Utilizarea internetului in procesele economice referatUtilizarea internetului in procesele economice


Tehnologia de afaceri bazata pe Internet este o tehnologie noua, inca in miscare. Afacerile de comert electronic sunt atractive. O afacere de e-commerce are doua laturi, la fel de importante: latura economica, specifica oricarei activitati comerciale, si latura informatica, ce defineste numai o parte din tehnologia de derulare a afacerii (orice afacere de e-commerce mai pastreaza, in modul sau de derulare, si elemente specifice comertului traditional). Desi constituie punctul de pornire al afacerii si defineste diferenta fata de modul traditional de derulare a unei afaceri comerciale, componenta tehnico-informatica nu trebuie supraevaluata si nu trebuie ignorata importanta componentei economice. Tehnica de derulare a afacerii bazate pe Internet poate aduce succesul unei afaceri comerciale dar nu il si garanteaza. Neglijarea problemelor economice in raport cu cele pur tehnologice poate duce la ratarea afacerii, in comertul economic.Comertul electronic este modalitatea de a realiza activitati de comert care utilizeaza tehnica electronica de calcul si mijloacele moderne de telecomunicatie in derulare efectiva a afacerii, pentru a mari aria de acoperire a activitatii si viteza de schimb a informatiilor.

Comertul electronic implementeaza o noua modalitate de comunicare intre partenerii de afaceri care are ca infrastructura reteaua Internet si serviciul Web. Aceasta modalitate de comunicare este o alternativa la variantele traditionale de schimb de informatii in afaceri: posta, telefon, fax, sau la transferurile de informatii prin intermediul retelei de calculatoare, folosind linii de comunicatie dedicate. Ca principal element de infrastructura pentru comertul electronic, Internetul ofera suport pentru un canal de distributie virtual, a carui eficienta este determinata, in primul rand, de caracteristicile de accesibilitate specifice comunicarii in mediul Web.

Comertul in Internet reprezinta mai mult decat numai vanzari online. Internet a devenit un mediu de afaceri prin intermediul caruia o mare varietate de bunuri si servicii sunt comercializate intre partenerii de afaceri, intre acestia si consumatori (sau salariati) si chiar intre persoane particulare.

Internetul a schimbat modul de a face afaceri, identificand noi cai de a realiza venituri, de a obtine noi clienti sau de a conduce procesul de derulare a fondurilor. La inceputul noului mileniu, influenta in continua crestere a Web-ului in economie este uimitoare. Oamenii de afaceri realizeaza ca Web este una din cele mai bune metode pentru fabricanti de a-si vinde produsele direct consumatorilor, calea prin care detailistii isi pot extinde magazinele in zone geografice nelimitate, sau prin care intreprinzatorii pot lansa o noua afacere, fara costuri prea mari. E-comertul permite oamenilor de afaceri sa vanda produse si servicii consumatorilor, pe o piata globala. Pe de alta parte, e-comert este platforma pentru care s-au gasit noi cai de a vinde si distribui produse si servicii, prin mijloace electronice.

Comertul electronic este o latura a comertului care acopera, inca, un segment de piata suficient de limitat. Comertul electronic este o modalitate de distributie care se adreseaza, in primul rand, clientului activ si informat, dispus sa actioneze pentru a obtine serviciile optime, alegand din totalitatea ofertelor care ii sunt accesibile.Din punctul de vedere al firmelor, aceasta inseamna, in primul rand, adaptabilitatea la permanenta evolutie tehnologica.

Practic, de viteza de adaptare la permanentele modificari tehnologice depinde, in mare masura, pozitia firmei fata de concurenta si capacitatea ei de a raspunde cerintelor pietei.

Din punctul de vedere al consumatorilor individuali, utilizatorii de Web sunt un segment de piata atractiv pentru orice comerciant: conform statiscilor, acestia sunt, in majoritate, profesionisti, bine educati si cu venituri bune.

Comertul electronic reprezinta un canal de distributie alternativ, fata de cele clasice. Distributia prin mai multe canale este utilizata de firmele comerciale cu scopul de a satisface mai bine sau mai multe categorii de consumatori. Apeland la mai multe canale de distributie, firmele obtin avantaje importante: o mai buna acoperire a pietei, costuri de distributie mai mici, o personalizare” mai accentuata a procesului de vanzare.

Comertul electronic poate fi privit si ca un tip aparte de serviciu comercial, oferit in cadrul unei forme de comert “in afara magazinelor” , care realizeaza tranzactii comerciale online si in care nu exista vanzator, nu exista magazin fizic.

Din punctul de vedere al resurselor mobilizate pentru acest tip de afacere, comertul electronic inglobeaza elemente metodologice, tehnologice si practice de ultima ora : cele mai noi concepte de dezvoltare a politicii de marketing a firmei de comert, cele mai noi tehnologii in domeniul tehnicii de calcul si telecomunicatiilor, cele mai noi metode si instrumente de plata, cele mai noi metode si instrumente de proiectare a aplicatiilor informatice bazate pe cel mai nou instrument de comunicare la scara planetara : Internetul.


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani