Utilizarea barelor cu instrumente din aplicatia ExcelUtilizarea barelor cu instrumente din aplicatia Excel


In continuare voi prezenta citeva exemple cu ajutorul carora utilizatorul poate invata ce rol au butoanele de pe bara cu instrumente:

pentru a vedea denumirea unui buton, se plaseaza indicatorul mouse-ului pe el. Excel va afisa o caseta de tip ScreenTip, care cuprinde denumirea butonuluipentru a obtine informatii despre o comanda asociata cu un anumit buton, se apasa Shift+F1. Indicatorul mouse-ului va lua forma unui semn de intrebare. Se plaseaza indicatorul mouse-ului cu forma unui semn de intrebare pe un buton si se face clic pe acesta.

In configuratia prestabilita, Excel afiseaza initial barele cu instrumente standard si de formatare. In cazul in care utilizatorul nu are nevoie de acestea se pot dezactiva pe amindoua sau numai una, pentru a mari spatiul disponibil pe ecran. In plus se pot activa si alte bare de instrumente.

Pentru a activa sau dezactiva o bara de instrumente, se vor efectua urmatorii pasi:

se deschide meniul View si se selecteaza Toolbars; pe ecran va aparea un submeniu

un marcaj de validare in dreptul denumirii unei bare cu instrumente indica faptul ca bara respectiva este afisata in acel moment pe ecran; pentru a activa sau dezactiva o bara cu instrumente, se face clic pe denumirea acesteia din lista pentru a introduce un marcaj de validare sau a-l indeparta

In continuare voi prezenta ce trebuie facut pentru a muta o bara de instrumente:

se face clic pe marcajul de deplasare al unei bare cu instrumente

se tine apasat butonul mouse-ului si se trage bara cu instrumente in pozitia dorita; se poate trage la marginea ecranului sau tot ca pe o bara mobila sau se plaseaza in orice zona a ferestrei.

Daca barele cu instrumente din Excel ofera utilizatorului prea putine sau prea multe optiuni putem crea propriile bare cu instrumente sau se le personalizam pe cele deja existente. Pentru a personaliza o bara cu instrumente, se vor efectua urmatorii pasi:

se face clic cu butonul din dreapta al mouse-ului pe o bara cu instrumente, si se selecteaza Customize din meniul de comenzi rapide, sau se deschide meniul Tools si selecteaza Customize

daca bara cu instrumente pe care utilizatorul doreste sa le personalizeze nu este vizibila in acel moment se face clic pe Toolbars si se selecteaza din lista; bara va aparea pe ecran

pentru a modifica dimensiunea pictogramelor de pe bara cu instrumente, a activa sau a dezactiva afisarea casetelor de tip ScreenTip, sau a schimba animatiile din meniuri si face clic pe eticheta Options; in eticheta Options se selecteaza optiunile pe care vrem sa le avem in program.

Un exemplu ar fi cazul in care dorim sa avem pictograme mai mari pe bara cu instrumente se face clic pe Large Icons.

Pentru a adauga sau elimina butoane de pe bara cu instrumente, se face clic pe eticheta Commands

Pentru a insera un buton pe o bara cu instrumente se selecteaza categoria dorita. Se adauga si meniuri pe o bara cu instrumente; le putem gasi la sfirsitul listei Categories.

Pentru a elimina un buton de pe o bara cu instrumente se trage aceasta in afara barei.

Pentru a rearanja butoanele pe o bara cu instrumente, se trag pe spatiul barei. Se face clic pe butonul Close cind utilizatorul a terminat modificarile care a dorit sa le efectueze.

In loc sa modificam una din barele cu instrumente standard din Excel, putem crea propria noastra si sa o umplem cu instrumente pe care dorim sa le folosim cel mai des. In continuare voi prezenta cum se poate face acest lucru:

se deschide meniul Tools si se selecteaza Customize

se face clic pe eticheta Toolbars

se face clic pe butonul New

se introduce o noua denumire pentru noua bara cu instrumente si se face clic pe Ok. In acest mod Excel va crea o noua bara cu instrumente mobila.

Se face clic pe eticheta Commands, se selecteaza categoria corespunzatoare pentru un anumit buton, apoi se trage acesta pe bara cu instrumente

Se repeta acest lucru in cazul in care dorim sa adaugam noi butoane pe noua bara de instrumente iar apoi se face clic pe Close

In cazul in care dorim sa stergem o bara cu instrumente personalizata, se deschide meniul Tools si se selecteaza Cusotmize. In lista Toolbars, se face clic pe bara cu instrumente personalizata pe care dorim sa o stergem. Apoi se face clic pe butonul Delete din caseta de dialog Customize.