Ce este acela un INTRANET , Definire, De ce sa creezi un Intranet referat

Building Intranets

(construirea unei retele)Procesul de construire al unei retele implica tehnologii interesante, precum si un proces de integrare al intregii operatiuni.


Ce este acela un INTRANET ??Definirea IntranetuluiUn Intranet este o retea privata TCP/IP care asigura utilizatorilor dintr-o retea locala servicii de tip Internet, precum ar fi site-urile web.

In esenta, pentru a avea un Intranet trebuie sa instalezi unul sau mai multe servere web in reteaua ta si sa publici documente cu acces doar in reteaua locala, adica documente ce pot fi accesate doar de catre userii din respectiva retea locala.

Poti instala software dedicat pentru web servere pe unul sau mai multe calculatoare din retea (sau statii de lucru, dedicate pentru asa ceva) si sa faci publice paginile de web pentru userii locali, chiar daca nici unul din ei nu este conectat la Internet.Intranets pot fi gasite in aproape orice tip de organizatie: corporatii mici, medii sau mari, institutii educationale si institutii guvernamentale.

Marile intraneturi, precum cele ale companiilor Fortune 500, servesc milioane de persoane, si deci intra in atentia media.

Pentru dezvoltarea unui proiect Intranet este nevoie de foarte multa munca, asa ca orice simplificare este binevenita. Spre exemplu, multe intranet -uri nu trebuie sa se preocupe de probleme de scalabilitate precum accesul la baze de date, asa cum se intampla la un site extern.


Intr-un Intranet, probleme de genul: sisteme de vot online, forumuri, servicii de email si multe altele, nu se regasesc. Vorbind in general, audienta numai este formata din necunoscuti, si chiar daca baza lor nu este fizic intr-o

co-legatura, ei bine, cei care formeaza aceasta audienta pot fi regasiti usor folosind o lista de telefoane sau o structura interna de adrese de email.


In intranet, World Wide Web devine deodata un teritoriu strain, impartit de catre Web -ul intern prin bariere electronice si politice. Daca nu exista delimitari precise, aceste bariere pot interveni intre intranet si un potetial continut extern valoros, si astfel ii limiteaza utilitatea sa.


Pentru o buna constructie a intranetului, trebuie sa alegi cu grija linkurile externe


Este o buna idee pentru intraneturi sa suporte acces web extern; o foarte mare cantitate de material de cercetare online se afla tocmai dincolo de "gard" , chinuind cu false iluzii utilizatorii cu promisiunea unui continut potential folositor. Dar va putea toata lumea sa gaseasca ceea ce cauta ? Chiar daca pot face asta, chiar trebuie sa descopere si sa faca bookmark aceleasi surse, dar fiecare in parte ?


Cele mai multe intraneturi exista pentru a servi unui scop al unei organizatii. Aceste organizatii tind sa lucreze intr-un mediu de lucru foarte specializat. Dintre milioanele de url -uri disponibile pe web, este foarte probabil ca un "cautator" foarte talentat poate gasi cateva sute sau cateva zeci de surse externe relevante pentru a servi nevoile de baza ale comunitatii.


Ca realizator al unui Intranet, trebuie sa iei in calcul includerea unei sectiuni "Web reference" care sa contina un set de link-uri externe care au fost preselectate datorita importantei lor de catre organizatie. In functie de cat de multe link-uri au fost incluse in aceasta sectiune, poti sa le organizezi in functie de subiect, de un anumit "rating" pe care il acorzi lor, sau pur si simplu pot fi ordonate alfabetic. In acest fel creezi o biblioteca de referinte, verificand astfel sursele cele mai probabile pe care le vor folosi oamenii pentru gasirea raspunsurilor la intrebarile lor.

Daca aceste link-uri au fost alese bine, utilizatorii de intranet vor reveni asupra acestor pagini in mod repetat sau le vor pune bookmark pe paginile cele mai folositoare lor. In orice caz, utilizatorul este multumit de ceea ce are iar designul intranetului straluceste. Pe parcurs te poti folosi de feedback-ul asupra utilizatorilor pentru a inlatura link-urile nefolositoare si respectiv de a adauga altele noi.


Regandeste folosirea de templates si frame-uri


Unii creatori de intranet muncesc din greu sa realizeze "page templates" ca o cale pentru a atinge un look & feel consistent in intranet. Daca chiar toate paginile accesibile utilizatorilor ar putea folosi template, atunci ideea ar merita. Dar in intranet -urile de astazi, templates le lipseste aspectul atragator si de aceea ele par mai mult a fi o cale de a te ingradi.


In ultimii ani, page templates au suferit cateva destul de interesante teste de utilitate. Aceste teste presupun de regula un mediu self -contained al paginii referitor la informatie: tot continutul paginii revine in raspunderea echipei de design, si de asemenea continutul va aparea sub forma unor pagini HTML. Dar in intranet aceste presupuneri rareori se implinesc. Pe langa faptul ca utilizatorii de intranet realizeaza un "du-te vino" intre site-urile interne si cele externe, ei de asemenea lucreaza cu view -ere de documente ce au o anumita istorie si alte aplicatii web care nu le permit integrarea dintr-o singura data in browser -ul web.


Templates si frames folosesc prime screen real estate, de regula partea de sus si sau cea din stanga a browser -ului web. Barele de navigatie prin pagina web, care sunt pline de grafica pot constitui partea frumoasa a unei brosuri de prezentare, dar trebuie totusi luata in calcul utilzarea lor reala intr-un mediu intranet de lucru bazat pe concentrare si pe informatie.


Servicii de acomodare


Unele dintre cele mai valoroase continuturi de intranet: ultimele stiri si informatii de pe piata bursiera, in particular, provin de la servicii externe "de sindicat". Pentru a evita crearea de ingradiri artificiale ale utilizatorului de intranet, creatorul intranetului trebuie sa aiba grija in integrarea acestor servicii o data cu restul intranetului. Pe langa faptul ca trebuie sa stipuleze foarte clar restrictionarile de copyright si alte asemenea reglementari, designerul de intranet trebuie sa gaseasca metode pentru a integra un continut care ofera valoare serviciului respectiv. Elementele tipice de design includ pagini de help online, tutoriale, chiar si metode de ajutor mai putin sofisticate precum tooltips, si alte texte de ghidare a utilixatorului. De exemplu, poti spune utilizatorilor de cate ori se updateaza informatiile referitoare la preturile actiunilor, si cata intarziere fata de situatia reala presupune acest lucru.Introducere in Intranet


Prin anii 1990 se putea citi printre randuri: "Intranet este cel mai recent termen pentru a descrie cand protocoalele internet si aplicatiile sunt folosite nu pentru accesarea vastelor resurse de pe internet, ci pentru a muta informatia in limitele unei organizatii." In ultimii ani, jocul de-a intranetul a evoluat pentru a inchide stiinta managementului cu ajutorul portalurilor de informatii de dimensiunile unei intreprinderi, a portalurilor verticale, numite si 'vortals', a motoarelor de cautare, si altele.
O caracterizare a Intranetului ar putea fi: Cum este folosit web -ul in interiorul afacerii.Exista cateva motive pentru care companiile adopta web -ul ca o parte a strategiei lor interne de informare:


Accesul la informatii: serverele wewb sunt destul de usor de pus la punct, si companiile considera web -ul ca o cale usoara pentru distribuirea informatiei.


Independenta fata de platforma de lucru: deoarece exista browsere web pe orice mare platforma de lucru, designerii de intranet numai trebuie sa isi faca probleme legat de dezvoltarea unor aplicatii client intre platforme. (ceea ce este valabil sub o platforma este valabil si pentru toate celelalte).Tipuri de date multiple: designerii pot facilita foarte usor accesul la informatii multimedia, precum si informatii "textuale".
Aceasta este o prezentare a avantajulelor obtinute in urma utilizarii intranetului intr-o companie.


Intranet -urile pot varia de la o simpla prezentare a informatiilor asupra unui produs, pana la sisteme complexe care inglobeaza fluxul de lucru intre departamente ale aceleiasi companii. Exista o gama larga si in timp vor aparea intranet -uri care se ocupa cu o multitudine de sarcini.


Multe companii au propriul lor intranet sau sunt pe cale de a-l avea. Iata cateva exemple de companii care au implementat intranet -ul:


FORD are un intranet folosit de peste 100,000 de angajati aproape zilnic.


US WEST - un veteran in industria folosirii intranetului. Din 1993, compania de telecomunicatii a dezvoltat aplicatii bazate pe intranet pentru a-si imbunatati procesul de comunicare si de productie si are peste 60,000 persoane online.


HEWLETT - PACKARD are peste 200 de web servere interne, accesate de peste 10,000 de oameni din diviziile de productie, birourile de vanzari si alte grupuri ale corporatiei. Angajatii HP folosesc intranetul pentru a face schimb de informatii pentru diverse proiecte, intre echipe dispersate din punct de vedere geografic, precum si pentru a rezolva diverse operatiuni programate din timp, rapoarte ale defectiunilor, cereri de echipament si management de configuratie software.


DIGITAL EQUIPMENT CORPORATION are un web intern urias, de peste 1,200 de servere folosite de peste 60,000 de oameni, cu informatii despre produse, proiecte de echipa, cercetare, software, etc.


IBM are pagina sa "Get connected", care serveste ca "un loc virtual de adunare" pentru angajatii sai. Site -ul are aplicatii precum informatii de calatorie, software downloadabil si link -uri catre home pages ale competitorilor, precum si catre desenele animate zilnice cu Dilbert. IBM foloseste de asemenea web -ul pentru a avea o interfata mai prietenoasa pentru sistemul intern de mail al companiei.SANDIA National Laboratories foloseste o retea web interna pentru a organiza conferinte prestabilite, queries de management - finante, rezervari de cunostinte, un ghid oficial de zbor, servicii de subscriere si rapoarte SAND care detaileaza descoperirile sau proiectele complete pe care cercetatorii de la SANDIA le posteaza pentru uz intern.


SUN Microsystems are SunWeb, care ofera sectiuni asupra unui model al calendarului oragnizational al companiei, update- uri de noi produse, un catalog de produse, educatie, calatorie, informatii despre resurse umane, si descrieri ale diviziilor de marketing, vanzari si inovatii. Exista si "Aplication chest" cu diverse programe si alte    tool-uri pentru cresterea productivitatii angajatilor, precum si Executive Suite, care include ultimele informatii, stiri de la bursa si declaratia viziunii CEO -ului. O ultima sectiune serveste drept kit de constructie pentru un web-site, avand informatii generale si sfaturi "how-to" .Exista o mare varietate de aplicatii bazate pe web, de la sisteme cu acces static la documente pana la sisteme cu acces gen baze de date care ajuta corporatiile sa captureze si sa se descurce cu cunostintele acumulate.


Exista multe beneficii in folosirea web -ului, cea mai mare fiind aceea ca multa informatie este disponibila la cat mai multe persoane la un pret cat mai redus.Un Intranet nu te va ajuta numai sa adaugi resurse de informatii in sectiunea ta de noutati (newsroom), dar te poate ajuta sa organizezi si sa folosesti resursele internetului mai bine.
Ce este un Intranet ?


Un intranet este, simplu spus, un set de fisiere codate pentru a fi vazute de un browser de internet si care sunt stocate pe un server local. La fel cum deschizi fisiere de pe principalul server al companiei la servici, folosind Microsoft Word sau alt program, tot asa, fisierele intranet sunt cele care ar trebui deschise cu Netscape Navigator sau Microsoft Explorer sau orice alt browser la alegerea ta.


De ce sa creezi un Intranet ?


Intranet -urile au doua roluri de baza, desi nu se poate spune ca se limiteaza la numai doua roluri. O gandire creativa cuplata cu niste cunostinte de baza poate produce resurse usor de obtinut si rapid de obtinut pentru un program de lucru aflat sub presiunea timpului si a bugetului. In primul rand, un intranet poate fi construit sa semene foarte mult cu un website. Poate furniza mijloacele pentru catalogarea resurselor internetului si organizarea lor in cai usor de gasit si usor de folosit. Cum fisierele pentru site -ul intranet se gasesc local, timpul de download este mic. Utilizatorii pot folosi internetul cel lent atunci cand gasesc site -ul pe care il vor. In al doilea rand, Intranetul poate ajuta bibliotecarii precum si alte persoane responsabile cu cautarea informatiei, prin punerea la dispozitie a mijloacelor de creare de noi baze de date si alte surse de informatii la indemana din informatiile deja existente in newsroom, dar nu neaparat la fel de usor accesibile.


Cat costa un Intranet ?


Cel mai bun lucru referitor la intranet -uri este faptul ca sunt foarte ieftine. Daca ai acces la internet in newsroom, atunci costul punerii in functiune al unui intranet este minim, si ar fi cheltuit in primul rand in timpul necesar unei persoane sa construiasca acest site. Sotware -ul poate fi usor dowloadat gratuit de pe internet si serverul tau preexistent poate fi folosit pentru a stoca fisierele.
Uneltele de baza necesare pentru constructia unui Intranet


In cea mai mare parte, uneltele necesare constructiei unui Intranet sunt simple si nu costa nimic. Anagajamentul tau pentru invatarea codului sursa html, cod care produce paginile web, va determina cat de mult te va costa investitia ta in software pentru acest proiect. (dezvoltarea unui Intranet.)

Uneltele necesare constructiei unui Intranet se impart in trei mari categorii:


Ai nevoie de un program simplu de procesare a cuvintelor, de genul lui Notepad. (Trebuie mentionat ca folosirea Wordpad la crearea unei pagini web duce la aparitia unor tag -uri in fisierele respective si astfel ele nu vor mai putea fi vazute de catre un browser Netscape.) Un alt program freeware este Programmer's File Editor (PFE). Acest mic program cu capacitati de wordprocessor este cam la fel cu Notepad, cu diferenta ca are mult mai multe optiuni puternice. Utilizatorilor de Macintosh li se recomanda folosirea BBEdit Lite.


Daca n-ai cunostinte de codare html, poti face unul din doua lucruri: Fie sa folosesti un motor de cautare precum Altavista pentru a gasi referinte despre codarea html. Poti folosi cuvinte cheie precum "html"   sau "coding" pentru a obtine cele mai bune rezultate. A doua varianta este sa folosesti software special construit pentru a te elibera de frustrarile muncii de a coda. Nu va mai trebui sa folosesti comenzi, deoarece cele mai simple comenzi ale wordprocessor vor insera ele codul pentru tine. De asemenea, si acest fel de software poate fi gasit folosind un motor de cautare.


Totusi, cea mai ieftina optiune ar fi aceea de a investi intr-o carte buna despre codarea html, la libraria locala si sa petreci ceva timp pentru a invata codare elementara. Asta este tot ceea ce ai nevoie pentru a construi o pagina functionala.


Asigura-te ca ai un bun web browser downloadat. Nu ai nevoie de o conexiune la internet pentru ca toata vizualizarea paginilor web realizate se poate face offline. Pentru a vizualiza paginile create in mod offline, pur si simplu du-te la comanda Open file din meniul File al browserului tau. Astfel vei putea vizualiza paginile create din fisierele tale interne.


Daca vrei sa folosesti grafica pe site -ul tau web, sunt doua metode simple si ieftine pentru a realiza acest lucru: Prima metoda este sa gasesti pagini web care au liste cu grafica usor de dowloadat si care poate fi usor inclusa in codul tau sursa. Sunt nenumarate pagini dedicate crearii acestui tip de grafica, si daca dai o simpla cautare vei gasi sute de rezultate in cautare respectiva. A doua metoda, daca vrei sa modifici mijloacele grafice deja aflate in posesia ta sau pe cale de a le doanloada, fa rost de un exemplar al programului Paint Shop Pro, sau orice altceva similar cu acesta. Acest program iti va permite sa redimensionezi, sa recolorezi, precum si multe alte lucruri graficii deja existente. Pe langa faptul de a adauga text, programul nu te va lasa sa creezi noi grafice pe de-a intregul (adica pornind de la zero), dar plecand de la cel mai simplu grafic existent, poti crea ceva cu totul nou.De unde sa  incepi ?


Obtinerea unui Intranet se poate face in trei pasi:


Pasul unu: Daca esti utilizator de net, este foarte probabil ca ai facut deja acest pas. Acest prim pas este de a vedea care sunt site -urile web pe care le frecventezi cel mai mult si de a face o categorisire a lor. Elementar vorbind, este vorba de recrearea portiunii de bookmark -uri a browser -ului tau web, ca un website.


Acest site poate fi cat de simplu sau cat de complicat doresti tu sa fie. Partea importanta este sa mearga bine categorisirea site -urilor web frecventate.
Pasul doi: Decide cum vrei tu sa fie organizat site -ul web. Ar fi bine ca sa ai o listare a lucrurilor dupa sursele lor, locale, nationale si internationale ? Sau ar fi si mai bine sa faci o categorisire a       website -ului dupa criteriul "beat structure" al unei newsroom ? Sau si mai bine ar fi sa ai o organizare a website -ului dupa topics generale de informare, precum surse medicale, surse politice, etc. ?


Organizarea site -ului va fi partea cea mai cruciala a Intranetului. In cele din urma se va ajunge la preferinte personale, dar tine minte, o sa organizezi ceva ce TOATA LUMEA va trebui sa inteleaga. Asa incat sa te apuci sa faci categorisiri si catalogari pe care numai tu le intelegi, si altii nu-si dau seama de ceea ce ai vrut sa spui acolo, ei bine, nu este tocmai o idee buna. Fii cat mai simplu si direct in organizare.


Pasul trei: In cele din urma, te apuci de lucrat cu codul sursa.Cum sa folosesti site -ul ?


Sa folosesti site -ul Intranet pe care l-ai construit pentru newsroom -ul tau inseamna de fapt sa gasesti o cale simpla pentru pentru toti cei din newsroom sa aiba acces la el. Acest lucru depinde foarte mult de facilitatile pe care le-ai pus la dispozitia utilizatorilor si este totodata o decizie care ar trebui luata cu ajutorul departamentului computer support (sau al echivalentului tau din newsroom).

Dar sa presupunem ca ai doua terminale disponibile cu acces la internet in newsroom si se afla in zona rezervata bibliotecii sau cercetarii.

Iata cativa pasi simpli pentru a acorda tuturor accesul la intranet:


I. Instaleaza browsere: Fisierele create de tine sunt pentru web si ele contin cod care poate fi vazut doar de catre web browsere, fie ca e vorba de pagini aflate pe un server intern sau pagini ce pot fi accesate in afara retelei.


II. Incarca fisierele: Foarte mare parte din decizie se afla pe umerii celor           din departamentul de computer support, dar sa presupunem ca ei nu te vor ajuta. Incarca fisierele pe fiecare computer si pune-le pe desktop sau orice alt loc usor de identificat, de pe fiecare calculator. Tine minte ca trebuie sa incarci toate fisierele care alcatuiesc website -ul exact la fel cum le-ai codat. Deci daca ai realizat un link intre doua fisiere anume din foldere diferite, ai grija sa pastrezi exact la fel cand realizezi trecerea pe alte calculatoare.


III. Accesul trebuie sa se faca usor: Sunt doua lucruri pe care le poti face pentru a le usura accesul colegilor tai la respectivele fisiere. In primul rand poti sa faci calea catre respectivele fisiere. Daca pui o cale de genul c:/desktop/internet/intranet/index.html nu prea ii ajuti pe cei care nu inteleg de la inceput ce unealta puternica de lucru le-ai oferit. In al doilea rand, si asta se poate face si mai simplu, este sa incarci calea catre fisierul index.html in pagina default pe care o deschide browserul web. Astfel, cand oamenii isi deschid browserul, tu le-ai oferit deja accesul la respectiva pagina de web. Tine minte ca odata ce au ajuns pe pagina principala, ei pot urmari link -urile create de tine pentru a naviga prin celelalte pagini sau pentru a "sari" in internet pentru a accesa  pagini web externe.Sfaturi pentru a-ti populariza site -ul printre colegii tai


Cum sa-l "vinzi" catre colegi


Acum ca ai construit un intranet de succes si l-ai facut folositor pe deasupra, si ai avut grija sa il faci si usor de gasit si usor de folosit, trebuie sa ti-l "vinzi" catre colegi. Desi tu intelegi valoarea informatiilor disponibile pe web, colegii tai pot gasi drept ceva de nefolosit si de speriat chestiunile "avansate" din taramul computerului. Sunt doua lucruri simple pe care le poti face pentru a-i ajuta pe cei din jurul tau sa foloseasca ceea ce tu ai creat si de asemenea sa imbunatateasca jurnalismul in munca lor.


In primul rand

Scrie un mic manual de utilizare pentru site -ul pe care abia l-ai construit. Nu este nevoie sa fie ceva mare sau foarte impresionant, ci trebuie sa fie ceva pe care reporterii sa il poata tine pe birourile lor drept referinta. Astfel, cand vor uita ce link sa foloseasca sau cum sa gaseasca fisiere din browser, se pot uita in respectivul manual dupa ajutor.


In al doilea rand

Dupa ce ai completat redactarea ghidului respectiv, imparte-l colegilor tai si petrece alaturi de ei circa 30 minute pentru a le explica cum sa foloseasca Intranetul. Asigura-te ca ai structurat timpul acordat colegilor astfel incat sa ii ajuti sa vada valoarea si avantajele imediate ale utilizarii website -urilor selectate de catre tine. De asemenea asigura-te ca ai inclus informatii generale despre browsere precum si o generala intelegere a World Wide Web. Ai grija sa introduci in introducere informatii despre evaluarea         site -urilor web.Copyright © Contact | Trimite referat