Excel-Word si tehnoredactarea textului


Introducere

Una dintre cele mai frecvente utilizari ale calculatoarelor o constitue prelucrarea textelor.Tehnoredactarea este o modalitate avansata de pregatire tehnica si grafica a unui manuscris inainte de a fi tiparit.Tehnoredactarea computerizata presupune existanta calculatorului, impreuna cu dispozitivele periferice aferente, si a unui sistem logic de prelucrare, alcatuit din programul dupa care functioneaza calculatorul pentru a realiza prelucrarile dorite.Acest program sau sistem de programe, specializat in operatiile de tehnoredactare, este numit "procesor de texte"(word processing) sau "editor de texte".Excel produs al firmei Microsoft esta destinat tratarii datelor in forma tabelara(asa numita foaie electronica de calcul - Spreadsheet) cit si prezentarii grafice a informatiei.Pe linga aceasta Excel este dotat cu o functie pentru tratarea datelor tabelei ca baza de date.


EXCEL este un pachet de programe, care serveste pentru prelucrarea datelor organizate in forma de tabel.
Lansarea lui Windows si Excel

Sistemul lanseaza in mod automat W95.In W95 veti identifica butonul Start, pentru a rula programul Excel porniti de la acest buton. Plasati cursorul mouse-ului pe butonul Start si efectuati clic pentru al selecta. Apoi in continuare in acelasi fel selectati Programs►Microsoft Office►Microsoft Excel.Programul va fi lansat si pe ecran va aparea o foaie de lucru goala.Aceasta este reprezentata printr-o fereastra document intitulata Microsoft Excel Book 1.

Structura ferestrei Excel:

Bara de titlu

Bara de meniuri

Bara cu instrumente standart

Bara de formatare

Bara formulelor

Spatiul de lucru

Bara cu denumirile foielor de calcul

Bara de stare

Barele de derulare verticala si orizontala.

Ctrebuie sa stiti despre o foaie de lucru. O foaie de lucru este alcatuita din mici zone dreptunghiulare numite celule. Celulile sint dispuse pe rinduri si coloane. Coloanele sint etichetate de la stinga la dreapta cu literele de la A la I, rindurile sint numerotate, de sus pina jos, cu numerele de la 1 la 16. Fiecare celula din foaie este unic determinata de litera coloanei si numarul rindului pe care se gaseste de exemplu:A1. Acest indicator se numeste adresa celulei. Celula in care sunteti pozitionat la un moment dat poarta numele de celula activa si este inconjurata de un contur.

Selectarea unei celule.In Excel va trebui sa selectati celula in care doriti sa scrieti si apoi sa introduceti date in aceasta. Selectara se face prin efectuarea unui clic pe celula dorita.

Introducerea datelor.Asigurati-va ca aveti marcata celula dorita si tastati in ea numerele necesare. Cifrele sau datele numerice au aparut si in bara de formule situata imediat deasupra foiei de lucru. La capatul di stinga al acesteia sunt plasate 4 butoane printre care x- are semnificatia "cancel"(=Esc) si √ - are semnificatia "enter" sau "confirm".

Insumarea valorii numerice. Dupa ce ati introdus mai multe date in foaie a sosit momentul sa le insumati. Se procedeaza astfel: 1. Efectuati clic pe celula care va contine totalul.

2. Efectuti clic pe butonul AutoSum aflat in bara de instrumente.

3. In bara de formule efectuti clic pe butonul √ pentru a accepta formula introdusa de AutoSum.

Totalul va fi inserat in celula selectata.

Salvarea foiei de lucru.

Selectati File►Save,

Pe ecran apare cutia de dialog Save As. Programul stabileste im mod automat numele de fisier BOOK 1. Dvs puteti tasta numele dorit in caseta de editare File Name.

Efectuati clic pe butonul Save.Daca deja ati dat un nume fisierului registrului dvs, nu mai esta nevoia sa utilizati comanda File►SaveAs. Puteti salva fisierul printr-un singur pas: efectuati clic pe butonul Save din bara de instrumente.

Parasirea programului.

File►Exit.

Redeschiderea unui registru. File.In partea de jos a meniului File intilnim o lista a celor mai recente fisiere cu care ati lucrat. Eectuati clic pe fisierul dorit pentru al redeschide. Daca acest fisier nu apare in lista respectiva, selectati Open din meniul File. Veti intilni o cutie de dialog Open de unde puteti selecta numele de fisier dorit.

Formatarea datelor. Puteti modifica formatul numeric al unei celule sau a unei zone intregi selectate efectuind clic pe unul din cele 5 butoane in bara de instrumente ($,% ,s. a.).Asa putem formata nr ca valori monetare. Modificarea formatului celulei in cel de data calendaristica se efectueaza astfel: Format►Cells(ne pune la dispozitie citeva grupuri de optiuni)►Number►Date►Type►OK.Astfel putem tasta datele intr-o varietate  de formate, insa dupa ce apasam Enter, datele vor fi afisate dupa manera selectata. Optiunea Format Cells poate aparea si prin apasarea butonului din dreapta a mouse-ului.

Selectarea unui domeniu. Un bloc de celule poarta denumirea de domeniu. Selectarea se efectueaza prin mentinerea butonului apasat in timp ce deplasati mouse-ul pe foaie.In loc sa efectuati selectia prin deplasarea cursorului, puteti urma pasii de mai jos: mentinind apasata tasta Shift efectuati clic pe celula de ex. H14(prin acest procedeu selectati zona A1:H14). Puteti selecta mai multe celule sau domenii - chiar daca acestea nu sunt adiacente - pentru ca apoi sa operati un singur set de modificari ale aspectului: efectuati clic pe celule mentinind apasata tasta Ctrl.

Etichetarea coloanelor.Se efectueaza prin tastarea etichetelor, apasind dupa fiecare dintre acestea Enter(Ex:Magazine,vinzari,simestre).Registrul nostru ar fi mai atractiv daca etichetele ar fi situate in centrul celulelor. Se obtine cu ajutorul butoanelor (aliniere la stinga,centrare, aliniere la dreapta) din bara de instrumente.

Atribuirea unui nume foii de lucru. La baza ecranului documentului observam rinul de taburi. Fiecare tab reprezinta o foaie din registru. Inainte de a salva registrul putem inlocui numele foii Sheet 1cu unul mai sugestiv (magazine,vinzari).Se procedeaza: 1. Dublu clic pe Sheet 1.Va aparea cutia de dialog Rename Sheet .

2.Tastam numele dorit.

OK. Noul nume va aparea pe tab-ul corespunzator foii.

Introducerea unei formule.

Selectam celula.

Tastam fomula (Ex: =E3-C4+D4)

Efectuam clic pe butonul de confirmare.Rezultatul acestui calcul este trecut in celula selectata.

In urma efectuarii unei formule pot aparea o multime de semne ###.Acest semn este indicatorul depasirii de celula, el neavind semnificatia vreunei erori.Prin aceasta Excel va anunta ca celula este prea ingusta pentru a afisa integral valoarea numerica stocata in ea.Puteti depasi acest neajuns reglind latimea coloanei. Se procedeaza astfel: mutati cursorul in linia antetelor de coloana si pozitionatil pe linia de separatie dintre coloane. Forma cursorului se va modifica intr-o sageata dubla. Cu cursorul astfel pozitionat efectuati dublu clic.Excel va regla automat latimea coloanei.

Utilizarea facilitatii PasteFunction:

Executati dublu clic pe celula care doriti sa apara functia.

Executati clic asupra butonului PasteFunction.

Selectati categoria functiei.

Selectati functia.

Executati clic asupra butonului OK.

Introduceti argumentele functiei (coordonatele celulelor).

Executati clic asupra butonului OK.

Multiplicarea unei formule cu AutoFill

Avind celula selectata, pozitionati cursorul mouse-ului in coltul din drepta jos al acestei celule(acesta va deveni cursor de incarcare).Forma cursorului va fi cea a unui semn plus ingrosat.

Deplasati cursorul de incarcare de-a lungul celulelor.

Eliberati butonul mouse-ului. Cind eliberati butonul mouse-ului dupa deplasarea cursorului de incarcare formula din celula initiala este copiata in fiecare celula a zonei selectate. Totusi formula nu este copiata ca atare. In fiecare celula, referintele din formula au fost rectificate , sau incrementate in mod automat de catre Excel, astfel ca rezultatul final sa fie cel pe care il asteptati.Ori de cite ori vom introduce date noi in tabel, programul automat va schimba cifrele ce reprezinta suma sau alte formule.

Separarea unei ferestre. Daca foaia este destul de mare si este dificil sa defilati intruna foaia de sus in jos si invers, Excel are o solutie comoda pentru aceasta problema:

Selectati o celula

Din meniul Windows, selectati Split.Aveti in fata doua imagini separate ale acestei foi, separarea efectuindu-se imediat deasupra celulei selectate.

Largirea coloanelor sau liniilor

Format►  Column► Width

Format►  Row ► Height

Definirea numelor de domenii. Fiecare domeniu poate fi specificat printr-un nume.Se procedeaza:

Deplasati cursorul mouse-ului pentru a selecta domeniul.

In bara de formule efctuati clic pe sageata Names.

Tastati numele dorit si apasati Enter pentru a mai scrie alte nume. Puteti inspecta lista tuturor numelor de domenii din foaie efectuind clic pe sageata Names.

Utilizarea facilitatii AutoFormat.Excel va pune la dispozitie o facilitate numita AutoFormat, care va permite sa aplicati propriilor foi de lucru aspecte predefinite.

Selectati domeniul din foaie care va trebui formatat.

Format►AutoFormat.Din Table format alegeti formatul dorit cu imaginea afisata alaturi.

Selectati OK spre a accepta alegerea si a inchide cutia de dialog.

Centrarea unei etichete de-a lungul coloanelor.

Selectati rindul care va contine eticheta.

Efectuati clic pe butonul CenterAcrossColumns din bara de instrumente.

Schimbarea fonturilor.

Selectati celula sau domeniul.

Efectuati clic pe butonul▼ din dreapta casetei Font din bara de instrumente.Apare o lista a fonturilor instalata in Windows.

Reglati bara de defilare pentru a vedea mai multe nume de fonturi.

Efectuati clic pe numele fontului dorit si inchideti caseta Font.

Schimbarea atributelor fontului.Puteti mari dimensiunea fontului (inaltimea caracterelor) - FontSize si adauga Bold,Italic.

Schimbarea culorii textului.In cazul cind dispunem de o imprimanta color putem schimba culoarea textului:

Selectati textul.

Efectuati clic pe butonul ▼din caseta FontColor. Va aparea o paleta de culori.

Efectuati clic pe coluarea dorita si inchideti paleta.

Selectarea unui contur de celula.

Selectati domeniul

In bara de instrumente efectuati clic pe butonul▼aflat in dreapta butonului Borders.Va aparea o varietate de linii de contur din care va puteti alege una.

Selectarea efectului de umbrire a celulei.

Selectati domeniul

Efectuati clic pe butonul ▼al instrumentului Color din bara de instrumente. Va aparea o caseta de culori. Selectati o culoare.

Efectuati clic pe orice celula din afara selectiei pentru a elimina marcajul luminos si a vedea efectul de umbrire.

Modificarea unor date existente se poate face daca:

Executati dublu clic asupra celulei al carei continut doriti sa-l modificati sau tastati F2.

Exacutati un clic Confirm pentru a stabili punctul de inserare a noilor date

Introduceti noile date

Executati clic pe ideograma Confirm sau apasati testa Enter.

Stergerea partiala a unei date existente:

Executati un dublu clic asupra celulei al carei continut doriti sa-l modificati.

Executati un clic, si asa apasat, deplasati mouse-ul pentru a evidentia portiunea pe care doriti sa o stergeti.

Apasati tasta Delete.

Executati un clic pe confirm sau apasati Enter.

Stergerea completa a datelor dintr-o celula cere ca sa:

Evedentiati grupul de celule al caror continut doriti sa-l stergeti

Executati un clic cu butonul din dreapta asupra grupului selectat.

Selectati comanda ClearContents din meniul contextual ce va aparea.

Stergerea coloanelor, rindurilor si a celulelor:

Executati un clic cu butonul din dreapta asupra numelui coloanei (rindului).

Selectati optiunea Delete.

Inserarea unui rind sau coloane:Daca se insereaza un grup de celule puteti alege deplasarea celulelor existente catre dreapta sau in jos.

Se executa un clic pe numele coloanei sau rindului unde doreste ca sa apara o alta noua, utilizind butonul din dreapta al mouse-lui.

Se selecteaza optiunea Insert.

Inserarea unui grup de celule:

Selectati grupul de celule pe care doriti sa le inserati.

Executati clic asupra grupului de celule selectate, folosind butonul din dreapta al mouse-lui.

Selectati optiunea Insert.

Alegeti directia in care se vor deplasa celulele existente.

Ok.

Ascunderea coloanelor si a rindurilor.

Execztati un clic cu butonul din dreapta asupra titlului coloanei (rindului) pe care doriti sa o  (il) ascundeti.

Selectati optiunea Hide.

Copierea si mutarea datelor cu Drag and Drop:

Selectati datele pe care doriti sa copiati.

Pozitionati indicatorul mouse -lui pe marginea grupui selectat.

Mentineti apasata tasta Ctrl, apasati pe butonul sting al mouse-lui si "trageti" grupul spre zona noua.

Eliberati butonul mouse-lui.

Utilizind comenzile Copy si Paste:

Selectati datele pe care doriti sa le copiati.

Executati clic asupra butonului Copy din bara de instrumente.

Selectati prima celula din grupul de celule destinatie.

Executati clic asupra butonului Paste sau apasati Enter.

Mutarea se efectueaza in acelasi mod numai ca in loc de Copy utilizati butonul Cut din bara de instrumente.

Crearea diagramelor:

Selectati datele pe care doriti sa le reprezentati grafic.

Executati clic asupra butonului ChartWizard.

Selectati tipul diagramei si tastati Next.

Stabiliti sursa datelor si tastati Next.

Stabiliti optiunile diagramei si tastati Next.

Stabiliti foaia de calcul, unde se va afla diagrama si tastati Finish.

Sortarea:

Selectati zona care va fi ordonata. Pentru a ordona intreaga lista de date selectati toate celulile din lista.

Deschideti meniul Data si alegeti Sort.Va aparea caseta de dialog Sort.

Utilizati lista derulanta Sort by la selectia primei coloane dupa care vreti sa ordonati, dupa ce executati clic pe Ascending sau Descending pentru a indica modalitatea de ordonare.

Pentru a ordona dupa alte coloane, repetati pasul 3 pentru prima si a doua lista derulanta Then by.

Executati clic pe OK sau apasati tasta Enter.

Filtrarea:AutoFilter va permite sa afisati rapid numai un rup selectat de inregistrari ale bazei dvs de date:

Selectati intrega baza de date, inclusiv rindul utilizat la la titluri.

Deschideti meniul Data►Filter►AutoFilter.Excel va afisa in fiecare celula in partea de sus a bazei dvs de date butonul cu sageata al listei derulante.

Executati clic pe butonul listei derulante din rubrica pe care vreti sa o utilizati la filtrarea listei.

Selectati data pe care vreti sa o utilizati pentru a reduce lista dvs. La derularea listei puteti utiliza tastele cu sageti directionale sau puteti introduce primul caracter al numelui datei introduse pentru a va deplasa la ea.Actionati tasta Enter sau executati clic pe data cu ajutorul mouse-lui.
Lansarea in executie a programului Word se face din meniul Windows, executind dublu clic pe pictograma corespuzatoare cu numele produsului Word for Windows.

Structura ferestrei Microsoft Word se deosebesc urmatoarele zone principale:

Bara de titlu,

Bara de meniu,

Bara pictigramelor,

Bara de aspect,

Bara riglei de masura,

Aria de lucru in care se editeaza documentul,

Barele de derulare,

Bara informativa (bara de stare).

Crearea unui document nou.La fiecare lansare in execztie programul Word creeaza un nou document.Crearea unui document nou se realizeaza prin optiunea File►New.

Editarea unui document.Scrierea manuala a textului se face conform regulilor uzuale, folosind tastatura ca dispozitiv periferic de intrare. Tasta Enter va fi apasata numai la sfirsit de paragraf, programul Word va trece automat la rindul urmator. Pentru a scrie cu majuscule se pot folosi tastele CapsLock sau Shift.Stergerea unui caracter sau mai multor caractere succesive se poate face prin pozitionarea cursorului imediat dupa ultimul caracter de sters si apasarea tastei Backspace pina se sterg toate caracterle dorite.Aceasi operatie poate fi efectuata si cu tasta Delete, care sterge din pozitia cursorului.

Salvarea unui document. Pentru salvarea documentului curent in editare se alege optiunea File►Save sau se executa clic pe butonul Save de pe bara de pictograme.La prima salvare a documentului nou, programul Word va deschide o caseta de dialog SaveAs, cerind informatii despre discul si catalogul in care sa salveze fisierul si sub ce nume(Drives, Directories, FileName).

Deplasare in documentul scris se poate face cu mouse-ul in zona de lucru, sau actionind cu mous-ul sagetile pe bara verticala sau orizontali de derulare.Pozitionind cursorul mouse-ului intr-o anumita pozitie in cadrul textului si realizind un clic simplu, cursorul de editare ( punctul de insertie) se muta in punctul rspectiv.

Tiparirea unui document Tiparirea unui document la imprimanta se poate realiza direct din programul Microsoft Word Pentru tiparire se pune imprimanta in functie (ON LINE), apoi se alege optiunea File/Print.

Iesirea din programul Word Iesirea din programul Word se face fie executand clic pe File in bara de meniu si apoi executand clic pe Exit (iesire), fie inchizand fereastra executand dublu clic pe butonul W din coltul din stanga sus al ferestrei Word, sau apasand tastele Alt + F4, sau executam clic pe butonul Xdin coltul din dreapta sus. Acum programul Word intreaba daca se doreste salvarea documentului. Se executa clic pe butonul Yes daca se doreste acest lucru.

Bazele tenhoredactarii .Tehnoredactarea computerizata se realizeaza pe trei nivele, dupa cum urmeaza:

- nivelul document. Aici se stabilesc caracteristicile globale ale documentului(File►PageSetup), cum sunt formatul paginii (A3, A4. A5, Letter etc.), marginile acestuia (dreapta, stanga, sus si jos), eventualele antete si subsoluri de pagina la nivel de document (numerele de pagina, titlul capitolului, paragrafului, afisat pe fiecare pagina etc );

- nivelul paragraf. La acest nivel se stabilesc caracteristicile fiecarui paragraf in parte. In cadrul editarii computerizate notiunea de paragraf are un alt sens fata de cea din literatura. Aici paragraful reprezinta portiunea de text aflata intre doua Enter, adica de la inceputul unui alineat si pana la urmatorul. La nivelul paragraf se stabilesc atributele paragrafelor, ca de exemplu: tipul de caractere folosit pentru intregul paragraf, dimensiunea acestora, eventualele deplasari inspre interior sau exterior, dimensiunea si tipul alineatului (prima linie mai interior sau exterior). modul de aliniere a paragrafuhii (la stanga, la dreapta, pe centru sau la ambele margini);Stabilirea a fiecarui parametru al paragrafelor in Word for Windows se face, dupa selectarea paragrafelor, prin alegerea optiunii Paragraf din submeniul Format.

- nivelul caracter. La ultimul nivel se lucreaza asupra grupurilor de caractere din interiorul paragrafelor, pentru obtinerea unor efecte de tipul: scoaterea in evidenta a unor nume proprii, cuvinte cheie, citate, prin subliniere, ingrosare, inclinare, schimbare a dimensiunii caracterelor etc.

Exista o serie de operatii care nu pot fi incadrate in nici unul dintre aceste trei nivele. cum ar fi: incarcarea imaginilor, realizarea indexului si a cuprinsului etc., operatii care se executa, de obicei, dupa trecerea prin toate cele trei nivele.

Tehnoredactarea la nivel de caractere

Dintre caracteristicele specifice nivelului caracter fac parte

- tipul de caractere (Fontul), care determina multimea de caractere si aspectul lor grafic;

- dimensiunea caracterului (Size) care se masoara de obicei in puncte;

- stilul pentru caracter (Font Style), adica modul in care va fi scris caracterul:

scriere normala (Regular);

stilul ingrosat (aldin) de afisare (Bold);

stilul inclinat (Italic); .

- efectul pentru caractere (Effects), adica prelucrari, transformari si adaugari ale textului. Dintre ele, mai importante sunt:

taierea printr-o linie (Strike through). Ex: caracter ;

scrierea ca exponent (Superscript). Ex: exponent

scrierea ca indice (Subscript). Ex: indice;

scrierea cu caractere majuscule de dimensiunea minusculelor (Small Caps). Ex: caracter;

- spatieri intre caractere (Character Spacing), adica modul de scriere normala (Normal), scriere expandata (Expanded) sau scriere condensata (Condensed).

Tehnoredactarea la nivel de caracter in Word se efectueaza cu ajutorul meniului Format, optiunea Font. Alegerea fontului, a dimensiunii, a raodului de scriere: bold, italic sau subliniat, sau a pozitiei caracterului se pot face si cu ajutorul pictogramelor corespunzatoare din bara de aspect.

Deschidearea si inchiderea unui document.Deschiderea unui document creat anterior se realizeaza cu optiunea File►Open sau cu pictograma corespunzatoare din bara pictogramelor.Apare o caseta de dialog unde se executa clic pe numele fisierului pentru al selecta din catalogul respectiv sau in cimpul de editare FileName, se introduce de la tastatura numele fisierului si se executa clic pe butonul Open pentru a confirma deschiderea fisierului dorit.Inchiderea unui document, ceea ce anuleaza si aparitia lui pe ecran, se realizeaza cu optiunea File►Close.

Selectarea, copierea, mutarea si stergerea unui text se efectueaza analog ca la Excel.

Stabilirea pozitiilor fixe de scriere in cadrul unui rind. Tabulatori.Un tabulator este asociat unei pozitii in care va fi deplasat cursorul prin actionarea de catre utilizator a tastei Tab. Astfel, la prima apasare a tastei Tab cursorul va fi mutat la pozitia asociata primului tabulator, la a doua apasare in cadrul aceluiasi paragraf se va face la pozitia asociata celui de-al doilea tabulator si asa mai departe.Programul Word a mai adaugat posibilitatea trasarii unor linii de ghidare punctate intre pozitiile fixe de scriere din cadrul unui rind.Stabilirea pozitiilor fixe de scriere se poate face prin intermediul meniului. Se alege Format►Tabs, deschizindu-se astfel pe ecran fereastra de dialog cu acelasi nume. In fereastra Tabs se stabilesc tabulatorii doriti.Se executa clic pe butonul SET pentru a confirma programului Word alegerea optiunilor respective. Pentru a sterge un tabulator (dupa ce acesta a fost selectat in lista TabStopPosition) se va actiona declansatorul Clear.

Stabilirea pozitiilor fixe de scriere cu ajutorul riglei de masura:Se executa clic pe butonul de alegere a tipului de pozitionare (TabPosition), care se afla in stinga riglei de masura, de cite ori este nevoie, pina ce butonul indica modul de pozitionare dorit.In continuare se executa clic simplu pe rigla de masura pe marcajul corespanzator distantei dorite.

Crearea sectiunilor.Prin sectiune se intelege o zona continua in cadrul unui document, la nivelul careia se pot formata intr-un anumit mod caracreterle, paragrafele, marginile, orientarea paginilor etc.O sectiune permite aranjarea in pagina a unei portiuni a documentului, utilizind alte optiuni privind caracteristicile de pagina, dacit in restul documentului.Stabilirea sectiunilor se reduce la plasarea marcatorilor de sfirsit de sectiune in pozitiile dorite, in cadrul unui document, urmind ca apoi sa se stabileasca formatul paginii pentru fiecare in parte. Pentru stabilirea unor formate de pagina la nivel de sectiune se muta cursorul in interiorul sectiunii respective, dupa care se alege optiunea File►PageSetup. In fereastra cu acelasi nume, in partea inferioara, se afla lista ascunsa ApplyTo, care stabileste zona din document la care se refera  optiunile introduse in fereastra.Alegind din aceasta lista elementul ThisSection, optiunile stabilite in fereastra PageSetup se vor referi doar la sectiunea curenta, in care se afla cursorul.

Scrierea textului in coloane.Aranjarea unui text pe coloane, in Word, se face prin lansarea comenzii Format►Columns, fiind deschisa fereastra cu acelasi nume.Urmeaza ca utilizatorul sa indice numarul de coloane in care se va imparti textul prin NumberOfColumns; latimea fiecarei coloane prin Width and Spacing, iar distanta printre ele prin Spacing. Comutatorul EqualColumnWidth, in starea activat, determina calcularea automata a unor latimi egale pentru toate coloanele.Pentru introducerea unui salt la coloana noua, la pozitia cursorului se foloseste comutatorul StartNewColumn din dreapta jos al ferestrei de dialog. Lista ascunsa ApplyTo: determina portiunea de text supra careia se aplica impartirea pe coloane stabilita in fereastra de dialog Columns.

Introducerea de caractere speciale in text. Un set de caractere reprezinta un grup de 256 de caractere.In Windows exista o aplicatie numita CharacterMap prin intermediul careia pot fi vizualizate toate caracterele seturilor instalate in sistem, impreuna cu codurile asociate lor.Folosind aceasta aplicatie pot fi copiate in document orice caractere, din orice set instalat in sistem, folosindu-se ca intermediar Clipboard-ul.Word poseda propria sa metoda de introducere in text a unor caracter speciale, simboluri, punind la dispozitie meniul Insert►Symbol. Sectiunea Symbols a acestei ferestre este folosita pentru introducerea in text a unor caractere din seturile: Normal, Symbol, Wingdings.Realizindu-se un clic simplu pe un caracter, acesta este selectat, urmind ca la actionarea butonului Insert sa fie introdus in text la pozitia cursorului.

Fereastra Symbol este inchisa la actionarea butonului Close.

Crearea ecuatiilor.Pentru crearea unei ecuatii, se pozitioneaza mai intii cursorul in locul unde se doreste inserarea ecuatiei, apoi se porneste editorul de ecuatii cu comand Insert►Object. Se va deschide o fereastra cu numele Object.In aceasta fereastra se actioneaza butonul CreateNew, indicind astfel word-lui ca se doreste crearea unei ecuatii noi, apoi din lista de tipuri (ObjectType) se alege optiunea MicrosoftEquation 3.0 si se va apasa butonul Ok sau tasta enter.Lansarea editorului de ecuatii determina deschiderea unei ferestre Equation care contine un grup de butoane pentru inserarea elementelor specifice ecuatiilor.Textul se introduce in ecuatii fara spatii exceptind cazul cind este selectata optiunea TextStyle din meniul Style afisat la lansarea editorului de ecuatii.Pentru parasirea editorului de ecuatii revenirea in editarea documentului Word, se realizeaza un clic simplu cu mouse-ul in afara cadrului ecuatiei.Ecuatia poate fi marita, micsorata, mutata, etc, fie direct cu mouse-ul prin tastarea butoanelor delimitatoare ale cadrului ecuatiei, fie prin intermediul ferestrei Picture din submeniul Format. Pentru a insera in ecuatie o matrice se apasa pe butonul corespunzator aflat pe a doua linie si se selecteaza din sublista afisata optiunea de pe ultima linie ceea ce va genera aparitia unei ferestre cu numele Matrix. Se selecteaza una din optiunile ColumnAlign pentru a alinia numerele in coloane si optiunile RowAlign pentru a alinia numerele in linii. In caseta Columns se introduce numarul de coloane, iar in caseta Rows se introduce numarul de linii. Optiunile EqualColumn Width si EqualRowHeight specifica faptul ca liniile si coloanele vor avea aceiasi dimensiune. Dupa apasarea butonului OK se introduc simbolurile dorite in casetele inserate in ecuatie.

Supradimensionarea primului caracter al paragrafului.Supradimensionarea primului caracter (DroppedCapitalLetter) inseamna scrierea primului caracter al paragrafului cu o dimensiune mai mare de cit restul caracterelor al aceluiasi paragraf.Pentru a realiza acest efect se selecteaza paragraful in cauza, apoi se alege Format►DropCap, ceea ce duce la aparitia pe ecran a ferestrei cu acelasi nume.In sectiunea Position se indica modul in care restul textului va ocoli cadrul primului caracter.Fontul cu care va fi afisat primul caracter marit este selectat din lista ascunsa Font. Numarul de rinduri peste care se intinde primul caracter este dat de valoarea din cimpul Lines to Drop. Distanta de la latura dreapta a cadruluzi pina la partea din stinga a textului paragrafului se introduce in cimpul de editare Distance from text.

Atasarea chenarelor unei zone de text.Umbrirea.Un chenar este dreptunghiular si inconjura paragraful sau o zona din document.Liniile chenarului pot fi alese ca grosime sau culoare dupa dorinta utilizatorului. Toate acestea se stabilesc (dupa selectarea zonei) in fereastra Paragraf Borders and Shading, care va fi deschisa la alegerea optiunii Format►Borders and Shading. Prin sectiunea Borders se va indica tipul chenarului care va inconjura, total sau partial, zona de text selectata anterior. Cu ajutorul sectiunii Shading se va alege modul de scriere a textului, fondului, chenarului.

Numerotarea paragrafelor si titlurilor. Paragrafele pot fi numerotate sau marcate cu un semn special in stinga lor. Pentru aceasta se vor selecta paragrafele care fac obiectul enumerarii, apoi Format►Bullets and Numbering, declansind aparitia unei ferestre cu acelasi nume. Actionarea butonului Bulleted din partea superioara a ferestrei va afisa exemple de caractere speciale utilizate pentru marcaje. Daca se doreste un alt tip de marcaj sau editarea intr-un anumit mod al marcajului, se selecteaza butonul Modify ceea ce aduce la deschiderea ferestrei ModifyBulleted List in care vom indica modificarile. Crearea mai rapida a paragrafelor marcate cu un caracter special sau numerotate, se poate obtine folosind butonul Bulets respectiv butonul Numbering din bara de aspect. Stergerea marcajelor sau numerelor se realizeaza cu ajutorul butonului Remove din fereastra respectiva.

Aranjarea textului. Programul Word are citeva modele prestabilite incluse in documentele create, cel implicit fiind modelul Normal. Pentru crearea stilurilor noi se va apela Format►Style, ceea ce va produce aparitia  pe ecran a unei ferestre de dialog cu acelasi nume.Aplicarea unui stil asupra unui paragraf se realizeaza prin pozitionarea cursorului de editare in interiorul paragrafului respectiv, selectarea stilului dorit din lista Styles si actionarea butonului Apply. Crearea unui stil nou se realizeaza prin alegerea optiunii New din fereastra Styles, operatie care determina deschiderea altei ferestre cu numele NewStyle.

Numerotarea paginilor. Antete si subsoluri. Un antet de pagina este o portuine de text care va aparea la inceputul fiecarei pagini a documentului, iar subsolul de pagina este o porsiune de text care va aparea la sfirsitul fiecarei pagini a documentului. Exemple: titlul de capitol sau paragraf si autorul afisat pe fiecare pagina a unei carti. Editarea continutului antetului si (sau) subsolului se face prin alegerea optiunii View►Header and Footer, dupa care cursorul este pozitionat in zona rezervata antetului sau subsolului si pe ecran este afisata o bara utilitara, folosita la editare. Trecerea din zona rezervata antetului in cea rezervata subsolului si invers este posibila prin intermediul butonului din aceasta bara utilitara sau printr-un clic simplu pe zona respectiva. Introducerea numarului de pagina in zona antetului sau in zona subsolului se efectueaza cu optiunea Insert►Page Number din submeniul, care produce afisarea pe ecran a unei ferestre cu acelasi nume.

Creare tabelelor. Un tabel este format din linii si coloane, la intersectia acestora  gasindu-se celulele in care se introduce continutul tabelului. Exista doua moduri de creare a unui tabel:

Mai intii se creaza structura, dupa care aceasta se umple cu text, introdus manual de la tastatura de catre utilizator.

Mai intii se introduce textul tabelului intr-un anumit format, dupa care acesta se transforma intr-un tabel prin crearea automata a structurii respective.

Crearea unui tabel simplu se face prin lansarea comenzii Table►Insert Table, deschizindu-se astfel pe ecran ferestra cu acelasi nume. Utilizatorul ve trebui sa indice in aceasta fereastra numarul de linii Number of Rows, numarul de coloane prin Number of Columns ale tabelei si latimea celulelor prin Column Width.