Programe de arhivare - Principalele avantaje ale folosirii arhivelor referat

Prezentare generala


Arhivatoarele sunt programe care comprima informatia continuta in memoria externa a calculatorului. Pentru a se realiza acest lucru se folosesc algoritmi special dezvoltati in acest scop. De exemplu, daca intr-un fisier apar 50 de caractere A unul dupa altul, ele pot fi inlocuite in arhiva ce va cuprinde acel fisier cu secventa 50A. Bineinteles, algoritmii folositi sunt extrem de complecsi. Fiecare program de arhivare ruleaza de fapt, mai multi algoritmi.

O arhiva este un fisier creat cu ajutorul unui program de arhivare. O arhiva poate contine unul sau mai multe fisiere si directoare compresate, pastrand nealterata structura ierarhica a continutului ei.Principalele avantaje ale folosirii arhivelor sunt:

Spatiul economisit in urma compresarii datelor utilizate rar (spatiul de stocare al memoriei externe este limitat si in principiu destul de mic);

Usureaza transportul datelor pe discheta;

Protejeaza fisierele din arhiva impotriva virusilor (in general virusii nu infecteaza arhive, ci numai fisiere executabile sau document ) ;

Viteza mai mare de copiere in cazul lucrului cu foarte multe fisiere mici;

Posibilitatea realizarii unei copii de rezerva (backup) a datelor folosite foarte des, copie care sa aiba dimensiuni mici.


Totusi, au un mare dezavantaj, si anume, fisierele continute nu pot fi folosite in mod direct, ci numai in urma decompresiei lor. Aceasta decompresie dureaza de obicei mult timp si de aceea sunt compresate doar datele folosite foarte rar.

Cele mai des folosite operatii cu arhivatoarele sunt:

Crearea unei noi arhive care sa cuprinda o anumita structura de directoare;

Adaugarea unuia sau mai multor fisiere sau directoare la o arhiva;

Stergerea automata a fisierelor ce sunt arhivate, imediat dupa comprimarea lor (acest lucru se foloseste atunci cand spatiul memoriei externe pe care se creaza arhiva nu este suficient pentru a retine si arhiva si fisierele din acesta in forma necomprimata);Extragerea unora sau mai multor fisiere din arhiva;

Posibilitatea de protejare a arhivei cu ajutorul unei parole, fara de care sa nu se poata extrage fisiere din ea;

Posibilitatea crearii unei arhive din mai multe fisiere, a caror dimensiune este precizata (in general, aceasta facilitate se foloseste pentru copierea unui volum foarte mare de date pe dischete).

Standardul cel mai raspandit la ora actuala si de altfel si cel preferat pentru arhivarea programelor disponibile pentru download, este formatul ZIP. Totusi, acesta nu dispune de cele mai bune rate de com presie, in momentul de fata fiind depasit de standardele ACE si RAR.


WinRAR 2.50

WinRAR este un arhivator indragit si foarte raspandit, ale carui performante nu au dezamagit niciodata. Noua versiune a acestei aplicatii, dezvoltate de Eugene Roshal, aduce imbunatatiri radicale ratelor de compresie si timpilor de impachetare a datelor. Acestea reflecta categoric asupra pozitiei ocupate in clasament, pozitie chiar superioara WinZIP-ului. Ca si la WinACE, observam suportul intern, pentru arhivele Zip, acest lucru denuntand intentia acestor aplicatii de a acapara si piata ocupata de formatul amintit. Interfata a fost un pic cosmetizata, dar principiile din versiunile anterioare au fost, in mare, pastrate astfel ca utilizatorii obisnuiti ai acestuia nu vor avea nevoie de timp pentru adaptare.


presie, in momentul de fata fiind depasit de standardele ACE si RAR.

Paleta de functii oferite este la fel de ampla ca si in versiunile precedente, printre elementele noi putand aminti:modulul de integrare cu shell-ul Windows sau meniurile de History si Favorites. Ratele de compresie oferite sunt imediat urmatoare acelora ale WinACE-ului, dar WinRAR inca se prezinta cu timpi efectivi de arhivare/dezarhivare destul de mari.

Mai exista si arhivatoare la nivel de DOS, dar acestea sunt mi greu d folosit, instructiuniel si setariel se afc la nivel de dos-shell, deasemenea arhivarea se face foaret greu, intr-un tmipde cateva ori mai mare decat in cazul arhivatoarelor de windows, dar si rata de compresie este simtitor mai mare.


By Phantom


Copyright © Contact | Trimite referat