CD-uri inscriptibile referat


CD-uri multimedia         

Adevarata denumire a unui CD muzical este CD-A, prescurtarea de la Compact Disc Audio. CD-urile pentru computer se numesc CD-ROM-uri, ceea ce inseamna Compact Disc-Read Only Memory (compact-disc folosit ca memorie permanenta), adica informatiile sunt introduse odata pentru totdeauna in momentul scrierii discului. Scrierea altor fisiere din computer peste informatia stocata pe aceste discuri este imposibila

Un CD-ROM contine cam 650 Mb de date, adica echivalentul a 900 de dischete standard de 3,5 inci, iar fabricarea lor costa putin mai mult decat cea a dischetelor. Asa se explica marele succes al CD-urilor, mai ales in ceea ce priveste stocarea unor programe mari, cum ar fi programele multimedia.


Interiorul CD-ROM-ului

Elementul esential al unui CD-ROM este stratul de aluminiu pe care s-a imprimat o pista in forma de spirala ce contine alveole mai adanci sau mai putin adanci. Acestea sunt cifrele codului binar: 0 si 1. Daca am desfasura aceasta pista, ea ar avea o lungime de 6 km. Spre deosebire de pista unui disc clasic de 33 de turatii care se desfasoara catre marginea exterioara. Adica exact invers.


Corectarea erorilor

La inscrierea datelor pe CD, trebuie sa existe si posibilitati de corectie a informatiilor la transferarea pe CD. Datele nu sunt inregistrate ca sir lung de caractere, adica dintr-o data. Procedura folosita este de a fragmenta sirul in blocuri mici de informatii. Fiecare bloc include o secventa care permite computerului sa verifice corectitudinea informatiilor introduse. Daca pe suprafata CD-ului exista o mica zgarietura, atunci programul de verificare va recompune datele si le va stoca pe CD astfel incat sa poata fi citite.


Manuirea CD-urilor


CD-urile nu sunt indestructibile. Ele pot fi deteriorate de praful depus sau de zgarieturi. Daca suprafata se murdareste, laserul nu va mai putea citi informatia scrisa pe CD. Asa ca un CD trebuie sa se manuiasca cu atentie, tinandu-l de marginile laterale sau folosind orificiul din centrul sau. Nu trebuie atinsa niciodata suprafata  lucioasa. Dupa fiecare utilizare discul trebuie sa fie asezat inapoi in suport. Daca CD-ul se murdareste el poate fi curatat cu o carpa moale inmuiata cu putin sapun lichid.
CD-uri inscriptibileCD-urile inscriptibile (CD-R) reprezinta un tip aparte de suporturi magnetice. Ele au un strat auriu, lucios destinat inregistrarii datelor. Programul de inregistrare pe CD este folosit pentru stocarea fisierelor la fel ca si la discheta. Spre deosebire de discheta, ale carei fisiere pot fi sterse si inlocuite, informatia este scrisa pe CD-R pentru totdeauna intrucat este imposibil de sters sau inlocuit. Din aceasta cauza, inregistrarea pe CD-urile obisnuite poarta numele de WORM (Write Once, Read Many - adica, se scrie o data si se citeste de mai multe ori).

CD-urile inscriptibile sunt utilizate pentru mai multe aplicatii profesionale. Creatorii de programe software folosesc CD-urile inscriptibile pentru a-si testa programele pe CD-ROM inainte de ca acestea sa fie imprimate pe mii de discuri. Pentru posturile de radio, aceasta este o modalitate simpla de stocare si redare a clipurilor publicitare.

CD-urile inscriptibile sunt destul de costisitoare.

Pretul unui disc blanc de calitate este aproximativ egal cu cel al unui CD audio obisnuit gata inregistrat.


Copyright © Contact | Trimite referat