Chenare, cu bara, Aplicarea unui chenar, Schimbarea culorii, lucrul cu tabele in Word referat

Chenare

Pentru a lucra cu chenare putem folosi bara Tables and Borders, sau putem merge in meniul Format la comanda Borders and Shading, eticheta Borders.


1.Cu bara:

Aplicarea unui chenar:

selectez textul pentru care doresc chenarul

- Line Style (forma liniei) - de aici aleg forma liniei pentru chenar

Line Weight (grosimea liniei) - de aici aleg grosimea liniei pentru chenar

Border Color (culoarea chenarului) - de aici modific culoarea liniei pentru chenar

Outside Border (chenar exterior) - aplica un chenar pe textul selectat

Shading Color (culoarea din interior) - coloreaza interior chenar, pentru textul selectat


Eliminarea unui chenar:

pozitionez cursorul de inserare in interiorul chenarului pe care doresc sa-l elimin

clic pe si apoi clic pe


Eliminarea culorii dintr-un chenar:

selectez textul care a ramas colorat

clic pe de unde selectez optiunea None


2.Cu comanda:Lucru cu tabele

aici vom indica numarul de linii dorit

 

aici vom indica numarul de coloane dorit

 
Deja stim ca putem insera un tabel cu butonul de pe bara Standard. Acest buton corespunde comenzii Table, Insert table :

La final faceti clic pe , sau apasati pe Enter

Bordurile tabelului pot fi mutate. Pentru cele orizontale, faceti operatia de agat si trag cu mouse-ul sub forma .


Pentru cele verticale, faceti operatia de agat si trag cu mouse-ul sub forma

In jurul tabelului sunt cateva puncte importante. Deasupra tabelului, in dreptul fiecarei coloane, veti observa ca mouse-ul ia forma ; faceti clic in acest mouse-ul sub aceeasi forma, facand operatia de agat si trag, puteti selecta mai multe coloane.

Si pentru linii exista un astfel de punct, si anume in stanga tabelului, in exteriorul acestuia. In acel loc mouse-ul arata astfel

Deplasarea prin celule, pentru introducerea datelor in tabel se poate face cu

sagetile de la tastatura, cu tasta Tab sau clic cu mouse-ul in celula dorita. Nu folosim Enter pentru a cobora la celula urmatoare si nici bara de spatiu pentru a trece la urmatoarea celula spre dreapta.

Inserarea coloanelor

In primul rand, selectati in tabel numarul de coloane pe care doriti sa-l inserati (aveti grija ce coloane selectati, deoarece inserarea se va face intotdeauna in stanga zonei selectate) si apoi mergeti la comanda Table, Insert Columns.

In situatia in care doriti sa adaugati o coloana in dreapta tabelului procedati astfel: selectati zona din exterior, din dreapta tabelului si apoi comanda Table, Insert Columns

S-ar putea ca, in urma acestor inserari, tabelul sa nu mai incapa in foaie. In aceasta situatie, puteti rasturna foaia: File, Page Setup, eticheta Paper Size unde activati optiunea .

Si ar mai fi ceva util: cand lucrati cu tabele, este de dorit sa puteti vedea toata latimea foii: View, Zoom unde activati optiunea

Inserarea liniilor

Selectati in tabel numarul de linii pe care doriti sa-l inserati (inserarea liniilor se va face deasupra zonei selectate) si apoi mergeti la comanda Table, Insert Rows.

aici indicati numarul de linii pe care doriti sa le adaugati

  Pentru a adauga linii la sfarsitul tabelului, pozitionati cursorul de inserare imediat sub tabel si, din nou, Table, Insert Rows. De data aceasta, va aparea fereastra:O alta metoda pentru adaugarea liniilor la sfarsitul tabelului ar fi sa pozitionati cursorul de inserare in ultima celula din tabel (coltul dreapta-jos) si sa apasati pe tasta Tab. Imediat sub tabel mai apare o linie.

Eliminarea liniilor, coloanelor sau tabelului

Selectati liniile, coloanele sau tabelul pe care doriti sa le eliminati (selectarea tabelului se poate face cu comanda Table, Select Table) si apoi mergeti in meniul Table, Delete Rows / Delete Columns.

Bara Tables and BordersEste bara pentru tabele si chenare. Despre chenare deja am discutat. Pe aceasta bara veti regasi o parte din comenzile din meniul Table (acest meniu contine comenzi numai pentru tabele).

Draw Table (deseneaza tabel) - activand acest buton veti putea apoi pe foaie, folosind operatia de agat si trag, sa va desenati tabelul dorit; va recomand totusi, sa retineti ca metoda de desenare a tabelelor comanda Insert Table, si acest buton sa-l folositi pentru a mai trasa cate o bordura in tabel.

Eraser (radiera) - puteti folosi aceasta guma pentru a sterge borduri din tabel

Line Style (forma liniilor) - de aici putem modifica forma liniilor pentru borduri; dupa alegerea unei alte forme, automat se activeaza primul buton, creionul pentru tabele, cu care pot desena linii noi, sau pot retusa liniile deja existente.

Line Weight (grosimea liniei) - de aici putem modifica grosimea liniilor pentru bordurile din tabel; si de aceasta data se activeaza automat creionul cu care putem desena linii noi, sau le putem retusa pe celelalte.

Border Color (culoarea bordurilor) - sigur, de aici vom putea schimbaculoarea pentru borduri; in mod automat se va activa creionul pentru tabele, cu care.

Outside Border (contur exterior) - putem folosi acest buton pentru a modifica forma bordurilor, pe domeniul selectat: alegeti forma, grosimea, culoarea pentru linie; selectati domeniul pentru care doriti modifcari; faceti clic pe din dreapta butonului si se va deschide o lista de optiuni:

din care selectati cu clic liniile pe care doriti sa le modificati in domeniul selectat.

Shading Color (culoare de umplere) - de aici selectati culoarea cu care doriti sa umpleti interiorul celulelor selectate din tabel

Merge Cells (lipeste celule) - clic aici pentru a lipi, sau a uni, celulele selectateEste mult mai eficient sa lipiti celulele, decat sa stergeti bordurile cu radiera.

Split Cells (sparge celule)- va pozitionati in celula pe care doriti sa o fragmentati si faceti clic pe buton; apare fereastra

in care indicati numarul de coloane, respectiv de linii dorit pentru celula respectiva.

Sau, puteti folosi acest buton pentru modelarea mai multor celule.

Fie tabelul:

Selectez ultimele doua linii si fac clic pe buton; apare fereastra Split Cells in care indic 3 coloane si 4 linii. Efectul il puteti vedea in tebelul imediat urmator:

Align Top (aliniere in partea de sus) - aliniaza in partea de sus a celulei textul din domeniul selectat

Center Vertically (centrare fata de verticala) - centreaza fata de verticala textul din celulele selectate

Align Bottom (aliniere in partea de jos) - aliniaza in partea de jos a celulei textul din domeniul selectat

Retinem ca, intr-o celula, textul poate fi aliniat fata de verticala (cu cele trei butoane explicate mai sus), dar si fata de orizontala (cu butoanele de aliniere de pe bara de formatare)

Distribute Rows Evenly (distribuie liniile in mod echidistant) - redistribuie spatiul selectat, aducand liniile la aceeasi inaltime, sau, altfel spus, facand distanta dintre bordurile orizontale echidistanta

Distribute Columns Evenly (distribuie coloanele in mod echidistant)- redistribuie

spatiul selectat, aducand coloanele la aceeasi latime, sau, altfel spus, facand distanta dintre bordurile verticale echidistanta

Table Auto Format (formatare automata pentru tabel) - cu ajutorul acestui buton puteti formata automat tabelul in care e pozitionat cursorul de inserare; formatare pe care apoi, folosind butoanele de pe bara Tables and Borders, o puteti imbunatati.

puteti sa apelati si la aceste optiuni pentru a obtine o formatare cat mai convenabila

 

aici cautati, privind in caseta Preview, un model de formatare 


Change Text Direction (modifica orientarea textului) - puteti roti textul in celulele selectate, facand clic pe acest buton pana il aduceti la orientarea dorita


Nr.Crt.

Nume

Prenume


Sort Ascending (ordonare crescatoare)- ordoneaza crescator sau alfabetic datele, ignorand capul de tabel pe care il considera intotdeauna ca fiind prima linie din tabel, dupa coloana in care e pozitionat cursorul de inserare.

Sort Descending (ordonare descrescatoare)- ordoneaza descrescator sau invers alfabetic datele, ignorand capul de tabel pe care il considera intotdeauna ca fiind prima linie din tabel, dupa coloana in care e pozitionat cursorul de inserare.

AutoSum (insumare) - insumeaza valorile numerice din stanga sau de deasupra celulei in care sun pozitionat

Atentie! In situatia in care exista valori si deasupra dar si in stanga celulei, va alege insumarea valorilor de deasupra! Puteti controla directia pe care face insumarea de la comanda Table, Formula
Bara de desen (Drawing)

Este bara cu obiecte de desen. Modul de desenare este acelasi ca in programul de desen Paint. Exista totusi cateva deosebiri: a)daca in programul Paint instrumentul de desen ramane selectat pana in momentul in care selectez un alt instrument, in Microsoft Word obiectul de desen se va deselecta dupa fiecare utilizare; b)in Paint intai aleg culoarea si grosimea si apoi desenez, iar in MS-Word intai desenez si apoi modific culoarea sau grosimea.

faceti clic pe acest buton si veti obtine o lista cu mai multe categorii de obiecte gata conturate:

unde va pozitionati pe categoria dorita si apoi faceti clic, in submeniul aparut in dreapta, pe obiectul dorit. Dupa care, cu mouse-ul liber, adica fara a tine butonul stang apasat, va deplasati pe foaie, in locul dorit, unde, cu agat si trag, conturati obiectul.

Dupa desenare obiectul arata astfel:

adica in jurul lui apar patratele de selectie, sau manere de control

Ele indica un obiect selectat si reapar in jurul acestuia cand il selectam cu clic.

Cu agat si trag de aceste patratele putem redimensiona obiectul. Forma mouse-ului pentru aceasta operatie trebuie sa fie:


Mutarea obiectului se face tot cu agat si trag, dar forma pentru mouse este:


Stergerea obiectului se va face astfel: clic pe obiectul pe care doresc sa-l sterg (pentru a-l selecta) si apoi apasati tasta Delete.


Line (linie) - deseneaza linii drepte; cu tasta Shift tinuta continuu apasata, puteti trasa linii perfect orizontale sau verticale


Grosimea acestor linii poate fii modificata:

1.selectez linia pentru care doresc aceasta modificare

2.fac clic pe de pe bara de desen si apoi pe grosimea dorita


Arrow (sageata) - deseneaza sageti; cu tasta Shift tinuta continuu apasata, puteti trasa sageti perfect orizontale sau verticale


Si pentru sageti se va putea modifica grosimea,

la fel ca mai devreme pentru linii si, mai mult, se poate

modifica si forma acestor sageti:

selectez sageata pentru care doresc aceasta modificare

fac clic pe de pe bara de desen si apoi pe forma dorita pentru sageata.


Rectangle (dreptunghi) - deseneaza dreptunghiuri; cu tasta Shift tinuta continuu apasata, puteti trasa patrate

Oval (oval) - deseneaza elipse; cu tasta Shift tinuta continuu apasata, puteti trasa cercuri

Text Box (caseta de text) - deseneaza o zona dreptunghiulara in care se poate tasta text

Iata cateva aplicatii pentru acest buton:

Puteti, cu ajutorul lui, sa transformati un obiect de desen intr-o caseta de text:


Smiley Face: Fii fericit
desenez obiectul in care urmeaza sa scriu, avand

grija ca acesta sa ramana selectat

fac clic pe

fac clic in interiorul obiectului desenat; imediat

va fi transformat in caseta de text


Cu ajutorul acestui buton puteti realiza organigrame (reprezentari grafice ale unei structuri ierarhice):Sunt doar doua situatii in care puteti schimba orientarea textului: intr-un tabel, sau intr-o caseta de text. Comanda Format, Text Direction este activa doar in aceste doua zone. Ca exercitiu incercati:

Text Box: Etape


- desenez o caseta de text cu

- tastez textul (Etape)- mergem la comanda Format, Text Direction:
unde facem clic pe orientarea dorita

daca este nevoie, redimensionati caseta de text astfel incat textul sa se aseze bine in caseta; este de dorit ca aceasta caseta de text sa nu depaseasca dimensiunile strict necesare pentru text

urmeaza sa eliminati conturul casetei de text: selectati caseta de text si apoi clic pe bara de desen pe Line Color (culoarea liniei)- controleaza culoarea liniei pentru oboiectul selectat - de unde selectati optiunea No Line, sau culoarea alba.


Este cunoscut ca langa un tabel nu se mai poate tasta nimic. Cum puteti totusi rezolva urmatoarea problema:


Agende de birou:

dimensiuni cat mai variate

culori diversificate

material coperte cat mai elegant

etc.

 


adica, cum putem aseza un text langa un tabel. Desenati tabelul, completati-l si, pentru textul care trebuie tastat langa acest tabel, veti desena o caseta de text, careia ii faceti conturul alb (sau alegeti optiunea No Line, de la ), si, daca va fi nevoie, ca sa nu acopere tabelul, de la Fill Color () selectati optiunea No Fill.

faceti clic in aceasta zona pentru a selecta stilul dorit, si apoi clic pe OK

 
Insert Word Art (insereaza un obiect word art) - pentru titluri, sau alte texte publicitare, puteti utiliza aplicatia Word Art, care va ofera o gama variata de stiluri:

aici veti tasta textul dorit si apoi faceti clic pe OK

 
Apare urmatoarea fereastra:Fill Color (culoare de umplere) - coloreaza interiorul obiectului selectat

Line Color (culoarea pentru linie) - modifica culoarea de contur sau de linie, pentru obiectul selectat

Font Color (culoarea caracterelor)- modifica culoarea caracterelor selectate; acelasi buton este si pe bara de formatare

Line Style (forma liniei)- modifica forma liniei sau conturului pentru obiectul selectat

Dash Style (forma liniei punctate) - modifica forma liniei sau conturului pentru obiectul selectat

Arrow Style (forma sagetii) - modifica forma sagetii selectate

Shadow (umbrire) - umbreste obiectul selectat

3-D (tridimensional) - face tridimensional obiectul selectat


Selectarea mai multor obiecte:

Se poate face desenand o zona dreptunghiulara in care sa incadrati obiectele pe care doriti sa le selectati cu butonul Select Objects de pe bara de desen, sau tinand Shift apasat faceti clic pe fiecare obiect.

Odata selectate, se poate lucra cu toate obiectele ca si cu un singur obiect.

Pentru a nu fi nevoiti sa le selectam de fiecare data, le putem grupa intr-un singur obiect: selectez obiectele pe care doresc sa le grupez, fac clic pe de pe bara de desen si apoi clic pe comanda . Daca va fi nevoie, puteti ulterior sa degrupati obiectele: clic pe grupare si apoi fac clic pe de pe bara de desen si apoi clic pe comanda .


Multiplicarea obiectelor:

Selectez obiectul sau obiectele pentru care doresc copii si apoi, fie agat si trag cu CTRL apasat de zona selectata, fie apas simultan tastele CTRL+D.


Rotirea obiectelor:

Selectati obiectul sau oiectele pentru care doriti rotirea; faceti clic pe Free Rotate de pe bara de desen si vor aparea patru in jurul obiectului respectiv; va pozitionati cu mouse-ul pe unul din aceste si agatati si trageti in sensul dorit.


Ordinea obiectelor:

Obiectele desenate au o ordine si anume ordinea inversa in care au fost inserate pe foaie; ultimul desen realizat pe foaie este de fapt obiectul cu numarul de ordine 1. Puteti modifica ordinea acestor obiecte: selectez obiectul respectiv; clic pe si apoi pe comanda OrderECoduri.com - Coduri postale - adresa, caen, cor

Politica de confidentialitateCopyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Adrian Suciu
   - Primara
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Opere romantice - autori si opere reprezentative Gioacchino Rossini, Giuseppe Verdi, Richard Wagner
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescianScriitori romani