Sistemul de operare Ms-Dos si Windows referat

Sistemul de operare Ms-Dos

este un sistem de operare rezident pe disc, compus din trei straturi:-BIOS (Basic Input-Output Sistem) - componenta care trateaza intrarile si iesirile din sistem;

-BDOS (Basic Disk Operating Sistem) - componenta care trateaza operatiile cu discul;

-SHELL - asigura interfata dintre sistem si utilizator(command.com).

Sistemul de operare Windows

include - 1. Un sistem de fisiere cu rol de organizare a muncii utilizatorului: poate gestiona operatii de tiparire, trimitere sau primire a mesajelor prin fax sau e-mail, permite rularea mai multor programe in acelasi timp(multitasking).

- 2. Facilitati grafice, meniuri, comenzi si casete de dialog.

componente ale Sistemului de Operare Windows:

- program manager- file manager

- print manager

- accessories

- control panel

Windows este un sistem de operare construit pe scheletul vechiului Disk Operating Sistem de catre Microsoft. Este evident superior Ms-Dos-ului, cei de la Microsoft schimbandu-i in totalitate aspectul si nu numai; pe langa ergonomie ei pun accentul si pe folosirea optima a resurselor; faciliteaza utilizarea memoriei RAM la maxim nemaifiind limitata ca in cazul Dos-ului, utilizarea retelelor de calculatoare, utilizarea internetului, utilizarea mult mai eficienta a dispozitivelor si a aplicatiilor multimedia si a altor operatii menite sa ajute utilizatorul in activitatea sa si sa-i satisfaca acestuia majoritatea nevoilor.

Dintre avantajele Ms-Dos-ului am putea aminti faptul ca acesta foloseste o parte mult mai mica din resursele sistemului de calcul decat Windows-u. Pe parcursul utilizarii Dos-ului nu vom intalni nici "obisnuitele" "blue-screen-uri" ale Windows-ului.

Windows-u are ca avantaje multitasking-ul (rularea mai multor programe in acelasi timp), multiuser-ul(utilizarea sistemului in acelasi timp de catre mai multi utilizatori), interfetele grafice, meniurile, pictogramele, facilitatea plug&play si celelalte facilitati destinate satisfacerii unei game tot mai bogate de cerinte ale utilizatorului si aparitiei de noi componente hard-ware si soft-ware ce solicita Sistemul de Operare. Ca dezavantaje am putea aminti blocarile de sistem, care isi fac aparitia datorita unor erori aparute in executia unor programe sau datorita asupra solicitarii prin lansarea in executie a prea multor aplicatii.


Copyright © Contact | Trimite referat