fUTILIZAREA BARELOR CU INSTRUMENTE DIN APLICATIA EXCEL, INTRODUCEREA DIFERITELOR TIPURI DE DATE referat
UTILIZAREA BARELOR CU INSTRUMENTE DIN APLICATIA EXCEL, INTRODUCEREA DIFERITELOR TIPURI DE DATE referat


UTILIZAREA BARELOR CU INSTRUMENTE DIN APLICATIA EXCEL

In continuare voi prezenta vateva exemple cu ajutorul carora utilizatorul poate invata ce rol au butoanele de pe bara de instrumente:

- 3 -

 • pentru a vedea denumirea unui buton, se plaseaza indicatorul mouse-ului pe el. Excel va afisa o caseta tip ScreenTip, care cuprinde denumirea butonului ; 13862rcl49duc6r

 • pentru a obtine informatii despre o comanda asociata cu un anumit buton, se apasa Shift+F1. indicatorul mouse-ului cu forma unui semn de intrebare.In configuratia prestabilita, Excel afiseaza initial barele cu instrumente standard si de formatare. In cazul in care utilizatorul nu are nevoie de aceasta se poate dezactiva amandoua sau numai una, pentru a mari spatial disponibil pe ecran. In plus se poate activa si alte bare de instrumente.

Pentru a activa sau dezactiva o bara de instrumente, se vor efectua urmatorii pasi :

 • se deschide meniul View si se selecteaza Toolbars ; pe ecran va aparea un submeniu

 • un marcaj de validare in dreptul denumirii unei bare cu instrumente indica faptul cab ara respectiva este afisata in acel moment pe ecran ; pentru a activa sau dezactiva o bara cu instrumente, se face clic pe denumirea acesteia din lista pentru a introduce un marcaj de validare sau a-l indeparta.

In continuare voi preznta ce trebuie facut pentru a muta o barade instrumente :

 • se face clic pe marcajul de deplasare al unei bare cu instrumente ; cu862r3149duuc

 • se tine apasat butonul mouse-ului si se trage bara cu instrumente in pozitia dorita ; se poate trage la marginea ecranului sau tot ca pe o bara mobila sau se plaseaza in orice zona a ferestrei.

Daca barele cu instrumente din Excel ofera utilizatorul prea putine sau prea multe optiuni putem crea propiile bare cu instrumente sau sa le personalizam pe cele deja existente. Pentru a personaliza o bara cu instrumente, se vor efectua urmatorii pasi :

 • se face clic cu botonul dindreapta al mouse-ului pe o bara cu instrumente, si se selecteaza Customize din meniul de comenzi rapide, sau se deschide meniul Tool si se selecteaza Customize

 • daca bara cu instrumente pe care utilizatorul doreste sa le personalizeze nu este vizibila in acel moment se face pe Toolbars si se selecteaza di lista ; bara va aparea pe ecran

 • pentru a modifica dimensiunea pictogramelor de pe bara cu instrumente, a activa sau dezactiva afisarea casetelor de tip ScreenTip, sau a schimba animatiile din meniuri se face clic pe eticheta Options ; in eticheta Options se selecteaza optiunile pe care sa le avem in program.

Un exemplu ar fi cazul in care dorim sa avem pictograme ma mari pe bara cu instrumente se face clic pe

Large Icons.

Pentru a aduga sau elimina butoane de pe bara cu instrumente, se face clic pe eticheta Commands.

Pentru a insera un buton pe o bara cu instrumente se selecteaza categoria dorita. Se adauga si meniuri pe obara cu instrumente ; le putem gasi la sfarsitul listei Categories.

Pentru a elimina un buton de pe o bara de instrumente se trage aceasta in afara barei.

 

 

 

- 4 -

Pentru a rearanja butoanele pe o bara cu instrumente, se trage pe spatiul barei. Se face clic pe butonul Close cand utilizatorul a terminat modificarile dorite sa le efectueze.

In loc sa modificam una din barele cu instrumente standard din Excel, putem crea propia noastra si sa o umplem cu instrumente pe care dorim sa le folosim cel mai des. In continuare voi prezenta cum se poate face acest lucru :

 • se deschide meniul Tools si se selecteaza Customize

 • se face clic pe eticheta Toolbars

 • se face clic pe butonul New

 • se introduce o noua denumire pentru noua bara cu instrumente si se face clic pe Ok. In acest mod Excel

va crea o noua bara cu instrumente mobila.

 • se face clic pe eticheta Commands, se selecteaza categoria corespunzatoare pentru un anumit buton, apoi se trage aceasta pe bara de instrumente

 • se repeta acest lucru in cazul in care dorim sa adaugam noi butoane pe noua bara de instrumente iar apoi se face clic pe Close

In cazul in care dorim sa stergem o bara de instrumente personalizata, se deschide meniul Tools si seselecteaza Customize. In lista Toolbars, se face clic pe bar de instrumente personalizata pe care dorim sa o stergem. Apoi se face clic pe butonul Delete din caseta de dialog Customize.

INTRODUCEREA DIFERITELOR TIPURI DE DATE

 

Pentru a crea o foaie de calcul care sa poat fi utilizata trebuie sa introducem date in celula din interiorul ei. Tipurile de date care le putem introduce sunt: text, cifere, data (calendaristica), ora, formule, ffunctii.

Textul este o combinatie de litere, cifre si spatii. In configuratia prestabilita, textul este aliniat automat la stanga, in interiorul celulei.

Pentru a introduce textul intr-o celula:

 • se face clic pe celula in care dorim sa introducem textul

 • se introduce textul iar pe masura ce scriem textul apare in celula si pe bara de frmule

 • se apasa tasta Enter ; textul introdus va aparea in celula, aliniat la stanga; in cazul in care am facut o greseala si dorim sa o renuntam la datele introduse se apasa tasta Esc; datele introduse pot fi identificate pe baza Capetelor de coloane apar in partea superioara a foii de calcul, sub titlu. Capetele randurilor sunt plasate in partea stanga a foii de calcul, de regula in coloana A.

Ccapetele coloanelor arata semnificatia numerelor cuprinse in fiecare coloana. De regula, etichetele

coloanelor indica perioadele de timp asa cum sunt ani, luni, zile. Capetele randurilor arata ce reprezinta numerele din fiecare rand. De regula capetele randurilor contin diverse categorii de date, cum ar fi denumirile produselor, numele angajatilor sau incasarile si cheltuielile din buget.

Cand se introduce textul unui cap de coloana se apasa tasta Tab in locul tastei Enter pentru a trece de la o celula la alta.

- 5 -

Cand se introduce textul pentru capetele randurilor se foloseste in schimb tasta cu sageata indreptata in jos.

De asemenea utilizatorul poate folosi diferite comentarii care se pot introduce intr-o celula in care sa fie incluse informatii detaliate despre datele dintr-o foaie de calcul.

In cazul in care utilizatorul doreste sa adauge un comentariu la o celula aceasta se face in felul urmator:

 • se selecteaza celula in care dorim saintroducem comentariul

 • se deschide meniul Insert si se selecteaza Comment sau se face clic pe butonul New Comment de pe bara cu instrumente Reviewing

 • se introduce comentariul

 • se face clic in afara celulei, in coltul din dreapta sus al celulei va aparea un triunghi rosu care indica faptul ca celula are in componenta sa un comentariu; pentru a citi ulterior comentariile, se plaseaza indicatorul mouse-ului pe celula care are un punct rosu in coltul din dreapta sus. Excel va afisa comentariul.

Pentru a edita un comentariu, se selecteaza celula care il contine si apoi se foloseste comanda Insert, Edit

Comment. Se efectueaza modificarile, apoi se face clic in afara celulei pentru a le salva. Pentru a sterge un comentariu se face clic pe celula, se selecteaza Edit, Clear apoi se selecteaza Comments.

Numerele pe care utilizatorul le va introduce opt contine caractere numerice 0-9 si urmatoarele catactere speciale :+,-,/,.,( ),$,%. Acest lucru inseamna ca putem introduce virgule, puncte zecimale, semnul dolarului, procent si paranteze, impreuna cu valori pe care le introducem.

Pentru a introduce un numar:

 • se face clic pe celula in care dorim sa introducem numarul;

 • se introduce numarul; pentru a introduce un numar negativ, se plaseaza in fata acestui semn minus, sau se trece aaceasta intre paranteze. Pentru a introduce o fractie, se plaseaza inaintea acesteia cifra 0, de exemplu 01/2, in caz contrar Excel va considera intrarea ca pe o data calendaristica;

 • se apasa tasta Enter, iar numarul introdus va aparea in celula aliniat la dreapta

Pentru a introduce data sau ora , se vor efectua urmatorii pasi :

 • se face clic pe celula in care dorim sa introducem data sau ora

 • se scrie data sau ora folosind formatul pe care dorim pentru afisarea lor ; se pot folosi liniute de unire sau bare la introducerea datei

 • se apasa tasta Enter ; daca Excel recunoaste intrarea ca fiind o data sau o ora aceasta va aparea aliniata la dreapta in celula ; dar in cazul in care Excel nu o recunoaste, ea va fi tratata ca text si va fi aliniata la stanga

Pentru a vedea cum lucreaza functia Auto –Format , se vor efectua urmatorii pasii :

 • se scrie de exemplu England intr-o celula si se apasa tasta cu sageata in jos pentru a trece la celula urmatoare , se scrie Spain si apoi se apasa din nou tasta cu sageata in jos apoi se scrie Italy si se apasa tasta cu sageata

- se scrie din nou e iar in celula va aparea England, se apasa Enter pentru a accepta intrarea in acelasi mod se face si cu Spain sau Italy

- 6 -

 • pentru a vedea o lista cu intrarile din AutoComplete se face clic pe butonul din dreapta pe urmatoarea celula si se selecteaza Pick From List din meniul de comenzi rapide ;Execel va arata lista de intrari PickLista in ordine alfabetica, creata in mod automat in bara cuvintelor pe care le-am introdus in coloana

 • se face clic pe cuvantul din PickList pt a-l insera in celula selectata.

 

EDITAREA INTRARILOR :

Dupa ce am introdus o informatie intr-o celula , aceasta se poate edita fie pe bara de formule, fie direct in celula.Pentru a edita o intrare in Excel :

 • se face clic pe celula in care dorim sa editam informatia

 • pentru ca utilizatorul sa inceapa operatia de editare, se face clic pe bara de formule, se apasa f2 sau se executa clic pe celula respectiva, astfel se intra in modul de editare ;pe bara de stare va aprea cuvantul Edit

 • se apasa tastele sageata dreapta sau sageata stanga pt a muta punctul de inserare pe informatia introdusa, se apasa tasta Backspace pt a sterge un caracter la stanga punctului de inserare, sau tasta Delete pt a sterge un caracter la dreapta, apoi se introduc caracerele dorite

 • se face clic pe butonul Enter de pe bara de formule sau se apasa tasta Enter de pe tastatura, pentru a accepta modificarile facute

 • in cazul in care utilizatorul se razgandeste si nu mai dorim sa editam intrarea, se face clic pe butonul Cancel sau se apasa Esc.

Crearea si salvarea fisierelor care contin registre de calcul :

 

Utilizatorul poate crea un nou registru de calcul gol, sau putem folosi un sablon pentru a crea unul mai complex.Un sablon este un registru de calcul performatat, pe sabloane pentru facturi, rapoarte financiare si alte foi de calcul ce se utilizeaza in mod frecvent.

Realizarea unui registru de calcul nou :

 • se deschide meniul File si se selecteaza New, pe ecran va aparea caseta de dialog New care contine doua etichete General si Spreadsheet Solution

 • pentru a crea un registru de calcul gol se face clic pe eticheta General apoi pe pictograma Workbook.Pentru a creea un registru de calcul pornind de la un sablon se face clic pe Spredsheet Solutions.Pe ecran va aparea pictograma pt mai multe tipuri de foi de calcul folosite mai frecvent,se face clic pe pictograma corespunzatoare tipului de registru de calcul pe care dorim sa-l cream ;

 • dupa ce se face selectarea se face clic pe Ok sau se apasa tasta Enter , pe ecran va fi deschis un nou registru de calcul avand pe bara de titlu o denumire prestabilita,Excel va numerota filele, in cazul in care aveti deja deschis un registru de calcul Book1, pe bara de titlu a noului registru de calcul va aparea Book2

- 7 -


loading...
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Scriitori romani