Sistemele de calcul IBM RSSistemele de calcul IBM RS/6000


Foarte apreciate pentru posibilitatea extraordinara de a imbogati configuratia, pe masura ce cresc cerintele si prospera afacerile, puternicele sisteme de calcul RS/6000 se bucura de un larg succes pe intregul mapamond. Au o arhitectura ce evolueaza pe 64 biti (din semestrul II '97) si se compun din statii de lucru interco nectate cu serveri de date performante, ansamblul rezultat putand avea in total pana la 512 procesoare (modelul SP-Scalable PowerParalell). O serie de firme ca Boeing, Mercedes, Ford, General Motors etc. folosesc astfel de sisteme mai ales pentru proiectare si inginerie, iar la marile banci aceste sisteme efectueaza ope ra tii complexe de gestiune si tranzactii in timp real si au fost adoptate pentru siguranta lor marita in exploatare. Dumnea voastra ati avut ocazia sa-l intalniti la celebrul meci de sah Kasparov - Big Blue sau in timpul Jocurilor Olimpice de la Atlanta. De curand, aceasta familie de supercalculatoare este utilizata cu succes si in Romania la cateva companii de renume.Pe data de 7 aprilie 1997 sala New-York a prestigiosului World Trade Center din Bucuresti a gazduit o prezentare inedita a celebrelor sisteme de calcul RS/6000. Pentru aceasta ocazie gazda noastra, IBM Romania, a avut doi oaspeti de marca: dl. Johnnie Dodson, Senior Executive Consultant si d-na Barbara Butler, AIX Executive, ambii de la IBM RS/6000 Executive Briefing Center din Texas, respectiv New York. In pauza dintre prezentari, dl. Johnnie Dodson a avut amabilitatea sa ne raspunda la cateva intrebari legate de solutiile si strategiile de viitor ale IBM.

Pentru ce apreciaza marile corporatii aceste sisteme cand vorbesc de "server consolidation' ?

J.D: Sistemele RS/6000, de la calculatoare notebook si simple statii de lucru, pana la puternicele statii grafice 3D cu suport OpenGL si superservere, se bazeaza pe aceasi tehnologie de procesoare IBM PowerPC si POWER2, si folosesc acelasi sistem de operare. Configuratia este foarte flexibila si permite extinderea ulterioara usoara pana la 512 procesoare (noduri de calculatoare), pe masura ce prospera aface rile si cerintele. Caile de comunicare cresc odata cu numarul sistemelor interconectate, deci nu mai apar gatuiri. Arhitectura pe 64 biti se descurca usor cu uriasele baze de date ale marilor companii. Kernel- ul dinamic al sistemului de operare permite un upgrade usor al echipamentului fara necesitatea de a reboot- a calculatorul: peri fericele noi se ataseaza din mers la adaptoarele SCSI si dupa incarcarea driverului, noua extensie este deja disponibila. Astfel, aplicatiile critice care lucreaza neintrerupt nu trebuie oprite. Upgrade- ul la frecvente de tact superioare se face simplu, doar prin schimbarea placii care contine procesorul. In acest caz se impune o scurta oprire a calculatorului, care astfel devine inoperanta pentru mai putin de 5 minute. Este foarte apreciat si softul de varf pe care-l oferim cu aceste sisteme.

AIX, sistemul de operare pe 64 biti a acestor sisteme, aduce o serie de imbunatatiri, cu care doreste sa devina sistemul de opera re UNIX Nr.1 al lumii. Care sunt punctele lui forte?

J.D: Dezvoltat de catre IBM, AIX este un sistem de operare UNIX pe 64 biti cu un sistem de fisiere pentru discuri de 1TB, care poate gestiona fisiere de pana la 64GB fiecare. Gestiunea ca volume logice masive de discuri are servicii de jurnalizare si roll-back (astfel, chiar dupa intreruperea brusca a unor operatii critice, pe mari baze de date, cauzata de o pana de curent, se poate reveni la operatia intrerupta si se continua prelucrarea, iar integritatea datelor nu are de suferit - NR). Ca un superset al UNIX- ului, AIX respecta toate standardele de 64 biti in vigoare. Interfata grafica utilizator este deosebit de placuta, usor de folosit si personalizat. Are o serie de imbunatatiri ca Drag & Drop, configurare vizuala, programe ajutatoare etc., care fac ca utilizatorul sa uite ca de fapt el opereaza sub un UNIX. AIX permite procesarea paralela a bazelor de date prin mai multe unitati de discuri interconectate si mai multe module de gestionare a bazelor de date.

O serie de utilitare incorporate permit gestiunea centrala a task- urilor, a bazelor de date, a utilizatorilor etc. si se poate vizualiza individual gradul de folosire a componentelor diferitor statii de lucru si servere (procesor, memorie, disc etc. - astfel se pot concepe upgrade- uri foarte eficiente).

Aplicatiile existente sunt binar compatibile - se pot rula fara probleme "vechile' aplicatii de 32 biti - iar pe langa IBM, marile case de soft ca Oracle, Informix, Sysbase, Lotus, People Soft etc. dezvolta in conti nuu o serie de aplicatii specifice. La ora actuala, utilizatorul are la dispozitie zeci de mii de aplicatii profesionale, precum si medii de dezvoltare si impreuna cu sistemul de operare, primeste fara costuri suplimentare un numar mare de aplicatii necesare.

Care sunt domeniile de aplicatie tipice pentru aceste supercalculatoare flexibile?

J.D: In 70% din cazuri, sisteme RS/6000 sunt folosite in aplicatii economice si de gestiune, si in 30% in aplicatii stiintifice si tehnice complexe. Marile firme de cerce tare au optat pentru aceste sisteme performante datorita puterii lor de calcul ridicate, necesare simularilor si muncii de proiectare/modelare specifice. Totodata aceste sisteme rezolva si problemele de gestiune, contabilitate si comunicatii. Domeniile de interes pentru aceste sisteme de calcul multiprocesor sunt: inginerie, modelare 3D, fizica, chimie, gestiune, economie, prognoza meteorologica etc. Dupa parerea mea, in Romania, domenii ca transportul si operatiile bancare vor fi cele care vor adopta astfel de solutii. Astfel, in cursa pentru privatizare, ele vor deveni mai profitabile si mai dinamice pe piata economica.

Am pasit in era retelelor. Cum priveste IBM fenomenul Internet si ce implicatii poate avea el in domeniile comerciale?

J.D: Network Computing este intr-adevar un subiect fierbinte in cercurile de specialitate. Pentru IBM aceasta este directia strategica de dezvoltare. Domenii ca Internet, intranet si extranet sunt deosebit de importante pentru firmele care vor sa ramana profitabile. In ansamblu este vorba de o afacere infloritoare de miliarde de dolari. Acum companiile isi pot extinde usor aria de lucru, printr-un home-page bine gandit putand deveni firme multinationale care comercializeaza bunuri sau presteaza diferite servicii specifice. Parteneri de afa ceri potentiali se pot gasi deosebit de usor, imensele distante geografice dispar, aria de operare se largeste semnificativ si dinamismul vietii economice creste semnificativ. Asta dovedeste existenta unei adevarate industrii specifice, care prospera pe aceasta cale: pornind de la firme de inginerie soft si comert electronic pana la fabricantii de echipamente de comunicatii sofisticate si furnizorii de servicii specifice. Pentru noi Internet- ul si in general lucrului in retea este foarte important. Dezvoltam o gama larga de produse performante specifice, care se bucura deja de un mare succes. La Netscape de exemplu, printre altele lucreaza un sistem RS/6000 cu opt procesoare, care zilnic deserveste peste 50 mili oane (!) de conexiuni.

Ce probleme specifice rezolva noul IBM Network Station?

J.D: In general, companiile se confrunta cu doua probleme majore: reteaua de calculatoare existenta se poate intretine la costuri relativ ridicate, si o modernizare a acestuia este de asemenea costisitoare. De curand am lansat o linie de calculatoare care este perfect adaptata lucrului in retea: IBM Network Station. Are interpretor Java incorporat, cu avantajele specifice: aplicatiile necesare sunt dezvoltate o singura data si ele pot fi rulate indiferent de platforma: RS/6000, Intel, DEC, HP, Sun etc. Nu are unitate de disc hard sau floppy, iar boot- area sistemului se face prin retea. Programele necesare si toate datele cu care se opereaza sunt stocate centralizat, fara redundanta, pe cateva servere performante. Pentru prelucrarea marilor baze de date ele nu sunt vehiculate prin retea: aplicatiile tipice sunt de tip client-server, care rezolva (executa) pe server toate cererile formulate de utilizator de pe aceste terminale de retea. Dispar problemele legate de spatiul liber pe discul local al PC- urilor si intreaga echipa de lucru foloseste aceeasi versiune a unei aplicatii. Astfel, improspatarea soft- ului se poate face simultan pentru toti utilizatorii, care totodata nu se mai confrunta nici cu probleme legate de versiuni individuale. Este ieftin si costurile de exploatare a unui astfel de calculator sunt mult mai reduse decat cele ale unui PC clasic. Au marimea unui laptop, sunt echipate cu 8..64MB RAM si pe o interfata GUI / X Window placuta ruleaza aplicatiile intranet ale corporatiei: programe de birotica, baze de date, corespondenta, contabilitate etc. Insa unul din cele mai mari avantaje pare totusi elimi narea necesitatii salvarii permanente a muncii fiecarui utilizator in parte: datele sunt stocate pe servere sigure si practic sunt disponibile simultan pentru toti membrii echipei.

Pentru a fi inclusa in Comunitatea Europeana si a fi acceptata in structurile NATO, printre altele Romania va trebui sa-si imbunatateasca sistemul informational. Ce inseamna aceasta din punct de vedere al pietei potentiale pentru Dvs. ?

J.D: Da. Pentru noi Romania si chiar intreaga regiune est-europeana prezinta o importanta strategica. Potrivit datelor statistice, in ultimii ani, aici cresterea relativa a potentialului informatic a fost semnificativa. Suntem prezenti in zona direct si prin partene rii nostri si oferim solutii complete, practic pentru orice aplicatie de anvergura. Clientul nostru va primi sisteme la cheie, si nu va fi nevoit sa apeleze la o serie de alte firme pentru consultanta, aplicatii, subansamble speciale, memorii de masa etc. Avem un numar mare de parteneri de afaceri strategici in Romania, cu care colaboram deja la o serie de aplicatii de anvergura, mai ales in domeniul tranzactional.