SISTEME DE OPERARE, Sistemul de fisiere referat

SISTEME DE OPERARE


Sistemul de operare este stocat si incarcat de pe un suport magnetic, folosindu-se discul magnetic, de unde si denumirea de disc sistem.

Un sistem de operare asigura functionarea continua a unitatii centrale si a unitatilor periferice, organizeaza accesul, simplifica activitatea de programare, gestioneaza memoria interna, lanseaza si controleaza executia programelor utilizator.

Functiile unui sistem de ioperare sunt urmatoarele:functia de gestiune a memoriei

functia de gestiune a procesorului

functia de gestiune a dispozitivelor periferice

functia de gestiune a informatiei.

Componentele sistemului de operare sunt:

programul monitor

programele de comanda si control

programele pentru operatii cu periferice

programelele de serviciu

Evolutia sistemelor de operare

Dintre cele mai populare sisteme de operare pot fi amintite: MS-DOS, Windows NT, Macintosh OS, OS/2 si UNIX.


Sistemul de operare MS-DOS

Componenta sistemului de operare BIOS va executa o testare a modului de functionare a componentelor hardware ale sistemului electronic de calcul. Componenta BIOS realizeaza un proces de verificare a microprocesorului, valideaza corecta functionare a memoriei interne, asigura gestiunea intrarilor-iesirilor, precum si gestiunea timpului. O componenta a ferestrei in care este afisata data, ora, hard-discurile aflate in configuratie,tipul,capacitatea,numarul de cilindri si de sectoare, date privitoare la unitatile de floppy-disc si la monitorul aflat in uz.Urmatoarea fereastra este BIOS Features Setup, care permite utilizatorului stabilirea urmatoarelor elemente:

Virus Warning

Quick Power on Self TestBoot Sequence

Lansarea in lucru a sistemului de operare va continua prin realizarea operatiunii de configurare a unui fisier de tip text CONFIG.SYS ,aflat in directorul radacina ,apoi va localiza si incarca fisierul COMMAND.COM.Un ultim element aflat in procesul de lansare este fisierul AUTOEXEC.BAT care , daca nu este localizat ,va produce un dialog calculator-utilizator pentru stabilirea datei si a orei curente.


Sistemul de fisiere

Sistemul de fisiere este destinat gestionarii resurselor software si hardware ale microcalculatoarelor de tip IBM-PC si compatabile lor.

Sistemul de operare MS-DOS permite construirea si accesarea unui numar mare de fisiere,.Fisierul reprezinta unitatea de lucru a sistemului de operare.

MS-DOS ofera utilizatorului posibilitatea de a organiza mai bine fisierele de date, prin gruparea sub un singur director.

Directorul reprezinta un fisier ce cuprinde un grup de fisiere plasate toate pe acelasi suport magnetic cu numele C, care la randul lui , devine director cu doua subdirectoare cu numele Gr101 si Gr 102.

Directorul curent este directorul pe care este pozitionat utilizatorul la un moment dat . Directorul curent se poatr schimba cu comanda CHDIR(CD).

Calea reprezinta o secventa de directori separati prin semnul "", considerati ca pornind de la directorul curent sau de la directorul radacina .

Directorul radacina este utilizat pentru memorarea informatiilor referitoare la fisiere sau la alte subdirectoare.

Specificatorul de fisier in sistemul de operare MS-DOS are urmatorul format general:

[disc:][cale]fisier[.extensie]

disc- repezinta unitatea de disc specificata printr-o litera;

cale - drumul care trebuie parcurs de la directorul radacina la directorul unde se afla fisierul;

fisier - numele fisierului

extensie -gruparea speciala de trei caractere care va indica tipul fisierului MS-DOS


Copyright © Contact | Trimite referat