Prezentare Seagate Barracuda 72007 Serial ATAPrezentare Seagate Barracuda 7200.7 Serial ATA


Aparitia noilor standarde in domeniul hardware ne-au pus intotdeauna in fata unor dileme. Daca detineti o placa de baza care suporta atat IDE cat si Serial ATA probabil v-ati intrebat ce interfata ar trebui sa aiba viitorul dumneavoastra hard disk. Am ales pentru aceasta prezentare un hard disk Seagate Barracuda 7200.7 SATA.    Parallel ATA (PATA) s-a impus ca interfata IDE standard de acum peste 10 ani si este in prezent cea mai utilizata in conectarea hard disk-urilor si a altor dispozitive optice. Cu toate acestea, datorita unor limitari majore si a unor dezavantaje, poate disparea odata cu aparitia acestui nou standard -  Serial ATA (SATA).

    Prin comparatie, cablurile  PATA pot avea maxim 18 inch, pe cind cele SATA pina la aproape 40 de inch (1 inch = 25,4 mm). Noile componente, mai rapide si mai performante, continua sa genereze tot mai multa caldura iar racirea corespunzatoare a sistemului va fi ingreunata de cablurile PATA. Acestea sunt late si rigide, deci blocheaza circulatia aerului, spre deosebire de cele SATA care au doar un centimetru latime si carora lungimea mai mare le permite sa fie aranjate in carcasa in asa fel incat sa nu opreasca fluxul de aer. Avand nevoie doar de o pereche de fire pentru transmitere si de una pentru receptionarea datelor, transferul serial permite utilizarea unor cabluri mult mai subtiri si mai flexibile.
  Nivelele de semnal in cazul PATA sunt de 5V, transmisie Single Ended. La SATA se foloseste transmisie diferentiala, cu nivele de semnal de 250 mV, protejata la perturbatii si zgomot indus. Aceste nivele de semnal, de 250 mV, sunt compatibile cu chip-urile realizate prin noile tehnologii de fabricatie, asigurand si dezvoltarea ulterioara pe o perioada estimata de 10 ani.

 Cel mai important avantaj este diferenta dintre valoarea maxima a transferului de date oferit de cele 2 tehnologii. Maximul dat de PATA este de 100 MB/s sau 133 MB/s (depinzand de implementare). Odata cu aparitia SATA maximul este de 150 MB/s, maxim care se va dubla la fiecare cativa ani ajungandu-se la 300 MB/s in 2005 si 600 MB/s in 2008.


 

Mai sus puteti observa diferenta dintre cele 2 sisteme echipate cu cabluri PATA (stanga) si SATA (dreapta).Diferenta dintre conectorii interfetelor spune totul (PATA stanga si SATA dreapta).

   Testarea

  Concurent pentru drive-ul Seagate este un Maxtor DiamondMax Plus 9 cu 8MB buffer iar sistemul de test a fost urmatorul: 

Placa de baza - MSI K7N2G ISLR (Bios ver. 1.8)

Procesor - AMD Athlon XP 2500+ (Barton)

Controller SATA - Promise Fast Trak 378

Disc sistem - Maxtor DiamondMax Plus 8 40GB cu 2MB buffer

OS - Windows XP Professional SP1

    Programele cu care am testat sunt : 

Winbench 99

SiSoft Sandra 2004

H2Bench

Pcmark 2004


   

  

Producator

Maxtor

Seagate

Model

Diamond Max Plus 9 (6Y080M0)

Barracuda 7200.7

Specificatii

7200 rpm, 8mb buffer

7200 rpm, 8mb buffer

Capacitate

80 Gb

80 Gb

Timp de acces

8.9ms

8.5ms

Interfata

ATA 133

SATA


 Ar trebui notat ca Seagate este singura companie care foloseste o interfata nativa SATA si nu un bridge de la cea Paralel ATA. Acest lucru se poate observa in imaginile de mai jos.

In stanga este partea electronica de la un disc SATA si in dreapta cea de la unul PATA, diferentele fiind destul de evidente. Implementarea celor de la Seagate este foarte buna, translatarea prin bridge a comenzilor SATA in PATA afectand negativ viteza.


   


 Facand parte din a 2-a generatie de discuri SATA-150, acest model suporta NCQ (Native Command Queuing). NCQ este o tehnologie interfata/disc foarte performanta care a fost creata pentru a creste randamentul si eficienta, permitand drive-ului sa-si optimizeze ordinea executarii comenzilor, micsorand intarzierile cauzate de mecanica discului.

 Pentru a face NCQ sa functioneze mai bine au fost adaugate 3 noi functii la standardul SATA:

- Race free status return mechanism - starea oricarei comenzi poate fi comunicata oricand.

- Interrupt aggregation - in mod normal este emisa o cerere de intrerupere (IRQ Request) pentru fiecare comanda. Mai multe intreruperi genereaza latente mai mari. Cu NCQ, daca drive-ul are de executat mai multe comenzi intr-o perioada scurta de timp, intreruperile individuale pot fi grupate. In acest caz controller-ul poate procesa o singura intrerupere pentru mai multe comenzi.

- First Party DMA - Native Command Queuing are un mecanism care permite discului sa seteze Direct Memory Acces (DMA) pentru un transfer de date fara interventia controller-ului. Avantajul acestui mod de lucru este destul de redus momentan. Unul dintre motive este acela ca aplicatiile nu stiu sa ceara decat cate un pachet de date la un moment dat, nepermitand drive-ului sa alcatuiasca un sir de comenzi. In ziua de azi delay-urile de ordinul milisecundelor sunt dramatice comparativ cu performantele unui sistem de ultima generatie. Sistemele de operare care folosesc multi-threading sau tehnologii ca Hyper Threading-ul permit executii cvasi-simultane a mai multe procese care au nevoie de date de pe acelasi drive aproape simultan. Daca si aplicatiile ar fi modificate pentru a se folosi de acest lucru saltul de performanta ar fi mult mai mare.

Modificarile pentru a folosi aceste avantaje ar fi minore. In prezent, majoritatea aplicatiilor sunt scrise sa foloseasca I/O sincron. In acest caz functia care este folosita sa scrie sau sa citeasca dintr-un fisier nu este terminata decat atunci cand scrierea fizica a luat sfarsit. Viitoarele programe vor fi scrise pentru a folosi I/O asincron (non blocking), care va permite terminarea functiei de scriere sau citire inainte ca aceasta sa se termine fizic, dand voie aplicatiei sa continue sa lucreze sau chiar sa trimita alte functii de citire sau scriere.

Instalare:

Drive-ul este compatibil cu tehnologia Hot Plug si poate fi scos din sistem in timp ce acesta este pornit si operational, doar cand se foloseste mufa de alimentare cu 15 pini. Acesta este unul din motivele pentru care Seagate nu a dotat unitatea si cu un conector de alimentare cu 4 pini (Molex). Pentru a alimenta drive-ul dintr-o sursa obisnuita este nevoie de un adaptor de alimentare cu 15 pini (ca in imaginea de mai jos).


Pe cablul de date SATA se poate conecta un singur disc, ceea ce face instalarea mai usoara, eliminand necesitatea configurarii unitatii cu jumperi.

Testarea

Scorurile din Winbench sunt influentate de drivere-le controller-ului destul de mult, asa ca am folosit tot controller-ul Promise pentru hard disk-ul PATA.           

  


Producator

Latenta

Rata medie de raspuns specificata

Rata medie de raspuns cu latenta

Rezultat teste

Seagate

4.16ms

8,5ms

12,66ms

12,99ms

Maxtor

4,2ms

=<9,3ms

13,5ms

14,36ms


O surpriza placuta am avut cand am observat ca timpul de acces al discului Seagate este aproape de cel dat de producator.


In Sandra diferentele sunt minore. Pentru testul practic am copiat un fisier de 1,3GB.

Concluziile sunt ca noul Seagate Barracuda SATA 7200.7 este un disc rapid, silentios (multumita tehnologiilor Noise Guard si SoftSonic) si probabil fiabil. Odata cu scaderea preturilor, acesta a devenit o alternativa demna de luat in seama pentru varianta sa PATA, cu toate ca prin dotarile sale se adreseaza mai mult pasionatilor sau cunoscatorilor.

Plusuri :

- cablurile SATA care ofera o ergonomie ridicata

- viteza mai mare decat cea maxima de la PATA (150MB/s fata de 100MB/s sau 133MB/s)

- posibilitatea de Hot Plug

- raport pret/performanta bun

- memorie cache mare

- foarte silentios

Minusuri:

- lipsa mufei Molex pentru alimentare sau a unui adaptor la cea cu 15 pini, livrat cu hard disk-ul.