fDECT Digital Enhaced Cordless Telephony referat
DECT Digital Enhaced Cordless Telephony referat


DECT – Digital Enhaced Cordless Telephony

 

 

 

Tehnologia DECT este un pas inainte in ceea ce priveste calitatea si flexibilitatea telefonieie fara fir.In compatie cu generatiile anterioare, bazate pe tehnologia analogical, DECT aduce in plus o gama larga de avanaje, incluzand claritatea sporita a sunetului, securitate un numar mai mare de termianle pentru fiecarelinie si servicii de date.

In 1998 erau in functiune mai mai mult de 5 milioane de telefoane DECT fara fir cu o rata de crestere anuala care, in unele tari, depaseste 40%.In timp ce principala piata pentru DECT este constituita de utilizatori casnici si ,,SOHO’’ (small office/home office), impactul este mare si asupra organizatiilor mai mari care gasesc util sa includa aceste facilitati in PBX-urile lor.Timp de mai multi ani, majoritatea locuintelor aveau un singur telefon, de obicei in hol. Acesta a fost tot mai frecvent inlocuit cu extensii multiple dar si cu cabluri suplimentare. De asemenea, exista si limitari tehnice pentru numarul de extensii care pot fi puse pe o singura linie telefonica.introducerea telefoanelor fara fir a inlaturat ambele limitari.

Telefoanele fara fir constau intr-o statie de baza, conectata la centrala telefonica standard pe cabluri obisnuite, si dintr-unul sau mai multe terminale mobile. Acestea din urma sunt conectate la statia de baza prin unde radio, similar telefoanelor celulare. Avantajele immediate sunt posibilitatea uitlizatorului de a ,,plimba’’ terminalul mobil, ceea ce inseamna o flexibiliate sporita, si posibilitatea de a utilizamai multe terminale, ceea ce trensforma apratul intr-o minicentrala.

Ca si le telefoanelecelulare, sistemele initiale foloseau tehnologia analogica care transfera direct pe undele radio sunetele complexe ale vocii omenesti. Aceste telefoane analogice aveau o raza de actiune limitata, calitatea vocii edte scazuta iar statia de baza suporta un numar foarte mic de terminale mobile. Mai mult decat atat, exista posibilitatea ca utilizatorul unui alt sistem care lucreaza pe aceeasi frecventa sa fie capabil sa asculte conversatia. Cu toate acestea, avantajele fata de telefoanele cu fir sunt atat de mari incat piata a acceptat telefoanele fara fir. 52833iuv43mzo1y

Introducerea tehnologiei digitale a transformat si telefoanele fara fir.In aceasta tehnologie, vocea este transformata intr-o serie de 0-uri si 1-uri la fel ca si muzica de pe un CD. Orice semnale transmisepe aceasta cale sunt, in mod inerent , mai clare si nedistorsionate. Atat timp cat receptorul poate distinge intre 0 si 1, acesta poate reface cu acuratete semnalul initial.

Tehnologia DECT asigura telefoanelor fara fir o raza de actiune marita pana la sute de metri, permite criptarea transmisiei facand imposibila ascultarea, ofera posibilitatea utilizarii unui numar sporit de terminale, permite efectuarea mai multor convorbiri simultane, mareste durata de viata a bateriilor terminalului mobil si permite chiar transmisii de date prin conectarea unui PC.

Ca sa ofere toate aceste facilitati, telefoanele digitale fara fir fac apel la o serie de tehnologii deja utilizate in alte domenii:

Digitalizarea si compresia – primul pas este transformarea sunetelor intr-o serie de digiti. In acelasi timp, pentru utilizarea mai eficienta a spectrului disponibil, se face si o compresie a datelor. Metodele de compresie reprezinta un compromis intre calitatea vocii si capacitatea (largimea de banda) ceruta de semnal. Tehnologia DECT foloseste pentru digitalizare si compresie standardul ADPCM (Adaptive Differential Pulse Code Modulation ). In acest fel se utilizeaza numai jumatate din largimea de banda (32 kbps in loc de 64 kbps). uz833i2543mzzo

Criptarea – semnalul este apoi criptat folosint o unitate de identificare inclusa in statia de baza astfel incat nici un alt terminal nu va putea decoda semnalul, garantand in acest fel confidentialitatea.

Emisia/receptia – legatura dintre statia de baza si terminalul mobil se face prin frecvente audio. Sistemul DECT foloseste un spectru de frecvente intre 1880 si 1900 MHz si o tehnica numita TDMA (Time Division Multiple Access). Este posibil astfel sa se efectueze mai multe convorbiri simultane pe aceeasi banda de frecvente ceea ce inseamna ca statia de baza poate asigura legatura cu exteriorul a unui terminal in timp ce alte terminale pot vorbi intre ele.

Un alt avantaj al acestei tehnici este faptul ca terminalul mobil utilizeaza doar doua din cele 16 canale temporale ceea ce reduce solicitarea bateriei extinzand dramatic atat timpul e ,,standby’’ cat si timpul de convorbire.

O alte tehnologie utilizata se numeste DCS/DCA (Dynamic Channel Selection / Allocation). In acest fel aparatele utilizeaza cel mai bun canal radio disponibil, eliminand posibilitatea interferentei cu alte sisteme DECT din aceeasi zona.

Repteoare – desi sistemul DECT ofera o arie de acoperire mul mai mare fata de sistemele analogice, exista cazuri in care aceasta nu este suficienta, mai ales in birouri unde structura cladirii interfereaza puternic cu undele radio.

Pentru a rezolva aceasta problema, sistemele DECT fac apel la repetoare care colecteaza si retransmit semnalul. Aparatele au dimensiuni mici, pot fi mascate cu usurinta iar persoana care se deplaseaza in zona nu sesizeaza nici o schimbare atunci cand semnalul este preluat de diferitele repetoare.

Date si multimedia – datorita eficientei transmisiei digitale, sitemel DECT nu sunt limitate la voce. Ele pot transporta la fel de bine si date, eventual cu continut multimedia ca, de exemplu, e-mail, Internet sau chiar video de joasa rezolutie. Un terminal de date DECT comunica printr-o interfata infrarosu (IrDA) de tip ,,Bluetooth’’ iar in viitor este preconizata introducerea unor carduri speciale pentru PC ceea ce permite conectarea directa a acestuia la baza.


loading...
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Scriitori romani