Conexiunea directa dintre doua calculatoare prin cablu Direct Cable ConnectionDirect Cable ConnectionConexiu­nea directa intre doua calculatoare, chiar daca nici unul dintre ele nu are placa de retea, se poate realiza cu ajutorul unor cabluri speciale. Pentru ince­put, trebuie stiut ce porturi se pot folosi pentru o astfel de conexiu­ne. Majoritatea calculatoarelor au cel putin un port serial - asa numi­tele porturi COM, cu conectoare de 9 pini (tata). Des intalnit este, de asemenea, portul paralel, cel prin care se leaga imprimantele, cu conectoare de 25 pini (mama). Nu in ultimul rand, PC-urile mai noi dispun de porturile USB. Toa­te acestea au fost concepute initial pentru a conecta alte componente la calculator, ca de exemplu mo­demul, imprimanta, scanerul sau aparatul foto digital. De aseme­nea, cablurile prin care se conec­teaza au fost gandite pentru res­pectivele folosinte.Cablul e important

Pentru a lega doua calculatoare folosind aceste porturi, este nevoie de cabluri speciale care sa asigure conectivitatea, in functie de cab­lul folosit, se pot obtine diferite vite­ze de transfer. Astfel, folosind un cablu serial, se obtine pana in 10 KB/sec, rata de transfer depinzand de viteza procesorului sau tipul por­tului. Cu un cablu paralel standard, se ajunge pana la o viteza de transfer de 60-80 KB/sec. Exista si cabluri paralele speciale (Univer­sal Fast Cable), cu care se pot atinge mai mult de 500 KB/sec. Atentie! In cazul conectarii seria­le sau paralele, se pot lega intre ele doar doua calculatoare. Daca se doreste "confectionarea" cab­lului, aceasta se poate face dupa schema de mai jos.

25 Pin


25 Pin


Model cablu paralel de 25 pini

9 Pin


9 Pin


←nu sunt cross→
Model cablu 9 pini (DB9) pentru conectare tip serial

25 Pin


25 Pin


←nu sunt cross→
Model cablu 25 pini (DB25) pentru conectare tip serial

Conectare rapida

Ce trebuie sa facut efectiv pentru a conecta direct doua cal­culatoare, presupunand ca ambe­le dispun de un sistem de operare Windows 9x? Se acceseaza Control Panel si deschide optiunea Add/Remove Programs. In tabul Windows Setup se alege Com­munications si se da un clic pe Details. In fereastra care se deschi­de, trebuie bifat Direct Cable Connection si Dial-up Networking, dupa care se da clic pe OK pentru a se instala pachetele necesare.

Protocolul folosit la conexiunea directa este NetBEUI. Trebuie verificat in proprietatile Network Neighborhood daca la componentele insta­late este si acest protocol. In cazul in care lipseste, se da un clic pe Add, se selecteaza Protocol, iar in fereastra nou deschisa se alege Microsoft. La optiunile din dreapta ferestrei se selecteaza NetBEUI, dupa care se da un clic pe OK pentru instalarea pachetelor respective.

Dupa aceasta operatie se merge la Star-Programs-Accessories-Communications si un clic pe optiunea Direct Cable Connection. Se va deschide o fereastra pentru a configura conexiunea directa. Aici va trebui sa se selecteze sistemul care va deveni Host (Server) si sa se opteze pentru cel care va deveni Guest (Client). La urmatorul pas va trebui ales portul prin care se face conexiunea, de exemplu COM2. Inainte de a in­cheia operatiunea cu Finish, exista posibilitatea sa se stabileasca o parola pe care utilizatorul Guest va tre­bui sa o introduca in momentul conectarii la Host. Cand a fost dat clic pe Finish, calculatorul Host va astepta conexiunea din partea cal­culatorului Guest. Configurarea se face la fel si in cazul calcula­torului care va fi client, numai ca, de aceasta data, rolurile se vor in­versa. Important! In cazul in care nu sunt instalate alte componente de retea, in Network Neighborhood, la proprietatile File and Printer Sharing, se alege Browse Master si se selecteaza optiunea Enabled (nu ajunge sa fie pe auto­matic). La Identification trebuie sa fie acelasi Workgroup, atat la Host cat si la Guest. Nu in ultimul rand, trebuie sa avut grija ca numele celor doua calculatoare (Compu­ter Name) sa fie neaparat diferite.