Utilitarul Windows ExplorerUtilitarul Windows Explorer

Start Programs Windows Explorer


Este un program de gestiune a fisierelor si dosarelor. Pentru inceput, trebuie explicat ca sistemul de operare foloseste doua notiuni pentru stocarea si organizarea informatiilor. Acestea sunt: - fisierul = o colectie de informatii grupata sub acelasi nume;

- dosarul (directorul) = un "recipient", folosit pentru a organiza fisierele.

Puteti sa va imaginati ca dosarele sunt rafturile dintr-o biblioteca, iar fisierele sunt cartile de pe rafturi. Fisierul este cel care contine informatia, dosarul fiind suportul fisierelor si organizatorul lor. Daca fisierele nu ar fi organizate de dosare ar fi foarte greu de gasit.

Intr-un dosar pot fi alte dosare (subdosare) sau fisiere.

Exemplu:

Personal, Familie si Serviciu sunt dosare. Familie si Serviciu sunt subdosare ale dosarului Personal. Scrisoare.doc si Salarii.xls sunt fisiere.

Se spune ca dosarele formeaza o structura arborescenta. Mai mult, primul dosar din stanga, cel din care incep ramificarile, se numeste dosar radacina.

Se mai foloseste notiunea de dosar parinte, acesta fiind dosarul imediat superior din punct de vedere ierarhic. Putem spune deci ca Personal este dosar parinte pentru dosarele Familie si Serviciu si ca dosarul Familie este dosar parinte pentru fisierul Scrisoare.doc.