fCum imi aleg modemul, extern sau intern, Configurarea conexiuni Dial-Up referat
Cum imi aleg modemul, extern sau intern, Configurarea conexiuni Dial-Up referat


Scoala cu clasele I-VIII  „Ion Creanga”

SuceavaM o d e m u l


-referat-
Intocmit de

Vintur Oxana

Agache Anca


Clasa a VIII-a G

 


Noiembrie, 2004
Modem-urile reprezinta un segment foarte prezent in casele multora dintre noi, ideea de conectare la internet cand vrei si fara abonament, pe linia telefonica, fiind des agreata de cei care nu stau zilnic pe internet, ci intra ocazional pentru diferite probleme. Modelul de fata se conecteaza la calculator prin intermediul unei prize USB si se alimenteaza tot prin intermediul acesteia nemaifiind nevoie de prezenta pe birou si a unui alimentator extern. In afara de functiile clasice de modem se poate trimite si fax, optiune ce uneori se dovedeste foarte folositoare, multi dintre utilizatori utilizand aceasta functie cu rol primar. Echipamentul este compatibil cu sistemele de operare MS Windows 98SE/ Me/ 2000/XP.

Conectarea la Internet pare de multe ori o treaba usoara. Nu trebuie decat sa ai un calculator, sa fii conectat la o retea telefonica si, poate cel mai important lucru, sa ai un modem. De multe ori insa, alegerea modemului nu este o treaba tocmai usoara, de aceea iti oferim, in randurile de mai jos, cateva sfaturi care sa iti inlesneasca 'misiunea'.

Liniile telefonice sunt folosite, in general, pentru transmiterea sunetelor, a vocii umane. Modemurile au fost inventate pentru a converti informatia digitala a computerului in impulsuri care sa poata fi transportate prin retelele telefonice catre un alt calculator. Modemul de la celalalt capat al liniei primeste mesajul, il decodeaza in sistem binar si il transmite computerului. Astfel, se realizeaza o comunicare intre doua terminale de Internet, conectate prin dial-up.

Viteza unui modem se masoara in biti pe secunda (bps), aceasta variind de la 9,6 Kbps pana la 56 de Kbps (V.90) si, mai nou, de peste 56 Kbps, datorita noului standard de compresie V.92. Denumirea de modem este prescurtarea de la Modulator - Demodulator, doua componente ale modemului care fac posibila decodarea impulsurilor in informatie digitala si invers.

Un tip de modem mai performant este cel conectat prin reteaua de cablu TV. Modemul de cablu este mai rapid decat cel prin dial-up deoarece abonatul la Internet are conexiune permanenta iar viteza de transfer este mai mare dacat in cazul conexiunii dial-up.

Modemurile sunt clasificate in functie de tipul de conexiune al acestora: modemuri telefonice, de cablu TV si modemuri radio (legatura wireless). Modemurile telefonice (prin dial-up) sunt externe sau interne. Modemurile externe se conecteaza pe unul din porturile seriale, iar cele interne sunt introduse in unul din sloturile calculatorului (PCI sau, mai rar - ISA). Din punct de vedere al componentelor aflate pe placa de modem, modemurile pot fi hardware (executa toate operatiile de modulatie, demodulatie si compresie) sau software, caz in care majoritatea operatiilor cad in sarcina microprocesorului computerului.


Modemul intern

Acum trei ani am fi spus ca ocupa un slot ISA sau PCI. Dar intre timp slotul ISA a facut o plecaciune gratioasa si a iesit din scena. Acum putem gasi modemuri interne PCI, AMR, CNR. Majoritatea lor sunt modemuri software. Aceasta vrea sa insemne ca o parte din procesarea semnalului este descarcata catre procesor. Deci atunci cand te conectezi la internet, driverele modemului iti “fura” din puterea procesorului. Principalul lor avantaj este pretul mic. Necesita un procesor minim Pentium 200 MMX pentru a putea functiona si de obicei au drivere scrise pentru platformele Windows, motiv pentru care sun numite si winmodems. Unii producatori incep sa ofere drivere si pentru Linux, dar nu este o regula. Atentie insa, exista si modemuri interne mai scumpe, care fac toata procesarea semnalului hardware. Acestea insa sunt mai curand asemanatoare cu cele externe ca specificatii tehnice.


Modemul extern

Se poate conecta la calculator printr-un port serial sau USB. In oricare din cazuri are in mod obligatoriu toata prelucrarea semnalului facuta hardware. Astfel procesorul tau isi poate vedea linistit de treburile lui. Printre avantaje putem enumera faptul ca functioneaza bine indiferent de calculatorul folosit, fie el si un batran 486 si ca nu necesita deschiderea carcasei pentru instalare. De asemenea, modemurile externe au un afisaj extern cu leduri pe care un profesionist poate vedea permanent starea activitatii acestuia. Din punct de vedere al driverelor, acestea pot functiona virtual pe orice sistem de operare, folosind driverele generice de modem extern. Punctele negative se constituie in ocuparea unui spatiu suplimentar in proximitatea calculatorului, necesitatea asigurarii unei alimentari separate de cea a calculatorului si, nu in ultimul rand, un pret mai ridicat.

Modem (modem-demodulator): un modem permite conectarea la Internet. Este o cutie integrata sau nu, care se conecteaza la computer si la linia telefonica. Debitele actuale ale modemurilor sunt de 28 800 Bps, 33 600 Bps , 56 600 Bps. Viteza modemului conditioneaza rapiditatea de afisare a imaginilor pe ecran.


Cum imi aleg modemul,extern sau intern?

Un modem extern se afla, evident, in afara computerului si poti observa, prin led-urile pe care le are, starea in care se afla acesta: daca esti conectat, etc. Un modem intern este introdus intr-un slot PCI sau ISA din interiorul computerului, fiind mai greu de manevrat/instalat. Modemurile externe prezinta mai multe avantaje decat cele interne. De exemplu, daca modem-ul extern 'iti ingheata' (lucru care se intampla destul de des), nu trebuie decat sa-l pornesti din nou. Cu un modem intern singura solutie este sa restartezi computerul, lucru care dureaza mai mult decat in cazul modemurilor interne.Variantele externe sunt alese de cele mai multe ori datorita faptului ca nu ocupa nici un slot pe placa de baza, dar sunt si cazuri in care prezenta acestuia pe birou induce o mai mare incredere. Aceasta se intampla poate datorita conceptului ca daca vezi ce face poate intelegi ce are. In orice caz, va asiguram de faptul ca daca la un echipament ceva nu merge nu i se va face deloc rusine pentru ca se afla in fata dumneavoastra si nu va grabi actiunea pentru ca la sfarsit il asteapta vreo recompensa .


Configurarea conexiuni Dial_Up


Ce este o conexiune Dial_Up

Conectarea la Internet prin linie telefonica comutata (Dial_Up)

Acesta este cel mai simplu si mai rapid mod de a te conecta la Internet. Pentru acest tip de conexiune iti sunt necesare:

un computer (cu program de operare Windows 9X);

un modem (intern sau extern);

linie telefonica (automata).

Majoritatea uilizatorilor folosesc modemurile pentru a stabili o conexiune PPP (Point to Point Protocol): acesta permite calculatorului sa comunice cu calculatorul furnizorului de servicii (ISP - Internet Service Provider) prin intermediul liniei telefonice. Pachetele IP, care sunt folosite pe internet pentru comunicarea intre calculatoare, sunt transportate de catre PPP peste linia seriala realizata de cele doua modemuri. Modemul instalat in / langa computerul tau preia informatiile digitale si le transmite ca semnal analogic prin linia telefonica (modulatie). Un alt modem aflat la capatul liniei - la ISP - primeste semnalul analogic prin linia telefonica si il transforma la loc in informatie digitala (demodulatie). Majoritatea modemurilor comercializate astazi au viteze de 33,6 Kb/s sau 56 Kb/s si sunt compatibile Hayes (inteleg instructiunile standard utilizate de toate programele de comunicatii).

Pentru configurarea conexiunii Dial_Up urmezi procedura: Start > Settings > Control Panel. Va apare fereastra de dialog Control Panel unde vei executa configurarea necesara

Configurarea telefonului si a proprietatilor acestuia

(Configuration Telephony Drivers and Dialing Properties)

Double-click pe Telephony si va apare o fereastra de dialog cu denumirea Dialing Properties cu doua interfete: My Locations si Telephony Drivers. In interfata My Locations vei completa la I am dialing from numarul de telefon care stabileste legatura cu ISP. Scrierea se face cursiv, fara pauze intre cifrele componente (daca le-ai introdus eronat, le stergi actionand asupra Remove si reiei introducerea lor corecta); Apoi completezi la I am in this country / region, numele tarii in care locuiesti (actionand asupra sagetii se va derula o lista cu numele tuturor tarilor, alegi tara unde locuiesti) si completezi la Area code prefixul telefonic al localitatii respective unde esti conectat la Internet; in final, la Dial using trebuie sa alegi intre Tone dial (pentru majoritatea posturilor telefonice care sunt conectate in centrale telefonice moderne) sau Pulse dial (pentru posturile telefonice conectate in centrale telefonice vechi tip Rotary). Dupa ce ai terminat cu acesta interfata, poti trece la Telephony Drivers; aici, la The following telephony drivers are installed on this computer, verifici daca apare Unimodem Service Provider, click pe ea si apoi pe Configure…: va trebui sa apara fereastra de dialog Modem Properties; daca este asa, totul este corect si click OK; revii in fereastra de dialog Dialing Properties, click pe Apply si in final pe Close.


Configurarea modemului

(Installs a new modem and changes modem properties)

Double-click pe Modems si va apare o fereastra de dialog cu denumirea Modems Properties cu doua interfete: General si Diagnostics (in mod normal modemul trebuie sa fie instalat si configurat o data cu instalarea programului de operare Windows 9X); verifici daca in interfata General este inscris modemul din dotarea computerului tau; poti vedea corectitudinea setarilor efectuate dand click pe Properties si verificand datele afisate; din nou click pe Telephony Properties si vor apare datele configurate la punctul B.1. Daca totul este corect poti inchide fereastra de dialog.

Configurarea retelei de lucru

(Configures network hardware and software)

Este cea mai importanta configurare; double-click pe Network: va apare o fereastra de dialog cu denumirea Network cu trei interfete: Configuration, Identification si Access Control.

In interfata Configuration, la The following network components are installed trebuie sa apara obligatoriu 3 componente:


Client for Microsoft Networks;

In cazul ca nu exista aceasta componenta, procedezi astfel :

click pe Add;

selectezi Client;

click din nou pe Add;

din lista care apare - Manufacturers selectezi Microsoft;

apoi din lista Network Clients selectezi Client for Microsofts Networks;

click OK.


Dial-Up Adapter;

In cazul ca nu exista aceasta componenta, procedezi astfel :

click pe Add;

selectezi Adapter;

click din nou pe Add;

din lista care apare - Manufacturers selectezi Microsoft;

apoi din lista Network Adapters selectezi Dial_Up Adapter;

click OK.


TCP/IP -> Dial-Up Adapter;

In cazul ca nu exista aceasta componenta, procedezi astfel:

click pe Add;

selectezi Protocol;

click din nou pe Add;

din lista care apare - Manufacturers selectezi Microsoft;

apoi din lista Network Protocol selectezi TCP/IP;

click OK.

Tot in interfata Configuration trebuie sa apara urmatoarele:

la Primary Network Logon - Client for Microsofts Networks;

la File and Print Sharing - nu trebuie sa apara nimic.


In interfata Identification poti completa urmatoarele:

la Computer name - numele cu care ti-ai botezat computerul;

la Workgrup - Home;

la Computer Description - creatorul computerului etc.


In interfata Access Control: bifezi prima optiune de la Control access to shared resources using si anume Share level access control.

Daca totul este bine click OK.

Atentie !: Este posibil sa-ti solicite introducerea CD - ului de instalare al programului Windows 9X (pe care il ai in computerul tau) pentru a prelua o serie de date necesare functionarii corecte a noilor componente.


Crearea unei conexiuni prin apel telefonic

Click right-mouse pe My Computer; apoi click left-mouse pe Dial_Up Networking: va apare o fereastra de dialog cu aceeasi denumire (alta procedura: Start > Programs > Windows Explorer > Dial_Up Networking) .

Daca pachetul Dial-up Networking nu este instalat pe calculatorul vostru intrati in Control Panel si faceti dublu click pe Add/Remove Programs . Activati Windows setup din partea de sus a ferestrei , apasati apoi pe Communications iar apoi pe Details . Bifati Dial-up Networking, apoi click pe butonul OK .Click din nou pe OK pentru confimare

odata ajuns aici, double-click pe Make New Connection si apare o fereastra tip Wizard cu aceeasi denumire care te va ajuta la configurare; in aceasta fereastra de dialog, la Type a name for the computer you are dialing completezi denumirea ISP la care esti conectat, iar la Select a device trebuie sa apara denumirea modemului care este instalat in / langa computerul tau; click Next si va apare urmatoarea interfata unde vei completa la Area code, Telephone number si Country / Region code aceleasi date ca si la punctual B.1; click Next si apare o interfata care-ti solicita verificarea corectitudinii datelor introduse; apoi click pe Finish.

In ferestra de dialog Make New Connection trebuie sa apara un nou icon cu denumirea data de tine. Click right-mouse pe acest icon si selectezi Properties: va apare o fereastra de dialog cu numele legaturii avand patru interfete si anume: General, Server Types, Scripting si Multilink .

In interfata General: la Use area code and Dialing Properties debifezi (pentru ca la conectare sa nu se formeze prefixul localitatii).

In interfata Server Types la Type of Dial-Up Server trebuie sa apara PPP, Internet, Windows NT Server, Windows 9X; la Advanced options vei bifa numai optiunea Enable software compression (nu bifa optiunea Log on to network) iar la Allowed network protocols bifezi numai TCP/IP.

In interfata Scripting bifezi Start terminal screen minimized.

In interfata Multilink trebuie sa fie actionata varianta Do not additional device.

Nu mai ramane decat sa apesi pe OK si ai terminat configurarea.


Controller 'on board'?

Modemurile hardware au un 'Controller' pe placa pentru a procesa comenzi si a efectua controlul erorilor si compresia de date. Modemurile fara controller transfera aceste sarcini microprocesorului computerului. Aceste operatii in plus reduc performantele computerului. Memoria Flash poate fi un semn clar ca modemurile au controller.Accesorii

Exista modemuri ale caror caracteristici sunt 'Voice, Data si Fax', iar altele care nu au decat Data si Fax. Prima categorie iti ofera avantajul folosirii modemului si pentru convorbiri telefonice.


Viteza de lucru a modemului

Pana in 1995, cea mai mare viteza care se putea obtine printr-o linie telefonica de cupru era de 28.8 Kbps. Astazi, poti cumpara un modem capabil sa transmita si sa primeasca date de pana la 56Kbps. Important este sa stii ce viteza iti ofera provider-ul tau de Internet. Poti sa ai cel mai iute modem, dar degeaba, daca ISP-istul tau are la capat de linie numai modem-uri de 33.6 Kbps. De asemenea, lungimea liniei telefonice pana la centrala trebuie sa fie cat mai redusa. In acest caz vei avea o linie mai putin zgomotoasa si o viteza mai buna.


Totusi, trebuie sa fii atenta la cateva lucruri:

- incearca sa-ti cumperi un modem de 56 Kbps. Chiar daca nu vei atinge aceasta viteza la conectare, acest standard are o compresie si o corectie mai bune.

- fii atenta sa ai sloturi libere. S-ar putea sa iti cumperi un modem PCI (intern) si sa nu mai ai unde sa-l introduci.

- vezi sa nu fii cuplata cu altcineva pe linia telefonica. Daca esti cuplata, trebuie sa fii linie principala, altfel impulsurile tale vor incarca factura celuilalt.

- la o linie analogica, unde este mult zgomot, iti trebuie un modem cu o corectie a erorilor mult mai buna (HCF sau hardware).

- daca ai instalat pe calculator sistemul de operare Linux, nu te gandi la un modem HCF. Cea mai buna solutie ar fi un modem hardware.

- la o linie zgomotoasa (fasaituri) este foarte important sa ai un modem de viteza mare, deoarece acesta are capacitatati mai bune de compresie a vitezelor de pe retea.

Cuprins:


Introducere


Modemul intern
Modemul extern


Cum imi aleg modemul,extern sau intern?


Configurarea conexiuni Dial_Up


Configurarea modemului


Configurarea retelei de lucru


Crearea unei conexiuni prin apel telefonic


Controller 'on board'?


Accesorii


Viteza de lucru a modemuluiBibliografie:
https://www.eva.ro/

https://www.pcmagazine.ro/

https://www.pcconcrete.ro/

https://www.romtelecom.ro/

https://www.componente.ro

www.lug.ro/

www.chrome.ro/

www.dol.ro/produse/

www.forum.pixelrage.ro/

www.clients.realnet.com.roloading...
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Scriitori romani