Conexiune Wireless de ce e necesara RecomandariConexiune Wireless (1)


Desi momentan este o solutie destul de scumpa pentru cei care doresc o mica retea de bloc sau de birou, in comparatie cu reteaua clasica prin cablu, cea wireless poate fi solutia in cazurile in care cablarea se dovedeste mai greu sau imposibil de realizat.Ce este necesar pentru a construi o retea wireless

Access Point-ul este centrul prin care se face interconectarea intre statiile de lucru sau sub-retele. Sunt cateva criterii care trebuie luate in considerare atunci cand se doreste achizitionarea unuia:

- Interoperabilitatea - este indicat sa fie alese produse cu certificare WECA Wi-Fi (Wireless Ethernet Compatibility) pentru a garanta interoperabilitatea intre dispozitive (standardul 802.11a sau 802.11b).

- Posibilitatea de upgrade - su­port pentru upgrade de firmware.

- Soliditatea - intr-un birou, car­casa de plastic este suficienta, dar intr-o zona mai putin protejata este recomandata cea de aluminiu.

- Temperatura de functionare - in mediu deschis, trebuie sa re­ziste la variatiile de temperatura.

- Securitatea - trebuie sa ofere posibilitatea de criptare.

- Raza de actiune - atentie la specificatiile producatorilor; pe camp deschis aceasta trebuie sa fie de cel putin 350m.

- Suport si unelte de instalare - acces Telnet sau Http, pentru configurare.

- Putere de transmisie (iesire) - intre 30 si 100 mW.

- Pretul - trebuie luat in consi­derare suportul pentru instalare si facilitatile oferite.

Recomandari

Trei modele de Access Point-uri ar fi EZ Connect Turbo 2.4, de la SMC, USR2249 Wireless Access Point, de la US ROBOTICS, si EP-9500, de la SURECOM. Mo­delul EZ Connect Turbo 2.4 este un Access Point ce functioneaza in deplin acord cu standardul 802.11b. Ofera o rata de transfer de pana la 22 Mbps si criptare a datelor pe 64,128 si 256 biti. Pre­tul lui este insa cam mare, aproximativ 170 USD. Modelul USR2249 US ROBOTICS, avand aceleasi specificatii ca si cel ante­rior, are un pret de circa 150 USD. Modelul EP-9500 de la SU­RECOM beneficiaza de aproape toate calitatile modelelor anteri­oare. Deosebirea consta in viteza de transfer, de doar 10 Mbps. Pretul sau este de circa 99 USD. Configurarea acestor modele se realizeaza usor, prin intermediul unui browser web.

Pentru statiile de lucru este nevoie de placi de retea wireless, ca SMC 2.4 GHz 117 22Mbps Wireless PCI Card, pe standard 802.11b. cu frecventa de 2.4 GHz, cu o viteza de transfer de pana la 22 Mbps, cheia de criptare fiind de 64,128 sau 256 biti. Pretul acesteia este in jur de 68 USD. Pentru laptop aveti nevoie de card PCMCIA, cum ar fi modelul ORiNOCO 802.11b PC Card Silver 8421-WD, pe aceeasi frecventa de 2.4 GHz, cu o rata de transfer de 11 Mbps, cheia de criptare fiind, de aseme­nea, de 64 si 128 biti, cu un pret estimat la aproximativ 50 USD. O varianta si mai ieftina ar fi pla­ca Utobia Wireless PCMCIA Card IEEE 802.11b, cu aceleasi specificatii ca si modelul anteri­or, dar la un pret mai mic, de doar 35 USD.

In 1997, IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers) a finalizat standardul initial pentru retele wi-reless IEEE 802.11. Acest standard specifica drept frecventa de opera­re 2.4 GHz, si o rata de transfer de 1 si 2 Mbps. in 1999, cei de la IEEE au lansat doua suplimente ale standar­dului initial: 802.11a, respectiv 802.11b. 802.11b lucreaza la frecven­ta 2.4 GHz, dar cu o rata de transfer mult mai mare, de 11Mbps, iar 802.11a la o frecventa de 5.8 GHz si o rata de transfer de pana la 40Mbps.7. Conexiune Wireless (2)Aceasta alternativa de conecta­re intre doua sau mai multe calcu­latoare, mai eleganta dar si mai scumpa, are cateva avantaje, in principal, cand cablarea e mai dificila sau o parte dintre membrii retelei se afla in alta cladire, conectarea wire­less este solutia potrivita, chiar daca e un pic mai costisitoare.

In cazul in care reteaua nu va avea legatura cu exteriorul (alte retele sau Internet), interconecta­rea e mai simpla. Ajunge ca fieca­re dintre calculatoare sa dispuna de o placa de retea wireless si ori­care computer va comunica direct cu celelalte din retea, utilizand re­sursele comune. Deschiderea spre WLAN se face prin utilizarea unui Access Point, un dispozitiv wire­less cu functii specifice hub-ului clasic, care realizeaza conectarea tuturor computerelor din retea, permitand accesul la toate resur­sele LAN-ului (printre care si co­nexiunea la Internet).

Cel mai important element al vii­toarei retele wireless este Ac­cess Point-ul. Acesta poate fi hardware (dispozitivul fizic in si­ne) dar si un alt calculator cu un card wireless si un card normal de retea Ethernet, care poate juca ro­lul unui Access Point. Dispoziti­vul in sine este o cutie cu una sau doua antene, cu sistem de alimentare propriu si conector RJ 45 pentru cuplarea cu un LAN, plus led-urile ce indica regimul de functionare. Mai este nevoie de car­duri de retea wireless pentru PC-urile care se vor afla in retea. Acestea au interfete PCI pentru conectarea in computere si inter­fete tip PCMCIA pentru laptop-uri. Le diferentiaza de cele clasice cu fir antena demontabila aflata in locul mufei UTP (la cardurile PCI), la cele PCMCIA antenele fi­ind mascate in 3cm de card ce de­pasesc marginea laptop-ului.

Programarea

Aceasta se face din PC-ul la care este legat prin cablul de retea UTP, cu utilitarul furnizat de producator sau, mai simplu, cu un browser de web pozitionat initial la adresa 192.168.1.1. Astfel poti configura adresa de IP, canalul de transmisie, ratele de transfer, mo­dul de utilizare (Access Point in­dependent, client sau bridge), gra­dele de securitate pentru retea: to­tul foarte simplu si eficient.

Partea interesanta consta in faptul ca, odata configurat, Ac­cess Point-ul se poate decupla de la calculator si instala intr-un loc de unde poate fi accesat de toate PC-urile din reteaua wireless, da­ca acestea se afla in raza lui de ac­tiune. Dar daca se doreste accesarea si computerele din reteaua fixa si respectiv conexiunea Internet dis­ponibila, va trebui sa fie utilizat in continuare link-ul cu computerul care este conectat la Internet, iar la adresa de gateway a cardurilor wireless va trebui scrisa adresa IP a acestuia.

Instalarea placii wireless se face mai ciudat, intai soft-ul utilitar ce permite configurarea adaptorului si apoi driver-ele propriu-zise.

Utilitarul respectiv detecteaza automat reteaua wireless prezenta dupa numele si codul Access Point-ului folosit si va arata pute­rea semnalului, calitatea legaturii si chiar viteza de transmisie/re­ceptie a datelor. Se pot configura diferite rate de transfer, tipuri de retele, canale de transmisie etc.

Pozitionarea Access Point-ului este toarte importanta, pentru ca trebuie avut in vedere faptul ca distanta sa de acoperire este in jur de 300-350 metri, aceasta in conditii de zona libera. Daca se foloseste modalitatea de interconectare wireless tre­buie stuti ca, in spatii inchise, acolo unde undele radio intalnesc obstacole (cum ar fi o cladire), aceasta distanta scade pana la aproximativ 100 metri. Asadar, va trebui ca Access Point-ul sa fie pozitionat  in asa fel incat nici unul dintre cei care se vor conecta sa nu fie amplasati la o distanta prea mare. De obicei, este bine ca acesta sa fie asezat cat de cat central fata de cei care urmeaza sa fie conectati, in plus, daca Access Point-ul e amplasat in exteriorul cladirii, e bine sa fie protejat de in­temperii (ploaie, ninsoare, vant puternic), pentru ca dispozitivul este sensibil din punct de vedere fizic si poate fi afectat.