Microsoft Excel, Deplasarea prin foi celule, INtroducerea datelor, Corectarea depasirilor de celule stergerea, modificarea, selectarea, bordareaMicrosoft Excel

Start Programs Microsoft Excel

Este un program de calcul tabelar. Tine evidenta mai multor date (numerice, de tip text, calendaristice etc.) si realizeaza diverse operatii cu acestea. Este programul visat de toti contabilii.

etichete de foi

etichete de liniietichete de coloane

Fisierul excel este un registru cu foi electronice de calcul (Sheet). O foaie este organizata in linii (1,2,3…) si coloane (A,B,C…)

La intersectia unei linii cu o coloana se formeaza celula. Toate casetele dreptunghiulare de pe foaie sunt de fapt celule. Fiecare celula are un nume (adresa sau referinta de celula) cum ar fi: A2=celula aflata la intersectia coloanei A cu linia 2; B200=celula aflata la intersectia coloanei B cu linia 200.

Este la fel ca pe tabla de sah!!!

Deplasarea prin foi

Deplasarea dintr-o foaie in alta se face cu clic cu mouse-ul pe eticheta foii dorite.

Deplasarea prin celule

Va puteti deplasa prin celule cu sagetile directionale de pe tastatura, cu Enter, cu Tab sau facand clic cu mouse-ul pe celula dorita. 32287dcr27cjk4g

faceti dublu clic aici pentru a corecta depasirile de celule

Introducerea datelor

Va pozitionati pe celula dorita si tastati.

Observati ca valorile de tip text sunt aliniate in mod automat in stanga celulei, iar valorile numerice sunt aliniate in mod automat in dreapta celulei!

Acest fapt este foarte important, deoarece va ofera posibilitatea de a verifica daca s-au introdus corect valorile numerice. Valoarea numerica nu este tastata corect daca este aliniata in stanga celulei. Tastarea gresita a valorilor numerice va duce ulterior la erori in formule.

.

del

Atentie!!! Folositi blocul numeric pentru a tasta valorile numerice (pentru a evita ca in loc de cifra zero sa tastati litera o – in blocul alfanumeric zero si o sunt unul sub altul); pentru separator zecimal este indicat sa folositi tasta din blocul numeric; cj287d2327cjjk

evitati sa lasati spatii sau sa tastati punct intre cifre – ca separatoare intre grupele numerice (de exemplu este gresit: 1.234.567 sau 1 234 567).

Corectarea depasirilor de celule

Se poate intampla ca datele pe care le tastati sa depaseasca latimea celulei, respectiv latimea coloanei. Este bine sa corectati imediat aceste depasiri de celule.

Operatia se poate face automat, dupa tastarea datelor, cu dublu clic in dreapta etichetei coloanei respective – operatie care va avea ca efect latirea sau ingustarea coloanei respective, adica redimensionarea coloanei astfel incat cel mai lung text din coloana respectiva sa aiba loc; sau manual cu agat si trag de marginea din dreapta a etichetei de coloane.

Stergerea datelor

Va pozitionati pe celula dorita, sau selectati mai multe celule (vezi modul de selectare putin mai jos), si apasati tasta Delete.

Modificarea datelor

Faceti dublu clic pe celula dorita, pentru a introduce cursorul de inserare in interiorul celulei; folosind apoi sagetile de pozitionare de pe tastatura pozitionati acest cursor in locul unde este greseala si corectati.

Selectarea unui domeniu de celule

Va pozitionati cu mouse-ul pe unul din colturile domeniului si, cu mouse-ul sub forma , agatati si trageti acoperind celulele dorite.

Celula din care incepeti selectarea nu se va “innegri”, dar este selectata.

Bordarea unui domeniu de celule

Atentie! Grila pe care o vedeti pe foaie nu va fi tiparita! Asta inseamna ca datele dumneavoastra “plutesc” pe foaie. Pentru a borda un domeniu procedati astfel:

 • selectati domeniu respectiv

 • clic pe de pe bara de formatare

Selectarea unei coloane

Pentru a selecta coloana A, de exemplu, este suficient sa faceti clic cu mouse-ul pe eticheta coloanei A. Pentru aceasta operatie mouse-ul are forma .

Selectarea mai multor coloane alaturate

Pentru a selecta coloanele A, B si C, de exemplu, selectati prima coloana (A) sau ultima coloana (C) si agatati si trageti spre dreapta, respectiv spre stanga, acoperind toate coloanele dorite. Pentru aceasta operatie mouse-ul are forma .

Selectarea mai multor coloane nealaturate

Pentru a selecta coloanele A, C si E, de exemplu, selectati prima coloana (A) si apoi, tinand tasta Ctrl apasata, selectati si celelalte coloane. Pentru aceasta operatie cursorul mouse-ului are forma .

Selectarea unei linii

Pentru a selecta linia 1, de exemplu, este suficient sa faceti clic cu cursorul mouse-ului pe eticheta liniei 1. Pentru aceasta operatie cursorul mouse-ului are forma

Selectarea mai multor linii alaturate

Pentru a selecta liniile 1,2 si 3, de exemplu, selectati prima linie (1) sau ultima linie (3) si agatati si trageti in jos, respectiv in sus, acoperind toate liniile dorite. Pentru aceasta operatie cursorul mouse-ului are forma .

Selectarea mai multor linii nealaturate

Pentru a selecta liniile 1, 2 si 3, de exemplu, selectati prima linie (1) si apoi, tinand tasta Ctrl apasata, selectati si celelalte linii. Pentru aceasta operatie cursorul mouse-ului are forma .

Selectarea intregii foi excel

faceti clic aici

Inserarea unei coloane

Selectati coloana inaintea careia doriti inserarea, si apoi mergeti la comanda Insert, Columns.

Sau faceti clic cu butonul drept al mouse-ului pe eticheta coloanei inaintea careia doriti inserarea, si apoi, in meniul de comenzi aparut, faceti clic pe comanda Insert.

Inserarea mai multor coloane coloane

Selectati numarul de coloane pe care doriti sa-l inserati, si apoi mergeti la comanda Insert, Columns.

Sau faceti clic cu butonul drept al mouse-ului pe zona selectata si apoi, in meniul de comenzi aparut, faceti clic pe comanda Insert.

Si de data aceasta inserarea se va face in stanga zonei selectate!

Inserarea unei linii

Selectati linia deasupra careia doriti inserarea, si apoi mergeti la comanda Insert, Rows.

Sau faceti clic cu butonul drept al mouse-ului pe eticheta liniei inaintea careia doriti inserarea, si apoi, in meniul de comenzi aparut, faceti clic pe comanda Insert.

Inserarea mai multor linii

Selectati numarul de linii pe care doriti sa-l inserati, si apoi mergeti la comanda Insert, Rows.

Sau faceti clic cu butonul drept al mouse-ului pe zona selectata si apoi, in meniul de comenzi aparut, faceti clic pe comanda Insert.

Si de data aceasta inserarea se va face deasupra zonei selectate!

Inserarea unei foi

Mergeti la comanda Insert, Worksheet.

Sau faceti clic cu butonul drept al mouseu-lui pe eticheta foii in fata careia doriti inserarea, si, in meniul de comenzi aparut faceti clic pe comanda Insert.

Stergerea unei coloane/linii/mai multor coloane/mai multor linii

Selectati ceea ce doriti sa eliminati si apoi mergeti la comanda Edit, Delete.

Sau faceti clic cu butonul drept al mouse-ului pe zona selectata si, in meniul de comenzi aparut faceti clic pe comanda Delete.

Stergerea unei foi

Va pozitionati pe foaia pe care doriti sa o eliminati si mergeti la comanda Edit, Delete Sheet.

Sau faceti clic cu butonul drept al mouse-ului pe eticheta foii respective si, in meniul de comenzi aparut faceti clic pe comanda Delete.

In ambele situatii va aparea o fereastra in care va avertizeaza ca toate datele de pe foaia respectiva vor fi iremediabil pierdute. Operatia de stergere a unei foi nu este reversibila!!

Mutarea datelor pe foaie

Selectez datele pe care dorescsa le mut si agat si trag de conturul zonei selectate. Pentru aceasta operatie cursorul mouse-ului are forma .

Sau aminteste-ti mutarea informatiei cu comenzile CUT si PASTE!

Copierea datelor pe foaie

Selectez datele pe care dorescsa le copiez si agat si trag de conturul zonei selectate cu tasta CTRL tinuta apasata. Pentru aceasta operatie cursorul mouse-ului are forma .

Sau aminteste-ti copierea informatiei cu comenzile COPY si PASTE!

se afla in coltul dreapta-jos al fiecarei celule/domeniu selectate

Manerul Auto Fill

In momentul in care va pozitionati cu mouse-ul pe acest maner, cursorul mouse-ului va lua forma +.

Numerotarea obiectelor

Daca aveti de numerotat mai multe obiecte procedati astfel:

tastati primele doua cifre, una sub alta, sau una langa alta, selectati ambele celule si agatati si trageti de manerul Auto Fill pe directia pe care doriti numerotarea.

Copierea textului in celulele alaturate

Daca observati ca textul pe care il tastati se repeta in celulele alaturate puteti, cu agat si trag de manerul Auto Fill al celulei unde ati tastat textul, sa completati rapid si celulele alaturate.

Observati singuri cum se completeaza celulele alaturate daca agat si trag de manerul Auto Fill al unei celule in care am tastat text urmat de o cifra!

Formule

 1. Formula incepe cu =

 2. Intr-o formula apar:

  1. operatori matematici: + pentru adunare; - pentru diferenta; * pentru produs si / pentru impartire

  2. adresele celulelor care contin datele implicate in calcule; aceste adrese se pot tasta, sau se obtin automat la clic cu mouse-ul pe celula respectiva

  3. paranteze rotunde; pentru a controla ordinea operatiilor, veti avea nevoie de paranteze; nu folosim decat paranteze ( ); puteti deschide oricat de multe paranteze, cu conditia sa le si inchideti la un moment dat

 3. Formula se finalizeaza cu Enter

 4. Este suficient sa introduceti formula doar pantru prima inregistrare, pentru celelalte inregistrari putandu-se copia cu agat si trag de manerul Auto Fill (sau dublu clic pe maner), daca celulele sunt alaturate, sau cu agat si trag cu tasta CTRL apasata daca celulele nu sunt alaturate