Grafica vectoriala referat

Grafica vectoriala


Prin acest procedeu imaginile sunt formate din obiecte (grupuri de linii sau curbe) descrise prin formule matematice care stabilesc dimensiunea, pozitia si orientarea lor. Aceste desene pot fi redimensionate si rotite fara  sa-si piarda din calitate, deoarece ele se regenereaza la orice dimensiune si in orice pozitie prin formulele matematice prin care au fost descrise.Principalul lor dezavantaj consta in faptul ca, fiind alcatuite din obiecte descrise cu formule matemetice, atat numarul acestor obiecte cat si complexitatea lor sunt limitate, depinzand de biblioteca de formule matematice folosita de programul de desenare.

Un exemplu de program care foloseste acest tip de grafica este Corel.

Acesta este o platforma program cu mai multe componente:

CorelDRAW - program cu care se pot crea si modifica desene si imagini

CorelCHART - Program cu care se pot crea grafice pe baza unor date introduse de utilizator sau deja existente pe HD-ul calculatorului

CorelPHOTO-PAINT - program cu care se pot retusa fotografiile scanate sau imaginile grafice

CorelMOVE - program care creaza animatii punand la un loc imagini si derulandu-le pe ecran (acest program este folosit mai ales pentru producerea filmelor)

CorelSHOW - program care creaza prezentari ale anumitor produse punand la un loc imagini ale acestora

CorelTRACE - program folosit pentru scanarea imaginilor

CorelMOSAIC - gestionar de fisiere (permite vizualizarea fisierelor fara ca acestea sa trebuiasca sa fie deschise)CorelCAPTURE  - program care captureaza o imagine care apoi poate fi vizualizata deschizand fisierul creat de CorelCAPTURE (*.cpt)

CorelVENTURA - program folosit in ziaristica (incadreaza diverse obiecte intr-o pagina de ziar)

CorelQUERY -
CorelDRAWEste programul cel mai important din pachet, un program de desenare orientat pe obiecte. El poate fi folosit pentru a crea pliante, tricouri, afise, diapozitive. Alaturi de posibilitatea de creare de desene in CorelDRAW se poate introduce si text. Instrumentul Text al programului CorelDRAW poate opera intr-unul din urmatoarele doua moduri:

Text Artistic (titlu)

Text de tip Paragraph


Programul include si posibilitatea de adaugare a caracterelor ce reprezinta simboluri speciale cu ajutorul optiunii Symbol.

Marea putere a programului CorelDRAW consta in manevrabilitatea textului si in posibilitatile de legare cu alte programe. Cu ajutorul acestui program se poate proiecta o macheta de pagina cu text de grosimi si stiluri diferite si cu desene. Spre deosebire de modulul PHOTO-PAINT CorelDRAW poate edita numai grafice importate de tip vectorizat.


Copyright © Contact | Trimite referat