Batalia Angliei referat

BATALIA ANGLIEI

In vara anului 1940, Hitler domina Europa, de la Capul Nord pana in Pirinei. Singurul inamic activ ramas in razboi - Anglia - sub conducerea unui nou prim-ministru, Winston Churchill, se inversuna a continua lupta. Cu ce rezultate, acest lucru era indoielnic. Armata britanica fusese imputinata in urma bataliei de la Dunkerque. Stalin nu-si permitea inca sa-l provoace pe Hitler. SUA, socata de caderea Frantei, incepea prima recrutare pe timp de pace din istorie si cresta substantial bugetul alocat armatei, desi opinia publica, cu toate ca simpatiza Anglia, era impotriva intrarii in razboi.Germanii urmareau sa supuna britanicii prin infometare. In iunie 1940, ei au initiat Batalia Atlanticului, folosind submarine de lupta pentru a taia liniile transoceanice de aprovizionare aliate. Germanii aveau baze de submarine in Norvegia si Franta. La inceput, Germania detinea numai 28 de submarine, dar multe altele erau in constructie - indeajuns de multe pentru a mentine Anglia in pericol pana in vara anului 1943 si pentru a sustine lupta multe luni dupa aceea.

Invazia era mijlocul prin care Hitler dorea sa cucereasca Anglia, dar aceasta insemna trecerea Canalului Manecii. Pentru reusita unei victorii, mai intai trebuiau neutralizate fortele aeriene britanice. Drept urmare, batalia Angliei a fost purtata in aer si nu pe plaje. In august 1940, germanii au lansat raiduri aeriene asupra porturilor si aeroporturilor, iar in septembrie asupra oraselor din insula. Obiectivul consta in scoaterea din lupta a avioanelor britanice si distrugerea lor. Nazistii au ignorat insa un nou dispozitiv al britanicilor, radarul, care au marit substantial eficienta Royal Air Forces. Datorita pierderilor proprii care erau mult prea mari, Luftwaffe a trebuit sa schimbe bombardamentul diurn cu cel nocturn, la sfarsitul lunii septembrie. In perioada septembrie 1940 - mai 1941 au efectuat 141 de raiduri majore asupra Londrei si 56 asupra altor orase, dar daunele pe care le-au produs au fost prea mici pentru a fi decisive. Pe 17 septembrie 1940, Hitler a amanat pe o perioada nedeterminata invazia, implicit recunoscand infrangerea sa in Batalia Angliei, cea mai mare batalie aeriana a celui de-al doilea razboi mondial.

Avionul de vanatoare SPITFIRE din dotarea RAF

 

Sir Winston Churchill, primul ministru al Angliei, personalitatea britanica numarul 1 in timpul celui de-al doilea razboi mondial 

Bogdan Lazarovici

Copyright © Contact | Trimite referat