UNITATEA CENTRALA, PLACA DE BAZA, MICROPROCESORUL, HARD DISK-UL, MEMORIA, UNITATEA DE DISKETA referatNOTIUNI GENERALE SI PARTI COMPONENTE ALE CALCULATORULUI

  19174xem53mot3m

A. Prezentare generala

La dezvoltarea echipamentului cunoscut azi sub numele de calculator au contribuit multe descoperiri si inventii .

Cele mai importante tipuri de calculatoare sunt : calculatorul personal ( PC ) si notebook - ul sau laptopul .

Calculatorul personal (PC-ul) este folosit acasa, la birou, in laborator, etc.

Laptop - ul este de dimensiuni mult mai mici, este mai usor, seamana cu o geanta diplomat, este mai usor de transportat si prezinta avantajul ca poate fi alimentat de la baterii .  19174xem53mot3m

  19174xem53mot3m

  19174xem53mot3m

B. Structura calculatorului

Un calculator se caracterizeaza prin hardware si software.

Hardware - ul reprezinta totalitatea componentelor fizice ale unui calculator . Acestea sunt inutile fara existenta software - ului . El reprezinta totalitatea programelor care faciliteaza accesul utilizatorului si efectueaza operatiile de prelucrare a datelor . Pentru a introduce date in calculator in vederea prelucrarii, cat si pentru a intra in posesia rezulatatelor, calculatorul se conecteaza la diferite echipamente de intrare ( tastatura, scaner, mouse, etc ) respectiv, echipamente de iesire ( monitor, imprimanta, etc )

UNITATEA CENTRALA (carcasa) eo174x9153moot

Este compartimentul principal care coordoneaza intreaga activitate a unui calculator personal, de aici se solicita informatia pe care utilizatorul le va introduce de la tastatura sau de aici se afiseaza rezultatul pe monitor. Tot in unitatea centrala sunt realizate prelucrarile de date prin executia unui program.

Criterii de clasificare: Dupa felul constructiei: AT si ATX (cele moderne),

Dupa felul dimensiunii: desktower, minitower, miditower, bigtower

PLACA DE BAZA

Aceasta reprezinta cea mai importanta componenta aflata in carcasa ; mai este denumita si placa principala (motherboard )

Pe ea se afla aplicate urmatoarele componente : micropocesorul, memoria, alte placi necesare functionarii unor echipamente inserate in locase speciale, numite Sloturi.

Mai exista pe placa de baza sloturile in care se pot introduce placi de extensie (modemuri , placi video, placi de retea , placi de sunet ,etc). Sloturile pot fi diferentiate in functie de diferentele constructive : VL-BUS , ISA , EISA , PCI ,PCMCIA, AGP. Pe langa acestea, porturile seriale si paralele servesc la conectarea unor dispozitive periferice, cum ar fi: mouse - ul, imprimanta, modem - ul .

Placa de baza poate fi clasificata dupa:

Format: AT, ATX si microATX

Tipul soclului procesorului: Socket A (procesoarele AMD)

Socket 478 (procesoarele Intel Pentium 4 si Celeron)

Socket 754 (procesoarele AMD 64)

Socket 940 (procesoarele AMD 64-FX)

Producatorul si tipul chipsetului folosit: VIA KT 133, KT 133A, KT 266, KT 333, KT 400

KT 400A, KM400 (cu placa video integrata), , KT 600,

KT800

INTEL 845, 865, 875, etc.

SIS 648, 650, 655

nVIDIA nForce2, nForce3

Tipul memoriei folosite: SDRAM

DDRAM – single channel

dual channel

Dotari: Raid, SerialATA, Firewire, etc.

MICROPROCESORUL

Este un circuit integrat ( CIP ) continand circuite sofisticate cu rolul de a efectua operatii aritmetice si logice. Microrocesorul poate fi considerat ca fiind un calculator de buzunar cu functii complete si facilitati auxiliare . Trebuie amintit ca un calculator poate avea unul sau mai multe procesoare . Placile de baza `normale' permit prezenta unui singur processor , insa sunt producatori ce ofera optiunea de `dual processor'

Principalele caracteristici ale puterii unui procesor sunt :

* cantitatea de memorie ce poate fi citita la un moment dat

* viteza de executie a operatiilor

* numarul de instructiuni diferite ce pot fi executate

Microprocesorul indeplineste functiile unitatii centrale : executa operatii aritmetice si logice, decodifica instructiuni speciale, transmite altor cipuri din sistem semnale de a memora date, adrese de memorie, adresa in care se gaseste urmatoarea instructiune de executat precum si indicatorii care arata cum s-au terminat instructiunile anterioare .

Procesoarele pot fi clasificate dupa:

 1. Domeniul de activitate: PersonalComputer: AMD (K6 II, Duron, Athlon XP, 64, 64 FX)

INTEL (Pentium Celeron, Pentium 4)

Servere: AMD ( Athlon MP, AMD Opteron)

INTEL ( Pentium Xeon)

 1. Producator: AMD, INTEL, VIA, etc.

 2. Frecventa la care lucreaza procesorul: 800 Mhz – 3400 Mhz.

 3. Memoria cache: 64 Kb, 256 Kb, 512 Kb, 1 Mb, 2 Mb, etc.

 4. Socket-ul folosit: Socket A (procesoarele AMD)

Socket 478 (procesoarele Intel Pentium 4 si Celeron)

Socket 754 (procesoarele AMD 64)

Socket 940 (procesoarele AMD 64-FX)

 1. Frecventa FSB-ului: 133Mhz – 800 Mhz

MEMORIA

In configuratia unui sistem de calcul intalnim doua mari tipuri de memorii - RAM si ROM.

Exista doua tipuri de memorie interna diferentiate din punct de vedere constructiv:

1. Memoria ROM ( Read Only Memory ) este memoria doar pentru citire . Nu poate fi scrisa si contine codul anumitor programe scrise de fabricanti pe placile de baza.

2. Memoria RAM ( Random Access Memory ) este pentru citire si scriere. Pentru citire se determina informatia memorata, iar pentru scriere se memoreaza informatiile .

Cu cat memoria interna este mai mare cu atat programele se executa mai repede . Fizic, memoria se prezinta sub forma unor circuite integrate ( circuite electrice obtinute prin aplicarea pe un suport electroizolant a elementelor de circuit electric in scopul miniaturizarii si simplificarii tehnologiei de fabricatie ) , lipite pe un circuit imprimat care se ataseaza placii de baza .

Memoria este spatiul de lucru primar al oricarui calculator . Lucrand in tandem cu CPU (procesorul) are rolul de a stoca date, de a procesa informatii ce pot fi procesate imediat si in mod direct de catre processor sau alte dispozitive ale sistemului. Memoria este de asemenea legatura dintre software si CPU .

Criterii de clasificare: Tipuri de module de memorie: EDO-RAM (modelele mai vechi)

SDRAM (PC100, PC 133)

DDRAM ( PC2100-PC 4000)

RIMM/RAMBUS (PC 800, PC 1066, PC4000)

SO-DIMM (pt. notebook sau laptop) - SDRAM, DDRAM

Frecventa la care lucreaza: 100 Mhz – 550 Mhz (PC 5000)

Cantitatea de memorie: 64 Mb, 128 Mb, 256 Mb, 512 Mb, 1024 Mb

HARD DISK-UL (HDD)

Reprezinta cea mai importanta unitate de stocare a datelor. Acestea sunt inmagazinate permanent, indiferent daca calculatorul este deschis sau inchis . Pe hard-disc sunt stocate toate fisierele de date ale utilizatorului.. El nu se vede deoarece se afla in interiorul echipamentului ,de calcul si este o componenta deosebit de sensibila.

Tipuri de hard disk: interne si externe (conectare la USB, Firewire)

Criterii de clasificare: interfata utilizata (IDE, ATA, SerialATA, SCSI)

Rotatii ale platanelor: 5400 rpm, 7200 rpm, 10000 rpm, 15000 rpm

Capacitate de stocare: 20 Gb – 300 Gb

Memoria cache: 2 Mb, 8 Mb

UNITATEA DE DISKETA (Floppy Disk)

Serveste la citirea / scrierea datelor pe discuri de capacitati mai mici numite si diskete utile, mai rar pentru pastrarea informatiei sau pentru salvarea datelor de importanta. Capacitatea standard a unei diskete este de 1,44 Mb.

Tipuri de unitati: interne si externe.

PLACA GRAFICA ( PLACA VIDEO )

Placile video sunt dispozitive ce fac legatura intre procesor, sistem si monitor. Ea este inzestrata cu microprocesor propriu numit accelerator grafic si cu memorie proprie numita memorie video . Au rolul de a afisa pe monitor datele procesate de CPU (de fapt rezultatul acestori procesari). Se conecteaza pe placa de baza printr-un slot ISA, PCI sau AGP. Placile video pot contine acceleratoare 3D care degreveaza procesorul, versiunile profesionale incluzand chiar 2 procesoare 3D pe placa video.

Imaginea care apare pe monitor este formata dintr - o serie de suprafete dreptunghiulare numite pixeli . Fiecare pixel reprezinta o anumita culoare si este atat de mic incat nu poate fi distins . Numarul de pixeli care se afiseaza pe ecran se numeste rezolutie . Aceasta impreuna cu monitorul face parte din ansamblul video al echipamentului de calcul.

Reprezinta o componenta importanta a sistemului, viteza sa influentand in mare parte performanta sistemului. In functie de cantitatea de memorie existenta pe placa video rezolutiile la care poate lucra sunt 640x480,800x600,1024x764,etc . Placile video bune ofera si o rata de reimprospatare (de la 85 Hz in sus) a imaginii optima ce reduce riscul aparitiei afectiunilor oculare .

Tipul de conectare: ISA, PCI, AGP (modelele noi)

Chipset folosit: ATI (Radeon 7000, 7200, 8500, 9000, 9200, 9500, 9600, 9700, 9800, 9800 XT, X800, X800 XT)

NVIDIA ( Riva TNT, GeForce2, GeForce Titanium, GeForce 4 MX, GeForce 4, GeForce FX)

SIS (Xabre)

Memorie folosita: Tip: SDRAM, DDRAM, DDRAM II, GDDR, etc.

Cantitate: 1Mb, 8 Mb, 16 Mb, 32 Mb, 64 Mb, 128 Mb, 256 Mb

Bus memorie: 32 bits – 256 bits.

Frecventa de lucru: 150 Mhz – 1200 Mhz

UNITATEA CD-ROM

Este des intalnita pe calculatoarele performante, permitand citirea compact discurilor. Ele pot contine urmatoarele tipuri de informatii: date, muzica, secvente video.Informatiile de pe CD-ROM, au un caracter permanent ele nu pot fi sterse. In schimb mediile de stocare CR-RW (cd-urile reinscriptibile) pot fi scrise/rescrise de pana la 1000 ori pe unitati CD-RW. 

Tipuri de CD-ROM: interne si externe.

Conectare: IDE, USB, Firewire

Viteze de citire: 1X – 52X

 

MODEM-URILE

Modem-urile sunt dispozitive destinate conectarii intre calculatoare cu ajutorul liniei telefonice . Pot fi de doua tipuri constructive : interne si externe .

Modem-urile interne se instaleaza intr-un slot PCI sau ISA avand integrate portul serial propriu. Ofera conectari la viteze cuprinse intre 600bps si 56700bps . Unele versiuni ofera si capabilitati fax si voice , viteza maxima de primire/trimitere a unui fax fiind de 14400bps . Exista un numar mare de protocoale de corectie si compresie pentru modem-uri , ce au rolul de a pastra integritatea datelor transmise (V32/V42,K5Flex,etc) .

Modem-urile externe se pot conecta la un port serial sau USB.

Mai exista modem-urile pentru notebook sau laptop care sunt de marimea unei carti de credit si se conecteaza intre-un slot PCMCIA.

TASTATURA

Este un echipament periferic de intrare destinat introducerii datelor. Pe tastatura exista urmatoarele grupe de taste:

* Taste alfanumerice

* Tastele numerice din partea dreapta

* Taste de control

Tip de conectare: Seriala, PS2, USB, wireless

MOUSE-UL

Utilizat pentru interactiunea utilizatorului cu programele instalate pe calculator. In mod normal mouse-ul se cupleaza la portul serial, in general la COM1. Dar exista si modele cu conectare la PS2 (cele mai uzuale), USB, wireless.

Exista mai multe tipuri de mouse :

 • Cu butoane - 2 sau 3

 • Track-ball mouse

 • Mouse cu butoane si tasta pentru scroll.

 • Mouse-uri optice

PLACA DE SUNET

Placile de sunet sunt dispozitive ce au rolul de a reda informatia binara sub forma de sunet, sau de a converti sunetele in format binar Astfel o placa de sunet se conecteaza la slotul ISA/PCI, apoi la CD-ROM printr-un cablu separat sau mai nou placile de sunet sunt integrate direct pe placile de baza moderne.

MONITORUL

Utilizat pentru vizualizarea informatiilor . Pentru a conecta un monitor la calculator este necesar un cablu special.

Un monitor se caracterizeaza prin:

* Dimensiunea diagonalei (15 inch – 22 inch)

* Posibilitatea de afisare a imaginii color sau monocolor.

* Rezolutia care se refera la volumul de informatii care pot fi vizualizate pe ecran. (640x480 – 2048x1536)

* Dimensiunea dot pich-ului ( 0.28µ – 0.20µ)

O clasificare sumara a monitoarelor ar putea fi facuta dupa unul din criteriile :

a)dupa culorile de afisare -monitoare monocrome (afiseaza doar doua culori - negru si alb/verde/galben) ; cu niveluri de gri - pot afisa o serie de intensitati intre alb si negru ; monitoarele color

b)dupa tipul semnalelor video

*Monitoare digitale : accepta semnale video digitale (TTL) sunt conforme cu standardele mai vechi IBM CGA si EGA . Sunt limitate la afisarea unui numar fix de culori .

*Monitoarele analogice : pot afisa un numar nelimitat de culori .

c)dupa tipul grilei de ghidare a electronilor in tub

*Cu masca de umbrire : ghidarea fluxurilor de electroni spre punctele de fosfor corespunzatoare de pe ecran este realizata de o masca metalica subtire prevazuta cu orificii fine

*Cu grila de apertura : in locul mastii de umbrire se afla o grila formata din fibre metalice fine , verticale , paralele , bine intinse si foarte apropiate intre ele.Calitatea acestor monitoare este superioara .

d)dupa tipul constructiv al ecranului

*Monitoare cu tuburi catodice coneventionale (CRT) , sunt cele mai ieftine si mai performante de pe piata . Prezinta diferite variante , cele mai intalnite fiind shadowmask CRT si tuburile Trinitron , cu grila de apertura.

*Dispozitive de afisare cu ecran plat (FPD-Flat Panel Display), LCD (cristale lichide) si PDP(Plasma Display Panel) . Sunt utilizate la laptopuri , fiind net inferioare monitoarelor clasice.

*Ecrane tactile - adauga posibilitatea de selectare si manipulare a informatiei de pe ecran cu mana; dimensiunile monitoarelor pot varia intre 14 si 22 inch.

IMPRIMANTA

Periferic utilizat pentru tiparirea informatiilor. Exista mai multe tipuri de imprimante cele mai populare fiind:

* Ink-jet( pentru tiparire cu cartus cu cerneala)

* Laser (Pentru tiparire cu toner)

*Matriciala (utilizeaza benzi tusate pentru a tipari)

Tipuri de conectare: paralel, USB

MICROFON

Periferic folosit mai ales in partea de multimedia pentru inregistrarea de voce.

Conectare: direct la placa de sunet.

BOXE

Boxele sunt dispozitive ce au rolul de a reda sunetele emise de placa de sunet.

Sunt de mai multe tipuri: normale (cu doua boxe)

Sisteme audio cu woofere sau subwoofere (woofer-ul, boxa centrala, sateliti).

VENTILATOARELE

Contribuie la racirea componentelor electrice . Unul se afla in apropierea alimentatorului, iar celalalt care se mai numeste cooler sau fan, se afla situat pe procesor.

Pentru un mai bun transfer termic intre pastila procesorului si cooler se foloseste o pasta speciala numita pasta termoconductoare, aceasta fiind de trei tipuri: siliconica, din pulbere ceramica, pulbere de argint.

Tipuri de coolere:

 • pentru carcasa

 • pentru procesor

 • pentru memorii

 • pentru hard disk

 • pentru chipset-uri

Cooler pentru chipset-uri

Cooler hard disk

Cooler procesor

Cooler pasiv pentru memorii

Cooler activ pentru memorii