Word Tehnoredactarea la nivel de caractere, Tabelele in Word referatMICROSOFT WORD


WORD-este un procesor de texte si are facilitati incorporate care permit crearea si salvarea documentelor cu usurinta. MICROSOFT WORD este unul dintre cele mai puternice si folosite editore de texte. Acesta asigura functiunile elementare ale unui editor de texte, si anume :introducerea textului, stabilirea diferitelor tipuri de caractere, alinierea automata a textului, aranjarea textului in pagina, tiparirea textului.
FONTURI


Corp de litera inseamna un anumit stil si o anumita dimensiune a literei. Corpurile de litera sunt grupate in familii, care se numesc, de exemplu, Times Roman sau Courier si fiecare familie are un set propriu de dimensiuni masurate in numar de puncte pe ecran care, in general, sunt cuprinse intre 6 . 72, uneori chiar mai mari. (In cazul in care vrem sa aflam care este corespondenta, un inch are 72 de puncte).

Corpurile de litera, la fel ca si dimensiunile disponibile din calculator depind de modul in care am instalat interfata Windows si de imprimanta. Bara cu instrumente de lucru arata ce corp de litera utilizam in momentul prelucrarii si dimensiunea lui. Putem schimba corpul de litera sau dimensiunea lui, executand clic pe sageata indreptata in jos de langa numele corpului de litera sau a dimensiunii de pa bara cu instrumente de lucru. Meniurile derulante care apar afiseaza corpurile de litera sau dimensiunile disponibile. Selectam ceea ce dorim din lista pentru ca aceste atribute sa poata fi utilizate.

Putem schimba corpul de litera inainte de a incepe sa tastam textul sau dupa aceea. Pentru a schimba corpul de litera al textului existent, selectam textul respectiv si utilizam bara cu instrumente de lucru pentru aranjare in pagina pentru a-l schimba. O alta varianta ar fi sa selectam comanda Font (Corp de Litera) din meniul Format pentru a deschide caseta de dialog Font, in care putem face aceleasi tipuri de modificari. Un alt atribut al caracterelor este si culoarea.Pentru a schimba culoarea textului selectat se utilizeaza butonul FONT COLOR sau meniul FORMAT, FONT, FONT COLOR .


IMAGINI

O imagine grafica este un fel de poza, iar graficele realizate pe calculator sunt de fapt fisiere grafice speciale. Programul Word ne da posibilitatea sa utilizam fisiere grafice create cu alte programe cum ar fi: Lotus, AutoCAD, Windows Metafiles, Micrografx Designer si altele. Dar si programul Word are propriul set de lucrari grafice, numite ilustratii (clipart).

Pentru a include realizari grafice intr-un document Word pozitionam reperul de inserare acolo unde vrem sa inseram ilustratia. Deschidem meniul Insert si selectam comanda Picture (Imagine). Va aparea caseta de dialog Insert Picture (Insereaza Imagine). Executam clic pe caseta de validare Preview Picture (Vizualizare Imagine) pentru a pune un X in caseta, ceea ce ne da posibilitatea de a vedea imaginea inainte de a o insera.

Daca vrem sa folosim ilustratiile programului Word, le gasim in catalogul Winword - Clipart. Daca dorim sa inseram o imagine dintr-un fisier salvat de noi in alta parte pe disc sau pe discheta, localizam fisierul si il inseram. (O lucrare grafica dintr-un alt program trebuie sa fie salvata intr-un format cu care poate lucra programul Word). In caseta de liste numita File Name apare o lista de realizari grafice. Executam clic pe fisierul pe care il vrem si poza din el va aparea in caseta Preview. Acest lucru ne da posibilitatea de a parcurge toate ilustratiile pentru a gasi pe aceea care corespunde dorintelor noastre. Atunci cand executam clic pe butonul OK, caseta de dialog se inchide si ilustratia va aparea in document.

Odata ce am inserat o ilustratie in document, putem sa o selectam pentru a o redimensiona sau decupa. Executam clic pe ea si vor aparea in jurul ei opt patrate mici numite puncte de control pentru selectie. Indicam cu mousul spre unul din aceste puncte de control si indicatorul mousului se va transforma intr-o sageata bidirectionala. Tragem de punctul de control pentru a redimensiona ilustratia. Pentru a decupa ilustratia (ceea ce inseamna a arata numai o anumita portiune din ea), tinem apasata tasta Shift si tragem de punctul de control spre interiorul pozei.

Pentru a sterge o ilustratie, o selectam si apasam tasta Del. Pentru a muta sau copia o ilustratie, o selectam si folosim comenzile Cut si Copy din meniul Edit sau butoanele Cut si Copy de pe bara cu instrumente de lucru.

Programul Word are trei moduri de vizualizare in care poate fi afisat un document. Pana acum am fost in modul de vizualizare Normal, conditie prestabilita. In modul de vizualizare Normal, putem vedea pe ecran toate atributele speciale pe care le-am aplicat textului. Insa, unele aspecte din modul de aranjare in pagina sunt simplificate pentru a mari viteza de prelucrare (de exemplu antetele si notele de subsol nu sunt afisate in modul de vizualizare Normal). Pentru a vedea pagina exact asa cum va fi tiparita, va trebui sa comutam in modul de vizualizare Page Layout (Aranjare in Pagina).

Modul de vizualizare Page Layout este ideal pentru retusurile fine ale detaliilor sin compozitia paginii. Putem prelucra exact ca si cum am prelucra in modul de vizualizare Normal, dar in plus putem vedea antetele si notele de subsol si toate celelalte detalii pe care le-am incorporat in pagina. Pentru a vedea documentul in modul de vizualizare Page Layout, deschidem mai intai meniul View. Vom observa ca printre diferitele moduri de vizualizare afisate aici, unul are un semn in fata lui; semnul identifica modul de vizualizare curent. Pentru a schimba modul de vizualizare, selectam altul din lista. In acest caz selectam Page Layout.

Modul de vizualizare Page Layout poate sa incetineasca modul de lucru al calculatorului datorita muncii in plus depusa de calculator necesara pentru a putea sa ne afiseze fiecare detaliu din pagina. Din acest motiv, ar fi bine ar fi bine sa comutam inapoi in modul de vizualizare Normal de indata ce am terminat.

Putem schimba corpul de litera inainte de a incepe sa tastam textul sau dupa aceea. Pentru a schimba corpul de litera al textului existent, selectam textul respectiv si utilizam bara cu instrumente de lucru pentru aranjare in pagina pentru a-l schimba. O alta varianta ar fi sa selectam comanda Font (Corp de Litera) din meniul Format pentru a deschide caseta de dialog Font, in care putem face aceleasi tipuri de modificari.


Tabele


Tabelele din programul Word ne permit sa ne organizam textul in forma de linii si coloane. Intersectia dintre o linie si o coloana se numeste celula. Fiecare celula dintr-un tabel poate contine orice fel de text sau aranjare. De fapt, o celula dintr-un tabel poate contine orice in afara unui alt tabel.

Pentru a crea un tabel intr-un document, executam clic pe cursor acolo unde dorim sa asezam tabelul. Apoi, deschidem meniul Table (Tabel) si selectam comanda Insert Table (Insereaza Tabel). In caseta de dialog Insert Table, stabilim cate linii si coloane sa contina tabelul (putem ajusta aceste numere mai tarziu, din nou). In caseta Column Width (Latimea Coloanei), selectam o latime pentru coloanele tabelului. Selectam Auto daca dorim ca latimea paginii sa impartita in mod egal in numarul de coloane ales. Executam clic pe butonul OK si in documentul nostru va fi inserat un tabel gol.

Pentru a scrie intr-o celula executam clic in interiorul celulei. Apoi putem prelucra un text in ea ca si cum am face prelucrari in orice alta parte din document. Daca avem de introdus un text mai lung, acesta va fi scris pe mai multe linii in interiorul aceleiasi celule astfel incat sa incapa in latimea celulei.

Putem sterge foarte simplu continutul unei celule selectand-o si apasand tasta Del. Putem sterge, de asemenea, toate coloanele si liniile. Pentru aceasta selectam orice celula si coloana pe care vrem sa o stergem. Deschidem meniul Table si selectam Delete Cells (Sterge Celule). In caseta de dialog, selectam Delete Entire Row (Sterge Linie Intreaga) sau Delete Entire Column (Sterge Coloana Intreaga). Executam clic pe butonul OK si linia sau coloana va disparea. Celelalte linii si coloane se vor deplasa pentru a le ocupa locul.

Pentru a insera o linie sau o coloana in tabel, ne deplasam pana la celula in dreapta careia vrem sa adaugam o coloana sau sub care vrem sa adaugam o linie. Apoi deschidem meniul Table si selectam Table Select Row (Selecteaza Linie Tabel) sau Table Select Column (Selecteaza Coloana Tabel). Atunci cand este selectat totul, deschidem meniul Table din nou si selectam Insert Columns (Insereaza Coloane) sau Insert Rows (Insereaza Linii) pentru a insera instantaneu o linie sau o coloana noua. (Putem insera o linie noua la sfarsitul unui tabel apasand doar tasta Tab din ultima celula).

Daca dorim sa marim latimea coloanei, putem utiliza cursorul mousului pentru a trage de marginea coloanei pana la noua ei dimensiune. Asezam cursorul mousului pe marginea din dreapta a coloanei si tragem de ea pana la latimea pe care o dorim. Daca preferam o metoda mai riguroasa, selectam intreaga coloana executand clic pe capatul de sus al primei celule din coloana, deschidem meniul Table si selectam Cell Height and Width (Inaltimea si Latimea Celulei). In caseta de dialog care apare, executam clic pe eticheta Column (Coloana) pentru a o aduce in fata casetei. Tastam latimea dorita in caseta de text Width of Column (Latimea Coloanei) sau utilizam sagetile in sus sau in jos pentru a stabili latimea. Executam clic pe butonul OK sau apasam tasta Enter atunci cand am terminat.
ADAUGAREA CHENARELOR LA TABELE

Putem chiar sa adaugam si chenare tabelelor. Pe ecran, programul Word ne prezinta celulele din tabele separate de linii de grila, dar aceste linii de grila nu apar atunci cand tiparim documentul. Putem adauga propriile linii sau alte tipuri de chenare. Pentru aceasta, plasam reperul de inserare oriunde in interiorul tabelului. Deschidem meniul Table si selectam comanda Select Table (Selecteaza Tabel). Deschidem meniul Format si selectam comanda Borders and Shading (Chenare si Hasuri). In caseta de dialog Borders and Shading executam clic pe eticheta Borders pentru a aduce in fata casetei optiunile respective.


Tehnoredactarea la nivel de caractere


Dintre caracteristicele specifice nivelului caracter fac parte:

- tipul de caractere (Fontul), care determina multimea de caractere si aspectul lor grafic;

- dimensiunea caracterului (Size) care se masoara de obicei in puncte;

- stilul pentru caracter (Font Style), adica modul in care va fi scris caracterul:

scriere normala (Regular);

stilul ingrosat (aldin) de afisare (Bold);

stilul inclinat (Italic); .

- efectul pentru caractere (Effects), adica prelucrari, transformari si adaugari ale textului. Dintre ele, mai importante sunt:

taierea printr-o linie (Strike through). Ex: caracter ;

scrierea ca exponent (Superscript). Ex: exponent

scrierea ca indice (Subscript). Ex: indice;

scrierea cu caractere majuscule de dimensiunea minusculelor (Small Caps). Ex: caracter;

- spatieri intre caractere (Character Spacing), adica modul de scriere normala (Normal), scriere expandata (Expanded) sau scriere condensata (Condensed).

Tehnoredactarea la nivel de caracter in Word se efectueaza cu ajutorul meniului Format, optiunea Font. Alegerea fontului, a dimensiunii, a raodului de scriere: bold, italic sau subliniat, sau a pozitiei caracterului se pot face si cu ajutorul pictogramelor corespunzatoare din bara de aspect.Inserarea unui simbol


Pentru a insera un simbol, se face clic in pozitia unde se doreste inserarea simbolului. Apoi, in mediul Inserare se face clic pe Simbol si apoi se face clic pe fila Simboluri. In caseta FONT se face clic pe fontul dorit Apoi, se face dublu clic pe simbolul care se doreste a fi instalat.


Inserare caracter special


Pentru o ajustare de finete a aspectului textului, este posibila inserarea caracterelor speciale ca linia de dialog (-), punctele de suspensie (.) sau spatiul neseparator.Introducerea de caractere speciale in text.


Un set de caractere reprezinta un grup de 256 de caractere.In Windows exista o aplicatie numita CharacterMap prin intermediul careia pot fi vizualizate toate caracterele seturilor instalate in sistem, impreuna cu codurile asociate lor.Folosind aceasta aplicatie pot fi copiate in document orice caractere, din orice set instalat in sistem, folosindu-se ca intermediar Clipboard-ul.Word poseda propria sa metoda de introducere in text a unor caracter speciale, simboluri, punind la dispozitie meniul Insert►Symbol. Sectiunea Symbols a acestei ferestre este folosita pentru introducerea in text a unor caractere din seturile: Normal, Symbol, Wingdings.Realizindu-se un clic simplu pe un caracter, acesta este selectat, urmind ca la actionarea butonului Insert sa fie introdus in text la pozitia cursorului.

Fereastra Symbol este inchisa la actionarea butonului Close.Deschiderea si inchiderea unui document.


Deschiderea unui document creat anterior se realizeaza cu optiunea File►Open sau cu pictograma corespunzatoare din bara pictogramelor.Apare o caseta de dialog unde se executa clic pe numele fisierului pentru al selecta din catalogul respectiv sau in cimpul de editare FileName, se introduce de la tastatura numele fisierului si se executa clic pe butonul Open pentru a confirma deschiderea fisierului dorit.Inchiderea unui document, ceea ce anuleaza si aparitia lui pe ecran, se realizeaza cu optiunea File►Close.


Editarea unui document

Scrierea manuala a textului se face conform regulilor uzuale,

folosind tastatura ca dispozitiv periferic de intrare. Tasta Enter va fi apasata

numai la sfirsit de paragraf, programul Word va trece automat la rindul urmator. Pentru a scrie cu majuscule se pot folosi tastele CapsLock sau Shift.Stergerea unui caracter sau mai multor caractere succesive se poate face prin pozitionarea cursorului imediat dupa ultimul caracter de sters si apasarea tastei Backspace pina se sterg toate caracterle dorite.Aceasi operatie poate fi efectuata si cu tasta Delete, care sterge din pozitia cursorului.


Salvarea unui document

Pentru salvarea documentului curent in editare se alege optiunea File►Save sau se executa clic pe butonul Save de pe bara de pictograme.La prima salvare a documentului nou, programul Word va deschide o caseta de dialog SaveAs, cerind informatii despre discul si catalogul in care sa salveze fisierul si sub ce nume(Drives, Directories, FileName).

Deplasare in documentul scris se poate face cu mouse-ul in zona de lucru, sau actionind cu mous-ul sagetile pe bara verticala sau orizontali de derulare.Pozitionind cursorul mouse-ului intr-o anumita pozitie in cadrul textului si realizind un clic simplu, cursorul de editare ( punctul de insertie) se muta in punctul rspectiv.


Tiparirea unui document

Tiparirea unui document la imprimanta se poate realiza direct din programul Microsoft Word Pentru tiparire se pune imprimanta in functie (ON LINE), apoi se alege optiunea File/Print.

Iesirea din programul Word Iesirea din programul Word se face fie executand clic pe File in bara de meniu si apoi executand clic pe Exit (iesire), fie inchizand fereastra executand dublu clic pe butonul W din coltul din stanga sus al ferestrei Word, sau apasand tastele Alt + F4, sau executam clic pe butonul X din coltul din dreapta sus. Acum programul Word intreaba daca se doreste salvarea documentului. Se executa clic pe butonul Yes daca se doreste acest lucru.

BARBU CATALINA-MARIA