retea, permitind configurarea unei retele de calcualtoare pe 32 de biti in modul protejat sub Windows 98 sau 95 sau pentru conectarea la o retea de calculatoare sub Windows NT, Windows 2000, LAN Manager etc. In plus Windows 98 are un client pe 32 de biti in modul protejat pentru retelel Novell Netware, astfel incit un calculator independent sub Windows 98 poate deveni un client compatibil in in acest gen de retea. Deoarece Windows 98 foloseste componente de retea in modul protejat, nu trebuie sa comute procesorul din modul protejat in cel real, operatiile care consuma prea multe cicluri de procesor, ca atare, vitezele de lucru in retea sunt mult mai mari fata de versiunile anterioare ale Windows-ului.

Microsoft a imbunatatit mult codul in Windows 95 si 98, iar in prezent acesta functioneaza fara probleme; el a marit viteza de acces la fisiere, a imbunatatit sistemul multitasking prin reducerea timpului in care blocheaza executarea altor operatii.

Windows 98 are un cache dinamic in mod protejat pe 32 de biti, care inlocuieste drive-ul in mod real pe 16 biti SmartDrive; vcache nu ocupa spatiu in memoria conventionala sau in cea superioara, si este mai bun decit SmartDrive pentru citirea si scrierea pe disc, permitind si folosirea memoriei pentru unitatile CD-ROM si de retea.


Componentele ecranului Windows 98


Dupa lansarea in executie a sistemului de operare Windows 98 este afisata o componenta de baza numita suprafata de lucru, al carui scop de a furniza un fundal pe care sa fie atasate diferite obiecte grafice (pictograme, ferestre etc.).

Aparitia World Wide Web-ului in lumea calculatoareler a generat raspindirea extrem de rapida a termenului de hiperlegatura care a fost poluarizat de browser-ele folosite pentru cautarile in Web. Chiar inaintea lansarii mediului Windows 95, Microsoft a considerat necesara introducerea acestei solutii (existenta legaturilor intre documente, atit la nivel local cit si global) in cadrul sistemului de operare.

Windows 98 combina interfata browser-ului pentru Windows Web Internet Explorer cu interfata aferenta utilizatorului specifica mediului Windows 95. Acest mod de afisare asigura aparitia unui element nou - Active Desktop imbinind doua stiluri oarecum diferite: stilul clasic, identificat prin modul in care se comportau diferitele obiecte grafice in Windows 95 si stilul Web prin care se urmareste ca pictogramele si dosarele sa se comporte ca si cum ar face parte dintr-o clasica pagina Web.

Windows 98 a inlocuit termenul de director care este specific DOS-ului, mediului Windows 3.X si altor sisteme de operare inainte de DOS cu dosar - folder o denumire mai apropiata de lumea biroticii. In plus unui dosar I se pot asocia mai multe functii decit unui simplu director din DOS; unele dintre ele cum ar fi dosarele speciale din My Computer au capacitati suplimentare.

In partea stinga a suprafetei de lucru sunt afisate cinci sau mai multe pictograme standard in functie de optiunile selectate in timpul instalarii, iar in zona inferioara se afla butonul Start, bara de task-uri cu barele de instrumente si ora de sistem.


Butonul Start


Butonul Start reprezinta principalul punct de intrare in Windows 98, furnizind una dintre cele mai usoare modalitati de lansare a programelor sau de deschidere a documetelor cele mai frecvent folosite. Este considerat substitutul din Window 95 si Windows 98 pentru Program Manager, specific sistemului Windows 3.x, oferind si calea de inchidere a mediului Windows.

Denumirea standard Start poate fi inlocuita printr-o alta expresie care este format tot din cinci litere folosind un editor hexazecimal sau WinHacher in scopul editarii fisierului Explorer.exe. Pentru a modifica denumire, se inlocuiesc toate aparitiile cuvintului Start copie a fisierului explorer.exe original.

Activarea butonulu Start are drept efect afisarea meniului Start, punctul de pornire catre o serie de meniuri si submeniuri dezvoltate in cascada. Meniul Start poate fi deschis din interiorul oricarui program printr-un simplu clic. Unul dintre aspectele mai putin placute legate de exploatarea meniului Start se refera la faptul ca intr-o structura mai laborioasa, sunt necesare multe miscari ale mouse-ului pentru a ajunge la aplicatia dorita. O metoda pentru a limita miscarile suplimentare cu mouse-ul este asocierea unor pictograme pentru programele folosite frecvent si plasarea acestora pe butonul Start, pentru a crea comenzi rapide sau Shortcut-uri la articolul din meniul Start principal.

Cele mai importante optiuni ale meniului Start sunt:

programs reprezinta, intr-o structura arborescenta, dezvoltata prin submeniuri, aplicatiile instalate pe discul local si asigura una dintre metodele de apelare a lor. Folosind instrumentele integrate in meniul Start, utilizatorul isi poate organiza componentele meniului Programs conform preferintelor sale. De asemenea, se poate defini o structura ierarhica orizontala sau verticala de submeniuri si se pot redenumi pictogramele aplicatiilor sau documentelor. Meniul Start este considerat de programatori un obiect fereastra specializat care, pe linga metodele specifice, care nu se gasesc la majoritatea ferestrelor, a preluat mai multe din principiile de baza ale ferestrelor. Astfel, utilizatorii pot crea noi 'actiuni' prin intermediul meniului contextual afisat prin apasarea butonului dreapta al mouse-ului in cadrul optiunilor de meniuri.

Favorites - permite utilizatorului sa-si defineasca locatiile favorite din care sa-si poata identifica mai usor documentele folosite in mod curent si salvate anterior cu aceasta optiune.

Documents - afiseaza o lista cu denumirile utlimelor 15 documente folosite recent de utilizator; se poate deschide un fisier si aplicatia asociata intr-un simplu clic pe el in meniul Documents. Pentru ca Windows-ul sa adauge un document in aceasta lista. trebuie sa fie deschis intr-o fereastra Explorer sau prin aplicatia aferenta, sistemul retinind astfel denumirea documentului. Exista situatii in care lista comenzilor rapide devine prea lunga si deci va fi mai greu de manipulat; acestea pot fi sterse fara a afecta continutul documentelor propriu - zise, selectind din meniul contextual al barei de task-uri optiunea Properties, dupa care eticheta Start Menu Programs si butonul Clear.

Settings - asigura accesul la dosare si casete de dialog folosite pentru modificarea majoritatii parametrilor din Windows 98; deoarece exista valori diferite plasate peste tot, aceasta constituie un foarte bun punct de pornire.

Find - reprezinta una dintre modalitatile de cautare rapida a fisierelor, dosarelor si aplicatiilor in functie de anumite criterii.

Help - asigura afisarea meniului pentru ajutor comun pentru intregul Windows 98; deoarece sistemul Help al acestei versiuni este unificat, utilizatorii nu trebuie sa caute prea mult in fisierele Help separate pentru a afla ceva despre Windows 98.

Run - constituie o interfata de tip linie de comanda care permite lansarea in executie a unui program prin simpla precizare a caii de acces, a denumirii lui si eventual a anumitor parametri in linia de comanda. Caseta de dialog Run tine o mica evidenta in lista derulata Open astfel incit utilizatorii sa aiba posibilitatea de a selecta comenzi anterioare si de a le lansa din nou.

Log Off - asigura iesirea din configuratia curenta si ofera posibilitatea conectarii sub alt nume de utilizator, nu apare decit daca exista o retea sau au fost activate profilurile de utilizator.

Shut Down - permite afisarea unei casete de dialog prin intermediul careia utilizatorii au posibilitatea sa opteze pentru una dintre cele patru variante de oprire si repornire a calculatorului, in functie de scopul stabilit:

Shut down - daca calculatorul are un BIOS cu facilitatea Automated Power Management compatibila pentru Windows 98, acesta va fi inchis imediat dupa selectarea optiunii Shut down si validarea acestuia prin Ok. Pentru ca un calculator sa mearga si dupa selectarea optiunii Shut Down se impune dezactivarea functiei APM din configuratia BIOS-ului; in aceasta situatie, utilizatorul va trebui sa-si opreasca singur calculatorul. In cazul in care facilitatea APM este dezactivata si se doreste repornirea sistemului Windows dupa lansarea comenzii Shut Down, se asteapta afisarea mesajului 'it's now safe to turn off your computer', si se actioneaza simultan Ctrl+Alt+Delete.

Restart - este folosita in situatiile in care au existat probleme cu Windows 98 si permite reinitializarea sistemului 'la cald' fara a actiona combinatia de taste Ctrl+Alt+Delete. Daca se doreste reinitializarea rapida a sistemului Windows 98, fara sa se mai apeleze la procesul reinitializarii la cald, se marcheaza optiunea Restart, se tine apasata tasta Shift si se executa clic pe butonul Ok din caseta de dialog Shut Down Windows.

Restart in MS-DOS mode - permite inchiderea mediului Windows 98 si afisarea liniei de comanda DOS; calculatorul nu va fi reinitializat iar revenirea din modul MS-DOS in Windows se face scriind Exit sau Win in linia de comanda DOS.

Stand By - inlocuieste oarecum fosta optiune Suspend specifica mediului Windows 95 pentru calculatoarele care aveau facilitatea APM. Daca un calculator este trecut in modul Stand By, consumul sau va fi redus si va putea fi repornit rapid, fara sa fie necesara incarcarea tuturor aplicatiilor. Continutul meniului Start poate fi personalizat in sensul adaugarii aplicatiilor folosite mai des decit incit sa se evite afisarea unor meniuri suplimentare:

adaugarea unui program in meniul Start ( sau intr-un alt dosar ) se realizeaza astfel:

din meniul contextual afisat prin apasarea butonului drept al mouseului pe zona gri a barei de task-uri se selecteaza Proprieties (sau din meniul Start se alege Settings, Taskbar & Start Menu)

se alege eticheta Start Menu Programs si se executa clic pe butonul Add pentru a deschide caseta de dialog Create Shortcut

se activeaza fereastra Browse prin intermediul butonului cu acelasi nume si se cauta programul sau aplicatia pe care dorim sa-l adaugam in meniul Start, se selecteaza si se alege Open

se executa clic pe Next si se afiseaza caseta de dialog Select Program Folder, in cadrul careia se selecteaza dosarul care corespunde locului din meniul Start in care va apare programul

in caseta de editare se scrie numele care apare in meniul Start si apoi se incheie setul de operatii cu Finish.

stergerea unui program sau a unei aplicatii din meniul Start: este suficient sa se opteze pentru butonul Remove ( in loc de Add de la operatia anterioara) si sa se stabileasca pictograma sau dosarul la care se renunta.


Bara de task-uri

Bara de task-uri este plasata de regula in partea inferioara a ecranului, dar pozitia ei se poate modifica in functie de preferintele utilizatorului; este suficient sa se plaseze indicatorul mouse-ului intr-o zona libera a barei de operatii (dar nu peste unul din butoanele aferente aplicatiilor), sa se apese butonul stinga al mouse-ului si sa se gliseze usor catre una dintre celelalte margini ale suprafetei de lucru.

La inceput, bara de task-uri este ingusta, dar dimensiunile ei pot fi marite chiar pina la jumatate din suprafata de lucru. Windows 98 dimensioneaza butoanele de pe bara de task-uri in mod automat, toate avind aceiasi dimensiune, idiferent de lungimea denumirilor. In cazul in care numele aplicatiilor sunt prea lungi pentru a incapea pe buton, Windows trunchiaza denumirile, introducind puncte de suspensie. Daca utilizatorul deschide prea multe programe, butoanele de pe bara de task-uri se micsoreaza numai daca nu se maresc dimensiunile barei; cind devin prea mici pentru a putea cuprinde pictograme de 16x16 pixeli, ele nu se micsoreaza si, daca se adauga alte aplicatii active dupa aceea, pe bara de task-uri va apare un contor de incrementare care permite afisarea pictogramelor care nu sunt vizibile la un moment dat. La fel ca si in alte zone ale ecranului Windows, se poate executa clic pe butonul dreapta al mouse-ului intr-un spatiu liber al barei de task-uri pentru deschiderea unui meniu contextual ale carui optiuni au drept efect rearanjarea ferestrelor pe suprafata de lucru, reducerea diemensiunilor unor butoane sau modificarea proprietatilor barei de operatii.

Bara de task-uri are doua moduri de lucru care pot fi selectate din caseta de dialog Taskbar Properties, afisata fie prin selectarea optiunii Proprietes din meniul contextual aferent barei de operatii; fie prin setul de instructiuni Start, Settings, Taskbar & Start Menu. Utilizatorii pot opta pentru una dintre variantele:

always on top - bara de task-uri este afisata in fata oricarei ferestre deschise

auto hide - ascunde bara pentru a lasa mai mult spatiu de lucru pe suprafata de lucru si in ferestrele de apicatii. Pentru a determina afisarea barei de task-uri, se deplaseaza indicatorul mouse-ului pe marginea ecranului unde a fost plasata bara; cind cursorul ajunge la aproximativ 2 pixeli de marginea suprafetei de lucru, ia forma unei sageti de redimensionare, bara apare pe ecran si indicatorul de mouse revine la forma lui obisnuita, cea de sageata de selectare.

Show small icons in start menu - afiseaza meniul Start cu pictograme de dimensiuni reduse, fara inscriptia Windows

Show clock - ascunde sau afiseaza ceasul intr-un colt al barei de operatii


In afara butonului Start, un alt element definitoriu pentru bara de task-uri il constituie barele cu instrumente - care reprezinta un alt mod in care se poate obtine accesul la documente, pagina Web si aplicatii; acestea nu trebuie sa fie active pentru a se afla pe o bara cu instrumente (spre deosebire de o bara de task-uri). Utilizatoriii pot asemana barele cu instrumente cu dosare cu proprietati speciale. In majoritatea cazurilor, ele contin doar comenzi rapide pentru documente, adrese URL si aplicatii; barele cu instrumente pot fi lasa-te ca fiind conectatea la bara de task-uri sau pot fi deplasate in alte locuri de pe suprafata de lucru.

In configuratia prestabilita, Windows 98 afiseaza o singura bara cu instrumente, dar utilizatorul poate opta pentru oricare dintre cele patru bare cu instrumente prestabilite, de exemplu bara Adress permite ca in momentul precizarii unei adrese URL sau al unui dosar, pe suprafata de lucru va aparea o fereastra afisind continutul dosarului respectiv sau pagina Web asociata adresei URL. De asemenea, utilizatorul isi poate defini o noua bara de instrumente care sa prezinta continului unui dosar: fie prin tragerea pictogramei dosarului in marginea suprafetei de lucru si plasarea acesteia in locul respectiv, fie prin intermediul optiunii New Toolbar. Eliminarea unei bare cu instrumente se face prin anularea semnului de validare din dreptul barei respective afisate in meniul contextual aferent barei de operatii.

Un alt element de noutate in Windows 98 este aparitia unei zone mici la marginea din dreapta a barei de task-uri care poarta denumirea de tava (Tray) si care este folosita de regula, pentru mici programe utilitare de sistem. Unele aplicatii care sunt lansate o data cu Windows-ul isi plaseaza pictogramele in acest loc, astfel incit miniaplicatiile deschise in permanenta nu ocupa atit de mult spatiu pe bara de operatii cu aplicatiile mai mari, care nu sunt deschise decit atunci cind utilizatorul decide. Totusi nu exista nici un motiv pentru a ne limita la introducerea in tava numai a programelor utilitare; poate fi folosita orice aplicatie importanta care este utilizata in mod frecvent (de exemplu, programul pentru redactare de texte sau jocul meu preferat).

Bara de task-uri dispune si de un ceas digital; daca se plaseaza indicatorul mouse-ului in interiorul lui se va afisa in cadrul unei casete speciale data calendaristica. Daca activam meniul contextual aferent ceasului se poate selecta Adjust Date/Time prin intermediul careia se afiseaza caseta de dialog Date/Time Proprerties. In cadrul acesteia, se poate schimba luna din lista curenta, modificind valoarea in cimpul pentru an si executind clic pe o zi, de asemenea se poate modifica ora scriind o noua valoare sau folosind controlul de incrementare.

Prin intermediul etichetei Time Zone se poate stabili zona orara. Exista 63 de intrari in lista cu zone orare, desi se presupune ca nu exista decit 24 de zone orare unice. Setarea zonei orare are si o valoare practica; daca suntem intr-o retea care se intinde pe mai multe zone orare, asa cum ar fi o retea WAN a firmei, calculatoarele vor folosi aceasta valoare a zonei orare pentru a sincroniza ora tuturor persoanelor dupa un strandard universal sau dupa unul ales de utilizator.Pictrograme (icon-uri)


In afara barei de task-uri si a butonului Start, pe suprafata de lucru exista o retea invizibila in care pictogramele sunt centrate in celule definite de aceasta retea si plasate in partea superioara a ecranului. Aranjarea pictogramelor de pe suprafata de lucru se poate realiza apelind la una dintre variantele predefinite prin intermediul meniului contextual, unde se selecteaza Arrange Icons si se alege una dintre optiunile aferente: by name, by size, by type sau by date. Pictogramele vor fi aranjate incepind cu coltul din stinga sus si se continua in jos cu urmatoarele celule, in ordinea specificata. Optiunea Auto Arrange asigura intotdeauna aranjarea pictogramelor incepind cu coltul din stinga sus, fiind in acest mod un element de comutare. Cind Auto Arrange este validat, pictogramele vot reveni intotdeauna la tipul de ordonare pe coloane, indiferent de locul in care sunt mutate sau unde au fost plasate initial.

Cele mai importante pictograme sunt:

My Computer - este prima pe suprafata de lucru, ceea ce arata si un indiciu al importantei sale, in ansamblul de pictograme de pe suprafata de lucru. Este asociata continutului calculatorului la care se lucreaza, oferind o modalitate usoara de gestionare a dosarelor/fisierelor sau de acces la Internet.

Network Neighborhood este o punte de legatura intre calculatorul personal si retea. Windows 98 integreaza calculatorul independent de retea prin faptul ca fisierele si imprimantele din alte calculatoare arata si se comporta la fel ca cele din calculatorul pesonal. Spre deosebire de Windows 3.x in Windows 98 nu trebuie sa se aloce o litera unei unitati de disc din retea pentru a vedea si folosi fisierele de pe acea unitate de disc. Atita timp cit fisierul este afisat prin Explorer sau intr-o fereastra dosar, acesta este accesibil. Programele pot fi lansate, fiind posibil chiar sa se efectueze modificari in configuratia unor aplicatii, si se pot edita documente aflate in alt calculator fara sa fie necesara alocarea unei litere pentru o unitate de disc din acel calculator pentru a o transforma intr-o unitate de disc logica.

Recycle Bin - permite stocarea temporara a dosarelor, fisierelor sau aplicatiilor sterse, unde pot fi ulterior recuperate sau eliminate definitiv.

Internet Explorer - ofera mijloacele necesare pentru conectarea la Internet fie prin modem, fie prin retea.


In afara meniului Start, o alta modalitate de lansare in executie a porgramelor sau aplicatiilor consta in crearea pe suprafata de lucru a unor pictograme rapide numite Shortcuts, care in Windows 98 capata mai multa flexibilitate si fac informatia mult mai accesibila. Pictogramele rapide se identifica prin intermediul unei sageti de dimensiuni reduse, curbata, prezenta in coltul din stinga jos al simbolului respectiv.


In functie de scopul urmarit in Windows 98 se pot crea trei tipuri de comenzi rapide:

pictogramele rapide pentru Windows - care fac legatura cu o aplicatie, un dosar sau un document din Windows.

Pictograme rapide pentru URL - asigura legatura cu o adresa de pe Internet

Pictogramele rapide pentru DOS - care realizeaza legatura cu o fereastra, o aplicatie sau un fisier DOS (numita si pif).


Crearea pictogramelor rapide pe suprafata de lucru se poate realiza in mai multe moduri:

in cadrul ferestrelor Explorer sau My Comuter se cauta programul pentru care doreste crearea unei comenzi de accelerare; se selecteaza aplicatia dorita, se executa clic dreapta de la mouse pe suprafata dorita si se alege Copy; se executa clic dreapta pe suprafata pe care trebuie copiata si se alege Paste Shortcut;

din My Explorer sau My Computer, se trage efectiv un fisier sau o aplicatie de pe suprafata de lucru cu ajutorul butonului drept al mouse-ului; se fixeaza elementul respectiv pe desktop si se alege Create Shortcut Here

din meniul contextual afisat pe suprafata de lucru se alege optiune New Shortcut; in caseta de dialog Create Shortcut, prin butonul Browse se cauta programul pentru care se doreste asocierea unei pictograme rapide si se selecteaza, dupa care se alege Open, Next, Finish


Daca se doreste personalizarea comenzilor rapide, modificare, schimbare fisier asociat,

adaugarea unor combinatii de taste, se selecteaza optiunea Proprieties din meniul

contextual aferent pictogramei respective si se completeaza cimpurile dorite cu eticheta Shortcut.

Stergerea pictogramelor de accelerare se realizeaza in mod obisnuit, se afiseaza meniul

contextual si se alege asa cum se stie optiunea Delete, dar indepartarea lor nu inseamna si stergerea obiectivelor pe care le reprezinta.

Din punct de vedere organizatoric, principiul de baza in functionarea sistemului Windows 98 este acela ca toate aplicatiile se executa pe aceiasi suprafata de lucru si ca fiecare aplicatie ruleaza in propria ei fereastra; pot fi rulate simultan mai multe aplicatii, iar trecerea de la o fereastra la alta se realizeaza foarte usor in acest mod putem vorbi de ferestre active si inactive.

Pentru a evita dezordinea vizuala caracteristica unei suprafete de lucru supraaglomerate, ferestrele pot fi minimizate astfel incit aceastea sa apara ca pictograme pe bara de task-uri de unde pot fi activate in orice moment sau pot fi rearanjate prin intermediul optiunilor puse la dispozitie de meniul contextual afisat prin actionarea butonului drept de la mouse pe o zona libera a suprafetei de lucru: in cascada, de sus in jos, fara suprapunere, de la stinga la dreapta.