Metoda Modem to Modem de conectare a calculatoarelor, Configurarea calculatoarelor, Transmiterea datelor referat

Metoda Modem to Modem

 

 

Aceasta metoda poate fi folosita pentru a face transferul de fisiere intre doua calculatoare, aflate la distanta mare si fara a apela la o conexiune prin Internet. 25877npl22jxe5x

Se va folosi un calculator pe care ruleaza Windows XP Pro si un laptop sau alt calculator desktop, pe care e instalat Windows XP Home Edition. Important e ca ambele calculatoare sa aiba modem-uri conectate la linia telefonica. Principiul este asemanator cu cel al conexiunii dial-up sau Internet, numai ca, in acest caz, conectarea se face direct la modem si implicit la celalalt PC. Trebuie stiut ca sistemele de operare Win2k dispun in pachetul de baza de suport pentru a accepta conexiuni remote prin modem cu alte calculatoare. In cazul Win98 si ME trebuie instalat Dial-up Server.Linie telefonica

Modem extern

Modem intern px877n5222jxxe

 

Configurarea calculatoarelor

Pe primul calculator, de pe care se va initia conexiunea, se afla instalat Windows XP Home Edition.

1. Modemul (intern sau extern) trebuie configurat pentru conexiune de tip dial-up. Aceasta se face cu ajutorul New Connection Wizard, care se poate gasi in Start-Programs-Accessories-Communications. Dupa deschiderea asistentului, se trece de pagina de intampinare, se alege optiunea a doua, Connect to the network at my workplace, iar in urmatoarea pagina se selecteaza prima optiune, Dial-up Connection si mai departe cu un clic pe butonul Next. In urmatoarele ferestre se va da un nume calculatorului la care se va suna, va trebui specificat numarul de telefon care va fi apelat si unde se afla celalalt calculator. In ultima fereastra se poate bifa optiunea prin care asistentul va crea un shortcut pe desktop, iar pentru a termina se apasa pe butonul Finish. Atentie! Cand va fi folosita prima oara aceasta conexiune, va trebui sa fie introdus numele de utilizator si parola, aceleasi cu cele setate la calculatorul care va accepta conexiunea.

2. Pe al doilea calculator, pe care se afla Windows XP Pro si un modem, urmeaza a fi configurata acceptarea conexiunii. Se merge la Start-Programs-Accessories-Communications si se ruleaza asistentul de conectare New Connection Wizard. Dupa ce se deschide fereastra de intampinare, se da clic pe Next, iar in urmatoarea fereastra va trebui aleasa a treia optiune, Set up an advanced connection si un clic pe Next. In urmatoarea fereastra, se alege prima optiune, Accept incoming connectiom, dupa care va aparea o lista cu dispozitivele care pot accepta o asemenea conexiune. Aici trebuie selectat modemul care este legat la linia telefonica. De asemenea, se pot modifica si setarile modemului prin optiunea Properties, dar e mai bine sa fie lasat pe cele implicite. Cum nu e vorba de o conexiune VPN (Virtual Private Connection), in fereastra urmatoare trebuie aleasa optiunea a doua (Do not allow virtual private connections).3. Se va specifica persoana care va putea accesa calculatorul prin aceasta conexiune si, eventual, se vor adauga unul sau mai multi utilizatori, prin apasarea butonului Add. Se va introduce numele de utilizator, numele intreg, parola si confirmarea de parola, in ultima fereastra pot fi specificate setarile de TCP/IP, cifra si numarul adreselor de IP asignate. Se poate introduce o adresa de IP, de exemplu de la 192.168.1.1 pana la 192.168.1.2, ceea ce inseamna ca in momentul conectarii, adresa Host-ului va fi 192.168.1.1 iar a PC-ului Client 192.168.1.2, dar se poate lasa si asignarea automata.

4. In cazul in care calculatorul se afla intr-o retea locala, se poate garanta accesul la acesta. In acest caz, trebuie sa fie instalat si File Sharing-ul, pentru a avea acces la fisierele de pe PC. Incheierea procesului de instalare se face cu Finish. De acum incolo se pot transfera fisiere de pe sau pe un calculator pe celalalt, dar viteza de transfer va fi mica, in functie de linia telefonica si de modemurile folosite.

Transmiterea datelor

Pentru a accesa calculatorul de acasa, tot ce trebuie facut este sa fie conectata linia telefonica la modemul PC-ului utilizat, sa fie introdus numarul de telefon si sa se astepte pana se stabileste legatura. Pentru a transfera fisierele, cel mai simplu este sa se map-eze calculatorul Host prin Network Neighborhood. Aceasta se face cu un clic dreapta cu mausul, se alege Properties si se selecteaza Map Network Drive. Folosind exemplul de mai sus se va introduce adresa in forma \\192.168.1.1. Datele se vor regasi in directorul partajat, care a fost stabilit mai inainte. Pentru a face transferul de fisiere se poate folosi si un client de ftp (File Transfer Protocol). Pentru acesta insa, in prealabil, trebuie configurat un server de ftp pe calculatorul Host.

Copyright © Contact | Trimite referat