Windows XP securitate, performanta, noutati referat

Sisteme de operareSistemele de operare au evoluat foarte mult de-a lungul timpului in ultimii zece ani,de la un ecran negru in care totul se facea cu ajutorul tastaturii ,la sistemele performante care permit rularea mai multor programe deodata,ascultare de muzica,jocuri,vizionare filme si altele totul cu ajutorul sagetii mouse-ului.Ultimul sistem de operare ,a fost lansat in anul 2001 si care contine 2 versiuni,home pentru utilizatorii casnici si profesional ,acesta fiind mai complex.Cel din urma se gaseste tradus si in limba romana,fiind printre cele cateva tari care beneficiem de acest lucru.

Acest sistem de operare se dovedeste a fi de 30 de ori mai stabil decat unul din predecesorii sai,Windows 98.

Sistemele de operare precedente ca windows 95,Windows 98 si Windows Millennium s-au bazat toate pe primul sistem de operare MS-DOS.

Odata cu lansarea noii versiuni a sistemului de operare Bill Gates afirma "era MS-DOS a luat sfarsit",acest nou sistem de operare nemaibazandu-se pe vechiul MS-DOS.

Acest sistem de operare este mai putin predispus la caderi comparativ cu unul din alti predecesori ai sai Windows Millennium.,care nu este altceva decat o versiune imbunatatita Windows-ului 98

Windows Xp pastreaza si unele caracteristici de la versiunile anterioare dar dupa cum s-a dovedit,acesta este mult mai rapid fata de celelalte.

La Windows Xp,imaginea spatiului de lucru a fost schimbata radical,dar cei care nu sunt obisnuiti cu aceasta pot reveni la imaginea clasica a celorlalte sisteme de operare.

Acest windows este mai bun decat predecesorii dar cere si el o configuratie a calculatorului performanta ,dar daca este pus pe un calculator slab,atunci el nu va face altceva decat sa-l incetineasca.

Spre deosebire de ceilalti,in acest sistem de operare s-a constatat introducerea de mai multe facilitati cum ar fi programele auxiliare care sunt incorporate in el.Spre exemplu,in celelalte sisteme de operare pentru a putea inregistra un CD trebuia un program special de inregistrare,(Ex. Ahead Nero ),pe cand la Windows Xp de indata ce detecteaza CD-ul gol in unitatea de scriere a CD-urilor ,acesta ne si intreaba daca vrem sa inregistram pe ele,nemaifiind nevoie de un program special.Windows Media Player

Odata cu acest sistem de operare ,Microsoft lanseaza si ultimul player audio Windows Media Player,versiunea 8 cu care se pot de asemenea "arde" CD-uri la viteze maxime(mai mari de 48X prezent),in comparatie cu versiunea 7 a player-ului care putea inregistra doar la viteza 2X.
Securitate

Un ultim lucru care ar fi de mentionat la acest sistem de operare ar fi securitatea care mentine un control strans asupra identitatii si drepturilor de utilizator.Windows Xp permite blocarea accesului printr-o parola care daca nu este stiuta nu se poate intra,doar daca administratorul calculatorului activeaza contul de invitat care permite accesul in calculator,dar cu foarte multe restrictii neputand face altceva decat rularea programelor deja existente.


Acest sistem de operare este performant,deosebit de bine cristalizat,dar Microsoft nu se opreste aici ,pentru 2003 a fost anuntata aparitia unei alte versiuni ale acestui Windows numita Windows Xp Second Edition,iar in 2004 a fost anuntata alta versiune numita Windows Longhorn.

Plaucia Cristian,clasa a X-a I


Copyright © Contact | Trimite referat