Ce este un virusCe este acela un virus?


Un virus este de obicei un program proiectat sa se autoreplice, infectand cat mai multe calculatoare, fara ca utilizatorii sa isi dea seama pe moment de acest lucru. Virusii se ataseaza de alte programe (fisiere EXE sau COM), iar mai recent, si de documentele WORD, EXCEL, sau chiar fisiere HLP. Alti virusi pot sa infecteze sectorul de boot al discului. Cand se lanseaza in executie un fisier infectat sau cand se porneste calculatorul de pe un disc sau o discheta virusata, se lanseaza si virusul in executie. Adesea virusul ramane rezident in memoria calculatorului, pentru a putea infecta urmatorul program lansat in executie sau urmatoarea discheta accesata.Virusii au abilitatea de a executa unele procese in calculator. In timp ce unele din aceste actiuni sunt sacaitoare (cum ar fi afisarea unui mesaj la o anumita data sau ca raspuns la o anumita actiune a utilizatorului calculatorului) iar altele enervante (cum ar fi reducerea performantelor calculatorului), exista virusi care pot provoca adevarate catastrofe, distrugand fisiere de date, documente, sau facand calculatorul inutilizabil.

Primii virusi au aparut acum cateva decenii, insa nu au cunoscut o raspandire la scara mondiala decat dupa aparitia primelor PC-uri. In 1981 firma IBM scotea pe piata, alaturi de gigantele mainframe-uri care ii adusesera succesul, un calculator personal bazat pe noul (pe atunci) procesor produs de firma Intel, 8088. Pretul acestuia era extrem de ridicat, insa produsul a fost un succes. Ca sistem de operare IBM a cumparat MS-DOS de la firma Microsoft. Primele versiuni de DOS erau extrem de compacte (numai cateva zeci de Kb) si nu aveau nici un protocol de securitate inclus.

Dupa 5 ani, in 1986, apar primele rapoarte publice indicand entitati virale pe IBM-PC. Era vorba de virusul Brain, un virus de boot. Apar astfel programe de tip antivirus create pentru a elimina virusii informatici. Daca primele programe antivirus erau extrem de simple (ca si virusii de altfel), programele din ziua de astazi sunt adevarate capodopere de algoritmi si cod.


Mai nou, pe Internet sunt unele site-uri protejate (de obicei cele de securitate de grad 0) care odata "sparte", de calculatorul "hacker-ului" se prinde un virus care are actiuni extrem de distructive si imediate nu doar soft, ci si hard (hard disk-uri inutilizabile, monitoare si procesoare "prajite" etc.). Fiti pe pace! Pe site-urile romanesti, nu veti gasi asa ceva (nici protectie, nici informatii), in afara de virusii clasici.