Cum sunt organizate datele intr-o diagrama, Despre diagrame referatNegrea Claudia

Clasa a X-a A

Despre diagrame

Crearea unei diagrame

Diagramele sunt apelate vizual si permit utilizatorilor sa observe cu usurinta comparatii, modele si tendinte in date. De exemplu, in loc sa fie necesar sa se analizeze cateva coloane de numere ale foii de lucru, se poate observa dintr-o privire daca vanzarile scad sau cresc pe perioade trimestriale sau cum se compara vanzarile efective cu vanzarile estimate.

Se poate crea o diagrama pe propria foaie sau ca un obiect incorporat intr-o foaie de lucru. Se poate, de asemenea publica o diagrama pe o pagina Web. Pentru a crea o diagrama, trebuie mai intai introduse datele pe foaia de lucru. Apoi se selecteaza datele respective si se utilizeaza Expertul diagrama pentru a incepe procesul de alegere a tipului diagramei si a diferitelor optiuni pentru diagrama.Se poate efectua crearea unei diagrame intr-un singur pas fara a utiliza Expertul diagrama. In acest caz, diagrama utilizeaza un tip implicit de diagrama si formatare care pot fi modificate mai tarziu.

Un raport PivotChart este un rezumat interactiv de date intr-un format diagrama. Acesta se creeaza in alt mod decat diagramele obisnuite din Microsoft Excel. Dupa crearea unui raport PivotChart, se pot vizualiza diferite nivele de detaliere sau reorganiza asezarea in pagina a diagramei prin glisarea campurilor si a elementelor sale.


Cum sunt reprezentate datele unei foi de lucru intr-o diagrama

O diagrama este legata de datele foii de lucru din care este creata si este actualizata automat atunci cand se modifica datele din foaia de lucru.
Axa valorilor   Microsoft Excel creeaza axa valorilor din datele foii de lucru. A se retine ca axa valorilor din exemplul de mai sus este intre 0 si 140000, ceea ce cuprinde zona de valori de pe foaia de lucru. Daca nu se specifica altfel, Excel utilizeaza formatul celulei din stanga-sus din zona valorii ca format al numarului pentru axa.

Nume categorie   Excel utilizeaza titluri de coloana sau rand din datele foii de lucru pentru numele axei categoriei. In exemplul de mai sus, titlurile de rand Trimestrul 1, Trimestrul 2, s.a.m.d. ale foii de lucru apar ca nume ale axei categoriei. Se poate efectua modificarea utilizarii titlurilor de coloana sau de rand in Excel pentru numele axei categoriei sau crearea de nume diferite.

Numele seriilor de date ale diagramei   Pentru numele seriilor, Excel utilizeaza titluri de coloana sau de rand in datele foii de lucru. Numele seriilor apar in legenda diagramei. In exemplul de mai sus, titlurile de rand Estimat si Actual apar ca nume de serii. Se poate efectua modificarea utilizarii titlurilor de coloana sau de rand in Excel pentru numele seriilor sau crearea de nume diferite.

Marcatori de date   Marcatorii de date cu acelasi model reprezinta o serie de date. Fiecare marcator de date reprezinta un numar din foaia de lucru. In exemplul de mai sus, cel mai din dreapta marcator de date reprezinta valoarea actuala de 120000 din Trimestrul 4.

Sfaturi   Un sfat diagrama care indica numele unui element de diagrama apare atunci cand se mentine indicatorul mausului deasupra elementului de diagrama. De exemplu, daca se mentine indicatorul mausului deasupra legendei, apare sfatul diagrama Legenda.

Cum sunt organizate datele intr-o diagrama

Diagrame incorporate si foi diagrama

Se poate crea o diagrama pe propria foaie diagrama sau ca o diagrama incorporata pe o foaie de lucru. In ambele cazuri, diagrama este legata de datele sursa din foaia de lucru, ceea ce inseamna ca diagrama este actualizata de fiecare data cand se actualizeaza datele foii de lucru.Diagrame incorporate   O diagrama incorporata este considerata un obiect cu reprezentare grafica si este salvata ca o parte a foii de lucru pe care este creata. Se utilizeaza diagramele incorporate daca se doreste afisarea sau listarea uneia sau mai multor diagrame impreuna cu datele foii de lucru.

Foi diagrama   O foaie diagrama este o foaie separata in cadrul registrului de lucru care are propriul sau nume de foaie. Se utilizeaza o foaie diagrama atunci cand se doreste vizualizarea sau editarea de diagrame mari sau complexe, separat de datele foii de lucru sau atunci cand se doreste pastrarea de spatiu pe ecran pe masura ce se lucreaza pe foaia de lucru.Cum sunt organizate datele intr-o diagrama

Ce date se reprezinta grafic

Atunci cand se creeaza o diagrama in Microsoft Excel, se poate determina ce parte din date vor fi evidentiate. Implicit, Excel reprezinta grafic ceea ce este mai putin din - randuri si coloane - ca serii de date. In exemplul urmator, Excel reprezinta grafic mai curand anii (doi) ca serii de date decat tarile (trei). Aceasta diagrama evidentiaza comparatia vanzarilor in functie de tara.

Daca se modifica optiunea implicita de a utiliza datele tarii ca serie de date, diagrama evidentiaza o comparatie a vanzarilor pe an.

Axa secundara a valorii

O axa secundara a valorii este folositoare atunci cand valorile medii pentru diferite serii de date variaza larg sau atunci cand se reprezinta grafic diferite tipuri de date intr-o diagrama. De exemplu, pentru a afisa atat numarul caselor vandute in fiecare saptamana cat si pretul mediu al vanzarilor pe saptamana, se reprezinta grafic numarul de-a lungul unei axe si pretul mediu de-a lungul celei de-a doua axe.

 
Ordinea categoriei si valorii

Implicit, Microsoft Excel reprezinta grafic categoriile si valorile in ordinea in care acestea apar pe foaia de lucru. Daca se doreste ca acestea sa apara intr-o ordine diferita, pot fi schimbate intre ele.

In exemplul urmator, categoriile sunt reprezentate grafic in ordinea in care acestea apar pe foaia de lucru - Aprilie, Martie, Februarie si Ianuarie:

Daca se doreste ca lunile sa apara in ordine cronologica, se poate inversa ordinea:

Ordinea serilor de date

In exemplul de mai sus, se poate de asemenea inversa ordinea valorilor astfel incat scala sa afiseze 0 in partea de sus si 800 in partea de jos.


Implicit, Microsoft Excel reprezinta grafic seriile de date in ordinea in care datele apar pe foaia de lucru. Se poate modifica ordinea seriilor pentru a avea o diagrama mai sugestiva. Exemplul urmator este o diagrama coloana 3-D care afiseaza vanzarile pentru fiecare stat, reprezentate grafic in ordinea in care apar pe foaia de lucru:


Pentru a determina seriile de date sa fie vizibile pentru AK sau OR, fara a reorganiza datele foii de lucru - se poate modifica ordinea pe diagrama, sa arate astfel:

Celule goale

Exista trei moduri prin care Microsoft Excel poate reprezenta grafic o celula necompletata in zona de date. Implicit, Excel nu reprezinta grafic un punct pentru celula respectiva. Aceasta determina o intrerupere intr-o serie de date, ca in exemplul urmator, unde nu exista date despre cheltuielile cu combustibilul pentru luna Decembrie:

Daca se doreste sa nu apara o intrerupere in serie, Excel poate interpola sau estima, punctul. De exemplu, in aceasta diagrama, Excel face media datelor pentru lunile Noiembrie si Ianuarie pentru a estima datele lipsa din luna Decembrie:

Daca celula necompletata prezinta de fapt o valoare zero, diagrama poate de asemenea sa prezinte o valoare zero: