Crearea unui nou document Word, Introdcerea textului referat

Crearea unui nou document


Pentru ca lucrul cu Word sa fie eficient trebuie stiut ca orice document creat cu ajutorul acestei aplicatii se bazeaza pe un sablon sau template. Asa cum arata si denumirea sablonul este un model de document.

Unele sabloane nu contin text si ca atare vom avea la dispozitie un document gol cu citeva elemente generale de formatare, in care utilizatorul poate introduce documentul, textul pe care il doreste. Alte sabloane contin text si/sau elemente detaliate de formatare. Un exemplu ar fi daca scriem mai multe scrisori de afaceri putem folosi un sablon care contine data, adresa si formula de incheiere. Atunci cind este creat un nou document pe baza aceluiasi sablon toate elementele vor fi introduse in mod automat in document - tot ce trebuie facut este sa introducem celelalte parti ale documentului care se bazeaza pe documentul respectiv si vor avea un aspect asemanator cum ar fi acelasi font si aceleasi margini.Word contine o multitudine de sabloane care sunt predefinite pe care le putem folosi direct. Aceste sabloane acopera o paleta larga de tipuri de document cum ar fi formulare de fax, note informative, scrisori de afaceri, sau pagini Web. Putem crea propriile noastre sabloane.

Cele mai multe din documentele create se vor baza pe sablonul Normal care reprezinta un document gol. In cazul in care programul este deja deschis putem crea un document gol executind clic pe butonul New de pe bara cu instrumente.

Pentru a putea incepe un document nou pornind de la alt sablon care contine unele elemente putem efectua pasii urmatori:

executam clic pe File, New iar pe ecran va aparea caseta de dialog New

etichetele din partea de sus a casetei de dialog contin liste cu diferite categorii de sabloane. Dupa ce executam clic pe eticheta corespunzatoare categoriei in care se incadreaza documentul pe care dorim sa-l cream.

Executam clic pe pictorgrama care corespunde sablonului dorit. Daca exista si o imagine a sablonului aceasta va aparea in caseta Preview

Executam clic pe Ok iar Word va crea documentul si-l va afisa pe ecran pregatit pentru a fi editat

Atunci cind cream un document pe baza unui sablon, textul si modul

de formatare a sablonului vor fi incluse in noul document. Textul care provine dintr-un sablon nu are nici o caracteristica deosebita si il putem edita ca pe orice sablon propriu zis.

Unele sabloane contin un text care are rol de marcaj de rezervare, pe care trebuie sa il inlocuim. Un exemplu ar fi sabloanele pentru curriculum vitae care contin un nume si o biografie fictiva care trebuie bineinteles stearsa si trecuta cea corecta cu datele personale. Acest document contine indicatii care sunt de genul Click here and type your name.

Anumite sabloane care se gasesc in editorul Word sunt mai speciale iar acestea se numesc vrajitori. In timp ce sabloanele standard sunt o combinatie statica de text si elemente de formatare, un vrajitor este un instrument activ care poate pune intrebari despre documentul respectiv pe care dorim sa-l cream, iar apoi acesta foloseste raspunsurile pentru a crea noul document. Atunci cind utilizatorul doreste crearea unui nou document putem identifica un vrajitor in caseta de dialog New pe baza titlului sau si a pictogramei.

Fiecare dintre vrajitori este unic desi se respecta acelasi sistem general, iar utilizarea lor presupune parcurgerea unor pasi, la fiecare pas I se cer utilizatorului informatii despre documentul pe care dorim sa-l cream. In continuare voi prezenta compoente ale casetei de dialog care intra in componenta unui vrajotor:

bara de titlu care indica numele vrajotorului afisat pe ecran

diagrama structurala care reprezinta grafic pasii din sablon, pasul curent fiind evidentiat. Putem sari la oricare dintre pasi doar efectind clic pe acesta

zona de informatii unde I se solicita utilizatorului informatii in legatura cu documentul

butonul Cancel care anuleaza sablonul fara sa creeze un nou document

butonul Back care executa salt la pasul anterior

butonul Next care executa salt la pasul urmator din sablon

butonul Finish care inchide sablonul si creaza noul document pe baza informatiilor introduse deja

butonul Help care prin executarea unui clic pe acesta se pot obtine informatii cu privire la vrajitor

Pentru a crea un nou document prin folosirea unui vrajitor vom executa urmatorii pasi:

executam clic pe File, New pentru a deschide caseta de dialog New

executam clic pe eticheta corespunzatoare categoriei care cuprinde

documentul pe care dorim sa-l cream

executam clic pe pictograma vrajitorului pe care dorim sa-l folosimsi apasam Ok

in caseta de dialog a vrajitorului inroducem informatiile necesare

pentru Word, in functie de modul in care dorim sa fie creat documentul apoi executam Next

repetam pasul anterior pentru toti pasii cuprinsi in vrajitor. In cazul

in care este nevoie executam clic pe Back o data sau de mai multe ori, pentru a reveni la un pas anterior si a modifica informatiile introduse

la ultimul pas se executa clic pe Finish pentru a parasi vrajitorul si a crea noul document.Introducerea textului


Atunci cind incepem un nou document in Word pornind de la sablonul Normal vom observa o mica suprafata de lucru goala, care contine doua elemente:

o liniuta verticala care clipeste, aceasta reprezentind cursorul sau punctul de inserare, care indica locul din document in care va aparea textul introdus de la tastatura si unde vor fi efectuate anumite operatii de editare

o linie orizontala care marcheaza sfirsitul documentului

Intr-un nou document gol, cele doua indicatoare ocupa aceeasi pozitie.

Pentru a introduce un text, nu trebuie decit scris folosind tastatura. Pe masura ce scriem pe ecran va aparea textul introdus, iar punctul de inserare asa cum era de asteptat se deplaseaza spre dreapta. Daca linia de text ajunge la marginea din dreapta a ecranului, este inceput automat un nou rind, aceasta operatiune se numeste alinierea automata a cuvintelor. Nu se va apasa tasta Enter pentru a trece la un nou rind, aeasta efectuindu-se automat ci se va apasa doar in cazul in care dorim inceperea unui nou paragraf. Daca introducem mai multe rinduri decit incap pe ecran Word deruleaza in sus textul introdus anterior, pentru a mentine cursorul in zona vizibila.

Conceptul de paragraf este deosebit de important in Word deoarece anumite tipuri de formatare pot fi aplicate paragrafelor individuale. In Word incheiem si incepem un nou paragraf asa cum am mai mentionat prin apasarea tastei Enter. Word insereaza un nou rind si plaseaza cursorul la inceputul acestuia.

Pe ecran, rezultatul poate fi asemanator ca in cazul inceperii unui nou rind in urma alinierii automate a cuvintelor, dar deosebirea consta in faptul ca Word insereaza un marcaj de paragraf. Aceste marcaje sunt invizibile, in mod normal dar le putem vizualiza executind clic pe Show/Hidep de pe bara cu instrumente standard. Bineinteles ca in cazul in care executam clic pe acelasi buton marcajele de paragraf vor fi ascunse. Acest instrument este foarte folositor in cazul in care vrem sa stim exact de unde incepe si unde se termina un paragraf din documentul pe care il cream.

In cazul in care dorim unirea a doua paragrafe in unul singur, efectuam pasii urmatori:

deplasam cursorul la inceputul de rind al celui de-al doilea paragraf

apasam tasta Backspace pentru a sterge marcajul de paragraf

Pe masura ce lucrul in Word avanseaza, adesea trebuie sa deplasam

curosorul pentru a vedea sau a lucra in alte zone ale textului. In majoritatea cazurilor, vom folosi tastatura in modul urmator: pentru a deplasa un caracter la stinga sau la dreapta se folosesc sagetile stinga sau dreapta, pentru a deplasa un cuvint la stinga sau la dreapta se apasa Ctrl+sageata stinga sau Ctrl+sageata dreapta, pentru a deplasa un rind in sus sau in jos se apasa sagetile sus sau jos; pentru a deplasa un paragraf in sus sau in jos se apasa Ctrl+sageata sus sau Ctrl+sageata jos; pentru a ne deplasa la inceputul sau la sfirsitul unui rind se apasa tastele Home sau End; pentru a ne deplasa inapoi sau inainte cu un ecran se folosesc tastele Page Up sau Page Down; pentru a ne deplasa in extrema de sus sau cea de jos a ecranului se folosesc tastele Ctrl+Page Up sau Ctrl+Page Down iar pentru a ne deplasa la inceputul sau la sfirsitul documentului se folosesc tastele Ctrl+Home sau Ctrl+End.

De asemenea pentru a derula cu ajutorul mouse-ului un rind in sus sau in jos executam clic pe sageata in sus sau in jos de pe bara de derulare verticala. Pentru a deplasa un ecran in sus sau in jos se executa clic pe bara de derulare verticala intre caseta de derulare si sageata in sus sau in jos.

Pentru a deplasa un numar arbitrar de rinduri in sus sau in jos tragem caseta de derulare cu ajutorul mouse-ului in sus sau in jos; iar pentru a derula o pagina in sus sau in jos se executa clic pe butonul preview page sau next page de pe bara de derulare verticala.

Numeroase operatii care vor fi efectuate in Word presupun mai intii selectarea textului pe care dorim sa-l modificam. Un exemplu ar fi pentru sublinierea unei propozitii trebuie intii selectate si apoi se executa clic pe butonul Underline. Un text se poate selecta fie cu mouse-ul, fie cu tastatura. In cazul in care se foloseste mouse-ul, putem apela la bara de selectare, care este o coloana fara marcaj care se afla la marginea din stinga a documentului. Cind indicatorul mouse-ului se muta din document pe bara de selectare, aceasta ia forma unei sageti care este orientata oblic in sus si spre dreapta.Diferite metode prin care se poate face o selectie de text:

pentru a selecta mai multe cuvinte plasam indicatorul mouse-ului la inceput de text, tinem apasat butonul din stinga si tragem banda de slelectare peste text

pentru a selecta un cuvint executam dublu clic pe cuvint

pentru a selecta o propozitie se apasa tasta Ctrl si se executa clic pe propozitie

pentru a selecta un rind executam clic pe bara de selectare din dreptul rindului

pentru a selecta mai multe rinduri tragem bara de selectare prin dreptul rindurilor

pentru a selecta un paragraf executam dublu clic pe bara de selectare in dreptul paragrafului

pentru a selecta intregul document tinem apasata tasta Ctrl si executam clic pe in orice loc de pe bara de selectare sau apasam Ctrl+A

pentru a selecta oricite pagini se plaseaza punctul de inserare la inceputul textului, tinem apasata tasta Shift si deplasam punctul de inserare la sfirsitul textului de selectat

Pentru a anula o selectie se executa clic undeva pe ecran, sau folosim

tastatura pentru a deplasa punctul de inserare. De asemenea putem selecta un cuvint prin executarea unui dublu clic pe acesta. Tinind apasata tasta Ctrl si executarea unui dublu clic pentru a selecta o propozitie.

Cind selectam un text prin deplasarea mouse-ului, programul selecteaza automat cuvinte intregi. In cazul in care dorim sa selectam anumite parti dintr-un cuvint putem dezactiva sau reactiva aceasta optiune astfel:

se executa clic pe Tools, Options pentru a deschi caseta de dialog

se executa clic pe Edit

clic pe caseta de validare pentru When Selecting, Automatically Select Entire Word

clic pe Ok

De asemenea putem sterge zone mai mari de text si muta sau copia

text dintr-un loc in altul, in cadrul unui document. Pentru a sterge un bloc de text, intii se va selecta acesta apoi se apasa tasta Backspace sau tasta Delete. Pentru a-l sterge si a-l inlocui cu alt text se introduce direct noul text.

Pentru a muta sau copia un text, se selecteaza acesta apoi se efectueaza mai multi pasi: se executa clic pe Edit, Copy sau pe butonul Copy de pe bara cu instrumente sau prin apasarea butoanelor Ctrl+C; in cazul in care dorim mutarea textului se executa clic pe Edit, Cut sau pe butonul Cut de pe bara cu instrumente sau prin apasarea tastelor Ctrl+X; se muta cursorul in zona in care trebuie mutat sau copiat textul; se executa clic pe Edit, Paste sau se apasa pe butonul din bara de instrumente sau pe combinatia de taste Ctrl+V.

De asemenea se poate folosi si mouse-ul pentru a muta sau copia un text. Aceasta metoda se numeste trage si plaseaza este una dintre cele mai comode in cazul unui text de dimensiuni reduse si atunci cind pozitia de la si pozitia in sunt vizibile pe ecran. In primul rind se selecteaza textul, se plaseaza indicatorul mouse-ului pe text care se va transforma din bara in sageata. Pentru a copia textul se tine apasata tasta Ctrl. Pentru a muta textul nu se mai apasa pe nici o tasta. Aceasta se trage efectiv in noua pozitie, pe masura ce tragem va apare o linie verticala punctata care indica noua pozitie a textului. Eliberarea butonului mouse-ului se face imediat dupa aceasta iar daca se efectueaza o copiere se apasa tasta Ctrl.

In cazul in care s-a efectuat vreo greseala in timpul folosirii editarii sau modificarii textului aceasta se poate repara prin folosirea butonului Undo sau combinatia de taste Ctrl+Z.Copyright © Contact | Trimite referat