fDiscurile CD-R si CD-RW referat
Discurile CD-R si CD-RW referat


CD DE CITIRE SI SCRIERE


Diferente intre discurile CD-R/CD-RW si CD standard


Principala diferenta fizica dintre aceste doua tipuri de discuri si CD-ul standard (audio sau CD-ROM) este ca acesta din urma nu are strat de imprimare / inregistrare ; informatia este in mod permanent inregistrata in stratul de culoare argintie . Comparate cu CD-ul standard , CD-R-ul si CD-RW –ul au o suprafata amplasata deasupra , suprafata ce este folosita pentru a selecta datele in vederea procesului de inregistrare , dupa care le divide in doua parti :-o parte cuprinde suprafata memoriei program ce contine la randul ei numarul de titluri inregistrate , modul lor de ascultare si punctele de oprire ;


-cealalta parte cuprinde suprafata de program de control , ce este folosita de CDR-ule870 pentru a controla energia de laser solicitata prin mijloace concise la o proba de inregistrare . Acest control este necesar pentru a permite producerea de tolerante intre discurile individuale , variatiile de temperatura , etc. .De asemenea acest control initial ( OPC) optimizeaza energia de laser ceruta in cursul inregistrarii . Vezi figura 1,2 si 3 .Discurile CD-R si CD-RW


Atat CD-R-ul cat si CD-RW-ul au aceeasi structura de baza , dar cu diferente semnificative de detaliu . Discul CD-R-ul are un strat de culoare pentru inregistrare , cu o reflectivitate de 40-70% , in timp ce CD-RW-ul are o faza de transformare a stratului de culoare pentru inregistrare cu o reflectivitate de 15-25 % . Ambele discuri au un strat aditional de culoare : galben pentru CD-R , si argintiu pentru CD-RW .


Ambele tipuri de discuri au o structura elicoidala spre partea audio ce se tipareste/inscrie in timpul procesului de inregistrare . Aceasta parte are o latime de 0.6 mm. si o inaltime de 1.6 mm. . Totodata mai are si o o usoara deviere suprapusa de 0.3 mm. la o frecventa de 22.05kHz.. Vezi figura 5 .Frecventa deviatiei sinusoidale este folosita de viteza de rotatie de control la inregistrare.Frecventa de afisare de pe disc este in mod constant monitorizata , iar viteza este ajustata atat cat este nevoie pentru a mentine frecventa la 22.05 kHz. . Aditional este aplicata o

Mdulatie de frecventa de 1 kHz. pentru a alimenta inregistrarea cu un timp de referinta . Vezi figura 5 .

Procesul de scriere : CD-R


Informatia digitala este inscriptionata pe disc prin formarea petelor de coroziune pe suprafata de inregistrare . Energia razei laser –de la sirul 4 la 11 mW –cauzeaza limite de caldura ale substratului si a suprafetei de inregistrare pana la aproximativ 250 C. La aceasta temperatura inregistrarea dispare , reducand volumul , in timp ce substratul se extinde pentru a deveni disponibil /utilizabil .

Procesul de scriere: CD-RW


Inregistrarea

Pe discul CD-RW , suprafata de inregistrare este facuta dintr-un aliaj de argint , indium stibiu si telur . Totodata aceasta suprafata are si o structura policristalina . In timpul procesului de inregistrare , laserul selecteaza temperatura la un nivel foarte mic . Pentru scriere CD-RW-ul foloseste puterea laserului la cote situate intre 8 si 14 mW .

Energia eliberata de laser topeste cristalele din aria incalzita si le transforma in niste non-cristale amorfe ce au un mai bun grad de reflexie fata de celelalte cristale ramase in aria incalzita . Aceasta diferenta de grad de reflexie permite ca datele inregistrate sa poata fi citite , producand un semnal similar cu cel produs de un CD standard .Caracteristicile fizice ale fazei amorfe sunt aratate in timpul procesului de racire , facand ca inregistrarea sa fie permanenta la orice CD standard . Vezi figura 7 .


Stergerea

Stergerea de pe un CD-RW se face prin returnarea materialului in locul de inregistrare care a fost readus de la faza amorfa la cea cristalina . Aceasta se poate efectua printr-un proces de refacere / normalizare , avand o tmperatura de 200 C ( mai mica decat punctul de topire ) , pe acre o mentine pentru o perioada destul de mare ( practic , aceasta ia cam 37 minute pentru un disc complet ) .Astfel discul este readus in starea sa initiala , adica neinregistrat . Vezi figura 8 .

Suprascrierea

O strategie directa de suprascriere se obtine prin combinarea scrierii cu tehnica stergerii . In acest caz , noile puncte inregistrate folosesc aceeasi energie a laserului ca si cea folosita in strategia de scriere standard . Oricum , in zona dintre noile puncte inregistrate , o energie inferioara , raza laser este folosita pentru a scrie . Raza laser este in mod repetat intrerupta de energia joasa ce sterge nivelul dintre noile puncte, rezultand o stergere completa de date ce au fost inregistrate in aceasta zona .

Ca si in scrierea unui CD , nivelul inalt de energie este folosit , initial , pentru a crea temperatura necesara .Intre punctele inregistrate , temperatura se reduce pana la un nivel de refacere/ normalizare . Vezi figura 9 .loading...
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Scriitori romani