fModul de functionare al sistemului informatic credit referat
Modul de functionare al sistemului informatic credit referat


Modul de functionare al sistemului informatic <<credit>>


In desfasurarea unui scenariu tipic zilnic exista urmatoarele momente:
Pregatirea noilor oferte de creditare pentru a fi trimise la firma de analiza economico-financiara.
Operatorul pregateste oferta pe care banca le are in produsele si serviciile oferite de executat pentru acea zi. Introducerea datelor se face in mod obisnuit de actualizare (introducere de noi oferte, modificare sau stergere daca e cazul).La completarea ofertelor exista urmatoarele facilitati:

Introducerea noului produs bancar, modificarea sau stergerea de catre creditor: tipul de credit, moneda in care se acorda creditul, dobanda practicata, avansul minim care se cere, scoringul minim pentru care se poate acorda creditul respectiv; De asemeni se poate introduce noi criterii si noi aprecieri ale scoringului specifice fiecarei unitati bancare pe baza unor puncte; acestea pot fi sterse daca banca respectiva consimte ca nu mai au relevanta pentru acordarea creditului. Aceste operatiuni sunt frecvente deoarece pe piata financiara se inregistreaza fluctuatii ale ratelor dobanzilor in functie de inflatie.

Operatorul va introduce cursul de schimb oficial al principalelor valute, ultimile venituri nete realizate ale posibilului client, tipul de credit, valoarea creditului, perioada de rambursare. Pe baza acestor date sistemul informatic va intoarce toate rezultatele posibile si mai putin de realizat de catre client. 

alegerea variantei optime de client si intocmirea dosarului de credit;

verificarea de catre sistem a completarii campurilor obligatorii la iesirea din formular;

trimiterea catre unitatea de credit a dosarului in format electronic prin e-mail.
Aprobarea dosarului de credit de catre unitatea bancara. Banca cu drept de aprobator poate autoriza prin semnatura electronica toate dosarele de credit pregatite de firma de analiza financiara. Din momentul aprobarii, grupul de dosare de credit este pregatit pentru a fi trimis automat spre firma de analiza, el nemaiputand fi modificat sau sters de catre client in numele firmei de consultanta financiara. Exista numai posibilitatea ca un dosar de credit sa fie anulat in cazuri speciale.


Schematic poate fi reprezentat sistemul astfel:

Potentialul client va transmite o solicitare catre firma de consultanta financiara ce detine intreaga baza de date din domeniul pietei de credit. Aceasta analizeaza solicitarea si intocmeste dosarul de credit catre unitatea bancara. Creditorul va returna dosarul aprobat clientului prin intermediul firmei de analiza economico-financiara.

Client

 


solicitare             dosar de credit


Can: Baza de date
Firma de consultanta

Creditor

 
economico-financiara


oferta de

credite
Oval: Analizeaza

intocmeste

Am conceput o baza de date cu relatiile ce vor fi prezentate in continuare:

Institutia bancara denumita in tabela CREDITOR poate acorda credite pe baza unui CRITERIU specific unitatii. In urma acestui proces va primi un SCORCREDITAT (scoring) in urma analizei datelor introduse de client si va fi CREDITAT daca va trece de scorul de credit. Fiecare unitate bancara are propriile produse bancare cu dobanzile aferente. Sistemul va intoarce rezultatul VALOARE care va arata rata lunara de plata de catre client. 

Presupun a exista o aplicatie la o firma de analiza si consultanta economico-financiara in domeniul bancar care vegheaza asupra desfasurarii activitatii bancilor comerciale. Acestea isi vor oferi propriile produse de credit bancare (tip de credit, dobanzi la valutele oferite, scoringul pentru creditul de acordat, etc.)

Se vor introduce in baza de date toti ofertantii de credit care se vor inscrie la firma de consultanta financiara:


cu datele generale de identificare: denumire, sucursala, e-mail, telefon.
Piata de credit va fi compusa din creditorii ce por fi consultati in baza de date a aplicatiei informatice

Fiecare unitate bancara va transmite catre baza de date a firmei de consultanta propriile produse si servicii bancare: (tip credit, moneda, dobanda, data de referinta a noii oferte)Se actualizeaza ofertele de credit:


Operatorul va introduce scoringul specific fiecarei unitati bancare pe baza caruia se poate obtine imprumutul dorit de client. Se poate introduce un nou criteriu sau o noua apreciere insotite de numarul de punte fiecarei apreciere. De asemenea se poate inlatura (sterge) aprecierea sau criteriul ce nu mai au valoare la obtinerea creditului.
Operatorul va deschide aplicatia si va trece ultimile trei venituri nete realizate, de catre potentialul client, ce vor intra la calculul ratelor de plata.
Fiind vorba de imprumuturi in valuta se va adauga de operator cursul oficial BNR.Va alege tipul de credit pentru care doreste potentialul client un imprumut (credit ipotecar, imobiliar, de studii, investitii, achizitii de bunuri de durata indelungata) valoarea creditului precum si perioada de rambursare.
Sistemul informatic va intoarce prin apasarea butonului CALCULEAZA toate variantele posibile de la toate unitatile bancare care si-au inscris oferta in baza de date a firmei de consultanta economico-financiara. Se poate observa ca variantele optime au inserat o bulina de culoare verde pe cand cele imposibile de realizat (nu se incadreaza) sunt de culoare rosie.Pe baza datelor de iesire se va intocmi electronic un dosar de credit ce va fi transmis prin e-mail  unitatii bancare cu datele de identificare ale solicitantului de credit, scoringul obtinut si tabelul de rambursare a imprumutului (FINALIZARE PRECONTRACT).
Informatii despre creditorul ales vor fi afisate cu denumire creditor, rata dobanzii, moneda de creditare, valoare credit solicitat, avansul minim, perioada de rambursare, iar operatorul va putea introduce in numele clientului un avans ce poate fi mai mare decat cel minim solicitat de unitatea de credit.

Se va intocmi cererea de credit cu o prima faza cu datele de identificare a clientului (solicitantului de credit): nume, prenume, adresa, data nasterii, buletin/carte de identitate-serie, numar, eliberat de, telefon, salariu net.

Se va inregistra scoringul clientului dupa macheta:

Se totalizeaza numarul de puncte obtinute de client pentru acordarea imprumutului

Exista posibilitatea ca o banca sa refuze acordarea unui credit pentru simplul fapt ca posibilul client nu a acumulat suficiente puncte. Sistemul informatic intorcand un mesaj de atentionare prin care se va preciza ca ”punctajul este insuficient pentru a vi se putea acorda acest tip de credit”.Se va trece la finalizarea precontractului, tabelul de rambursare, unde sunt evidentiate: numarul ratei, soldul curent, rata, dobanda, total de plata si soldul ramas.

Unitatea bancara respectiva, pe baza datelor primite de la firma de consultanta financiara, va programa clientul, prin posta electronica, sa se prezinte cu toate documentele necesare derularii inceperii procesului de creditare.
INFORMATII CREDIT ALES

DENUMIRE CREDITOR: DAEWOO BANK


CREDIT SOLICITANT: 2452

RATA DOBANDA: 10AVANS MINIM: 245

AVANS: 250

MONEDA: EUROPERIOADA: 60DATE SOLICITANT

NUME: POPESCU PRENUME: IONUT VASILEADRESA: STR. LIBERTATII NR. 30 BL. ASD15B AP. 25 SINAIA


DATA NASTERII: 03/12/1977

BI SERIE: PH NR: 123456 ELIBERAT DE: POLITIA PRAHOVA


TELEFON: 0723456789

SALARIUL MEDIU: 8733333GRAFIC RAMBURSARE

NR.RATA

SOLD CURENT

RATA

DOBANDA

TOTAL

SOLD RAMAS

loading...
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Scriitori romani