sursa de tensiune comandata de curent, sursa de curent comandata de tensiuneETH curs II

Un numar complex este complet determinat daca se cunosc doua marimi sau modulul si argumentul nr. complex


DC-Domeniul complexPrimului semnal sinusoidal in corespunde in domeniul nr. complexe:a(t)=Amej(wt+ga)

-val. Efectiva complexa:A=Aejga

Scrierea s.sinus. in dom. Complex este utila in analiza circuitelor electrice deoarece prin aplicarea teoremelor lui kirkoff si a legii lui Ohm ec. Obtinute in domeniul timp contin derivate si integrale. Prin transcrierea acestor ec. in dom. complex, ec. Devinec. Algebrice in nr. complexe. Al doilea mod de scriere are avantajul ca este independent de timp.

Repr. Complex simplificat a semnalelor sinus. este posibila numai pentru semnalele care au aceeasi pulsatie respectiv aceeasi frecventa.

DT 

DC 

Semnalele periodice nesinusoidale: semnale dereptunghiulare, unghiulare, dinte de ferastrau

-sunt continue in DT si fct. discrete in dom. frecventa

-pot fi exprimate in forma unor serii Fourier

Seria Fourier trigonometrica corespunzatoare: pt. k=1 se obtine armonica fundamentala.

Seria Fourier trig ese det. daca se cunosc coeficientii seriei A0, Bkw, si Ckw. Det. acestor coeficienti se numeste analiza Fourier a semnalului.

Coeficientii seriei se pot determina cu relatia

Seria Fourier armonica: Pt ca cele doua serii sa reprezinte acelasi semnal sinusoidal intre coeficientii seriei trigonometrice  A0, Bkw, si Ckw si coef care definesc seria armonica si care sunt a0, Akw gak exista relatia de dependenta:

Seria Fourier complexa:

in care Ak se numeste functia spectrala a semnalului nesinusoidal si se calculeaza cu ajutorul transformatei Fourier. Functia spectrala este un numar care paote fi scris in forma exponentiala unde tk este faza spectrala dependenta de w

-atat amplitudinea cat si faza spectrala sunt semnale discrete (are valori numai pt anumite valori ale variabilei).

Valori caracteristice:

-valoarea medie:

TAmed=a0

-valoarea efectiva:

Valoarea efectiva a unui semnal nesinusoidal se calculeaza ca radicalul sumei patratelor efective inclusiv termenul constant.

Rezidul deformant se obtine daca din semnalul nesinusoidal se elimina armonica fundamentala.

Coeficientul de distorsiune care reprezinta raportul intre valoarea efectiva a reziduului deformant si valoarea efectiva a semnalului nesinusoidal fara a lua in considerare termenul constant al seriei.

   Ka=Amax/A si Kf=A/Amed

Parametrii activi de circuit (elemente sau surse)

Sursele independente reprezinta elem de circuit care modeleaza generatoarele de semnal. Ele se numesc independente deoarece marimea cere le caracterizeaza (tensiunea electromotoare sau curentul electric) este independenta de marimile electrice din restul circuitului.

Sursa ideala de tensiune (G.I.T.)-generator-reprezinta un element activ de circuit care produce o tensiune constanta independent de intensitatea curentului.

Vom reprezenta prin:


Ecuatia sursei: u(t)=e(t); variatia tensiunii reprezinta o dreapta || cu axa timpului.

Daca o sursa ideala de tensiune este scurtcircuitata curentul debitat pe aceasta tinde la oo si la fel puterea electrica, de aceea generatoarele ideale se considera de putere infinita. In realitate sursele au parametri interni finiti, nenuli care scurtcircuiteaza curentii si puterea acestora>Sursele devin reale G.R.T.)

u

 
Ecuatia sursei reale: u(t)=e(t)-Ri(t);

Sursa ideala de curent reprez un element activ de circuit care produce un curent constant independent de reteaua legata la bornele sale.

G.I.C.-generator independent de curent:

ecuatia GIC: i(t)=j(t)

Daca curentul furnizat j(t)=0 caracteristica se reprezinta pe axa tensiunii si sursa independenta de curent devine o latura deschisa coresp. careia rezistenta tinde la infinit. Aceasta proprietate este importanta in teoria circuitelor electrice in cazul pasivizarii surselor. Prin pasivizarea unei surse se intelege inlocuirea acesteia cu parametri ai interni.

G.R.C.-generator real de curent

G=1/R unde G= inductanta

i=curentul total al gruparii

Ecuatia sursei reale de curent: I(t)=j(t)-Gu(t)

Sursele comandate:

Spre deosebire de sursele independente care sunt folosite ca semnale excitatie in circuitele electrice, sursele comandate sunt utilizate pt modelarea unor dispozitive electrice de putere sau electronice. O sursa comandata este alcatuita din doua laturi: o latura de comanda care este fie un scurtcircuit fie o latura in gol si o latura comandata care poate contine fie un generator de tensiune fie unul de curent. Forma undei de tensiune sau de curent a sursei de comanda este curentul sau tensiunea din latura de comanda. Tinand seama de aceasta exista 4 tipuri de surse comandate grupate in 2 categorii:

-surse neomogene: sursa de tensiune comandata in curent sau sursa de curent comandata de tensiune

-surse omogene: sursa de tensiune comandata de tensiune si invers.

Sursele comandate sunt simbolizate astfel:
ec(ic) sursa de tensiune comandata de curent     jc(uc) sursa de curent comandata de tensiuneec(uc) sursa de tensiune comandata de tensiune     jc(ic) sursa de curent comandata de curent