proiect - windows98 referat

Universitatea Romana -Americana Facultatea de Informatica Manageriala


Referat la Arhitectura calculatoarelor si Sisteme de operare
Sisteme de operare

WINDOWS '98
- Bucuresti - 2001 -SISTEMUL DE OPERARE WINDOWS '98

I.Instructiuni de instalare si configurare.


Pentru multi utilizatori primul contact cu Windows '98 va fi prilejuit de instalarea sistemului de operare pe propiile calculatoare. Pentru simplificarea operatiuni de instalare, programul Setup pentru Windows '98 a fost refacut in intregim, astfel incat sa ofere o mai mare flexibilitate si un grad mai inalt de personalizare decat Windows '95. Incepatori si utilizatorii de nivel mediu nu vor mai fi confruntati cu o multime de intrebari pentru configurare, la care s-ar putea sa nu stie sa raspunda, iar utilizatori avansat i nu-si vor mai vedea rabdarea pusa la incercare.

Pe parcursul procesului de instalare, Windows '98 detecteaza configuratia componentelor si dispozitivelor hardware din calculator si foloseste aceste informtii pentru a instala driverele si a inregistra datele corespunzatoare in Registry. Windows '98 furnizeaza mecanisme de detectare si configurare a componentelor hard, precum si asistenta la detectarea pentru numeroase tipuri de dispozitive.
II.Noile caracteristici din Windows '98.


1.Platfoma pentru inovatii:

Win32 driver model;

FAT 32;

Utilitar de conversie FAT32;

Imbunatatiri pentru gestionarea consumului;

Utilizarea mai multor monitoare;

Posibilitatea utilizarii noii generatii decomponente hardware;

Clientul WaveTop;

Caracteristici video superioare;

TV viewer;

Universal serial bus.


2.Mai multa putere:

Interfata integrata pentru Internet;

Windows Scripting Host;

Imbunatatiri ale parametrilor de afisare;

Imbunatatiri in programul Setup;

Internet Connection Wizard;

Suport incorporat pentru Microsoft Intellimouse;

Imbunatatiri in Dial-up Networking;

Instrumentul Disck Defragmenter;

Maintenance Up Wizard;

OnNow pentru controlul alimentarii;Compatibilitate cu Infrared Data Association 3.0;

Online Service Folder;

Compatibilitate cu Poin-to-Point Tunneling Protocol;

Functionare ca server;

Imbunatatiri PCMCIA;

- Suport pentru placile de conectare PC Card32;

- Suport pentru placile de conectare care functioneaza la 3,3 volti;

- Suport pentru placile multifunctionale.

ActiveMovie;

Compatibilitate cu procesoarele Intel MMX;

Distributed Component Object Model;

Servici client pentru NetWare Directory Services;

Data Link Control pe 32 de biti;

Verificarea Semnaturii digitale pentru drivere;

Utilitare pentru verificarea semnaturilor.


3.Fiabilitate si posibilitate de administrare superioare:

Windows Update;

Utilitarul System File Checker;

Utilitarul Microsoft System Information;

Noul utilitr Dr.Watson;

Noul utilitar pentru copii de siguranta;

Scanarea automata a discului dupa o inchidere incorecta a sistemului;

Facilitati pentru anul 2000;

Compatibilitate DirectX 5.0.


4.Integrare Microsoft Internet Explorer 4.0:

Imbunatatirea functiei de navigare prin Internet;

-Instrumente avansate de cautare;

-Compatibilitate cu majoritatea standardelor din Internet;

-Imbunatatirea performantelor cu DHTML.

Setul de instrumente pentru comunicrea in Internet;

-Microsoft Outlook;

-Microsoft NetMeeting;

-Microsoft NetShow;

-Microsoft FrontPad;

-Microsoft WebSever.

Sistem personlizat de obtinere a informatiilor din Internet.


III.Interfata sistemului de operare Windows '98.


Indiferent de interfata de lucru folosita Windows '98 contine versiuni imbunatatite ale instrumentelor de lucru presentate pe suprafata de lucru in Windows '95, mai exact bara de tskuri si meniul Start

Windows 95 a introdus cu butonul Start bara de tskuri. Misiunea barei de tskuri este aceea de a simplifica executarea in orice mament a 95% dintre operatiile lansate de un utilizator obisnuit. Bara de tskuri a fost initial un instrument destinat incepatorilor, pentru lansarea programelor si comutarea intre programe. Datorita simplitati si puteri sale bara de taskuri a devenit foarte apreciata si de catre utilizatori cu experienta care au profitat de numeroasele sale facilitati.

Aceasta reorganizare a suprafetei de lucru a constituit o mare schimbare fata de aspectul si modul de lucru cu windows 3.x, astfel ca utilizatorii au avut nevoie de timp pentru a invata sa foloseasca o interfata cu totul noua.


Iata principalele functionalitati adaugate meniului Start si barei de taskuri:Meniul Start executa taskuri web;

Personalizarea meniului Start;

Posibilitate de extindere a barei de taskuri.


In Windows '98 este inclus si un puternic utilitar Find. Windows '98 contine doua elemente noi: "On The Internet", "People". Cuatarea in Internet ajuta la ajungerea cu usurinta la paginile vizitate frecvent. Compatibilitatea cu serviciu de directoare LDAPva permite accesul la paginile albe virtuale din Internet astfel incat puteti sa gasiti cu usurinta orice in serverele LDAP de firma sau sa folositi compatibilitatea cu Four11, Bigfoot sau WhoWhere pentru a  localizati pe cineva pe Internet. La lansarea comenzii People, Windows '98 cauta informatii despre o persoana al carei nume este salvat intro agenda cu adrese din Microsoft Outlook, Microsoft Exchange sau o alta agenda pentru e-mail sau cu informatii personale.

Sarcina barei de taskuri este de a face comutarea intre diverse aplicatii, fiecare fereastra deschisa avind un buton pe bara de taskuri. Comutarea intre aplicatii este o operatie simula, care consta in executarea unui clic pe butonul corespunzator de pe bara de taskuri. Cand o aplicatie este minimizata pe bara de taskuri sau este restaurata din cadrul acesteia, animatia ii ajuta pe utilizzatori incepatori sa vada "unde" ajunge aplicatia.


Butoanele barei de taskuri sunt redimansionate in mod automat in functie de numarul de aplicatii active. Esista o serie de actiuni care permit personalizarea barei de taskuri in diverse moduri:

Repozitionare;

Ridimensionare;

Ascundere automata;

Bara cu instrumente.


Cu un singur program Microsoft Explorer, procesul de gasire a unor informatii este unificat, astfel incat se pot vedea date din calculatorul propiu, din retea, din Intranet si din Internet folosind acelasi instrument. Aceasta unica aplicatie, Explorer furnizeaza urmatoarele aplicatii cheie:

Cautare sistematica - este posibila cautarea pe unitatile de disc din calculatorul propiu sau din retea, la fel ca in Web;

Bare cu instrumente si meniuri contextuale - Windows '98detecteaza tipul de informatii vizibile in fereastra curenta, indiferent daca sunt in format HTML, in fisiere sau dosare locale si adapteaza automat barele cu instrumente si meniurile in mod corespunzator;

Posibilitati multiple de cautare - Explorer-ul ofera posibilitatea de a vedea mai multe tipuri de cuprinsuriale unui dosar, indiferent daca e vorba de dosar sau fisiere sau de HTML;

Domeniu global pentru Favorites - cu noua functie globala Favorites se poate tine evidenta dosarelor, fisierelor, serverelor si siturilor Web favorite, navigand neangradit prin continutul unitatilor locale si prin Web;

Web View - Modul de afisare, Web View extinde modurile de afisare din Windows'95 cu un nou tip de vedere - As Web Page - care poate reprezenta dosarele cu pagini Web. In modul Web View, se poate rasfoi un dosar local sau din retea la fel ca o navigare pe Web.

Aplicatia Customize This Folder Wizard - pentru a persnaliza modul de afisare a unui dosar, Windows '98 furnizeaza o aplicatie de tip "vrajitor", care ghideaza  pas cu pas utilizatorul prin procesul de configurare. Se poate lansa o aplicatie din meniul View, in orice fereastra de afisare a unui dosar Windows.

Functia Activ Desktop aduce paginile de Web favorite pe fundalul suprafetei de lucru deoarece acum suprafata de lucru este activata, pagina este "live", se poate derula, executa click pe legaturile web, se pot reda imagini animate, secvente sonore si orice alta operatie posibila in Internet Explorer. Adaugarea unor adrese de Web se executa click pe butonul New a casetei de dialog Display Properties


Utilizatorii experimentati beneficiaza de aceleasi avantaje oferite de bara de taskuri si butonul Start - lansare rapida in executie a unui nou program, comutare rapida intre aplicatii si altele - ca si incepatorii. Totusi ei au nevoie de mai multe facilitati cum ar fi :

O metoda performanta de cautare si gestionare a arborilor de fisierem, fie ei locali sau nu;

Posibilitate de personalizare a interfetei cu utilizatorul pentru ca aceasta sa corespunda cerintelor si gusturilor acestuia;

Posibilitate de a folosi comenzi rapide, pentru ca operatiile sa fie executate mai repede si mai eficient;

Modalitati de a lucra mai eficient.

Windows Explorer este un program puternic, flexibil, eficient si extensibil. Pentru multi utilizatori ai sistemului de operare Windows '98, Windows Explorer este principala interfata pentru navigarea prin multimea de informatii. Iata cele mai importante caracteristici din Windows Explorer:

Afisarea unei multitudini de informatii intr-o singura ferestra

Windows Explorer reprezinta "ochii" oricarui calculator care lucreaza sub Windows '98. Cu acest program se pot vedea toate elemntele disponibile, toate resursele, locale sau conectate ca si cum ar fi privite de la o inaltime de 3000 de metri sau se poate mari imaginea ca si cum ar fi la 20 cm . Cu Windows Explorer se poate parcurge si administra cu usurinta aplictiile My Computer si Network Neighborhood.

Flexibilitate si adaptabilitate

Din bara cu instrumente si din meniul View, se poate pentru a vedea continutul dosarelor in mai multe feluri, inclusiv in modurile de afisare Large Icons, Small Icon, List, Details. In modul details, se poate sorta cu usurinta continutul dosarului,dimensiune, tip si data ultimei modificari, executand clic pe titlul coloanei respective.

Bogat in informatii despre obiecte in modul de afisare Details

Modul de afisare Details ofera o multitudine de informatii contextuale despre continutul dosarului:

Fisierele isi pastreaza pictogramele de identificare;

Dimensiunile unitatilor de disc si spatiul liber chiar si unitatile de disc mapate in reteasunt indicate in My Computer;

Sunt oferite descrieri ale instrumentelor din Control Panel;

Lucrarile din sirul de asteptare pentru tioparire sunt afisate in dosaul Printers;

Pot fi afisate comentariidespre alte calculatoare din retea.

In Windows Explorer sunt accesibile toate functiile apelabile cu butonul drep al mousului cat si caracteristicile prezentate anterior.

Clientul de retea din Windows '98 nu numai ca permite navigarea prin retele ci si simplifica aceasta operatie, indiferent de furnizorul de servicii de retea - Microsoft NT Server, Novell NetWare, Windows '95 sau Windows '98. Navigarea prin retea cu Network Neighborhood este similara cu cautarea pe un hard-disk local, oferind urmatoarele avantaje:Configurare la nivel inalt - adminstratorul retelei poate configura reteaua astfel incat sa afiseze doar acele calculatoare, servere si imprimante care se afla in grupul de lucru al utilizatorului. Configurarea la nivel inalt izoleaza utilizatorul de imensitatea retelelor din firmele mari;

Suport pentru caile de acces UNC - aceasta facilitate face inutila operatia de mapare a unitatilor de disk si permite navigarea normala prin retea cu Network Neightborhood. Suportul pentru caile de acces UNC introduce o multime de facilitati la utilizare, navigarea prin retea fiind doar una dintre ele ;

Simplitatea maparii unitatilor de disk - o optiune "Map Network Drive" din meniul Windows Explorer Tools pune la dispozitia utilizatorului functia de mapare a unitatilor de disk - unitatile de disk mapate apar subforma de legaturi in My Computer;

Instrumentul Network Control Panel - concentreaza intreaga configuratie de retea intr-un singur loc, eliminand astfel dificultatile legate de configurarea retelei;

Lucru un retea simobilitatea - interfata grafica din windows '98 a fost conceputa in ideea lucrului in retea si a lucrului la distanta;

Integrarea inretea prin noile casete de dialog standard - casetele de dialog obisnuite, care sunt standardizate in aplicatiile care le utilizeaza, ofera o modalitate unitara de a deschide si de a salva fisiere din retea si de pe unitatile de disc locale. In plus, ele permit efectuarea cautarilor cu Network Neighborhood, precum si majoritatea operatiilor de gestionare a fisierelor.

Fisierele sterse din Windows '98 sau din casetele de dialog obisnuite ale aplicatiilor de care apartin ajung in Recycle Bin (lada de deseuri reciclabile). Denumirea de "Lada de deseuri reciclabile" este o metafora sugestiva, indicand faptul ca se pot "arunca" fisierele si apoi se pot recupera scotandu-le  din lada de reciclare. Un articol se poate recupera fie cu drag&drop fie alegand comanda "Udo Delete" din meniul Edit.

Concepute initial de firma Microsoft pentru grupul Applications si folosite in programe Microsoft cum ar fi Word si Excel, aplicatiile "wizard" (vrajitor) constituie un instrument verificat care le permite utilizatorilor de orice nivel sa profite de functionalitatile coplexe ale programelor. Windows '98 foloseste aplicatii wizard in intreg sistemul de operare, pentru executarea urmatoarelor operati:

o        Afisarea optiunilor de configurare pe parcursul procesului de instalare;

o        Adaugarea la calculator a unei componente hard, cum ar fi o imprimanta;

o        Configurarea accesului de la distanta in Network Neighborhood;

o        Crearea unei comenzi rapide pentru o aplicatie;

o        Instalarea unei noi aplicatii;

o        Crearea unei componente Briefcase;

o        Crearea unui oficiu postal al unei grupe de lucru pentru utilizarea cu clientul e-mail Microsoft Messaging ;

o        Organizarea meniului Start;

o        Reglarea functionarii mediuliu Windows;

o        Personalizarea dosarelor.


Fereastra Control Panel concentraeza toate comenzile, controalele si functiile de configurare intr-un singur loc. In windows '98 exista reprezentari grafice distinte care servesc la identificarea tuturor funtiilor importante, iar atunci cand este cazul, se ofera si ferestre de vizualizare. Prin doua hiperlegaturi din panoul din stanga se poate ajunge la Microsoft Home sau Tehnical Support se poate ajunge la situl Web al firmei Microsoft si la sistemul de asistenta tehnica.

Sistemul de asistemta on-line din Windows '98 aduce cateva elemente noi. Fisierele Help din Windows pot fi scrise aum ca pagini HTML, cu toate atributele contoalelor ActiveX, cu animatii si legaturi.

IV.Arhitectura de baza a sistemului.


Simplitatea la suprefata implica putere si viteza in interior, iar arhitectura moderna pe 32 de biti a mediului Microsoft Windows '98 satisfae aeste cerinte. In Windows '98, componentele pe 32 de biti lureaza in sisstem multitasking, sporind soliditatea si siguranta apliatiilor. Windows '98 ofera si suport pentru o generatie de apliatii multifir pe 32 de biti, mai usor de utilizat si mai puternie. Si, cel mai important, puterea si soliditatea sunt insotite de extinderea sistemului de operare pentru a folosi o parte mai mare din memorie si mai multe cicluri ale unitati centrale de prelucrare.

Misiunea mediului Windows '98 este aceea de a oferi un sistem de operare complet, integrat, care asigura o tehnologie moderna, pe 32 de biti, si sa includa facilitati de conectivitate. Pe langa acest obiectiv de nivel superior, cerintele pietei impun realizarea unui sistem de operare de inalta performanta, solid si complet compatibil cu programele mai vechi, care sa constituie o platforma pentru o noua generatie de apliatii.

Windows '98 este conceput in acelasi sistem de cod ca si Windows '95. Obietivele urmarite sunt: realizarea unui nivel similar de compatibilitate, extinzand in acelasi timp suportul oferit pentru hardware, stabilitatea sistemului si soliditatea; reducerea costurilor de asistenta si administrare; atualizarea aplicatiilor pentru Internet si a altor programe utilitare. A fost adaugat un set limitat de servicii NT Kernel pentru standardul Win32 Driver Model (WDM), iar componentele MS-DOS pentru modul real, Windows 95 Kernel, USER, GDI si VMM exista in continuare, pentru a se asigura compatibilitatea cu alte aplicatii. Eliminarea sau reproiectarea aestor componente ar genera probleme semnifiative de compatibilitate si performanta. Folosind in continuare componentele existente, adaugand in acelasi timp servicii comune pentru NT si Windows '98, sistemul va beneficia de avantajele existente in ambele domenii.

Sarcina sistemului de operare este de a furniza servicii pentru aplicatiile aflate in derulare si, intr-un mediu multitasking, de a asigura facilitati care sa permita ruralea simultana a mai multor aplicatii. Windows '95 foloseste mecanismul de multitasking controlat pentru rularea aplicatiilor sub Win32, sistemul de operare preluand sau predand controlul altei operatii, in functie de cerintele sistemului. Spre deosebire de aplicatiile sub Win16, cele sub Win32 nu trebuie sa se supuna altor operatii aflate in derulare pentru a asigura functionarea sistemului multitasking intr-un mod cooperant.

Windows '98 foloseste mecanismul multifir, care permite aplicatiilor sub Win 32 sa beneficieze de arhitectura de tip multitasking controlat a sistemului de operare si faciliteaza conceperea unor aplicatii concurente. Pentru sistemul de operare o aplicatie in Win32 aflata in derulare este un proces. Fiecare proces presupune cel putin un fir de executie. Firul de executie este un fragment de cod care poate obtine un interval de timp din partea sistemului de operare pentru a rula simultan cu alte fragmente de cod. El trebuie sa fie asociat cu un proes, identificand fluxul de coduri pe masura ce procesul este derulat de sistemul de operare. O aplicatie sub Win32 poate sa initieze mai multe fire de executie pentru un anumit pros. Firele multiple onstituie un avantaj pentru utilizator, imbunatatind transferu de date si reactiile sistemului si permitand derularea proceselor in fundal.

Datorita arhitecturii de tip multitasking controlat a mediului Windows '98, firele de executie permit procesarea lina a codului in fundal. De exemplu, o aplicatie pentru prelucrarea textului poate initia mai multe fire de executie pentru a imbunatati eficienta si a simplifica interactiunea cu utilizatorul. Aplicatia poate avea un fir de cod care respunde la tastele apasate de utilizator pentru a introduce caracterele ce formeaza documentul, in timp e un alt fir executa operatii in fundal, cum ar fi verificarea ortografica sau numerotarea paginilor, iar un al treilea fir transmite documentul catre imprimanta.

Cateva aplicatii subWin16 au o functionalitate similara cu cea prezentata mai sus, implementata de catre autor. Utilizarea firelor de executie in Windows '98 permite programatorilor sa adauge in aplicatiile lor prelucrarea asincrona a informatiilor.

Aplicatiile care folosesc tehnici multifir pot profita si de performantele superioare de prelucrare obtinute prin sistemul de multiprocesare simetrimca (smp - symmetric multiprocessing) folosit de WindowsNT, care permite ca portiuni diferite din codul aplicatiei sa fie rulate simultan de procesoare diferite. (WindowsNT foloseste un fir de executie ca fragment de cod pentru planificarea echilibrata pe mai multe procesoare.)

Pentru informatii in legatura cu modul in care Windows'98 ruleaza aplicatiile sub MS-DOS in modul controlat, aplicatiile sub Win16 in modul cooperant si aplicatiile sub Win32 in modul controlat (ca in WindowsNT).

Ca si sistemele de operare anterioare lansate de Microsoft, Windows '98 a fost conceput pentru a nota anii in formatul cu patru digiti (1998, nu 98; 2000, nu 00). Utilizatorii pot introduce forma scurta cu doi digti. Insa sistemul inregistreaza forma completä cu patru digiti a anului respectiv. Ca atare, utilizatorii vor putea:

sa introducä si sa salveze patru digiti reprezentand data dupa schimbarea secolului;

sa ignore forma redusä cu doi digiti, introducand toti cei patru digiti ai anului;

sa execute corect calculele cu date care depäsesc anul 2000.

Exista motive intemeiate sa ne asteptäm ca un calculator care are sistemul de operare Windows '98 sa. functioneze corect si in secolul urmator, insä unele programe de aplicatie, inclusiv cateva produse de Microsoft, pot avea probleme cu anul 2000, care nu au legatura cu sistemul de operare. Pentru subiectele legate de anul 2000 din Microsoft Knowledge Base cititi lista Intocmitá de Microsoft cu intrebari puse frecvent in legátura cu anul 2000.

Copyright © Contact | Trimite referat