Transferul de date in retele referatTransferul de date in retele


Schimbul de date intre statiile retelelor de caculatoare este efectuat de reteaua de transfer de date, numita uneori, pur-si-simplu, subretea. O subretea consta din canale de transfer de date si noduri de comutatie, ce opereaza conform unui ansamblu de produse program speciale. La rindul sau un canal de transfer date este format din perechea de echipamente de terminatie a circuitului de date (ETCD) si canalul de comunicatie ce le interconecteaza. ETCD asigura acordarea spectrala si de amplitudine a semnalelor statiei si a canalului de comunicatie si, de asemenea, veridicitatea necesara a transferului de date. Pentru canalele analogice, functiile ETCD sunt realizate de modemuri.Canal de comunicatie sau circuit de date este mediul fizic prin care se transmit semnalele. Canalele de comunicatie se separa in cadrul liniilor de comunicatie prin multiplexare, utilizind echipamente speciale. In cadrul unei linii de comunicatie pot fi separate mai multe canale.

Liniile de comunicatie pot fi: fire deschise (din otel, din cupru sau bimetalice, fire cablate, cabluri coaxiale, cabluri optice, linii cu microunde si cosmice (prin satelit). Ca exemplu de fire cablate pot servi cablurile telefonice cu fire torsadate. Ele pot contine de la 4, 10 pina la 100 si chiar mii de perechi intr-un cablu. Cablul coaxial, numit si cablu ecranat, consta dintr-un fir conductor de cupru acoperit cu un strat izolator de plastic, ecranat de o plasa din sirma, acoperita, la rindul ei, cu un strat protector de plastic. Cablurile optice inlocuiesc treptat cablurile coaxiale. Un cablu optic consta dintr-o fibra de sticla sau plastic transparent de diametru foarte mic (sutimi de mm), acoperita cu un strat de plastic. Semnalul optic, in forma de impulsuri de lumina generate de o sursa laser, este transmis prin fibra optica. Cablurile optice pot avea o capacitate foarte mare - mai multi Gbps. Firma MCI (SUA) in 1998 a implementat linii optice de transfer de date cu capacitatea unei fibre de 80 Gbps. In conditii de laborator in cadrul unei fibre au fost formate 512 canale, fiecare din care cu viteza de transfer date OC-48 (2,488 Gbps); adica pe o singura fibra optica se asigura o viteza sumara de transfer date de 1,27 Tbps=1,27*1012bps.

Liniile cu microunde opereaza in diapazonul de unde ultrascurte, au capacitate mare si asigura o protectie buna la perturbatii. Ele constau din siruri de statii de retransmisie, plasate in raza vizuala directa a antenelor lor (pina la 40-50 km). Se folosesc, desi mai rar, si linii cu microunde troposferice cu raza de actiune a unei statii de pina la 800 km. De o raspindire larga se bucura liniile cosmice - linii cu microunde ce utilizeaza retranslatoare instalate pe statii-satelit ai Pamintului.

Dupa caracterul legaturii,canalele de comunicatie pot fi comutabile si necomutabile. Canalele comutabile constau dintr-o secventa de segmente, interconectarea in serie a carora se efectuiaza la nodurile de comutatie. De exemplu, canalele telefonice se comuteaza la centralele telefonice. Canalele comutabile se formeaza temporar, pe durata transmisiei de date; ulterior ele se desfiinteaza. Canalele necomutabile, numite si dedicate, sunt canale permanente intre perechea de noduri sau perechea de statii respective ale retelei. Ele sunt mai calitative, dar si mai costisitoare.

Caracteristicile unor canale, utilizate pentru transferuri de date, sunt prezentate in tabelul 1. Mediile de transmisie, folosite in retelele locale, vor fi descrise in §7.

Nodurile de comunicatie sunt destinate comunicarii canalelor sau a traficului de date intre canalele retelei. Utilizarea lor permite reducarea numarului de canale si, respectiv, a costului retelei. In functie de metoda de comutare implementata, exista noduri de comunicare de canale, noduri de comutare de masaje si noduri cu comutare de pachete. Unele detalii referitoare la functionarea retelelor cu asemenea noduri de comutatie pot fi regasite in §4.
Tabelul 1. Caracteristicile unor canale utilizate pentru transferul datelor.

Tipul transmisiei

Denumire canal

Viteza de transmisie

Tipul conexiunii

Analogica

Telefonic 0,3-56Kbps

0,3-56 Kbps

Comutata

Numerica

Telefonic DSO

56;64 Kbps

Dedicata

Numerica

Trunchi (cadru) T1 (DS1)

1,544 Mbps

DedicataNumerica

Trunchi (cadru) E3**

2,048 Mbps

Dedicata

Numerica

Trunchi (cadru) T3 (DS3)

44,768 Mbps

Dedicata

Numerica

Tub ISDN, acces de baza 2B+D

144 Kbps

Comutata

Numerica

Tub ISDN, acces de primar 30B+D**

2,048 Mbps

Comutata

Numerica

Tub ISDN, acces de primar 23B+D*

1,544 Mbps

Comutata

Numerica

Canal STS-n sau OC-n, unde n=1,3,9,12,18,24,36,48 sau 192 (10 Gbps)

Nx51,84 Mbps

Comutata

Numerica

Canal STM-n (SDH)

Nx155 Mbps

Comutata

*Este utilizat in SUA, Canada si Japonia

**Standard CCITT, este utilizat in Europa, Africa s.a.


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani