Posta electronica -Lucrul cu Internet Mail,Trimiterea de mesaje si fisiere referat


Posta electronica


Una dintre cele mai importante componente ale Internetului este posta electronica sau sistemul e-mail.

Sunt convins ca ai vazut de multe ori, pe cartile de vizita ale prietenilor tai, de exemplu, adrese Internet, care difera de adresele http sau ftp prin faptul ca au in componenta lor un simbol '

O astfel de adresa e-mail arata similar cu a mea: zeus@dart.ro. Partea din stanga simbolului reprezinta numele unei cutii postale dintr-un calculator. Partea din dreapta lui '@' reprezinta adresa calculatorului pe care se afla acea cutie postala. Ca si in cazul unor adrese Web (URL), aceasta adresa a calculatorului iti poate arata din ce organizatie face parte, sau de ce nationalitate este expeditorul unei scrisori pe care o primesti.

De exemplu, daca primesti o scrisoare electronica de la mine, vei intelege, din grupul de litere 'ro', ca eu sunt din Romania. Apoi, din 'dart' vei putea intelege ca sunt un abonat al serviciilor Internet oferite de Fundatia Dart din Arad. O alta adresa este: bogdan@cybernet. ro.

Prin e-mail pot fi trimise scrisori electronice chiar mai multor oameni deodata, astfel incat posta electronica poate fi folosita si pentru stiri.

Pentru a trimite cuiva o scrisoare electronica, trebuie sa ii cunosti adresa e-mail. Vei mai avea nevoie, fireste, de un program de transmitere e-mail, care poate fi Mail, Elm sau Pine, daca lucrezi in Unix, sau Internet Mail, Netscape Mail, Eudora Pro sau Pegasus, daca lucrezi in Windows 95. Noi vom face referire la programul Internet Mail, care este foarte simplu de utilizat si are o interfata gratica prietenoasa. Modul de lucru in alte programe de sub Windows 95 este similar.


Lucrul cu Internet Mail


Inainte de a incepe sa lucrezi cu programul Internet Mail, trebuie sa realizezi anumite operatii de configurare, asa cum se vede mai jos (vezi options->server):

Practic, trebuie sa precizezi care este adresa ta de e-mail (cea pe care vei primi mesajele), precum si numele de cont si parola pentru conectarea la serverul tau e-mail; pe acestea le-ai primit de la furnizorul de servicii Internet (campurile ­­POP3 Account si Password). Numele sau codul IP al serverelor prin care trimiti, respectiv primesti mesajele e-mail, sunt precizate la outgoing Mail (SMTP), respectiv incoming Mail (POP3). De obicei ele sunt doua grupuri de numere identice sau doua grupuri de numere identice (de exemplu, mail.cybernet.ro).

Anumite operatii de configurare pentru trimiterea mesajelor pot fi facute alegand optiunea 'send', ca in figura urmatoare. Astfel, de exemplu, poti opta pentru trimiterea mesajelor in format HTML, ceea ce va permite o formatare mai buna a textelor, sau includerea unor legaturi. Totusi, va trebui sa-I avertizezi pe cel ce-ti va citi scrisoarea in legatura cu optiunea ta, pentru ca el sa fie pregatit sa vizualizeze textul scrisorii in acest format. In mod prestabilit formatul scrisorii este Plain text (text simplu, obisnuit).


Trimiterea de mesaje si fisiere


Adresa destinatarului scrisorii tale va aparea in campul cu numele To:, dupa ce ai selectat opiiunea New message. Va aparea si un camp cu numele cc : (Carbon copy= copie la indigo) unde vei scrie alte adrese, daca vrei ca scrisoare ta sa poata fi citita si de alte persoane. O descriere scurta a continutului scrisorii va fi data in campul subiect, iar continutul propriu-zis va fi scris in spatiul mai mare, rezervat special. Din meniul options poti stabili o semnatura, pe care, cu Insert signature o poti atasa scrisorilor pe care le trimiti, de regula la sfarsitul textului scrisorii. Semnatura poate fi folosita pentru trimiterea de informatii suplimentare despre tine, institutia in care inveti sau lucrezi, organizatia din care faci parte, adresa ta reala e-mail, adresa paginii tale Web (daca ai).

Daca primele programe e-mail nu puteau transmite decat text, programele mai noi (inclusiv Internet Mail pot lucra si cu caractere speciale, sub forma unor pachete de informatii binare, sau ca imagini, programe sau documente pentru editoare de texte. In acest scop, se va folosi optiunea Insert file (numita adesea Attachment si va fi precizat fisierul care se trimite.

De exemplu, in figura de mai jos, subsemnatul a trimis o scrisoare simpla la adresa mionescu@cybernet.ro, atasand atat o semnatura, Cat si un fisier.

De asemenea, s-a stabilit si prioritatea maxima (exista trei niveluri de prioritate) pentru acest mesaj, lucru care va fi evidentiat cand va ajunge la destinatie.


Am spus ca scrisoarea este trimisa la adresa mionescu@cybernet.ro, dar, totusi, in campul subject apare scris pur si simplu Mihai Tonescu, nume care sa recunoastem ­este mult mai simplu, mai clar si mai usor de retinut. Practic, s-a folosit posibilitatea de a asocia (intr-o agenda de adrese Address book) fiecarei adrese un alias, care reprezinta un nume mai usor de retinut.

Selectarea unui alias din agenda de adrese se face executand un clic pe pictograma ce insoteste unul din campurile To: si cc:.

Astfel, cand am trimis aceasta scrisoare, am folosit o agenda de adrese pe care o creasem mai inainte, dupa modelul din figura urmatoare (se ajunge aici actionand butonul Properties).

Unii programatori au dezvoltat programe care pot transforma un fisier binar intr-un text simplu, ce poate fi trimis apoi via e-mail, prin incorporarea sa chiar in cadrul textului propriuzis al scrisorii. Apoi, cel care va primi scrisoarea va decodifica textul obtinand fisierul binar initial. Metoda functioneaza bine, insa este destul de greoaie, iar expeditorii si destinatarii nu sunt intotdeauna programatori sau experti in lucrul cu calculatorul, ci doar simpli utilizatori.

Exemple de codificari de acest gen sunt: Uuencode (decodificarea se face cu Uudecode), BinHex si Mime.

Codificarea, respectiv decodificarea unor astfel de fisiere - pe baza acestor programe-se realizeaza automat in cazul programelor e-mail mai noi.

In figura urmatoare, care ilustreaza cele spuse de mine mai inainte, se mai observa un lucru interesant: faptul ca adresele e-mail sunt subliniate. Acelasi lucru se intampla si cu adresele Web, iar un clic pe ele va avea ca rezultat lansarea programului de explorare (Internet Explorerj, deci te va duce direct in Internet.


Conectarea la furnizorul Internet


De fapt, la expediere, mesajele sunt depuse pentru moment intr-un recipient numit outbox, iar la destinatar, in recipientul Inbox. Transmiterea lor propriu-zisa in Internet, prin intermediul firmei furnizoare de servicii Internet, se realizeaza imediat in cazul in care conexiunea este directa, sau mai lent, in cazul conectarii printr-un apel telefonic. Pentru realizarea transmisiei, in ambele cazuri va trebui sa actionezi butonul Send and Receive.

Dupa realizarea unei conexiuni PPP obisnuite, va aparea o fereastra care va indica faptul ca este verificata cutia postala si are loc un schimb de mesaje intre calculatorul tau si serverul furnizorului Internet.

Mesajele primite pot fi puse in recipiente separate, create dupa anumite criterii (subiect, adresa expeditorului etc.), din optiunea File->Folders

De pilda, in cazul meu, am creat trei recipiente: Cassini-Romania, Mihai lonescu si Profesorii de informatica, in functie de adresa de la care vin mesajele. In afara acestora, exista patru recipiente standard, si anume:


Inbox- mesajele primite, care nu sunt redirectionate catre alte recipiente;

Outbox- mesajele ce urmeaza a fi trimise;Sent Items- mesajele trimise;

Deleted Items - mesajele sterse, fie ca acestea sunt primite, trimise sau sterse inainte de a fi trimise (ca te-ai razgandit).


Mesajele se sterg (logic) cu ajutorul butonului Delete, ele fiind mutate in recipientul Deleted ttems, de unde pot fi sterse definitiv.


Liste e-mail

Sa presupunem ca ai de trimis mesaje pe o anumita tema, periodic, unui grup de prieteni din toata tara, care au acces la e-mail. Este destul de complicat ca de fiecare data sa le scrii adresele tuturor (la To: sau cc:), chiar daca folosesti si o agenda de adrese. Programatorii de sisteme e-mail si-au pus si ei aceasta problema, rezultatul muncii lor fiind asa-zisele liste e-mail (sau liste de discutie cu adrese). Astfel, pe un server se simuleaza existenta unui utilizator, avand o anumita adresa, care este a tuturor, in sensul ca oricine se poate folosi de ea, dar, care practic nu e a nimanui.

Astfel, de exemplu, lprofi@list.sfos.ro este o adresa a profesorilor de infor­matica din Romania. Oricine poate trimite o scrisoare pe aceasta adresa. In plus, orice scri­soare primita pe aceasta adresa este apoi trimisa la toti profesorii de informatica din tara care sunt inscrisi in lista acestor profesori, atasata adresei. Asadar, lprofi este o lista e-mail.

In general, o lista de discutie consta dintr-o astfel de adresa care serveste drept 'reflector' pentru scrisorile primite de ea. Daca vreau sa scriu tuturor profesorilor de informatica inscrisi in lista lprofi, voi expedia mesajul doar la adresa lprofi@list.sfos.ro.

Mesajul va fi primit doar de aceia care sunt deja inscrisi in aceasta lista. Inscrierea se face fie manual (prin intermediul administratorului listei), fie automat. Inscrierea automata intr-o anumita lista lista@domeniu se face, de obicei, trimitand un mesaj pe adresa listserv@domeniu sau majordomo@domeniu, fara subiect, cu textul mesajului format dintr-o singura linie:


subscribe lista adresa_ta_de_e-mail


De exemplu, eu (bogdan@lbbc.sorosis.ro) pentru a ma inscrie in lista de discutii a profesorilor de informatica, am trimis o scrisoare de subscriere de forma:


To: listserv@list.sfos.ro

Cc:

Subject: Message text:

subscribe lprofi bogdan@lbbc.sorosis.ro


Apoi, daca vroiam sa fac cunoscuta colegilor mei o anumita problema, trimiteam mesajul dorit pe adresa lprofi@list.sfos.ro. Daca vreodata voi dori sa nu mai primesc scrisori de la persoanele cuprinse in lista lprofi, voi trimite un mesaj similar de iesire din lista, pe aceeasi adresa a serverului:


listserv@list.sfos.ro:

unsubscribe lprofi bogdan@lbbc.sorosis.ro


In cazul listei Cassini-Romania, subscrierea se face trimitand un mesaj pe adresa majordomo@mbox.ulisse.it, iar adresa pentru scrisori este: cassini­romania@mbox.ulisse.it. Aceasta lista e-mail este gestionata de profesorii si elevii de la Liceul Teoretic 'G.D. Cassini din Genova si temele de discutie sunt dintre cele mai diverse. Se poate conversa in limbila engleza, italiana, romana sau franceza.

In Romania poti gasi o serie intreaga de liste de discutii pentru tineret, cum ar fi: suflete.ranite@list.sfos.ro sau contact@list.sfos.ro. Inscrierea in aceste liste se face pe adresa listserv@list. sfos. ro.

Mii de liste e-mail internationale pot fi obtinute daca scrii pe adresa


list­serv@bitnic.educom.edusimplulmesaj:list global.


Daca vrei sa trimiti cuiva o scrisoare prin Internet continand informatii confidentiale, va trebui sa folosesti un program tip PGP (Pretty Good Privacy). EI foloseste o metoda de codificare pe baza unei chei publice. Acest sistem de criptare utilizeaza, de fapt, doua chei: o cheie publica pentru a cripta mesajele, si una privata, pentru decriptare. PGP este disponibil ca program 'freeware' la Institutul MIT, pe Internet, cu FTP la adresa: ftp://net-dist.mit.edu/pub/PGP/. Mai intai citeste fisierul README.

Daca nu cunosti adresa e-mail a unei anumite persoane si ai nevoie de ea, exista o serie de servicii cu ajutorul carora ai putea s-o afli. De exemplu, firma Excite are un astfel de serviciu, la adresa Web: https://excite.com/, iar Four11 la https://www.Four11.com/, Internet Address Finder la https://www.iaf.net/ si Bigfoot la https://www.bigfoot.com/. Aceste servicii pot fi folosite chiar si impreuna, pentru o cautare mai eficienta. Daca vrei sa te asiguri ca vei putea fi gasit usor de catre oricine, cel mai bine este sa te inregistrezi la fiecare dintre aceste patru servicii.

Exista in Internet si o serie de locuri de unde poti sa obtii acces e-mail (deci si o adresa personala) gratuit, in cadrul unor pagini Web. Poti sa te folosesti de acest serviciu si pentru a-ti crea o alta adresa e-mail decat cea pe care o folosesti in mod curent. Ai putea avea nevoie de ea atunci cand nu esti acasa, in orasul tau. O astfel de adresa e-mail se numeste hotmail, iar servicii de acest gen pot fi obtinute de la adresele:


https://www.hotmail.com/

https://www.iname.com/

https://www.forevermail.com/

https://www.lovemail.com/

Sa nu faci
Poti sa faci

1. Sa nu incluzi intregul continut al unei scrisori primite in textul scrisorii de raspuns.

1. Sa tai nemilos. Lasa doar textul minim necesar pentru a arata la ce raspunzi. Niciodata sa nu incluzi antetul scrisorii, cu exceptia, sa zicem, a liniei From:.2. Sa nu raspunzi la un punct dintr-o scrisoare fara a cita si a preciza cine a spus lucrul la care raspunzi.

2. Citeaza scurt. Daca linia originala de subiect a fost 'propunere', asigura-te ca linia ta de subiect, din raspuns, va fi 'Re: propunere'. Multe programe fac asta automat. Prin conventie de retea, liniile din

scrisoarea primita, incluse in cea trimisa, vor fi precedate de simbolul ':'. Unele programe e-mail si de stiri fac acest lucru in mod automat.

3. Nu trimite mesaje de genul: 'De ce nu zice nimeni nimic despre X?' sau 'Cine vrea sa vorbim despre X?'

3. E intotdeauna riscant sa incepi o noua tema de discutie, deoarece se poate isca un mare razboi in grup! Dar daca vrei sa-ti asumi riscul, atunci spune pe cont propriu ceva despre subiect.

4. Nu trimite linii mai lungi de 70 de caractere. Unele porti e-mail trunchiaza liniile prea lungi si nu se stie ce va ajunge la destinatie!

4. Cateva programe e-mail par a introduce retururi de car pentru tine, dar, de fapt, nu o fac, asa incat fiecare paragraf este o linie foarte lunga. Trebuie sa stii care sunt limitele programului utilizat de tine.

5. Nu trimite un mesaj scris doar cu majuscule. Mesajele scrise doar cu litere mari sunt mult mai dificil de citit decat cele cu litere mici sau cu ambele.

5. Foloseste scrierea cu minuscule si majuscule normala. Separa paragrafele din textul mesajului prin linii goale. Fa in asa fel incat mesajele pe care le trimiti sa fie atragatoare pentru potentialii cititori.


6. Nu trada confidentialitatea. Asa-dar, nu cita o scrisoare personala, facand-o cunoscuta astfel si altor persoane.

6. Citeste atent campurile To: si Cc: din mesajul tau inainte de a-i trimite. Esti sigur ca acolo vrei sa trimiti scrisoarea

7. Nu spune lucruri care ar putea fi interpretate ca puncte de vedere oficiale ale organizatiei din care faci parte.

7. Trateaza fiecare mesaj ca si cum ar trebui sa trimiti o copie sefului tau, ministerului de care apartine serviciul tau sau celui mai rau inamic.

8. Nu lasa pe seama perspicacitatii cititorilor tai sa inteleaga diferenta dintre cuvintele serioase si cele comice sau sarcastice. Sunt greu de redat in scris, si de inteles astfel de nuante.

8. Nu uita ca vocea ta nu poate fi auzita in Internet. Foloseste pentru a exprima diferite nuante, simboluri emotionale - 'zambaricii' (vezi sectiunea urmatoare) precum : ) sau ;-). Poti, de asemenea, sa folosesti literele mari pentru citate, sau conventiile de retea pentru litere inclinate (italice) sau sublinieri, ca mai jos: 'Ai spus ca pasajul de chitara solo din 'Comfortably Numb' din albumul The Wall_ al lui Pink Floyd a fost *neconvingator*. Ti-ai IESIT DIN MINTI???!!!'

9. Nu trimite scrisori care sa nu spuna nimic in afara de ceva de genul: 'si eu la fel' Este de-a dreptul enervanta combinatia dintre asa ceva si regulile 1 si 2.

9. Sa tii minte cuvintele memorabile ale lui Martin Farquhar Tupper (1810-1889): 'Tacerea la timp e mult mai elocventa decat vorbirea' sau, cum spune romanul, 'Tacerea e de aur'.
Emoticon


Cand oamenii corespondeaza (sau comunica in vreun fel) prin Internet, emotiile, mimica, tonul nu pot fi respectate, ca intr-o conversatie directa. De aceea, utilizatorii Internetului pot folosi diferite grupuri de simboluri emotionale, numite in engleza "emoticon" (sau in traducere aproximativa "zambilici") care reprezinta expresii sau emotii umane. Pentru a le intelege trebuie sa le privesti cu capul intors cu 90 de grade spre stanga.In general, sunt acceptate si folosote urmatoarele simboluri:

ZambetClipire


Suparare


:-t

Suparare


NepasareAfirmatie falsa

:-o

Uimire


:-p

Limba scoasa

:-x

Discretie


:-l

Hmm!

:-O

Oh!Soc

:-c

LeneLingerea buzelor

:->

IngamfareNehotarare

:->

TristetePlictiseala


Copyright © Contact | Trimite referat