DISPLAY CONTROL INTERFACE (DCI), MIDI MultimediaMULTIMEDIA

  lm916k7258dmmo

In ultimii cativa ani s-a inregistrat o evolutie majora in industria calculatoarelor: tehnologia multimedia. Multimedia si deplasarea catre serviciile online si Internet sunt doua dintre tendintele dominante in domeniul echipamentelor de inalta tehnologie, softului si telecomunicatiilor. Ambele subiecte sunt reprezentate pe larg in Windows 95, care cuprinde multe facilitati avansate multimedia si de retea.

Alta tendinta majora este explozia pe piata a calculatoarelor PC casnice. Existenta mai multor calculatoare casnice a dus la o cerere crescuta de aplicatii novatoare, nelegate de afaceri, cum ar fi discuri CD multimedia pentru documentare si jocuri interactive, antrenante, care includ sunet si video. Drept consecinta majoritatea calculatoarelor care se vand acum au incluse unitati CD-ROM. In plus piata placilor de sunet suplimentare care accepta performante audio avansate, cum ar fi MIDI, a cunoscut o crestere spectaculoasa. Cu aceasta evolutie a tehnologiei nu este de mirare ca Windows 95/98 cuprinde facilitati multimedia extinse. Acesta este un lucru bun pentru utilizator deoarece permite sa adaugati posibilitati multimedia si sa profitati de facilitatile multimedia cu un efort personal redus. Singurul lucru de care trebuie sa avem grija este acela de a achizitiona un computer cu componente hard multimedia, cum ar fi o placa de sunet si o unitate CD-ROM incluse. Windows 95 contine fata de Windows 3.1 numeroase imbunatatiri multimedia, printre care Video for Windows (vandut anterior ca produs separat). El accepta standarde pentru imagini video mai mari pe ecran, o facilitate importanta daca intentionati sa vizionati mult video pe PC.Mai merita de asemenea mentionata usurinta crescuta cu care puteti adauga diferite componente hard multimedia, cum ar fi o placa de sunet sau o unitate CD-ROM. Standardul Plug and Play din Windows 95/98va permite sa adaugati componente care adera la acest standard cu minimum de probleme. Iar Device Manager din Windows va permite pentru minimizarea conflictelor hard, sa pastrati o evidenta a numeroaselor resurse folosite de cater componentele multimedia. De asemenea Windows 95 include suport pentru grafica imbunatatita a jocurilor, folosind WinG, o interfata pentru aplicatii care permite graficii bitmap (bmp) aflata in memorie sa apara mai rapid pe monitor. 27916klh58dmo6j

 

 

  lm916k7258dmmo

FACILITATILE MULTIMEDIA IN WINDOWS 95

Multimedia este punctul spre care converg diferitele tipuri de media. In trecut calculatoarele aveau tendinta sa ofere utilizatorilor o gama restransa de posibilitati media: in general, text si grafica de calitate slaba. Dar performantele imbunatatite ale componentelor hard din industria de astazi au dus la aparitia unei game mai largi de produse, care folosesc intens procesorul, de la functii grafice de varf la sunet si full-motion video.

Cu posibilitatea de a alege intre aceste medii, creste si capacitatea dumneavoastra de a interactiona cu programul pe care il folositi. Acum multe jocuri de pe CD-uri si produse evoluate va permit sa va alegeti cale pe care sa o urmati prin program. De fiecare data cand folositi produsul multimedia puteti alege rute diferite: poate ca doriti sa urmariti o bucata de film sau sunet, in loc sa cititi pur si simplu un text pe ecran sau sa va uitati la un simplu grafic.

Ca sa beneficiati de avantajele multimedia aveti nevoie de componente hard suplimentare, mai multa memorie RAM (16-32 Mb of RAM)si probabil un hard disc mai mare pe care sa stocati uriasele fisiere video si de sunet pe care le folositi.

In 1992, cand Microsoft a introdus Video for Windows afisarea standard a clipurilor video era cu totul inadecvata. Afisarea se facea pe 1/16 din marimea unui ecran VGA sau 160 pixeli pe 120 pixeli. Dupa includerea in Windows 95 a versiunii actualizate a programului Video for Windows si aparitia pe calculatoare PC performante la preturi relativ scazute clipurile video pot sa apara pe intreg ecranul (full screen), sau 640 pixeli pe 480 pixeli.

 

DISPLAY CONTROL INTERFACE (DCI)

Display Control Interface a firmei Microsoft este o tehnologie de driver pentru afisare, introdusa in 1994, care ii permite sistemului Windows sa profite de un numar de caracteristici avansate , daca adaptorul afisajului le include. Printre aceste caracteristici se numara memoria tampon dubla (bouble buffering), care mareste viteza transferului blocurilor de date; conversia spatiului de culoare, care este utila cand redati filme video numerice comprimate; overlaycare face ca obiectele partial acoperite sa fie afisate mai rapid si streching, care face ca imaginile distorsionate sau extinse sa fie redate mai repede. Aceste caracteristici pot fi utile diverselor plicatii care folosesc intens grafica, cum ar fi proiectarea asistata de calculator, pregatirea prezentarilor si editarile profesionale.

 

MIDI

MIDI, sau Musical Instrument Digital Interface, este un protocol obisnuit care permite transferul de date numerice legate de muzica, intre dispozitive electronice, fie ele tastaturi sau calculatoare PC. Fara partea hard necesara, cum ar fi placa din PC cu posibilitati de redare MIDI nu puteti obtine sunet din datele MIDI. Asadar datele MIDI contin doar instructiuni care permit sunetului muzical dorit sa fie reprodus. Pentru ca aceasta reproducere sa aiba efectiv loc, atat dispozitivul care a creat instructiunile din sunetul initial cat si dispozitivul care intentioneaza sa reproduca sunetul trebuie sa comunice unul cu celalalt folosind aceleasi reguli sau limbaj-si aici intervine MIDI. Unul dintre avantajele pe care le are MIDI, fata de un fisier WAV obisnuit este marimea fisierului. Fisierele WAV inregistreaza tot sunetul si ca urmare pot capata dimensiuni uriase. Fisierele MIDI contin doar instructiuni pentru reproducerea sunetelor, si in consecinta sunt mult mai mici.

Pe masura ce numarul produselor multimedia si al jocurilor care includ MIDI creste, creste si numarul placilor de sunet care sunt vandute avand aceste posibilitati, cum ar fi un port standard MIDI pentru conectarea instrumentelor MIDI. In plus de exemplu puti folosi MIDI pentru accentuarea efectului prezentarilor multimedia, la care sunetul realist poate sa scoata in evidenta prezentarea vizuala care apare pe ecran.

 

MIDI MULTIMESAJ - POLIMESSAGE

Noua tehnologie MIDI MULTIMESAJ in Windows 95 permite transferul mai multor instructiuni MIDI, folosind o singura intrerupere. Placa de sunet poate sa trimita si sa primeasca grupuri de mesaje multiple MIDI. Ca urmare este necesara o putere de calcul mai mica, ceea ce lasa liber procesorul mai mult timp pentru alte aplicatii si prelucrari. Procesorul nu mai trebuie sa se ocupe de fiecare instructiune MIDI in parte.

 

Redarea filmelor video cu ajutorul optiunii

Windows Media Player

Aceasta caracteristica permite de asemenea redarea cu mare eficienta a filmelor video. Orice ajutor venit din partea sistemului de operare al calculatorului este benefic, deoarece este bine cunoscut faptul ca redarea filmelor video solicita intens procesorul.

 

PLUG AND PLAY

Cei mai multi dintre cei care au folosit un PC pe care este instalat Windows va pot spune ca utilizarea sistemului este grozava pana cand se ajunge la instalarea unui periferic, de exemplu niste componente multimedia cum ar fi o placa e sunet cu posibilitati MIDI sau o unitate CD-ROM. Adaugarea componentelor hard si punerea lor in functiune necesita adesea convorbiri telefonice nesfarsite cu cei de la asistenta tehnica in incercarea de a va da seama unde sa plasati driverele soft si ce instructiuni sa puneti in fisierele de pornire. Raspunsul la aceasta problema este standardul Plug and Play elaborat de Microsoft.

Standardul Pug and Play este deja acceptat de Windows 95. Ca urmare utilizatorii sistemului Windows 95 care vor sa adauge un CD-ROM sau o placa de sunet, trebuie doar sa caute ceva compatibil Plug and Play. Dupa instalarea dispozitivului Windows poate sa interactioneze cu el dupa o configurare minima, deoarece el accepta deja elementele necesare care compun un sistem PC multimedia. Windows mai include instrumente care usureaza recunoasterea si configurarea dispozitivelor mai vechi non-Plug and Play, ceea ce ar trebui sa duca la o reducere a conflictelor din sistem.

 

DEVICE MANAGER SI MULTIMEDIA

Programul Device Manager va permite sa vizualizati cu usurinta sub forma grafica proprietatile si resursele alocate dispozitivelor hard multimedia din calculator. In loc sa rascoliti prin fisiere cu nume ciudate, dupa lucruri cum ar fi: configurarile IRQ, puteti sa executati double click in Device Manager si sa vedeti o fereastra Windows familiara care contine o lista cuprinzand configurarile IRQ si dispozitivele multimedia care le corespund.

Ca sa deschideti Device Manager, efectuati urmatoarele operatii:

1. Deschideti meniul Start si alegeti Settings, Control Panel.

2. Executati dublu click pe pictograma System.

3. Cand apare foaia System Properties, executati click pe eticheta Device Manager.

Puteti vizualiza dispozitivele in functie de tip sau conexiune. Cu optiunea View Devices by Type, selectata, dispozitivele apar in functie de tipul lor.

 

AUDIO

Windows 95/98 ofera diverse posibilitati audio pentru folosirea multimedia, inclusiv capacitatea de redare a compact discurilor audio si personalizarea inregistrarii si redarii sunetului. Redarea CD audio de pe o unitate CD-ROM instalata pe calculator este posibila prin folosirea functiei CD Player. Daca aveti instalata o placa de sunet, dupa ce ati introdus CD-ul in unitate este suficient sa lansati programul CD Player:

1. Deschideti meniul Start si alegeti Programs, Accessories.

2. Alegeti Multimedia si apoi alegeti CD Player.

 

Accesarea programului CD Play.

Windows poate de asemenea sa recunoasca in mod automat compact discurile audio , cand sunt introduse in unitatea CD-ROM, fara ca dumneavoastra sa interveniti. Apoi cand doriti sa porniti CD-ul audio este suficient sa executati click pe CD Player. Deoarece programul CD Player opereaza pe fundal, puteti asculta CD-urile audio in timp ce lucrati alte aplicatii pe PC.

 

Volume control.

Atasat acestui program se mai afla aplicatia pentru controlul sunetului (Volume control), care ne permite sa stabilim amplitudinea semnalului pentru volum, Wave, Synth, CD, Efecte 3D.

De asemenea mai puteti inregistra sunete pentru uz personal cu o alta facilitate numita Sound Recorder. Aceasta facilitate permite inregistrarea fisierelor wave si de asemenea redarea lor. Desi Sound Recorder nu este la fel de sofisticat ca inregistratoarele numerice mai performante, el prilejuieste o buna initiere in domeniul inregistrarii numerice. Rezultatul este adecvat pentru multe prezentari neprofesionale si pentru crearea de mici fisiere vocale care sa fie trnsmise prin posta electronica, altor utilizatori sau incluse in documente.

In loc sa trimiteti prin posta electronica simple texte, puteti inregistra un scurt mesaj vocal pe care sa-l distribuiti prin reteaua de la serviciu. O alta posibilitate, de exemplu este sa inregistrati un scurt comentariu verbal pe care sa-l rulati cand redati un fisier, intr-o prezentare destinata tertilor.

Va fi nevoie totusi de un PC posibilitati de sunet sporite, cum ar fi o placa de sunet si un microfon. In ciuda preponderentei tehnologiei multimedia de astazi si a includerii posibilitatilor multimedia in majoritatea calculatoarelor care sunt vandute acum pe scara larga, atunci cand va cumparati calculatorul trebuie sa va asigurati ca are incluse toate posibilitatile de sunet necesare, deoarece in caz contrar va trebui sa le adaugati ulterior contra unei sume destul de ridicate.