Modalitati de gestionare a dosarelor si fisierelor in Windows 98, My Computer, Windows Explorer Control Panel referat

Modalitati de gestionare a dosarelor si fisierelor in Windows 98

My Computer

Programul My Computer permite exploarea resurselor locale si a celor din retea, avind acsociata o fereastra personalizata ce contine pictograme referitoare la configuratia calcualatorului: unitatile de disketa si de hard-disk, pictogramele asociate dosarelor speficiale prin care se asigura accesul la diferite functii utile cum ar fi dosarul Printers care contine driver-ele de imprimanta. Continutul ferestrei My Computers poate fi afisata in mod clasic, ceea ce inseamna ca fiecare pictograma selectata are asociata o fereastra separata. Faptul ca suprafata de lucru se poate umple foarte rapid daca se opteaza pentru deschiderea unei noi ferestre pentru fiecare element selectat poate fi cosiderat un dezavantaj. Totusi deschizind mai multe ferestre, exista posibilitatea de a vedea concomitent continutul mai multor dosare si se vor putea manipula mult mai usor obiectele dintr-o parte in alta. Chiar daca unii utilizatori prefera stilul clasic se poate opta pentru deschiderea urmatorului dosar in fereastra curenta prin apasarea tastei CTRL in timp ce se executa dublu clic pe pictograma asociata noului obiect.
De asemenea elementele ferestrei My Computer pot fi afisate in modul Web prin intermediul meniului contextual aferent aplicatiei curente, din cadrul careia se selecteaza View as Web Page. Microsoft ofera utilizatorului posibilitatea de a-si crea propria varianta de afisare ca pagina Web in cazul majoritatii dosarelor. In acest scop se selecteaza din meniul contextual (afisat prin apasarea butonului drept al mouse-ului pe zona client din fereastra curenta optiunea Customize This Folder, prin care se lanseaza Customize This Folder Wizard; acesta poate fi folosit pentru majoritatea aplicatiilor, dar nu in orice sistem sau in dosare speciale cum sunt Control Panel, Printers.

Folosirea noii interfate din Windows 98 ofera posibilitatea deschiderii unei aplicatii sau a unui document printr-un singur clic selectind meniul Start, Settings, Folder Options, in urma caruia se afiseaza caseta de dialog cu acelasi nume, unde se marcheaza butonul de optiune Web Style si se valideaza cu Ok. Plasarea indicatorului mouse-ului pe o pictograma pentru a o selecta si folosirea unui singur clic reprezinta triumful interfetei tip browser asupra interfetei anterioare din Windows. 14952txo95cxk5v

Unul dintre cele mai importante salturi de la Windows 95 la Windows 98 devine evident atunci cind se apeleaza la diferitele optiuni ale meniului View, imbunatatite oarecum si prin multitudinea de bare de instrumente puse la dispozitie, de bara Explorer si de capacitatea de a vedea fereastra ca pagina Web. Utilizatorul poate opta pentru un anumit mod de afisare a pictogramelor si dosarelor prin intermediul optiunilor disponibile: Large Icons, Small Icons, List si Details; acestea pot fi accesate si prin intermediul listei derulante aferente butonului View situat pe partea dreapta a barei de instrumente. Spre deosebide de Windows 95, Windows 98 permite fixarea si pastrarea pfererintelor unice de afisare a ferestrelor dar nu si prin configuratii pentru barele de instrumente sau setarea unor parametri care impun ca modurile de afisare a ferestrelor sa fie unice.

In Windows 95 ferestrele My Computers si Explorer nu aveau decit o singura bara de instrumente; in sistemul Windows 98, acestea au trei bare de instrumente: standard buttons, adress bar si links.

Windows Explorer

Programul Explorer din Windows 98 a fost supus unor imbunatatiri importante in comparatie cu versiunea din Windows 95 unde era considerat inlocuitorulul lui File Manager. Parasind mediul destul de limitat prin care afisa doar structuri de dosare, denumiri de fisiere si pictograme, a preluat unele facilitati din Internet Explorer, devenind un instrument puternic prin care utilizatorii se pot aventura mai departe pe propriul hard disc sau in reteaua locala. xx952t4195cxxk

Lansarea in executie se poate face in mai multe feluri:

 • prin metoda clasica de deschidere a unei aplicatii, selectind din meniul Programs al meniului Start optiunea Windows Explorer

 • prin intermediul meniului contextual afisat prin actionarea butonului drept al mouse-ului pe pictograma My Computer de pe suprafata de lucru sau din meniul contextual aferent uneia dintre pictogramele Network Neighborhood, Recycle Bin sau Internet Explorer

 • prin alegerea optiunii Explorer din meniul contextual deschid prin apasarea butonului drept in cadrul meniului Start

 • prin intermediul unei pictograme rapide de accelerare asociata de catre utilizator programului Explorer si plasata pe suprafata de lucru.

Fereastra Explorer este impartita in doua parti: panoul din stinga – care reprezinta

o imagine ierarhizata a componentelor structurale: desktop, unitati hard, dosare si panoul din dreapta – care va afisa continutul fiecarui element selectat in stinga. Primul panou cuprinde dosare care pe linga nume mai sunt marcate si cu semnul + ceea ce indica faptul ca sunt comprimate si se pot dezvolta mai departe pentru ca utilizatorul sa poata vedea continutul sau cu semnul – ceea ce inseamna ca se pot restringe catre nivelul superior.

Programul Explorer este doar o versiune cu doua sectoare a ferestrelor cu un singur sector specifice aplicatiei My Computer, panoul din stinga oferind posibilitati suplimentare de deplasare si simplifica anumite operatii. O mare parte din puterea programului Explorer provine din faptul ca cele doua sectoare, desi sunt conectate sunt independente unul fata de celalalt; astfel se poate afisa continutul unui dosar in panoul din dreapta si fara a afecta imaginea respectiva, sa se extinda arborele din partea stinga pentru a gasi un alt dosar.

Windows 98 introduce o pictograma de Internet Explorer printre pictrogramele de nivel secund afisate in panoul din stinga ferestrei, iar in partea dreapta se va afisa pagina sursa. Integrarea programului Explorer in Internet Explorer ii confera acestuia facilitati suplimentare, cum ar fi afisarea unor documente HTML, deoarece are un motor integrat pentru redarea limbajului HTML. Singura deosebire dintre fereastra cu un singur sector afisata la inchiderea barei Explorer si cea obtinuta la activarea pictogramei Internet Explorer de pe suprafata de lucru este ca la a doua metoda nu exista optiunea All Folders pentru afisarea unui arbore de dosare din panoul sting.

Atunci cind se lucreaza cu Windows Explorer sau My Computer se apeleaza frecvent la operatia de selectie, care tine seama de cel putin doua principii:

 • cind este vorba de o selectie contigua (numele obiectelor de selectat sunt secventiale se executa clic pe primul nume, se apasa tasta SHIFT si se executa clic pe ultima valoare din lista respectiva, dupa care se dezactiveaza tasta SHIFT

 • cind selectia este necontigua adica obiectele selectate sunt dispersate se selecteaza clic pe primul nume din lista, se apasa tasta CTRL si se executa in continuare clic pe fiecare dosar sau fisier asupra carora se doreste aplicarea unor operatii.

Daca utilizatorul doreste selectarea tuturor dosarelor, fisierelor sau programelor dintr-o fereastra activa poate apela optiunea de Select All din meniul Edit sau la combinatia de taste CTRL+A, de asemenea se poate selecta tot ce nu fusese selectat initial in cadrul ferestrei curente prin Edit, Invert Selection.

 

 1. crearea unui dosar sau fisier

pentru a crea un anumit dosar (folder) pe o unitate de disc, pe desktop sau in cadrul altui

dosar se parcurg urmatoarele etape:

 • se stabileste elementul de structura (din panoul sting) in care se va crea dosarul

 • se selecteaza apoi File, New Folder ( in partea dreapta a ferestrei Explorer va apare “new folder”

 • se introduce numele dorit si apoi se valideaza prin Enter sau prin actionarea mouse-ului in alta zona

O varianta etrem de interesanta o constituie apelarea la optiunile meniului contextual

obtinut asa cum se stie prin clic stinga in panoul din dreapta, dupa ce s-a selectat

elementul de structura in care se va crea dosarul.

Crearea unui alt dosar se poate realiza si in cadrul operatiunii de salvare a unui

document prin intermediul butonului Create New Folder care are drept efect afisarea unei mici casate de dialog in care utilizatorul va introduce numele noului dosar.

Crearea unui fisier se poate realiza foarte usor atit prin meniul File cit si prin meniul contextual aferent unui anumit dosar sursa, in cadrul caruia prin optiunea New, se afiseaza o lista cu mai multe tipuri de documente, din care utilizatorul isi poate alege aplicatia dorita pentru creearea unui nou fisier.

 1. sortarea dosarelor si fisierelor

daca se foloseste modul de afisare Details din meniul View al ferestrei Explorer,

in partea superioara a panoului dreapta sunt afisate o serie de optiuni care permit sortarea elementelor componente ale unui obiect selectat in sectorul sting dupa diferite criterii:

 • name – ordoneaza elementele existente in partea dreapta dupa nume: la executarea primului clic in ordine alfabetica obisnuita, de la A la Z, si la al doilea clic in ordine inversa

 • size – asigura sortarea dosarelor/fisierelor in fuctie de marime: de la cea mai mica la cea mai mare la primul clic al mouse-ului si invers

 • type – sorteaza elementele componente dupa tipul lor. Una dintre caracteristicile enervante din Explorer este cea referitoare la sortarea fisierelor dupa tipul lor, nu dupa extensie; deci se poate asigura sortarea dupa descrierea fiecarui tip de fisier dar nu se pot sorta fisierele dupa extensieSortarea fisierelor dupa descrierea lor nu serveste cu nimic la gasirea unei anumite extensii. De exemplu, fisierele AmiPro Document apar la inceputul fiecarei liste, desi extensia lor (sam) le-ar plasa mai catre sfirsitul ei. Solutia care permite sortarea dupa extensiile reale implica selectia optiunii Folder Options din meniul View, dupa care se alege eticheta File Types; care selecteaza pe rind fiecare fisier, se executa clic pe butonul Edit si se introduce extensia tipica a documentului la inceputul intrarii din cimpul Description of Types. In acest mod tipul de fisier Microsoft Document Word va deveni DOC Microsoft Document Word

 • modified – faciliteaza ordonarea elementelor dupa data crearii sau modificarii: incepind cu data cea mai mica la primul clic, iar al doilea clic incepid cu cele mai recente

 1. stergerea dosarelor si fisierelor

Operatia de stergere a fisierelor/dosarelor presupune parcurgerea mai multor etape:

 • selectarea obiectelor care trebuiesc sterse

 • alegerea optiunii Delete din meniul File sau actionarea tastei Delete, ambele posibilitati conducind la aparitia unei casete de dialog cu mesajele Yes sau No pentru confirmarea stergerii.

O alta varianta se refera la utilizarea meniului contextual generat de butonul dreapta al

mouse-ului. Dosarele si fisierele sterse sunt stocate in zona Recycle Bin, de unde pot fi ulterior recuperate sau eliminate definitiv.

 1. mutarea dosarelor si fisierelor

Unul dintre avantajele programului Windows Explorer este legat de posibiltatile de

mutare a dosarelor si fisierelor, existind in acest sens mai multe variante:

 • prin meniuri clasice: adica se selecteaza obiectele pe care dorim sa le mutam si se alege optiunea Cut din meniul Edit sau din meniul contextual; se alege unitatea de disc sau dosarul destinatie si din meniul Edit se selecteaza Paste

 • prin tehnica drag and drop se selecteaza dosarele/fisierele cu butonul sting al mouse-ului si se tine apasat, tragindu-le usor catre elementul destinatie dupa care se elibereaza mouse-ul

O forma speciala a acestei variante are la baza selectarea elementelor pe care dorim sa le mutam si glisarea acestora catre unitatea de disc sau dosarul destinatie; la eliberarea mouse-ului se deschide un submeniu contextual de unde se alege optiunea Move Here. 

 1. copierea dosarelor si fisierelor

In cazul operatiilor de copiere se poate opta pentru una dintre urmatoarele solutii:

 • prin meniuri: se selecteaza fisierele/dosarele asupra carora se actioneaza, se alege optiunea Copy din meniul Edit sau din meniul contextual; se cauta unitatea de disc sau dosarul in care se face copierea si din edit se da Paste. Daca utilizatorul doreste copierea unor elemente selectate pe unitate de floppy disc sau in alte zone ale calcualtorului, meniul contextual ofera posibilitatea folosirii optiunii Send to

 • prin tehica deja cunoscuta de drag and drop: se selecteaza elementele de copiat si cu butonul sting al mouse-ului se tine apasat si se trage usor indicatorul de mouse catre zona in care dorim sa facem copierea, dupa care se elibereaza mouse-ul. Este important de precizat ca, in cazul in care copierea se face intre elemente ale discului local, pe tot parcursul executarii acestei operatii, se impune actionarea tastei CTRL, deoarece altfel are loc mutarea obiectelor respective.

Similar operatiei de mutare, aplicarea tehnicii drag and drop cu ajutorul mouse-ului

presupune aceleasi etape, numai ca de aceasta data se alege Copy Here.

 

 1. redenumirea dosarelor si fisierelor

Indiferent de modul de lucru pentru care s-a optat, clasic sau Web, exista situatii in care

se doreste schimbarea numelor diferitelor dosare, foldere sau pictograme:

 • se selecteaza obiectele respective

 • din meniul File sau din cel contextual se alege optiunea Rename sau se apasa tasta F2 – vechiul nume apare intr-o caseta si indicatorul de mouse are forma I

 • se introduce noua denumire si se valideaza cu Enter.

 1. cautarea dosarelor sau fisierelor

Windows 98 dispune de un mod de cautare extrem de puternic – dezvoltat prin

intermediul functiei Find, deoarece se pot defini operatii de cautare combinate si se extind capacitatile optiunii Find fata de cea extinsa din Windows 95, intrucit se pot efectua cautari de persoane folosind serviciile de directoare din Internet sau Windows Adress Book.

Deschiderea ferestrei Find se poate face in mai multe moduri: prin selectarea optiunii

Find din meniul Tools aferent programului Windows Explorer sau oricarei alte ferestre de dosar, prin alegerea functiei cu acelasi nume din intermediul contextual afisat prin actionarea butonului drept al mouse-ului pe pictograma My Computer, pe butonul Start sau pe orice alta pictograma asociata unui dosar; prin actionarea tastei F3.

Gasirea unor fisiere sau dosare

Windows 98 ofera un numar semnificativ de optiuni pentru definirea strategiei de cautare, in functie de scopul urmarit. Dupa selectarea optiunii Find, indiferent de metoda prin care se foloseste, se afiseaza caseta de dialog Find: All files; in cazul in care se cauta un element a carui denumire se cunoaste, numele respectiv se intreduce in caseta Named in cadul etichetei Name&Location. Pentru indentificarea unui grup mai mare de fisiere, se poate introduce un nume partial, completat prin specificatorii multipli * sau ? unde * inlocuieste unul sau mai multe caractere iar ? un singur caracter.

In cimpul Look in se introduce adresa generala pentru un fisier sau dosar cu precizarea ca in situatia in care se stie cu certitudine unitatea disc in care se afla, se selecteaza litera aferenta si se dezvolta o cale de acces, prin intermediul butonului Browse. In configuratia prestabilita, Windows efectueaza o cautare si la nivel de subdosare, deci se recomanda activarea casetei de validare Include subfolders.

De asemenea, se pot defini criterii de cautare mai complexe, in functie de anumite siruri de caractere, prin scrierea acestora in caseta Containing text. Deaoarece Windows 98 nu aplica indecsi fisierelor si cautarea liniei de text precizate. Microsoft Office contine propriul sau program de indexare, denumit Find Fast, care permite folosirea casetei de dialog File Open din cadul oricarei aplicatii Office pentru a cauta rapid documente pe baza de text. Exista si alte programe de indexare a documentelor, cum ar fi AltaVista Personal Search, care oferaun instrument puternic de indexare si deci de cautare a documentelor care indeplinesc criteriile de cautare in functie de text. Personal Search recunoaste peste 200 de formate de fisier, prezentind in citeva secunde lista de fisiere conform criteriilor precizate.

Cautarea unor dosare sau fisiere in functie de data.

Windows 98 poate limita cautarea cu ajutorul datei sau poate se poate micsora mult domeniul de cautare specificind doar fisierele/dosarele care au fost modificate intr-o anumita perioada – prin intermediul etichetei Date a ferestrei Find. De asemenea se poate restringe cautarea la o perioada de timp in care au fost create sau accesate pentru ultima data elementele respective.

Cautarea fisierelor in functie de timpul si/sau marimea lor.

Prin intermediul etichetei Advanced se pot limita cautarile la un anumit tip de fisiere sau se poate apela la dimensiunea lor drept criteriu de cautare.

De asemenea, comanda Find poate fi folosita pentru localizarea tuturor fisierelor executabile din subdosarele unui dosar care defineste o clasa generala de aplicatii; aceasta este o metoda foarte buna de a crea meniuri in cadrul butonului Start si comenzi rapide pe suprafata de lucru.

Declansarea operatiunii de cautare propriu zisa se face prin butonul Find Now, Windows 98 extinde caseta de dialog Find si va afisa rezultatele cautarii in sectorul de sub criteriile de cautare. Modul de afisare se poate alege din meniul View, prin una dintre operatiunile acestuia: Large Icons, Small Icons, List si Details. Daca s-a optat pentru modul Details, Windows 98 adauga o coloana cu titlul In Folder, prin care se indica dosarul in care a fost gasit fiecare tip de articol. Elementele afisate in urma cautarii se pot ordona in functie de denumire, tip, dimensiune, data ultimei modificari, in ordine ascendenta sau descendenta.

Salvarea cautarilor

Windows memoreaza cautarile facute si daca utilizatorul doreste folosirea unui set de criterii pentru alte cautari viitoare, acestea pot fi salvate sub forma unei pictograme pe suprafata de lucru selectind din meniul File optiunea Save Search.

Gasirea unui calculator in retea.

Fereastra Find dispune de o functie complet diferita pentru gasirea unui calculator sau a unui server in reteaua locala, daca se cunoaste denumirea lui unica; aceasta optiune nu va aparea decit daca au fost setate optiunile pentru retea. In acest sens se selecteaza din meniul Tools, Find, Coputer sau se alege aceeasi optiune din meniul contextual aferent pictogramei Network Neighborhood de pe suprafata de lucru. Utilizatorul trebuie sa cunoasta exact denumirea calculatorului, deoarece nu se pot folosi caractere de inlocuire, caz in care se plaseaza in fata denumirii calculatorului doua semne \\ - conventia universala pentru server.

Cautari in Internet – se realizeaza prin plasarea indicatorului mouse-ului pe Find si alegerea optiunii On the Internet, prin care se lanseaza Dial-up Networking, care stabileste legatura cu furnizorul de servicii Internet ( daca acesta este modul in care doreste conectarea la Internet). Utilizatorul isi poate configura singur serviciul de Internet pe care doreste sa-l utilizeze pentru explorarea Internetului; modul prestabilit este pagina de cautare Microsoft. De asemenea se pot cauta si adresele de e-mail ale unor persoane selectind Find, People, precum si adresele de e-mail stocate local, in Windows Adress Book.

 1. vizualizarea documentelor prin Quik View.

In vederea economisirii timpului necesar deschiderii fiecarui fisier prin programul care

l-a creat, Windows 98 ofera un instrument Quik View, trecere rapida in revista, prin care se vizualizeaza mai multe tipuri de fisiere, fara a fi necesara apelarea programului original. Pentru a avea acces la aceasta facilitate, vom selecta fisierul dorit dupa care, din meniul File sau cel contextual se alege optiunea Quik View.

 1. Modificarea proprietatilor dosarelor si fisierelor

In Windows 98 proprietatile fisierelor pot fi vizualizate in modul de afisare Details

selectind din meniul View, Folder, Options, eticheta View, in cadrul careia se marcheaza Show File Attributes in Detail View.

Proprietatile unui fisier sau ale unui dosar selectat sunt usor de aflat, putindu-se descoperi tipul fisierului, locul in care se gaseste si dimensiunea fisierului selectat, numele MS-DOS, data la care a fost creat fisierul sau dosarul, data ultimei modificari si data ultimului acces la el. De asemenea fiecare fisier sau dosar de pe disc are un set de atribute sau caracteristici care descriu daca fisierului i s-a facut o copie de siguranta, daca este un fisier sistem, daca este ascuns trecerii normale in revista sau daca este accesibil doar pentru citire.

Pentru a afisa proprietatile unui fisier sau ale unui dosar selectat in Explorer sau My Computer se poate alege din meniul File, optiunea Proprieties sau din meniul contextual se selecteaza Proprieties. In oricare dintre variantele alese rezultatul este afisarea unei casete de dialog in cadrul careia utilizatorul isi poate vizualiza proprietatile elementului selectat sau poate modifica atributele aferente acestuia.

Read Only – stabileste atributul R sau Read Only, care impiedica modificarea unui dosar sau fisier. De regula, acest atribut este setat atunci cind se doreste ca nimeni sa nu modifice din greseala un sablon sau sa stearga un fisier extrem de important in functionarea sistemului. Fisierele care permit numai citirea pot fi sterse totusi in programul Explorer; va fi afisata o caseta suplimentara de avertizare prin care utilizatorul este avertizat ca va sterge un fisier cu atributul Read Only. Deci stabilirea acestui atribut nu protejeaza elementele in totalitate impotriva stergerii.

Archive – marcheaza cu un A orice fisier care a fost modificat de la ultima operatie de obtinere a copiei de siguranta, realizata cu anumite programe, inclusiv cu programul Backup, care este distribuit odata cu sistemul Windows. Daca nu apare A inseamna ca fisierul respectiv nu a fost modificat de la realizarea ultimei copii de siguranta.

Hidden – stabileste atributul H sau Hidden, care impiedica afisarea fisierelor in Explorer sau in My Computer. Pentru ca aceste fisiere sa poata fi in cele din urma vizualizate, sunt intr-un fel doar pe jumatate ascunse, se alege din meniul View optiunea Folder Options si in cadrul etichetei View se marcheaza Show All Files.

System - stabileste atributul S sau System care impiedica afisarea fisierelor. Fisierele sistem sunt acelea de care are nevoie calculatorul pentru a lucra; stergerea unuia dintre acestea poate impiedica functionarea calculatorului. Dosarele nu pot avea acest atribut. 1. Formatarea dischetelor

Operatiunea de formatare a unui disc in Windows Explorer presupune urmatoarele etape:

 • se executa clic dreapta pe unitatea de disc floppy (A:) si se selecteaza optiunea Format, in urma careia se afiseaza caseta de dialog Format, in cadrul careia se stabileste: capacitatea dischetei; tipul formatarii si eticheta de volum

 • prin butonul Start se declanseaza operatiunea de formatare, dupa care se incheie prin Close.

Windows Explorer permite copierea unui disc floppy pe altul, utilizind aceeasi

unitate, discurile trebuie sa aiba aceeasi capacitate; discul pe care se copiaza va fi sters in timpul acestei operatii.

Recycle Bin

Aplicatia Recycle Bin confera facilitate de Undelete pe discul local, deoarece atunci cind se sterg diferite programe, dosarele sau documentele de pe hard disc, datele nu sunt distruse imediat, ci sunt plasata intr-un dosar Recycled, de unde pot fi restaurate sau sterse definitiv.

Dosarele Recycled sunt resurse de sistem pe care Windows 98 le face daca fost modificata denumirea dosarului Recycled, pentru ca nu se recomanda ca utilizatorul sa aiba acces la aceste resurse de care depinde gestionarea fisierelor sterse. Windows 98 plaseaza fisierele sterse in aceste dosare speciale Recycled, dar folosind denumiri noi, pe care utilizatorii nu le pot vedea insa. Fiecare dosar Recycled contine un fisier suplimentar cu denumirea Info: sistemul de operare Windows combina fisierele sterse si fisierul Info pentru a crea intrari in care apar denumirile fisierelor originale sterse, plus o coloana in care este afisata adresa sa initiala.

De regula Recycled Bin are alocat aproximativ 10% din capacitatea discului local, dar spatiul acestuia poate fi reajustat in raport cu necesitatile utilizatorului.

Pentru a schimba dimensiunile aplicatiei Recycled Bin se procedeaza in felul urmator:

 • se apasa butonul drept al mouse-ului pe pictograma Recycled Bin sau intr-o zona libera din fereastra asociata acestei pictograme si se alege Proprietes

 • din caseta de dialog afisata se selecteaza una dintre optiunile Configure Drives Independently daca se doreste modificarea dimensiunilor separat pentru fiecare unitate sau Use on Settings for All Drives – in cazul in care se foloseste aceeasi dimensiune a dosarului Recycled pentru toate unitatile.

Faptul ca fisierele sterse sunt trecute in Recycled Bin nu inseamna ca acestea

dispar definitiv, ci doar daca se goleste Recycled Bin la anumite intervale de timp, putem avea surprize legate de scaderea randamentului sau intimpinarea unor probleme in rularea unor aplicatii daca spatiul de pe hard disc se micsoreaza. Recycled Bin reprezinta un compromis daca putem spune asa intre siguranta si comoditate, adica intre aminarea stergerii unui fisier si golirea spatiului pe disc ocupat de acesta. Avind in vedere aceste aspecte, in fereastra Recycle Bin se pot efectua doua categorii de operatii:

 • operatii care vizeaza stergerea fizica, partiala sau totala a cosului de gunoi prin selectarea elementelor pe care dorim sa le eliminam definitiv si alegerea din meniul File a optiunii Delete sau Empty Recycle Bin

 • operatii care au in vedere recuperarea anumitor fisiere, dosare sau aplicatii sterse din greseala de utilizator prin intermediul optiunii Restore din meniul File care practica va muta obiectele in dosarul original.

MS-DOS Prompt

 

Windows 98 trebuie privit ca un adevarat sistem de operare si pentru a amplifica

aceasta imagine Microsoft a creat Io.sys pentru a apela Windows 98 in mod automat, fara sa mai introduca o linie in Autoexec.bat necesara incarcarii win.com. Totusi firma nu a putut renunta de tot la DOSm deoarece multi utilizatori folosesc inca programe pentru DOS si se pling de problemele pe care le au casetele DOS din Windows. Deoarece nu se putea folosi in sesiuni DOS sub Windows toate programele pentru DOS, Microsoft a trebuit sa ofere si modul MS-DOS. La inceputul perioadei de testare beta a mediului Windows 95, firma a incercat sa faca sa functioneze acest mod cu toate programele DOS, apelind la un racord pentru Windows 95 incarcat in memorie dar nu a reusit. Unele programe pentru DOS impuneau restartarea procesorului cu o reinitializare la cald pentru a putea sa functioneze.

Drept urmare Windows 05 si 98 au doua moduri MS-DOS: unul pastreaza un racord pnetru Windows in memorie, ceea ce permite revenirea in Windows fara reinitializarea calculatorului prin scrierea comezii Exit in linia de comanda a DOS-ului. Celalalt obliga la realizarea unei inializari la cald inaintea inceperii sesiunii in modul DOS real. In ambele cazul in calculator ruleaza DOS-ul in mod real.

De asemenea Windows are probleme in rularea aplicatiilor pentru DOS care folosesc mecanisme de gestionare a memoriei ce nu sunt compatibile cu standardul Windows pentru gestionarea memoriei. Acest aspect apare in special in cazul jocurilor care ruleaza sub DOS care solicita foarte mult calculatorul si care adesea nu conlucreaza deloc cu Windows-ul.

Atit Windows 95 cit si in Windows 98 fac inutile majoritatea driver-elor de 16 biti ceea ce reprezinta un mare avantaj. Nu numai ca aceste sisteme sunt mult mai stabile deicit versiunile anterioare ale mediului Windows datorita driver-elor pe 32 de biti dar si micsoreaza solicitarea memoriei conventionale si a blocurilor de memorie.

Windows 98 nu are un program antivirus, un program Undelete sau un program pentru realizarea de copii de siguranta sub DOS; aceste componente importante introduse de DOS 6.2x. Desi dispune de componenta Recycled Bin, fisierele sterse din linia DOS nu ajung in Recycle Bin, recuperarea lor realizindu-se prin comenzile Undelete sau Unerase.

Lansarea in executie a programului se face selectind din meniul Start, Programs, optiunea MS-DOS Prompt care are drept efect afisarea casetei de dialog cu acelasi titlu; revenirea la mediul Windows se realizeaza tastind in lina de comanda instructiunea Exit.

Control Panel

Panoul de comanda permite utilizatorului sa efectueze cele mai diverse setari privind mediul Windows 98, inclusiv o gestionare a parolelor. Pentru a avea acces la acestea, se porneste de la butonul Start, apoi meniul Settings si in sfirsit Control Panel. Fiecare pictograma afisata reprezinta un comutator ce controleaza o parte din calculator, hard, soft, periferice. O metoda mai rapida de acces este cea prin care se face apel la programul My Computer.

Cele mai interesante pictograme sunt:

Display – pentru afisarea caracteristicilor monitorului: schema de culori, rezolutie, tapet de ecran, program protector pentru ecran si schimbarea parametrilor de utilizare a lui. Principalele tipuri de operatii posibile din caseta de dialog Display Proprieties sunt:

 1. modificarea diagramei de culori

Dupa ce utilizatorii au fost obisnuiti cu lumea calculatoarelor de tip mainframe

sau cu cea monotona a sistemului de operare MS-DOS, una dintre schimbarile care ii incinta cel mai mult este culoarea ecranului Windows.

Windows 98 este livrat impreuna cu un numar de combinatii de culori predefinitie care acopera intreaga gama, de la culorile stralucitoare pina la cele intunecate si reci utilizatorii pot alege una dintre combinatiile standard pentru titlurile ferestrelor, zona de fundal, diferitele bare, sau pot concepe si salva in fisiere speciale propriile combinatii coloristice.

Pentru a selecta una dintre combinatiile predefinite se parcurg urmatoarele etape:

 • se executa clic pe suprafata de lucru folosind butonul drept al mouse-ului si din meniul afisat se alege Properties, iar in caseta de dialog Display Properties se selecteaza Appearance

 • selecteaza din lista Scheme o combinatie predefinita pentru text si fundal si se valideaza prin Ok.

Pentru a crea noi conbinatii coloristice atunci cind caseta Appearance este

deschisa se procedeaza astfel:

 • daca se foloseste drept punct de plecare una dintre combinatiile standard, atunci caseta se alege din Scheme

 • se selecteaza din sectiunea Item elementul pe care dorim sa-l modificam sau se executa dublu clic pe una dintre partile ferestrei luate drept mostra in partea superioara a casetei

 • din listele Size, Font si Color se defineste modul in care va arata elementul selectat, unele dintre optiuni sunt valabile doar pentru anumite elemente si se valideaza prin Ok sau Enter

 • in situatia in care se urmareste salvarea acestor culori astfel incit sa poata fi folosite oricind, se selecteaza butonul Save As si se introduce un nume de caseta de dialog Save Scheme si se alege Ok.

 1. modificarea tapetului si a modelului pentru decorarea ecranului.

 

Folosirea de imagini grafice drept suprafata de lucru pentru Windows 98 este un

element interesant si atractiv de personalizare a interfetei grafice. In acest mod utilizatorul poate selecta una dintre imaginile aferente colectiei Windows predefinite sau poate crea altele noi prin accesoriul Paint sau utilizind un scaner in scopul obtinerii unei imagini de calitate superioara.

Pentru a selecta tapetul dorit se parcurg urmatoarele etape:

 • din caseta de dialog Display Properties se selecteaza eticheta Background

 • din lista predefinita in sesiunea Wallpaper se alege tapetul dorit iar daca nu se gaseste printre acestea se poate cauta cu butonul Browse

 • daca imaginea este suficient de mare pentru a acoperi tot ecranul, se opteaza pentru Display Center; daca exista situatii in care tapetul are o forma prea mica se alege Display Title

 • inainte de a se decide asupra tapetului pe care il va folosi, utilizatorul are posibilitatea sa vizualizeze modele printr-o imagine in miniatura afisata in zona superioara a ferestrei, iar in final se valideaza alegerea facuta prin Ok.

Tapetul indiferent de modul folosit, chiar daca este atractiv privirii consuma

foarte multa memorie astfel incit se observa o incetinire a ritmului de lucru a sistemului de operare. De aceea se recomanda folosirea unui model de suprafata de lucru – o mica retea de puncte care se repeta pentru umplerea ecranului.

In acest scop, in cadrul aceleiasi casete de dialog, afisata prin eticheta

Background, se selecteaza una dintre optiunile prezentate in zona Pattern.

Pentru a crea un model nou: • se alge Edit Pattern si se deschide caseta Pattern Editor

 • se executa clic pe grila de editare, in locul in care se doreste efectuarea unei modificari asupra modelului si se urmareste efectul in zona Sample

 • se finalizeaza prin actionarea butonului Done si se valideaza prin Ok in caseta Display Properties

 1. selectarea unui program de protectie a ecranului

Programele de protejare a ecranului afiseaza diferite modele care se pot modifica

pentru situatia in care pe o perioada de timp predeterminata, nu se executa nici o actiune la calculator. Aceste programe au fost implementate pentru a preveni efectul de ardere a fosforului in situatiile in care documentul afisat pe ecran nu se modifica prea des. Desi noile tipuri de monitoare nu mai au aceasta problema, totusi moda programelor de protectie a ecranelor a ramas iar in unele situatii sunt chiar amuzante.

Selectarea si configurarea unui program de protectie a ecranului se realizeaza in modul urmator:

 • din caseta Display Proprietes se alege eticheta Screen Saver si se selecteaza una dintre optiunile aferente ale listei cu acelasi nume

 • pentru a personaliza proprietatile programului selectat, se executa clic pe Settings

 • in caseta Wait se tasteaza numarul de minute de inactivitate dupa care sa se declanseze programul de protectie a ecranului.

 • Utilizatorul poate asocia programul ales si o parola astfel incit numai cel care o cunoaste sa poata folosi calculatorul: se alege optiunea Password Protected Change si se introduce parola dorita in caseta New Password dupa care se reconfirma parola, aceasta va aparea sub forma unor asterixuri.

Date/Time – permite schimbarea datei si orei astfel: din caseta de dialog Date/Time Proprietes, in zona Date se selecteaza luna si anul, dupa care se activeaza optiunea Time, iar in caseta de sub simbolul ceasului se stabilesc ora, minutele si secunde corespunzatoare AM sau PM.

Mouse – faciliteaza stabilirea caracteristicilor acestui periferic: viteza, acordare dublu sau simplu clic, marca de mouse etc.

Add/Remove Programs – determina instalarea automata de noi tipuri de programe. Selectarea acestei optiuni se poate face si prin Windows Explorer.

Printers – setarea caracteristicilor imprimantei si alegerea celei implicite.

Fonts – permite vizualizarea corpurilor de litera disponibile in Windows 98, instalarea de fonturi suplimentare sau renuntarea la cele existente.

Keyboard – se pot efectua diferite configurari legate de tastatura: modificarea duratei necesare perifericului pentru a repeta o litera, atunci cind este apasata o tasta, trecerea la un nou tip de tastatura, instalarea tastaturii in functie de tara etc.

Sounds – se programeaza mediul Windows 98 sa genereze sunete diverse.

 

Programe utilitare

 

Sistemul de operare Windows 98 dispune de un set de programe tehnice care sunt instalate automat sau pot lipsi, varianta in care este nevoie de preluarea lor de pe dischete sau CD-urile asociate folosind optiunea Add/Remove Programs din panoul de comanda.

Unele dintre cele mai importante utilitare sunt:

 

 1. disc defragmenter

Exista situatii in care, la salvarea fisierelor, informatiile scrise pe hard disc nu sunt

stocate intr-un bloc contignuu(adiacent), fragmentele de informatii pot fi imprastiate in zonele in care sistemul a gasit spatiu liber (calculatorul le poate recupera, dar fragmentarea discului incetineste mult aceasta activitate).

Programul Disk Defragmenter aferent sistemului de operare Windows poate imbunatati in mod semnificativ timpul de acces la fisiere, restructurindu-le in blocuri continue si mutind spatiile libere la sfirsitul discului. Disk Defragmenter este un program pentru Windows care poate fi lansat din linia de comada DOS dintr-o sesiune DOS sub Windows, dar, spre deosebire de ScanDisk, nu poate fi rulat intr-o sesiune in modul MS-DOS.

Pentru defragmentarea unui disc se parcurg urmatoarele etape:

 • se deschide meniul Start si se aleg optiunile Programs, Accessoires, System Tools, Disk Defragmenter care determina deschiderea casetei de dialog: select drive

 • din lista derulanta se selecteaza unitatea de disc pe care dorim sa o defragmentam si se valideaza prin Ok; va fi afisata caseta Disk Defragmenter in care este prezentat procesul de fragmentare al unitatii selectate, precum si informatii asupra modului in care i se vor imbunatati performantele prin defragmentare

 • modificarea optiunilor programului se realizeaza activind butonul Advanced si selectind una dintre variantele prezentate

Rularea programului Disk Defragmenter si concomitent cu alte aplicatii; citirea si scrierea pe dic intrerup porcesul de defragmentare, insa Disk Defragmenter lucreaza in continuare si defragmenteaza de acolo de unde a fost intrerupt, dupa terminarea operatiilor de citire si scriere.

 

 1. ScanDisk

ScanDisk detecteaza si repara defectele de pe unitatile de disc comprimate,

precum si de pe unitatile fizice; de asemenea, poate fi folosit pentru rezolvarea problemelor legate de denumirile lungi de fisiere, de structurile de dosare si fisiere, de suprafata discului si de structura interna a volumelor comprimate.

Pentru a cauta erorile de pe hard disc se procedeaza astfel:

 • din meniul Start se alege Programs, Accessories, System Tools, Scan Disk

 • se selecteaza unitatea pe care dorim sa o verificam si se specifica daca se cauta numai erorile logice sau cele fizice.

Posibilitatile de lucru in retea oferite de sistemul Windows 98 comparativ cu alte sisteme de operare

 

Windows 98 este conceput ca un client de retea destul de bun care suporta:

 • profiluri de utilizator si reguli de sistem care permit utilizatorilor (gratie unei administrari corespunzatoare a retelei, sa intre in orice calculator din reteaua sub Windows 98 si sa aiba in el propria suprafata de lucru si aplicatiile proprii

 • clienti de retea, protocoale si drivere de adaptor de mod protejat, care nu ocupa memorie conventionala

 • securitate la nivel de utilizator impusa fie de servere Windows NT, fie de servere Netware, cu administrare la nivel central

 • agenti de backup pentru ca softul pentru copiile de siguranta din serverele sub Windows Nt sau Netware sa poata efectua backup-uri pentru calculatoarele sub Windows 98

 • cautarea resurselor partajate din retea sau a resurselor din servere de retea folosind Explorer, ferestre de dosar, casete de dialog obisnuite sau Network Neighborhood

 • administrarea retelei prin protocoale SNPM folosind softul altor firme si un agent integrat

 • acces simultan la mai multe retele si la mai multe protocoale de retea

 • administrarea si monitorizarea resurselor la disntanta

Configuratia unei retele consta in softul client pentru lucrul in retea, driverele

pentru un adaptor de retea, un protocol de retea si serviciile de retea.

Din punctul de vedere al utilizatorului, configurarea unui client sub Windows 98 este relativ simpla: Network Neighborhood trebuie configurat cu protocolul TCP/IP si client for Microsoft Networks si cu workgroup-urile, respectiv numele de domain-uri. Astfel clientul va putea accesa ulterior calcualtorul tinta si resursele sale partajate. Configurarea unui calculator care functioneaza sub Windows 98 este simpla si ieftina, dar prezinta doua dezavantaje:

 • in primul rind acest calculator nu poate fi utilizat decit pe post de workstation, deoarece si aceasta versiune de Windows se blocheaza in in regim de lucru obisnuit – ca server, nu se accepta asa ceva

 • in al doilea rind, Windows 98 nu ofera nici protectia necesara impotriva accesarilor nepermise. Orice persoana care acceseaza calculatorul are posibilitatea de a vizualiza fara parola datele stocate.

De aceea se recomanda sa se recurga la acest compromis numai in masura in care

dezavantajele prezentate nu incomodeaza foarte tare.

O alternativa mult mai stabila este sistemul de opearare Windows NT 4 Workstation, prin intermediul caruia calculatorul poate fi exploatat si de catre un user in paralel cu exercitare functiei de server. In acest caz, aspectul securitatii trebuie scos in evidenta: prin NTFS este obligatorie si administrarea drepturilor de acces orientata in functie de numele de login, care nu poate fi neglijat. Dar si acest sistem are dezavantajul sau: nu exista nici pe departe atitea drivere ca pentru Windows 98, ceea ce impiedica folosirea unor componente hardware.

Cea mai adecvata, dar in acelasi timp si cea mai scumpa solutie este Windows NT 4 Server, pentru ca acest sistem sa ruleze cu performante cit mai bune este necesara o dotare hardware corespunzatoare, mai ales cu mai multa memorie RAM. Serverul poate fi utilizat si ca Domain – Master – Controller, iar clientii se anunta cu nume si parola la acesta. Drept administrator sunt oferite utilitare puternice, iar solutia se recomanda a fi extinsa in cazul LAN-urilor in dezvoltare.

O solutie avantajoasa consta in utilizarea unui server cu Linux care poate fi rulat si pe hardware mai putin performant pentru aplicatii server. Sistemul este asa cum se stie gratuit, dar se poate cere o anumita suma pentru suport si multiplicare. Cu ajutorul sistemului Linux, pot fi realizate diferite solutii de server; incepind cu un server FTP, un Fileserver, mail-server, new-server etc. Pina la server de Web; pentru toate acestea, distributiile actuale sunt dotate cu soft-ul necesar.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani