Corel Draw referat

cl. a XII-a E

Transferul de fisiere in Corel Draw

Vom discuta unele aspecte ale transferului de informatie in Corel Draw.Primul lucru pe care trebuie sa-l stim este ca transferul de fisiere intre doua sisteme (care de obicei n-au o configuratie standard) este greu, aproape imposibil. Chiar presupunand ca pe ambele sisteme aveti aceeasi versiune de Corel, aproape sigur nu aveti aceleasi set de fonturi instalate. Cand veti incerca sa deschideti pe un sistem un fisier Corel care foloseste fonturi neinstalate pe respectivul sistem, Corel-ul va va intampina cu un mesaj care va va informa acest lucru si va va cere un substitut pentru respectivul font, dupa ce a incercat singur sa identifice un font asemanator.Rezultatele sunt intotdeauna neasteptate si de cele mai multe ori sunt nesatisfacatoare.In general, singurul caz in care substitutia de fonturi este practica, este cand aveti fonturi de acelasi tip sau de tip asemanator ,dar pentru natiuni diferite, de ex: Tahoma cu Tahoma-Rom sau Tahoma CE poate chiar Tahoma Black. Si atunci totusi care ar fi solutiile?
O solutie ar fi sa folositi in lucrarile dvs. numai fonturi standard, ca de exemplu Tahoma, Times New Roman, Courieretc. Daca scrieti doar dari de seama pe care le faceti in Corel ca sa puteti sa le puneti chenar de inimioare si sa le trimiteti pe e-mail sefei, atunci aceasta solutie este viabila, dar in toate celalalte cazuri va va limita serios posibilitatea de exprimare grafica.
O alta solutie, si in general solutia preferata, este urmatoarea: in momentul cand sunteti convinsi ca desenul este gata, convertiti toate elementele text in curbe.Asta se poate face din meniul Arrange - Convert to curves (Pentru viteza puteti folosi Edit-Select All- Text si apoi convert sau Ctrl+Q). Aceasta actiune va transforma toate caracterele din textul dvs. in curbe inchise. Acum puteti sa salvati fisierul (sub un alt nume, obligatoriu) si il veti putea deschide pe orice alt sistem fara alte probleme legate de fonturi (practic nu mai exista fonturi in respectivul fisier). Si aceasta metoda are insa inconvenientele ei. In primul rand conversia textului in curbe (presupunand ca aveti ceva mai mult de doua cuvintele) va crea o gramada de obiecte cu multe noduri care pun probleme in primul rand la afisare (la computerele din ultimul val poate aceasta nu mai este chiar o problema), iar in al doilea rand fisierul este ceva mai mare (cu cd-uri, zipuri si modemuri rapide, nici aceasta nu mai este chiar o problema). Principala problema ramane totusi urmatoarea: textul nu mai este editabil. Deci, presupunand ca aveti greseli in text, veti avea doua variante: ori fugisi acasaa sa corectati si veniti inapoi, ori va apucati sa modificati textul ca grafica multiplicand caractere si mutandu-le din stanga-n dreapta (e un chin, dar daca veti lucra serios, o sa aveti ocazia).Un alt dezavantaj al acestei metode este faptul ca oricine va putea sa foloseasca elementele desenate de dvs. Deci va trebui sa folositi o alta metoda. In general aceasta metoda este exportarea documentului intr-un format bitmap (nu uitati ca acum lucrati vectorial).Har Domnului, Corel-ul are destule formate in care stie sa exporte. (Daca nu are atunci inseamna ca la instalare nu le-ati selectat. Am sa spunem cateva cuvinte despre formatele cele mai populare.

Formatul BMP
Este cea mai nefericita alegere, exportati in acest format doar daca vreti sa vizualizati imaginea pe un calculator 'antic' sau daca vreti s-o faceti screensaver.

Formatul JPEG (JPG)
Este formatul preferat pentru prezentarea pe Internet sau pentru transferul rapid al fisierelor. Avantajul lui principal este ca are o compresie foarte buna. Aici apare insa si dezavantajul. JPEG este un format care nu pastreaza calitatea imaginii. Adica foloseste metode de compresie care reduc din calitatea imaginii (de exemplu daca aveti in imaginea dvs. un negru si un gri foarte inchis, s-ar putea ca acel gri sa fie aproximat cu negru).Din fericire Corelul are unele setari la exportare, care va permit sa compensati avantajele cu dezavantajele.Se foloseste 12 pentru compression si 10 smoothing, pentru publicarea in ziare de calitate medie. Formatul JPEG este ideal pentru imagini din natura unde trecerile de la o culoare la alta se face lin.

Formatul TIFF (TIF)
Desi acest format pierde teren, a fost candva destul de popular. Calitatea nu are de suferit la acest format, dar fisierele sunt si considerabil mai mari decat in cazul JPEGului. Acest format are 2 moduri: compresat si necom-presat.Daca o sa aveti vreodata probleme cu un fisier la deschidere intr-un program mai vechi, puteti fi sigur ca aveti un fisier compresat, iar programul a auzit doar de cele necompresate.

Formatul EPS
Acest format nu este propriu-zis bitmap. El contine o descriere vectoriala a imaginii. Acest lucru este avantajos pentru ca obtineti un fisier mic (in caz ca aveti numai ceva forme geometrice si text, chiar foarte mic), iar din acest fisier puteti obtine printout-uri de rezolutie infinita (teoretic). Acest format practic converteste totul in curbe, dar e ceva mai inteligent ca formatul CDR.

Formatul WMF
Tot un format curbe, dar este destul de nereusit. Principala problema de care ne lovim este faptul ca acest format nu pastreaza culorile. Respectiv, aveti un obiect 100% black, il exportati si constatati ca obtineti un 98%cyan, 98% magenta, 98%yellow, 98% black sau red 31, green 26, blue 23, dar de aratat arata ok.Veti spune ca daca arata ok totul e ok. Nu e asa. Daca ajunge fisierul la tipografie si acolo trebuie tiparit in doua culori, sa zicem, o sa constati cu durere ca desenul contine toate culorile si tiparirea in separatie e imposibila.Atunci vaCateva consideratii generale cu privire la exportare
Dupa ce exportati, importati neaparat fisierul ca sa-l verificati. Diferite versiuni au diferite probleme cu unele formate. Apoi, ganditi-va intodeauna in ce scop exportati: daca exportati pentru a fi privit pe ecran, exportati la 72dpi (asta e rezolutia afisata pe ecran), RGB (daca e color), si la dimensiune o latime de 900 de pixeli (ecranele obisnuite au 1024x768 sau, cele mai vechi 800x600) este suficienta, ca sa incapa totul pe un ecran. Dar daca exportati pentru tipografie, exportati CMYK (tiparirea se face in acest sistem, de obicei), iar rezolutia trebuie sa fie mai mare. Cu privire la rezolutie e bine sa discutati cu tipograful.In general e bine ca aceasta sa fie peste 200dpi si sub 360dpi. Un ziar obisnuit de pe-aici e la 250 dpi. Pentru postere de calitate superioara ganditi-va la 600dpi.Pentru falsificat documente pretentioase e bine sa lucrati cu 1200dpi iar pentru vize, pasapoarte, bani etc. se impune un 2400dpi si niste scannere si tipografii profesioniste.Cam asta este despre exportare.Cat despre incompatibilitatea intre versiuni, e si asta o problema.Din fericire, de la versiunea 5 incoace Corelul stie sa salveze in versiuni anterioare, facilitate care v-o recomand cu caldura, insa pastrati intotdeauna si originalul caci puteti avea unele surprize.O alta idee a celor de la Corel este urmatoarea: cand incercati sa deschideti un fisier mai nou intr-o versiune mai veche, programul, desi recunoaste faptul ca fisierul este alta versiune si va comunica subtil acest lucru, la deschidere va va spune cu seninatate ca exista o eroare de citire sau fisierul este corupt.

Copyright © Contact | Trimite referat