Particularitati ale sistemului de operare Windows 2000 referatParticularitati ale sistemului de operare Windows 2000


Windows 2000 reprezinta pentru universul Microsoft un moment de rascruce deoarece cele doua lumi Windows 95/98 si Windows NT - despartite in ultima vreme sunt combinate sub acest nou produs.In general, Windows este considerat, cel putin incepind cu Windows 95/98, un sistem de operare destul de stabil. Utilizatorii obisnuiti sunt din ce in ce mai deranjati de problemele tipice intilnite in cadrul versiunilor Windows 9x; cei care sunt pusi in situatia de a-si configura de mai multe ori pe an aplicatiile de pe hard disc sau de a restarta calculatorul dupa fiecare joc 3D isi doresc foarte mult sa aiba la dispozitie un sistem de operare Windows NT cu functii multimedia.

Datorita experientei acumulate prin versiunile Windows NT sau 95/98, producatorii Windows 2000 si-au propus sa realizeze un obiectiv mai indraznet; eliminarea suprascrierii fisierelor de sistem. In acest mod se pune capat dezordinii create la versiunile diferite ale fisierelor DLL prin faptul ca aplicatiile si driverele de la diversi producatori vor putea sa-si stocheze fisierele in dosare proprii, de unde vor putea fi sterse ulterior.

Microsoft apeleaza la un atificiu pentru a se proteja impotriva unor software-uri incompatibile cu Windows 2000: au marcat toate fisierele de pe CD-ul Windows 2000 cu o semnatura digitala verificata de sistemul de operare astfel incit restrictioneaza resursele software doar la cele testate in laboratoarele sale.

Prin intermediul sistemului Windows 2000, administratorul de retea are posibilitatea de a acorda fiecarui utilizator un anumit contingent de spatiu de stocare pe partitie. Inainte de epuizarea acestui spatiu, utilizatorul este avertizat; dupa aceea, sistemul nu mai aproba stocarea datelor respectivului user.

Un alt cistig al sistemului Windows 2000 consta in posibilitatea de a codifica optional directoarele si fisierele, automat si in timp real. De asemenea, se poate atribui o unitate disc oarecare unui director gol dintr-o partitie NTFS. Astfel, se poate asocia, de exemplu, unitatea CD-ROM directorului C:CDROM; in concluzie, este anulata limitarea la cele 26 de litere ale alfabetului pentru unitatile de disc.

In ceea ce priveste utilizarea in retea, Windows 2000 introduce citeva functii noi in ideea de securiza conexiunile de retea cu utilizatorii aflati la mare distanta. In acest scop sunt integrate PPTP si L2TP pentru administrarea retelelor mari sunt importante concepte precum:

active directory - care ofera posibilitatea cautarii calculatoarelor aflate in intreaga retea sau in imediata apropiere

inteli-mirror - permite atit deservirea de la distanta a workstation-urilor, cit si stocarea pe server de profiluri detaliate de utilizatori.

Reteaua poate fi configurata intr-o asemenea maniera incit fiecare utilizator poate

identifica pe orice calculator setarile personale: in momentul in care se log-eaza de la un Pc in retea, Windows 2000 configureaza nu doar desktop-ul personalizat ci si aplicatiile.

Mediul Windows 2000 extinde grupul de programe - accesorii:

existanta unui program de fax, care dispune numai de functiile de baza

prezenta programului Media Player prin care se asigura rularea majoritatii formatelor de fisiere si de muzica cunoscute

introducerea functiei de cautare care ruleaza printr-o interfata HTML si utilizeaza, optional un index pentru accelerare, care preia controlul fisierelor pe unitatea locala

inroducerea aplicatiei Audio-CD-Player-Deluxe care ofera un ansamblu de setari pentru redare, dar include si anumite optiuni complexe

programul de back-up din Windows NT este inlocuit cu o noua aplicatie care dispune de facilitatile check in si check out a fisierelor mai rar folosite.

Utilizatorii care folosesc Windows 98 mai ales pentru divertisment si pentru

jocuri, navigare Internet si comunicare, au la dispozitie un set de argumente pro si contra acceptarii sistemului Windows 2000:

argumente pentru Windows 2000:

pe un calculator dotat modern, sistemul de operare poate rula fara probleme toatec componentele fiind recunoscute si integrate in sistem fara investitii suplimentare pentru hardwareimbunatatirea facilitatilor plug&play in raport cu Windows 98 asigura simplificarea Setup-ului si a instalarii altor componente

conectarea la Internet sau la o alta retea mai mica este mult mai flexibila

interfata Windows 2000 nu presupune o perioada de acomodare pentru utilizatorii, fiind asemanatoare cu cea de la Windows 98

blocarile sunt foarte rare datorita mecanismului de protectie

datorita profilurilor pentru utilizaori departajate pentru Windows 2000 este mai bine protejat impotriva comenzilor eronate, datele sunt mai protejate impotriva stergerii accidentale, accesul la Internet poate fi limitate pentru anumite persoane

dispune de facilitati multimedia imbunatatite decit Windows 98


argumente impotriva Windows 2000

costul aproape dublu in raport cu Windows 98

functiile de administrare sunt cu greu asimilate de catre utilizatorii care nu sunt initiati in acest domeniu

Windows lucreaza putin mai lent datorita cerintelor hardware ridicateBibliografie:

revista Chip - colectia 1999-2001

Encarta Encyclopedia Deluxe 2001

Curs de arhitectura calculatoarelor si a sitemelor de operare - Lect.univ.dr. Cezar Botezatu

Bazele informaticii - editura InfoMega

Flamingo Computers catalog

Reteaua Internet


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani